NBA: rég nem látott bravúrt vitt véghez a Raptors sztárja

Vágólapra másolva!
2019.09.26. 15:46
null
Marc Gasol szinte egyedülálló tettet vitt véghez (Fotó: Getty Images)
A spanyol center, Marc Gasol világbajnok már volt, az NBA-ben viszont először ünnepelhetett bajnoki címet a nyáron, a két diadallal szinte egyedülálló tettet vitt véghez.

 

Marc Gasol 2019-ben véglegesen kilépett bátyja, Pau árnyékából.

A Toronto Raptors és a spanyol válogatott 34 esztendős centere Lamar Odom 2010-es bravúrja óta az első, aki ugyanabban az évben megnyerte az NBA-t és a világbajnokságot is.

Marc Gasol
Twitter: @MarcGasol
Született: 1985. január 29., Barcelona
Magassága/testsúlya: 216 cm/116 kg
Posztja: center
Klubjai: FC Barcelona (spanyol, 2003–2006), CB Girona (spanyol, 2006–2008), Memphis Grizzlies (amerikai, 2008–2019), Toronto Raptors (kanadai, 2019–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában: 15.0/14.9
Legjobb eredményei: NBA-bajnok (2019), 2x világbajnok (2006, 2019), 2x Európa-bajnok (2009, 2011), 2x olimpiai ezüstérmes (2008, 2012), Európa-bajnoki ezüstérmes (2007), 2x Eb-bronzérmes (2013, 2017), spanyol bajnok (2004)
Egyéni elismerései: a világbajnokság legerősebb ötösének tagja (2019), az NBA legjobb védőjátékosa (2013), az NBA legerősebb ötösének tagja (2015), az NBA második legerősebb ötösének tagja (2013), az NBA második legerősebb védekező ötösének tagja (2013), az NBA második legerősebb újonc ötösének tagja (2009), 3x NBA All Star (2012, 2015, 2017), a legjobb európai kosárlabdázó (2014), a spanyol bajnokság legértékesebb játékosa (2008), a spanyol bajnokság legerősebb ötösének tagja (2008)

TÍZ ÉVVEL PAU UTÁN

Az esztendő kezdetén feltehetően Marc Gasol legmerészebb álmaiban sem jött elő, hogy szeptemberre ilyen sikereket tudhat magáénak. Akkor még szó sem volt arról, hogy az amerikai válogatott ennyire tartalékosan utazik el Kínába, továbbá arról sem, hogy ő Kanadában pattogtat majd, hiszen a rájátszásba jutásra teljesen esélytelen Memphis Grizzliesben játszott, ahogy 2008 óta folyamatosan.

Aztán február 7-én csereüzlet keretében a Toronto Raptorshoz került, amelynél hamarosan a kezdő ötösben találta magát. Neki is köszönhető, hogy az évad második felében a kanadaiak lettek a liga legjobb tripladobói. A gárda fantasztikus playoffszerepléséhez a fiatalabb Gasol testvér is hozzájárult, átlagosan csaknem 25 percet töltött a parketten, és végtelenül hasznos játékot mutatott be.

Bátyja, Pau 2009-ben és 2010-ben szerzett aranygyűrűt az NBA-ben – azzal, hogy Marc idén csatlakozott hozzá, a Gasol fivérek lettek az első olyan testvérpár (63 közül), amelynek mindkét tagja bajnok lett a profi ligában – Marc éppen azon a napon ünnepelhetett, amikor Pau az első győzelmének örülhetett a Los Angeles Lakers színeiben tíz évvel korábban.

Emlékeznek rá, Marc Gasol hogy nézett ki, amikor bemutatkozott a spanyol bajnokságban a Barcelona tagjaként? Úgy, mint egy nagyon jóllakott napközis, akinek az édesanyja tízóraira és uzsonnára összesen legalább négy hamburgert helyezett el a táskájába. Hiába volt fenemód tehetséges, a külseje nem volt olyan, mint egy sportolóé, akit komolyan lehet venni...

A LEGFONTOSABB JÁTÉKOS

A Barcában játszott, amikor úgy döntött, megváltoztatja a testét és a lelkét.

A Gironához szerződött, s meghúzta a választóvonalat. Barátnője, Cristina, aki 2013-ban a felesége lett, majd lányának édesanyja, örökre más emberré tette őt. Már az első idényében felhívta magára az NBA játékosügynökeinek figyelmét, 2007-ben a Los Angeles Lakers draftolta a második kör közepén túl, Marc azonban még egy idényt lehúzott Gironában. Meg is választották a spanyol bajnokság legértékesebb játékosának. S hogy mennyire furcsa eseményeket produkál az élet: 2008 februárjában olyan üzlet keretében került a játékjoga a Memphishez, amelynek nyomán bátyját szerződtette a Lakers...

Gasol a nyáron NBA-gyűrűt és világbajnokságot is nyert (Fotó: AFP)
Gasol a nyáron NBA-gyűrűt és világbajnokságot is nyert (Fotó: AFP)

Elég talán annyival összefoglalni 11 évét Elvis Presley városában, hogy a klubvezetők már kijelentették, visszavonultatják 33-as mezét, hiszen ő a franchise 24 esztendőt felölelő történetének legfontosabb játékosa, nála senki sem töltött hosszabb időt a klub kötelékében, ő lett a Grizzlies első kezdőjátékosa All Star-mérkőzésen, és az első kosaras, aki kiérdemelte az év legjobb védőjátékosát illető elismerést. 2013-ban a Nyugati főcsoport döntőjébe repítette a Memphist, szóval igazi legenda a városban, de az előző idény folyamán eljött a pillanat, amikor cserét kért klubjától...

A többi már történelem, és ahogy Pau hatékonyan segítette Kobe Bryantet a Lakersnél, úgy Marc is megtette ugyanezt Kawhi Leonarddal a Raptorsnál.

VERETLEN MENETELÉS

Aztán következett a világbajnokság, amelyre a spanyol válogatott sem a legerősebb keretével érkezett meg Kínába, hiszen hiányzott Pau Gasol, Serge Ibaka, Nikola Mirotic és Sergio Rodríguez is, mégsem tudta megállítani senki az armadát, így tizenhárom év után örülhettek ismét vb-aranynak – Marc Gasol akkor is ott volt a győztesek között, igaz, még csak cserejátékosként. (Még két „túlélő” volt: Rudy Fernández, illetve Jorge Garbajosa, aki napjainkban már a spanyol szövetség elnöke.)

Kínában idén veretlenül ment át a mezőnyön Spanyolország, a középdöntőben legyőzte az egyik favoritot, Szerbiát, az elődöntőben kétszeri hosszabbításban kerekedett felül Ausztrálián, Marc Gasol 33 egységgel járult hozzá a 95–88-as sikerhez. A döntőben is megtette a magáét, Argentínának szemernyi esélye sem volt – pazar teljesítményének jutalmául beválasztották a torna legerősebb ötösébe.

„NBA-győztes és világbajnok egy évben... Mit is mondhatnék? Neked hogy hangzik?” – kérdezett vissza a riporternek már kétszeres világbajnokként a „kis” Gasol. – Jó kis három hónap volt! Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ebben a helyzetben lehetek, hogy játszhatom ezt a játékot, és segíthettem a srácoknak, hogy részesei legyünk a spanyol kosárlabda történelmének.”

Torontóban folytatása következik – bár a gárdának szinte semmi esélye sincs a címvédésre.
Marc Gasol június végén lekérte a következő évadra érvényes játékosopcióját, ami 25.6 millió dollárt garantál neki. S hogy mi lesz jövőre Tokióban, az olimpián?

„Karrierem jelenlegi pontján nem tudok erre válaszolni – mondta. – Szeretnék ott lenni, remélem, hogy ott leszek, viszont nem akarok semmilyen elhamarkodott ígéretet tenni. Világbajnokságból valószínűleg ez volt az utolsó számomra. Megnyertük a vébét, de a kosárlabda nem annyira fontos, mint az üzenet, amit a győzelmünkkel a fiatalabb generációknak küldhetünk, hogy ösztönözzük őket, váljanak jobb emberré.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik