NBA: simán verte a Bostont a Suns, javított a Nets, a Bucks és a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.12.11. 08:35
null
Jannisz Adetokunbo (középen) 41 pontot dobott (Fotó: Getty Images)
Megszakadt a Houston sikerszériája, ismét nyert a Cleveland, megint kikapott a Dallas – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Charlotte Hornets–Sacramento Kings 124–123

Fox kezében maradt. Drámai jelenetekkel zárult a mérkőzés, amelyen óriási különbségek nem alakultak ki, a Hornets maximum kilenc, a Kings pedig tizenkét ponttal vezetett az este folyamán. Egyik fél sem a védekezésével próbált meg nyerni, mindkettő ritmusos, lendületes támadójátékot produkált, majd az utolsó negyedben pár ponttal végig a Charlotte járt előrébb - itt volt nyolc is közte, de egy-két egység folyamatosan a hazaiak javára döntött. A Kings az utolsó percben tudta visszavenni a vezetést a nagy meccset játszó De'Aaron Fox dobásával, majd amikor Cody Martin triplával válaszolt, szintén Fox következett két büntetővel, így 123-123-ra alakította az eredményt. A Hornets utolsó támadásából Martin büntetőzhetett öt másodperccel a vége előtt, de az elsőt elrontotta, így 124-123-ra vezettek, Fox pedig szinte azonnal faultot harcolt ki - az este folyamán addig 8/8-at dobott a vonalról, ha ezt a kettőt is megcsinálja, akkor megnyerik a meccset. De nem csinálta meg: az aréna tűzbe jött, a Kings vezére pedig mindkét (!) dobását elrontotta, így nem hogy nem nyertek, de még a hosszabbítást sem tudták kiharcolni és fájó vereséget szenvedtek.

Bravúr a Charlotte-tól. Ball, Rozier, Plumlee és McDaniels hiányában ismét tartalékosan állt ki a Hornets, de a pályára lépők mindent megtettek, Miles Bridges (23 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz), Kelly Oubre Jr. (22 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Cody Martin (19 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és Gordon Hayward (19 pont, 7 gólpassz) is rendkívül sokoldalúan játszott, ez a sor ellensúlyozta a playmakerek hiányát, a padról pedig az újonc James Bouknight 24 ponttal lett a csapat legjobb dobója. Kollektíven 55%-os mezőnymutatóval, 40%-os triplázással és 29 gólpasszal zártak, a végén pedig volt egy kis szerencséjük is - ellenben a Kings sorozatban három győzelem után nem tudta kihasználni az ellenfél gondjait és hiába Fox 31 pontos meccse, vagy Tyrese Haliburton 5/8 triplája és 7 gólpassza, nem ők jöttek ki jól az egál mérkőzésből.

A Hornets legjobb dobói: Bouknight 24/18, Bridges 23/3, Oubre Jr. 22/12
A Kings legjobb dobói: Fox 31/3, Davis 19/3, Haliburton 15/15, Bagley 15/3, Hield 15/6

Indiana Pacers–Dallas Mavericks 106–93

Edzője nélkül nyert a Pacers. Koronavírusos lett Rick Carlisle, aki a Dallast 13 évig irányította, idén pedig az Indiana vezetőedzőjeként dolgozik, Piígy nem lehetett ott a hazaiak kispadján, emiatt Lloyd Pierce-nek kellett meccselnie. A Pacers azonban jól reagált a helyzetre, védekezésben végig tette a dolgát a gárda, az elvesztett első negyed után remekelt a másodikban és bár egy 13-4-es futással egyenlített a Mavs a harmadik játékrész hajrájában, többször nem ingott meg az Indy. A hazaiak egy 12-0-val válaszoltak, majd a Dallas utolsó 7-0-jára és egyenlítésére azzal, hogy szinte alig kaptak pontot a folytatásban, teljességgel elvették a vendégek játékát, miközben ők Caris LeVert (26 pont, 5 gólpassz, 4/7 tripla) és Domantas Sabonis (24 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) remeklésével elhúztak - az utolsó negyedet 24-13-ra nyerték meg és végül sorozatban harmadik győzelmüket is behúzták. Pierce szerint ez a meccs akármerre elbillenhetett volna és csak azért nyerték meg ők, mert jobban akarták - felhívta Carlisle-t és azt mondta neki, hogy "ezt most neked nyertük meg"...

Továbbra is gyenge a Mavs. Egy-egy villanás azért mindig előjön a Dallasnál, de összességében most már hosszú hetek óta, sőt, gyakorlatilag az egész szezonban gond van a támadójátékkal. Most ez is ez okozta a csapat vesztét, a negyedik negyedben szerzett 13 pont vállalhatatlan, a 4/29-es, 13,8%-os triplázás pedig még inkább az - hiába Luka Doncic 27-9-9-e, vagy Kristaps Porzingis 22 pontja, abszolút nincs bennük átütőerő és ezúttal is képesek voltak hosszú percekre teljességgel megállni. Porzingis azt mondta, hogy küzdenek, harcolnak, de most tényleg rossz formában vannak és semmi sem akar nekik összejönni - holnap Oklahoma Cityben zárják a túrájukat, ott mindenképpen javulniuk kell, ha nyerni akarnak.

A Pacers legjobb dobói: LeVert 26/12, Sabonis 24/3, Turner 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 27/3, Porzingis 22/6, Hardaway Jr. 15/3

Atlanta Hawks–Brooklyn Nets 105–113

A végén a védekezéssel nyert a Nets. Túldobni nem tudta ellenfelét a Brooklyn, a vendégeknél Kevin Durant (31 pont, 6 gólpassz, 3 blokk) és James Harden (20 pont, 11 gólpassz) is hozta, amit kell, LaMarcus Aldridge 15 ponttal, 3 labdaszerzéssel és 3 blokkal segített be, de igazából az utolsó negyedben tudták csak a maguk javára fordítani a meccset, akkor is a felkeményedő védekezésnek köszönhetően. Ugyan kétpontos hátrányból kezdték ezt a játékrészt, de a 12 perc alatt összesen 14 egységet engedtek az Atlantának, ebben pedig óriási szerepe volt a kispadnak: James Johnson és Nic Claxton hatalmasat védekezett és szinte végigjátszotta a negyedet, Cam Thomas is sok időt kapott a legfontosabb időszakban és öt és fél perc alatt egy 12-0-t futottak, ezzel vették a kezükbe a dolgokat. Durant is azt mondta, hogy jó érzés a védekezéssel nyerni és elismerően beszélt Steve Nash vezetőedzőről is, aki a végén felrakta ezeket a játékosokat - ugyan a Hawks még visszajött 103-102-re, de az utolsó három és fél percben megint csak egy kosarat kaptak, azt is akkor, amikor már eldőlt a küzdelem. Az utóbbi meccseken kicsit botladozó Brooklyn így nagyon fontos idegenbeli győzelmet jegyzett és megerősítette vezető helyét Keleten, egyúttal ligaszinten először jutott el 10 győzelemig vendégként - most még ellátogat Detroitba, aztán karácsonyig sorozatban hat hazai mérkőzés vár rá.

Nem volt elég pontos a Hawks. Csapatszinten végül 40% alatti mezőnymutatóval zártak a hazaiak, Luwawu-Cabarrot 0/8-cal, a visszatérő Cam Reddish 0/6-tal, Delon Wright 0/3-mal "segített", de a negyedik negyedben teljesen eltűnt Trae Young is, akit leszedett a Nets védekezése - ő végül 10/27-tel jutott el 31 pontig, 10 gólpasszára 7 eladott labda jutott, igazából ő sem játszott jól. Az utolsó negyedben dobott 14 pont nem férhetett bele, ott hosszú percekig nem találták el a berendezést, amit a Brooklyn megbüntetett és bár Young szerint most ők is jól védekeztek, de a végén nem volt bennük annyi tűzerő, hogy nyerjenek. Ezzel a vereséggel visszasüllyedtek 50%-ra, most a Houstont fogadják, aztán mennek Orlandóba, majd a Nuggets-Cavs-Magic sor elleni hazaival fordulnak rá az ünnepekre.

A Hawks legjobb dobói: Young 31/6, Collins 20/3, Huerter 19/15
A Nets legjobb dobói: Durant 31/3, Harden 20, Aldridge 15, Brown 15/3

Toronto Raptors–New York Knicks 90–87

Elrontotta, majd mégis megnyerte a Raptors. Szenzációsan kezdte ezt a mérkőzést a Toronto, hiszen nem egészen tíz perc elteltével 30-10-re vezetett és úgy tűnt, hogy nem tartogat izgalmakat ez a találkozó, de a parádés rajt után megtorpantak a kanadaiak és már a nagyszünetig visszajött néhány pontra a New York. Innentől szorosan alakult a küzdelem, mindkét fél sokat hibázott támadásban, de nagyon kapart hátul, a Knicks többször ki is egyenlített, de 77–77 után talált még egy fokozatot a Toronto: Scottie Barnes betörésből, Fred VanVleet távolról, Pascal Siakam büntetőből volt eredményes, úgy tűnt, hogy ez a 7-0 eldöntötte a küzdelmet. Nem így történt, a New York erre is válaszolt, Julius Randle 2+1-ével, RJ Barrett nagy dobásaival, majd Derrick Rose kettesével 87–86-ra már a vendégek vezettek szűk két perccel az órán. A következő torontói támadásnál azonban két támadópattanót is visszaszedtek a hazaiak, Gary Trent Jr. harmadjára már a gyűrűbe küldte a labdát, majd a Knicks innentől 0/4-et dobott mezőnyből, így a Raptorsnak ennyi elég is volt - Trent még 1/2 büntetőt azért hozzátett, de a győztes dobás a korábbi duplája lett. A korai húszpontos Toronto-fórból kiélezett, körömrágós végjáték lett, de a jó védekezés és egy-két clutch megmozdulás újabb sikert eredményezett Nick Nurse-ék számára, akik így négyből harmadszor nyertek és a playin-vonal körül mozognak.

Megint nem volt elég jó a támadójáték. A vendégek vesztét ismét az okozta, hogy pocsékul játszottak támadásban, Randle keveset vállalt, Barrett és Rose sokat hibázott, Burks 0/7-et dobott mezőnyből, csapatszinten alig 36%-kal céloztak és 26,5%-kal tripláztak. Mezőnyből a Raptors sem volt jobb, de egyrészt távolról jóval veszélyesebbnek bizonyultak a kanadaiak, másrészt náluk ott volt a VanVleet-Trent Jr. hátvédpár, akik 41 pontot és 9/18 triplát tettek a közösbe, ketten együtt hat labdát is szereztek és VanVleet kiosztott 11 gólpasszt is - ez a duó azért jóval több zavart tudott okozni, mint a New Yorknál bárki. A végén ettől még akármerre eldőlhetett volna a derbi, Tom Thibodeau, a Knicks vezetőedzője szerint viszont ők éppen a legrosszabbkor hibáztak: hiába nyerték meg a teljes meccsre vetítve a lepattanózást, pont a legrosszabbkor engedtek támadópattanót, amely a vereségüket okozta.

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 24/15, VanVleet 17/12, Boucher 14/3
A Knicks legjobb dobói: Barrett 19/6, Toppin 19/3, Randle 13/3

Houston Rockets–Milwaukee Bucks 114–123

Adetokunbo nem engedte, hogy kikapjon a Bucks. A liga legjobb formában lévő csapatához utazott a Milwaukee, de reálisan nézve mégis kötelező volt a győzelem a vendégek számára, hiszen a keretek között nagy volt a különbség, ám a mérkőzés során kiderült, hogy a Rockets azért nem véletlenül tart ott, ahol. A texasiak 42-32-re megnyerték a második negyedet, vezettek tíz ponttal, az egész este során csak minimális hátrányba csúsztak bele és nagyon sokáig ők jártak előrébb, a Bucks alig nyolc és fél perccel a vége előtt, Jannisz Adetokunbo triplájával tudta visszaszerezni a vezetést. A vendégsiker oka pedig abszolút a görög sztár klasszisteljesítménye volt, aki az utolsó 10 percben egymaga 15 pontot és 2 gólpasszt jegyzett úgy, hogy közben egy időre még le is ült pihenni - végül 41 ponttal, 17 lepattanóval, 5 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal zárt, 15/19-et (!) dobott mezőnyből és 10/14-et a vonalról, két blokkjával pedig ő lett a vonatkozó all-time lista vezetője a franchise történetében. A végjátékban Khris Middleton (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 5/11 tripla) is sokat tett a győzelemért, Mike Budenholzer vezetőedző pedig az egy hete leigazolt, még csak negyedik meccsét játszó Wesley Matthews védekezését dicsérte - értékes győzelem ez a számukra, most mennek New Yorkba, aztán a Bostonba, azok sem lesznek könnyű menetek.

Most is bizonyított a Rockets. A Houston hétmeccses győzelmi sorozata teljesen valószerűtlenül jött össze, de ezen az estén megint azt bizonyította Stephen Silas legénysége, hogy nem véletlenül kapták el ennyire a fonalat, hiszen egy ereje teljében lévő bajnokesélyest is szorongatni tudtak az utolsó percig. Csapatszinten 30 gólpasszal, 19 bedobott triplával és 47%-os mezőnymutatóval zártak, Christian Wood (21 pont, 13 lepattanó), Eric Gordon (24 pont, 6 gólpassz), Garrison Mathews (23 pont, 6/11 tripla) és a 21 pontos Armoni Brooks is kitett magáért, a Tate-Augustin páros 17 gólpasszal játszott a többiek alá, Sengün pedig alig 16 perc alatt 15 pontot dobott a padról. A parádés második negyedükre sokáig építettek és bár a záró etapban leizmozta őket a kétszeres MVP extrájára támaszkodó címvédő, de így is elégedettek lehetnek azzal, amit mutattak - ilyen játékkal hamar elindulhat egy újabb sikerszéria...

A Rockets legjobb dobói: Mathews 23/18, Wood 21/9, Brooks 21/12
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 41/3, Middleton 21/15, Portis 21/9

Minnesota Timberwolves–Cleveland Cavaliers 106–123

Egy félidő alatt lerendezte a Cavs. Esélyt sem adott ellenfelének a jó formában lévő Cleveland, az ohióiak nagyon bekezdtek és 34-20-ra nyerték az első negyedet, a nagyszünetben pedig már 21 ponttal, 65-44-re vezettek - igazából ennyi idő alatt el is döntötték a találkozót, a fordulás után már csak a különbség menedzselése volt a feladat. Az 54%-os mezőnymutató, a 39%-os triplázás és a 34 szétosztott gólpassz is jelzi, hogy mennyire könnyedén múlta felül a Minnesotát a Cavs, Darius Garland, Kevin Love és Jarrett Allen is dupla-duplázott, Lauri Markkanen 4/5 hármast bombázott be, de Okoro, Osman és Mobley is tíz pont fölé jutott náluk - a 30 perces határt végül csak Okoro és Garland lépte túl "épphogy", a többieknél a játékperceket is alacsonyan tudták tartani. Az utóbbi nyolc meccsből ez volt a hatodik győzelmük, ezen a téren utolérték a keleti negyedik Miamit és amilyen könnyed, automatikus játékkal szedik szét ellenfeleiket egymás után, bármire képesek lehetnek - a netratingjük például jelenleg a keleti harmadik és ligaszinte a hetedik helyre jó.

Esélytelen Wolves. Zsinórban ötödször kapott ki a Minnesota, méghozzá úgy, hogy most egy percig sem volt reális esélye a győzelemre. A hazaiak pocsék védekezéssel nyitottak, a letisztult, fegyelmezett Cavs pedig rendkívül könnyedén büntette meg a hibákat és mutatott rá a gyenge pontokra. Ezúttal is a mostanában, valamint a szezon elején látott játékukat játszották, amikor előkészítetlen, értelmetlen hármasokat emelgettek el, az első negyedben 1/10-et, a másodikban 2/9-et hajítottak távolról, ennyi üres labdabirtoklás pedig ilyen harmatos védekezéssel nem férhetett bele - ritmusba hozták az ellenfelet, pedig Garlandék maguktól is nagy formában voltak. Karl-Anthony Towns kifejezte frusztrációját, szerinte nem csak kikaptak, hanem el is fenekelték őket és nem csak most, hanem az utóbbi meccseken folyamatosan, ez pedig nem mehet tovább - persze értjük mi ezt, csak a pályán kellene tenni valamit az ügyben, például pont Towns 0/7 triplával és 5 eladott labdával zárt...

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 21, Beasley 15/9, Edwards 13/3
A Cavaliers legjobb dobói: Allen 21, Markkanen 19/12, Love 18/9

New Orleans Pelicans–Detroit Pistons 109–93

Gyengén kezdett, de megoldotta a Pelicans. A ligautolsó ellen még a nyugati sereghajtónak is kötelező a győzelem hazai pályán, de a New Orleans eleinte nem érezte át a helyzetet és a hét ponttal elvesztett első negyed után a másodikban már 15-tel is égett és a közönség is kifejezte nemtetszését. Azonban még a nagyszünet előtt összekapták magukat, elkezdtek védekezni, ebből hirtelen ritmusa lett a támadásoknak, felgyorsultak, könnyű kosarakat dobtak és innentől nem álltak meg: már a második negyed végén is csak egy pont volt a hátrányuk, a harmadik játékrészt 29-12-re nyerték meg és vezettek már 27-tel is, mielőtt a végén kicsit visszavettek. Brandon Ingram (26 pont, 5 gólpassz, 4/8 tripla) remeklése mellett a dupla-duplázó Valanciunas-Hart párost is érdemes kiemelni, de a siker kulcsa mindenképpen a feljavuló védekezés volt, ennek köszönhették, hogy megsemmisítették a Detroit játékát - a kötelező megvan, így ugyanúgy nyolc győzelemmel állnak, mint a Rockets és a Thunder.

Casey dühös volt. Nem is feltétlenül a vereség, inkább a totális összeomlás hozta ki a sodrából Dwane Casey-t, a vendégek vezetőedzőjét, aki főleg a harmadik negyedet viselte nehezen: 5/24-et dobtak mezőnyből abban a periódusban és Casey szerint nem történhet meg velük ez még egyszer, hogy a nagyszünetből ennyire enerváltan, akaratgyengén jönnek ki a parkettre. Hozátette, hogy sok leolvadásuk volt védekezésben, alapvető dolgokat hibáztak el támadásban és saját számításai szerint hat ziccert hagytak ki - nem meglepő, hogy zsinórban már tizenegyedik vereségüket szenvedték el és 4-21-gyel továbbra is tökutolsók.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/12, Valanciunas 17, Hart 14, Alexander-Walker 14/6
A Pistons legjobb dobói: Lyles 18/6, Cunningham 16/6, Grant 11/3, Bey 11/9, Diallo 11

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 95–116

Most nem viccelt a Lakers. Ugyan egy back-to-back második felén, ráadásul Anthony Davis nélkül állt ki a Los Angeles egy olyan csapat ellen, amely pont most lendült jobb formába és idén már kétszer is megverte Frank Vogel együttesét, de mégis teljesen sima győzelmet arattak a vendégek. LeBron James (33 pont, 6 gólpassz, 13/20 mezőnyből, 3 labdaszerzés, 2 blokk) remek játéka megadta az alaphangot, Avery Bradley 6/8 triplát süllyesztett el, most a kispadról is érkezett némi plusz és ezúttal az is belefért, hogy Russell Westbrook kevés labdával dolgozzon: az irányító 8 mezőnykísérlettel, büntető nélkül, 7 gólpasszal zárt, de így is +18-ban voltak vele. A 32-18-ra megnyert első negyeddel megadták az alaphangot, a nagyszünetben 64-45-re vezettek, ezt követően pedig kontrollálták a találkozót és úgy menedzselték le a hátralévő két játékrészt, ahogy azt kell. Maga James egyébként már egy félidő alatt is beszórt 23 pontot 9/10-es mezőnymutatóval, érezhető volt rajta, hogy nem tűrne el még egy vereséget az OKC ellen - magabiztosan nyertek, újra 50% felett járnak, következőleg pedig az Orlando ellen is kötelező lesz számukra a győzelem.

Ezúttal nem osztottak lapot a Thundernek. Nem volt reális esélye az újabb bravúrra a hazai csapatnak annak ellenére, hogy pont az előző két meccsen játszott remekül a társaság és aratott két fontos győzelmet. Most azonban James szétszedte őket az első percektől kezdve, közben pedig a túloldalon ők nem tudtak szabadon alkotni, Horton-Tuckerék nagyot védekeztek Shai Gilgeous-Alexanderen, aki az utóbbi időszak jó teljesítményei után megállt 11 pontnál - ez is abszolút döntő faktor volt, amit az OKC nem tudott ellensúlyozni. A gárda végül 40% alatt maradt mezőnyből és 23% alatt triplázott, így nem lehetett esélye - most készülhet a Dallas elleni, akár nyerhetőként is felfogható hazaira.

A Thunder legjobb dobói: Mann 19/9, Giddey 12, Dort 11/6, Gilgeous-Alexander 11/3
A Lakers legjobb dobói: James 33/12, Bradley 22/18, Reaves 11/3

Phoenix Suns–Boston Celtics 111–90

Kérdés nélkül. A második negyedtől kezdve könnyedén kézben tartotta ezt a találkozót a jóval pihentebb hazai csapat, amely a megszokott játékát mutatta Devin Booker és Deandre Ayton hiányában is: gyors, lendületes labdajáratás, rengeteg jó döntés, a stratégia és az egyes játékok részleteinek nagyon fegyelmezett, koncentrált végrehajtása. Ez azt eredményezte, hogy az egyébként beszűkült keretből heten is 10-21 pont között dobtak, senki sem hősködött, senki nem hozott nagy egyéni extrát, mindenki azt tette, amit az adott helyzetben tenni kellett - a kezdőbe beugró JaVale McGee 21 pontos, 15 lepattanós performanszát azért emeljük ki, de ez is inkább a kedvező matchup kiaknázása miatt történt, nem azért, mert McGee hatalmas egyéni teljesítményt hozott. A 32-15-re megnyert második negyed után könnyedén kezelték a különbséget, védekezésben tökéletesen elvették a Boston fegyvereit, így kontrollálták az eseményeket és izgalommentes, 21 pontos győzelmet arattak - ezzel megint "egyenlítettek", 21-4-gyel, a Warriorsszal holtversenyben vezetik a ligát.

1-4-gyel zárt idegenbeli túra. Kőkemény nyugati kirándulást fejezett be ezzel a meccsel a Celtics, a Jazz elleni vereség után a darabokra hullott Portlandet megverték, ám azóta back-to-back kikaptak a két Los Angeles-i csapattól, majd most teljesen esélytelenül maradtak alul Phoenixben is - az 1-4-es mérleg és a mutatott játék (mind az öt meccsen legalább 110 pontot kaptak) sem túl biztató számukra. Nyilván nem segített, hogy Jaylen Brown és Josh Richardson most sem játszott, vagy hogy Jayson Tatum a 24 pontját 25 dobásból erőlködte össze, de tény, hogy ezúttal elöl-hátul mattot adott nekik az energikusabb, pontosabb Suns. Most sorozatban öt hazai meccsük következik, de az ellenfeleket elnézve ez sem lesz egyszerű. a Bucks, a Warriors, a Knicks, a Sixers és a Cavs látogat Bostonba karácsonyig.

A Suns legjobb dobói: McGee 21/3, Payne 17/3, Crowder 16/12, Johnson 16/12
A Celtics legjobb dobói: Tatum 24/3, Schröder 15, Williams III 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik