NBA: simán nyert a Lakers, a Clippers és a Celtics is

Vágólapra másolva!
2020.12.31. 08:25
null
Jaylen Brown, a Celtics játékosa karriercsúcsot jelentő 42 pontot dobott (Fotó: Twitter)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján a címvédő Los Angeles Lakers 121–107-re legyőzte a San Antonio Spurst, míg a szintén Los Angeles-i Clippers 128–105-re verte meg a Portland Trail Blazerst. Könnyedén nyert a Boston Celtics is, a Miami Heat ezúttal legyőzte a Milwaukee Bucksot, míg a Brooklyn Nets 145 pontot dobva szerezve tudott nyerni.

 

Boston Celtics - Memphis Grizzlies 126-107

Ez most Brown meccse volt. Az eddigi Boston-meccseken Jayson Tatumé volt a főszerep, ezúttal viszont elhomályosította őt Jaylen Brown, aki pályafutása legjobb teljesítményével vezette győzelemre csapatát. Brown 7/10 triplát süllyesztett el (már ez is egyéni rekord), összesen pedig 15/21 dobása esett be és végül 42 pontos karriercsúcsot szállított úgy, hogy csak 29 percet töltött a parketten, a negyedik negyedben már nem is játszott - az eddigi rekordja 34 pont volt, ezt már a harmadik negyed közepén elérte. Tatum most csak 16 pontot tett hozzá, de ez is elégnek bizonyult, Marcus Smart 4/9 triplát szórt, a többiek pedig csendesen tették a dolgukat - az első negyedet 12 egységgel nyerték, a nagyszünetben pedig már 26-tal vezettek, abszolút nem volt kérdés. Brad Stevens alakulata így 3-2-re javította a mérlegét, most pedig Detroitba utazik.

Morant nélkül ennyit tudott a Grizzlies. Legjobbja, Ja Morant nélkül kénytelen játszani még hetekig a Memphis, az együttesen pedig nagyon meglátszott az első félidőben, hogy hiányzik a vezér - egyébként is vannak sérültjeik, hiányzóik, a foghíjas keret pedig nem tudta felvenni a kesztyűt a Bostonnal. Centerposzton igyekeztek, Jonas Valanciunas dobott egy 20-ast és Gorgui Dieng is 17 egységgel szállt be a padról, de ezzel nem tudtak komolyabb zavart okozni, ráadásul az első félidőben bokasérüléssel Grayson Allent is elvesztették - össze kell kapniuk magukat, hogy Morant visszatéréséig ne ússzon el a szezon, de most nagyon nehéz helyzetben vannak.

A Celtics legjobb dobói:Brown 42/21, Tatum 16/9, Smart 14/12
A Grizzlies legjobb dobói:Valanciunas 20/3, Dieng 17/6, Brooks 16/6, Bane 16/9

Brooklyn Nets - Atlanta Hawks 145-141

A Nets nyerte a dobópárbajt. Iszonyatos rohanást és "védekezésmentes" küzdelmet hozott ez a mérkőzés, mindkét fél csak dobni és pontot szerezni akart, az ellenfél megállítása a jelek szerint nem szerepelt a tervek között - és mivel a Nets és a Hawks is nagyon komoly tűzerővel bír, így meglehetősen kosárgazdag összecsapást játszottak egymással. Ebből végül a hazai pályán játszó Brooklyn jött ki jobban, amelynél Kevin Durant korábbi önmagát idézve parádézott (33 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz), Joe Harris 6/8 triplát bombázott be, a padról pedig négyen is extrát hoztak: a Prince-Shamet duó konkrétan 10/10 (!) jó dobást szállított 26 pontért, Jarrett Allen 15 pontos, 13 lepattanós dupla-duplával érkezett meg, Caris LeVert pedig 10 ponttal és 8 gólpasszal jelentkezett. Mindezt azonban végül Kyrie Irving "csomagolta össze" győzelemmé, aki három negyeden keresztül nem igazán találta magát (3/16-tal állt mezőnyből...), a záró etapban viszont ő lett a döntő faktor: 25 pontjából 17-et ekkor szerzett, sorozatban három triplával pörgette fel csapatát, majd az utolsó percben volt egy clutch dobása és egy clutch gólpassza Durantnek, amelyekkel eldöntötte a küzdelmet. A Nets így a két veresége után javított és Spencer Dinwiddie nélkül is ellenállhatatlan volt támadásban - hol lehet ennek a csapatnak a plafonja?...

Már nem veretlen az Atlanta. 3-0-s mérleggel érkezett meg erre az összecsapásra a Hawks és tűzerőben a vendégeknél sem volt hiány, Trae Young (30 pont, 11 gólpassz), John Collins (30 pont, 10 lepattanó), Cam Reddish (20 pont) és a padról beszálló Bogdan Bogdanovics (22 pont, 6/11 tripla) is megszórta magát, ráadásul ők 54-40-re megnyerték a lepattanózást, nyolccal több támadópattanót szedtek le, mint a Nets. Végül azonban ez sem lett elég, a dobópárbajból ők jöttek ki rosszabbul, mert most a Brooklyn playmakerei csinálták meg a döntő játékokat - az utolsó percekben gyakorlatilag minden védekezésükből kosarat kaptak, így pedig egyszerűen nem tudták már utolérni az Irving által "megtolt" hazaiakat. Ezzel együtt nem lehetnek teljesen elégedetlenek, mert Kelet egyik legjobbjával játszottak ki-ki meccset és kevésen múlt az idegenbeli győzelmük, Lloyd Pierce vezetőedző szerint pontosabb végrehajtás kellett volna a végjátékban - most jöhet az újabb próbálkozás, a felek pénteken ugyanitt találkoznak egymással.

A Nets legjobb dobói:Durant 33/6, Irving 25/9, Harris 23/18
A Hawks legjobb dobói:Young 30, Collins 30/6, Bogdanovics 22/18

Miami Heat - Milwaukee Bucks 119-108

Javított a Heat. Előző este gyalázatos játékkal szenvedett megsemmisítő vereséget a Bucks ellen a Miami, a történelmi pofon másnapján viszont fel tudott állni Erik Spoelstra csapata és vissazavágott ellenfelének. Jimmy Butler most sem tudott játszani és bár Andre Iguodala ott volt a parketten, de kosarat ő sem szerzett, csapatszinten viszont teljesen mást láttunk most a floridaiaktól - megvolt az akarat, a küzdőszellem, a fegyelem, fejben most "önmaguk" voltak, nem úgy, mint 24 órával korábban. Így is voltak azért hullámzások, a második negyedben megint nagyobb különbséggel kaptak ki, de volt bennük tartás, feljöttek -14-ről és a záró etapban ráerőltették akaratukat a Milwaukee-ra: azt 31-17-re nyerték, a Bucks (ironikusan) pocsékul dobott kintről, úgyhogy sikerült behúzniuk a győzelmet. Egyénileg Goran Dragic (26 pont, 4/7 tripla), Bam Adebayo (22 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz, 2 blokk) és Tyler Herro (21 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz) is kiemelhető, de a kezdőbe kerülő Avery Bradley is dobott 16 pontot - nagy dolog egy akkora ütésből így felállni, mint az előző esti és valószínűleg ha azt mondjuk előre, hogy Butler nélkül 1-1-re hozzák ezt a két napot a Bucksszal, az nem rossz üzlet számukra, csak az az első napi különbség nem túl fényes...

Ez most a rosszabbik Bucks volt. Eddig borzasztóan ingadozó a Milwaukee teljesítménye, volt két kiütéses győzelme a gárdának, amikor ellenállhatatatlanul játszott, a többi meccsen viszont elmaradt a várakozástól és fájó vereségekbe nézett bele, így csak 2-3-ra áll jelenleg. Ezen az estén sem sikerült igazán jól játszania Mike Budenholzer alakulatának, a tréner szerint az biztató, hogy bizonyos periódusokban kifejezetten jól néztek ki, az viszont még munkára szorul, hogy ezek az időszakok miért ilyen rövidek és hogy miért tudnak ennyire másképp teljesíteni két meccsen. Az előző esti 29 tripla után érdekes, hogy most csak egyetlen egyet tudtak bedobni a negyedik negyedben és ez jelentősen benne volt a vereségükben, de egyébként is 40% alatt céloztak mezőnyből - Khris Middleton megállt 8 pontnál, Jrue Holiday is gyengén dobott (ketten együtt 7/30-cal zártak), egyedül a tegnap 10 pont alatt maradó Giannis Antetokounmpo (26 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt az, aki hozta, amit kell. Egyelőre megmutatták, hogy mire képesek, de azt is, hogy még nincsenek teljesen kész, várjuk, hogy hogyan alakul számukra 2021.

A Heat legjobb dobói:Dragic 26/12, Adebayo 22, Herro 21/6
A Bucks legjobb dobói:Antetokounmpo 26/6, DiVincenzo 15/9, Holiday 13/9

Dallas Mavericks - Charlotte Hornets 99-118

Dominált a Charlotte. Némileg meglepő módon simán lejátszotta a Maverickset Dallasban a Hornets, a vendégek már az első félidő alatt is beszórtak 68 pontot, de aztán a harmadik negyedben hátul is "odacsaptak" és a 30-12-re megnyert játékrésszel eldöntötték a küzdelmet - vezettek 31-gyel is, majd a végén kozmetikázott ezen kicsit a Mavs. Ráadásul most Gordon Hayward kifejezetten rosszul dobott, de ez sem számított, Terry Rozier hozott egy stabil teljesítményt, a kispadról pedig két extra is érkezett: LaMelo Ball eddigi legjobb NBA-meccsét játszotta (22 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 4/5 tripla) és Miles Bridges (20 pont, 16 lepattanó, 4/6 tripla) is parádézott. Csapatszinten 50% felett céloztak mezőnyből és 44%-kal tripláztak, kiosztottak 30 gólpasszt, a lepattanózást is simán nyerték, gyakorlatilag könnyedén felülmúlták a többre tartott ellenfelüket - a 0-2-es rajt után megverték a Brooklynt, majd most jött ez a siker, lassan "éledeznek" és kijön a bennük lévő potenciál.

Harmatos volt a Mavs. Eddig a Clippers kitömésén felül sok pozitívumot nem tud felmutatni ebben a szezonban a Dallas, ezzel a vereséggel már 1-3-ra áll Rick Carlisle alakulata és most bizony a játék is bőven hagyott kívánnivalót maga után. Luka Doncicnak nem ment (12 pont, 5 gólpassz) és az egész csapat megrekedt, a védekezésük egyáltalán nem állt össze és most nem tudták tartani a lépést a pontpárbajban sem - nem volt meg a ritmusuk, Carlisle szerint a Hornets egyszerűen nem hagyta őket felpörögni. A harmadik negyedben dobott 1/15 triplájuk és a 0-14-es periódusuk pecsételte meg végleg a sorsukat, onnantól nem volt miről beszélni, Doncic ki is ülte a negyedik játékrészt - következőleg a Miamit fogadják, addigra javulniuk kellene.

A Mavericks legjobb dobói:Hardaway Jr. 18/9, Brunson 16/6, Doncic 12, Kleber 12/12
A Hornets legjobb dobói:Ball 22/12, Bridges 20/12, Rozier 18/6

San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 107-121

James győzelemmel ünnepelt. 36. születésnapját ünnepelhette a meccs napján LeBron James, a vendégek vezére, aki ennek örömére a Lakers legjobbjaként tündökölt: 26 pontot szerzett 5 lepattanóval és 8 gólpasszal kiegészítve, nem okozott neki túl nagy gondot a Spurs védekezése. Mellette Dennis Schröder (21 pont, 4 gólpassz, 3/5 tripla) és Anthony Davis (20 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) is hozta az elvárt szintet, a padról pedig végre megérkezett az eddig szinte értékelhetetlen új igazolás, Wesley Matthews, aki 6/6 triplát bombázott be, egy részletben törlesztve az eddigi meccsek adósságát. Összességében 56%-kal dobott mezőnyből a Los Angeles és ha nem is ütötte ki a San Antoniót, de végig egyértelmű volt a vendégek fölénye, vezettek 18 ponttal is és nagyobb nehézségek nélkül hozták az idei harmadik győzelmüket.

Becky Hammon akcióban. Gregg Popovich-ot a második negyedben kiállították, amikor meglehetősen hevesen kért számon a játékvezetőkön egy elmaradt fújást, a legendás tréner helyett pedig Becky Hammon meccselt a továbbiakban - ezzel ő lett az első nő a liga történetében, aki lehetőséget kapott erre. Győznie nem sikerült, de a játékosok támogatását maximálisan megkapta, a meccs után mindegyikük el is mondta, hogy Hammon miatt még inkább szerettek volna nyerni, hogy jól tudjon debütálni, de ez végül nem jött össze. A texasiaknál LaMarcus Aldridge kihagyta a meccset, Dejounte Murray viszont remekelt (29 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz, 12/19 mezőnyből), a baj inkább az volt, hogy ő nem kapott komolyabb segítséget - ennek a Spursnek a támadójátékával lehet csak keresnivalója, az viszont ezen a napon nem volt a legjobb. A Lakers elleni vereség persze papírforma, úgyhogy nagyon aggódniuk nem kell, Hammon pedig történelmi pillanatot élhetett át - tavaly még Tim Duncan kapott lehetőséget, amikor Popovich-ot kiállították, most viszont Hammonra mutatott rá a vezetőedző, amikor elhagyta a játékteret.

A Spurs legjobb dobói:Murray 29/6, DeRozan 23/3, Mills 12/6
A Lakers legjobb dobói:James 26/3, Schröder 21/9, Davis 20

Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 128-105

Leonard visszatért. Tegnap még azt nyilatkozta Tyronn Lue, a Clippers vezetőedzője, hogy nem tudja, mikor térhet vissza Kawhi Leonard, így minden bizonnyal ő maga is meglepődött, amikor közölték vele, hogy most este. Leonard két kihagyott találkozó után remek játékkal segítette csapatát újabb győzelemhez, 28 pontot dobott 9/17-es mezőnymutatóval és 3/5 triplával, 7 gólpasszára pedig 0 eladott, illetve 3 szerzett labda jutott - tette ráadásul mindezt alig 30 játékperc alatt, sem Jones Jr., sem Covington, sem más nem tudott vele mit kezdeni. Mellette Paul George is jó volt (28 perc alatt 23 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 8/15 mezőnyből) és összesen megint hatan jutottak náluk tíz pont fölé - bevertek 18 triplát, kiosztottak 30 gólpasszt és tükörsimán verték a Portlandet. A Clippers összességében a Dallas elleni "rejtélyt" leszámítva négyből négyet nyert, méghozzá remek csapatjátékkal, azt az egy mérkőzést leszámítva kifejezetten jó formában van a gárda, az új évet pedig a Jazz vendégeként kezdi majd meg.

Nem tudott ismételni a Blazers. A Lakers ellen szenzációsan játszott a Portland két napja ugyanebben a csarnokban, most viszont nem tudta ezt megismételni a társaság, pedig már csatlakozott társaihoz Carmelo Anthony is, aki 15 ponttal szállt be a kispadról. A többiek közül viszont egyedül CJ McCollum formája maradt meg, ő most is dobott 25 pontot 7/11 triplával, de Damian Lillard 0/8-cal zárt kintről, Jusuf Nurkic négy pontot tett hozzá, a Jones-Covington duónak nem volt nagy hatása a meccsre, Gary Trent Jr. pedig nem is játszott - nem igazán volt esélyük, az első félidőt 19 ponttal bukták el, majd égtek kereken 30-cal is, nagyon simán kaptak ki.

A Clippers legjobb dobói:Leonard 28/9, George 23/12, Williams 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói:McCollum 25/21, Lillard 20, Anthony 15

NBA ALAPSZAKASZ
Los Angeles Lakers
–San Antonio Spurs 121–107
Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 105–128
Memphis Grizzles–Boston Celtics 107–126
Milwaukee Bucks–Miami Heat 108–119
Charlotte Hornets–Dallas Mavericks 118–99

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik