NBA: Jordan lecsapott rá, s nem engedné el a remeklő sztárját

Vágólapra másolva!
2018.11.24. 14:01
A liga irányítói közül a Charlotte Hornets játékmestere, Kemba Walker van a legjobb formában – izgalmas lehet a jövő nyár, amikor korlátozás nélküli szabadügynökké válik.

 

A klubhűség mintapéldánya eddig is a topjátékosok közé tartozott, de az elmúlt néhány napban megmutatta, hogy a valóban legnagyobbakkal is felveszi a versenyt – 60 pontos este után egy 43-as következett, azaz Kemba Walker megállíthatatlan, és vezeti az észak-amerikai profi kosárlabdaliga pontlistáját.

112. HELYEZETT A FIZETÉSI LISTÁN

Kemba Walker

Twitter: @KembaWalker
Született:
1990. május 8., Bronx, New York (Egyesült Államok)
Magassága/testsúlya:
185 cm/83 kg
Posztja: irányító
Klubjai:
Connecticut Huskies (egyetem, 2008–2011), Charlotte Hornets (2011–)
Pontátlaga az NBA alapszakaszában/rájátszásában:
18.9/21.5
Legjobb eredménye:
NCAA-bajnok (2011)
Egyéni elismerései:
2x All Star-résztvevő (2017, 2018), 2x az NBA Legsportszerűbb játékosa-díj nyertese (2017, 2018), az NCAA négyes döntőjének legjobb játékosa (2011)

A 28 éves irányító eddig egyszer sem állt ki a marihuána legalizálásáért, nem szokta köpködni ellenfeleit, nincsenek ivós balhéi, szóval ilyen értelemben teljesen átlagos srác. Másfelől viszont 2017-ben és 2018-ban is megkapta az NBA elismerését, mert igazi sportemberként viselkedik – a sportszerűségi díj rekordere Grant Hill, akit háromszor tüntettek ki vele. Azt, hogy az egyéni dicsőség nagyjából hidegen hagyja, alátámasztja: bár a karriercsúcsot jelentő hatvan ponttal vasárnap hajnalban beírta magát a történelemkönyvekbe, ő csalódottságát fejezte ki, mert csapata, a Charlotte Hornets hosszabbítás után 122–119-re kikapott a Philadelphia 76erstől.

Szinte hihetetlen, de 111 olyan játékos van a ligában, aki többet keres Walkernél, a 2018–2019-es idény során „potom” 12 millió dollárt tehet zsebre – a Hornetsnél öten kapnak többet nála. Természetesen ennél jóval többet ér, nem csoda, hogy az előző két alkalommal helyett kapott az All Star-gálán, s nem lesz ez másként a jövő év elején sem. Azért is érdekes a remek irányító státusa, mert a szezon végén korlátlan szabadügynökké válik, nem is meglepő, hogy a Charlotte tulajdonosa, Michael Jordan szilárdan eltökélt, hogy a klubnál tartsa a kiskorában az Apollo Színházban táncoló Walkert.

IGAZI BŰVÉSZKÉNT BÁNIK A LABDÁVAL

Szóval, a franchise-t továbbra is a dinamikus játékmester köré építenék Észak-Karolinában, miközben a New York Knicks és több más együttes boldogan csapna le rá. Walkert a 2011-es draft kilencedik helyén választották ki, azóta a Hornetset erősíti, elkötelezettsége tehát megkérdőjelezhetetlen. Az eredmények nem kényeztették el eddig, kétszer járt együttesével a playoffban, de győztes párharcot még nem vívott. Pedig a Keleti konferenciában annyira nem lenne bonyolult feladat érvényesülni, hiszen – néhány kiemelkedő csapatot nem számítva – általában az alapszakasz hajrájában mutatott pillanatnyi forma dönt arról, kik jutnak be a rájátszásba.


Tény és való, a küszködés nem Kemba Walker számlájára írandó, aki játéktudásban nem marad el Kyrie Irvingtől, Isaiah Thomastól vagy éppen John Walltól, viszont nincs úgy körülrajongva. Igazi bűvészként kezeli a labdát, azonban az országos sugárzású csatornák ritkán tűzik műsorukra a Charlotte Hornets mérkőzéseit, ráadásul az átlag NBA-szimpatizáns sok minden másra kattint/kapcsol buzgóbb örömmel, mint a franchise mérkőzéseire, így viszont a jónép nem láthatja, Walker miként csillogtatja tudását mérkőzésről mérkőzésre.

Talán a Phillynek dobott egyéni és csapatrekordja, majd két napra rá a legutóbbi keleti döntős Boston Celtics kosarába hintett (ezúttal győzelmet érő) 43 pont segít, hogy folyamatosan napirenden legyen, és megkapja a méltó elismerést. A pontlistát mindenesetre nyolctizednyi előnnyel vezeti LeBron James előtt, ami óriási dolog, még ha a kocka fordulhat is, hiszen az alapszakasz jelentősebb része hátravan. Az viszont nem kérdés, a szűk elitbe került, ő a hatodik játékos az NBA történetében, aki egymást követő két meccsen eléri a hatvan, majd a negyven pontot.

Elődje volt Wilt Chamberlain, Kobe Bryant, Michael Jordan, Pete Maravich és Tracy McGrady. A franchise történetében – 1997-ben – csupán Glen Rice volt képes arra, hogy egymás után kétszer hozzon össze egy laza negyvenest.

JORDAN LECSAPOTT RÁ, S NEM ENGEDNÉ

„Én csak kosárlabdázom. Természetesen az Úr iránti hitem segít abban, hogy úgy játsszak, ahogyan most. Azon vagyok, hogy javítsak a játékomon, ez a legfontosabb. Minden este a csarnokban vagyok, dobok, és azért melózom, hogy biztos legyek benne, a lehető legfelkészültebben várom a fontos pillanatokat. A csapattársaim és az edzőim rendre tettek róla, hogy pontokat szerezzek, én csupán kiviteleztem néhány dobást. Olyan meccseken és helyzetekben, mint ezek, egyszerűen nem mehetünk a saját fejünk után. Az edzőnk pozitívan azt mondta, ragaszkodjunk hozzá, és minden jóra fordul. A Celtics elleni mérkőzés nagyszerű példa erre, végig keményen küzdöttünk, és megérdemelten nyertünk” – értékelte a Celtics elleni sikert roppant visszafogottan Kemba Walker, aki talán lapzártánk után, az Indiana Pacers ellen tovább javította mérlegét.

Walker már a szezon elején sem rejtette véka alá, hosszú távon is a Charlotte-ban képzeli el a folytatást, mert imádja a várost, amelynek lakói is szeretik őt. Ha bekerül az NBA legerősebb ötösébe, 221 millió dollárt is kereshet a 2019 nyara után következő öt esztendőben a Hornetsnél, amely példátlan lenne a franchise történetében.

Ahogy említettük, nem is kérdés, megtartaná-e Walkert Jordan, aki hét éve egyedüliként szorgalmazta a megszerzését, látva a Connecticut remeklését és végső diadalát az egyetemi bajnokságban. A Lódarazsak vezére erre az évadra legalább kapott egy frankó játszópajtást Tony Parker személyében, aki nem jön zavarba, ha fontos pillanatban kell kosarat szerezni, ráadásul minden hájjal megkent kosaras. A Bostonnal vívott csata során a hajrában, amikor Walker már a hátsó felén szedte a levegőt, a francia kétszer is gyönyörű középtávolival lendítette át csapatát a nehézségeken.

Aztán Walker jött egy triplával, vagyis az a két támadás éppen elég volt ahhoz, hogy szusszanjon. Az NBA következő nyarának vezető témája talán nem „holmi” Carmelo Anthonyk, Jimmy Butlerek vagy Kawhi Leonardok sorsa lesz, hanem egy visszafogott bronxi zsenié.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik