NBA: hosszabbítás után kapott ki a Warriors és a Mavs is – videók

Vágólapra másolva!
2022.10.30. 09:02
null
A címvédő Curryék nem kezdték kifejezetten jól az alapszakaszt, hat meccs után máris van három vereségük, tehát 50 százalékos a mérleg (Fotó: Getty Images)
Magyar idő szerint szombat éjjel újabb játéknapot rendeztek az NBA 2022–2023-as idényének alapszakaszában: a címvédő Golden State Warriors hosszabbítás után 120–113-ra kikapott a Charlotte Hornetstől, a Dallas Mavericks szintén ráadás után szenvedett vereséget az Oklahoma City Thundertől, de kikapott gyengébbnek tartott ellenfelétől a Brooklyn Nets és a Memphis Grizzles is. Nyert a Philadelphia 76ers és a Milwaukee Bucks, utóbbi továbbra is hibátlan, egyedüliként a ligában. 


Sacramento Kings–Miami Heat 119–113

Először nyert a Kings. Parádés első félidőt hozott össze Mike Brown csapata, 71 pontot szereztek 63,6 százalékos mezőnymutatóval, bebombáztak 9/20 triplát, és ezzel 22 pontos előnyre tettek szert. A fordulás után közelített a Heat, ráadásul a faultgondokkal küzdő Domantas Sabonis (18 pont, 7 lepattanó) ekkor már nem is szerzett pontot, de a végig remek teljesítményt nyújtó Kevin Huerter (27 pont, 7 gólpassz, 7/8 tripla) villanásaira ekkor is lehetett számítani, továbbá dicséretet érdemel a 22 pontos karriercsúcsot elérő Keegan Murray is, aki szintén fontos pontokat szerzett a negyedik negyedben, amikor felzárkózott a Heat. De'Aaron Fox dobásai ezúttal nem ültek, 17 kísérletből ért el 17 pontot, ugyanakkor karriercsúcsot jelentő 13 lepattanóig jutott, és a csapat játékának is jót tett, hogy összességében többször engedte ki a kezéből a labdát. A Kings első győzelme azt is jelenti, hogy már csak a Los Angeles Lakers nem tudott meccset nyerni az új idényben.

Valami nem klappol Miamiban. Nehéz meccsekkel indult a Heat szezonja, több rangadót is játszottak eddig, és ez volt az első olyan meccsük, aminek előzetesen egyértelmű esélyeseinek tűntek, de mégis 2–5-re módosult a mérlegük. Az első félidőben csak Tyler Herro és Bam Adebayo tudott komolyabb veszélyt jelenteni a gyűrűre, de nem is ez okozott igazán nagy problémát, hanem a nagyszünetig kapott 71 pont. Dicséretes ugyan, hogy visszajöttek mínusz 1-re, de a legvégére elfogytak: az utolsó másfél percben Max Strus két triplát is elhibázott, Herro is rontott egyet távolról, míg Adebayo egy büntetőt hagyott ki. Kicsit nagyobb koncentrációval akár még össze is jöhetett volna nekik az egyenlítés, így viszont megmarad szépségtapasznak Herro 34, valamint Adebayo 23 pontja. Legközelebb lejátsszák idei második meccsüket is a Warriorsszal, ott Jimmy Butlertől (13 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) is többre lesz szükségük.

A Kings legjobb dobói: Huerter 27/21, Murray 22/9, Sabonis 18
A Heat legjobb dobói: Herro 34/15, Adebayo 23, Lowry 15/3

Charlotte Hornets–Golden State Warriors 120–113 – h.u.

Stephen Curry kezében maradt a Warriors győzelme. Egy nappal ezelőtt 20 ponttal kapott ki a Magic otthonában a Hornets, ráadásul továbbra sem számíthattak LaMelo Ball és Terry Rozier kettősére, de így is felvették a kesztyűt a címvédővel. A nagyszünetre 12 pontos előnyt harcoltak ki, és ugyan a harmadik negyedben ebből 3 pontos hátrány lett, végig meccsben maradtak. Az utolsó percben kellett nekik az is, hogy Stephen Curry két triplát is elrontson, de P.J. Washington és Dennis Smith Jr. keze sem remegett meg a legfontosabb pillanatban, utóbbi 23,1 másodperccel a vége előtt alakította 107-107-re az állást. A hosszabbításban két perccel a vége előtt Jalen McDaniels süllyesztett el kulcsfontosságú triplát, majd Smith és Washington is betalált, miközben Klay Thompson elrontott két triplát is, ezzel behúzta a harmadik győzelmét a Hornets és mindkét csapat mérlege 3-3-ra módosult.

Több lábon állt a Hornets. A gyerekkora jelentős részét Charlotte-ban töltő Stephen Curry (31 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) hazatérése felemásra sikeredett, mert összességében nem dobott rosszul, de csak 3/13 triplája ért célba, ami nem fért most bele, mert Klay Thompson (1/7) és Andrew Wiggins (2/6) sem tudta elkapni kintről a fonalat. A kispadról jól szállt be Jordan Poole, de az ő 24 pontja sem tudta ellensúlyozni, hogy a Hornets több lábon állt. A hazaiakat Washington 31 ponttal és 7 lepattanóval húzta, de Gordon Hayward 23 pontjára, illetve a többi kezdő sokoldalú játékára is szükségük volt. Kelly Oubre Jr. 18–5–5-ös meccset hozott, Dennis Smith Jr. 13–9–8-ig jutott, de a kevés dobással operáló Mason Plumlee is eljutott a 6 pontja mellett 9 lepattanóig és 7 gólpasszig, hármójukra építve 32 gólpasszig jutott a Hornets, ennek köszönhetően sorozatban negyedszer győzték le hazai pályán a Warriorst.

A Hornets legjobb dobói: Washington 31/3, Hayward 23/3, Oubre Jr. 18/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/9, Poole 24/12, Green 12

 

Brooklyn Nets–Indiana Pacers 116–125

Nem volt fáradt a Pacers. Back-to-back játszott a tegnap még Washingtonban nyerni tudó Pacers, ráadásul Myles Turner sem lépett pályára ezúttal, mégis kiegyenlített meccset tudtak játszani, és azt le is tudták zárni a 33-26-ra megnyert negyedik negyedükkel. Bennedict Mathurin három gyengébbre sikerült meccs után ismét villogott, 32 ponttal, közte 6/9 triplával és 10/10 büntetővel szállt be a padról, amivel egymaga túldobta a Nets cseresorát, de a kezdőben helyet kapók is jó teljesítményekkel jelentkeztek. Tyrese Haliburton 26 ponttal, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, Isaiah Jackson 18 pontig és 10 lepattanóig jutott, míg Buddy Hield (17 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) kacérkodott egy tripla-duplával. Csapatszinten a helyére küldtek 23/46 triplát, a lepattanózást 53–34-re nyerték meg, és élni tudtak a 17 támadólepattanójukból adódó második lehetőségekkel is.

Nem működik a Nets. Kyrie Irving és Kevin Durant ismét jó számokat hozott egyénileg, előbbi teljesítményén az sem látszódott meg, hogy újfent botrányba keveredett, 13/22 jó dobással beszórt 35 pontot, továbbá kiosztott 6 gólpasszt is, de Durant (26 pont, 5 lepattanó, 4 blokk) már nem tudott olyan hatékony lenni, más pedig nem lépett elő. Fény lehet az alagút végén, hogy Seth Curry és Joe Harris is visszatért, bár előbbi 0/5 triplával zárt, hozzá tudott tenni 6 gólpasszt, míg utóbbi 11 pontot ért el. A két vajkezű hátvéd visszatérése Ben Simmons (9 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) beépítése szempontjából is fontos lehet, de ezt is egyre inkább fel kell gyorsítaniuk, mert egyelőre 1-5-ös mérlegük van, sorozatban négy vereségnél járnak.

A Nets legjobb dobói: Irving 35/15, Durant 26/3, O'Neale 11/9, Harris 11/6
A Pacers legjobb dobói: Mathurin 32/18, Haliburton 26/18, Jackson 18

Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 109–114

Joel Embiid jól tért vissza. A 76ers legutóbb tán az idei eddigi legjobb meccsét játszotta, és tették ezt Joel Embiid nélkül, alacsonyabb szerkezetet használva, Chicagóban viszont ismét pályára lépett a center. Szükség is volt rá, mert hiába vezetett 19 ponttal is a 76ers a második negyed közepén, a Bulls visszajött a meccsbe, az utolsó percre 109-109-es állással fordultak a felek. Ebben közrejátszott az is, hogy Embiid ezt megelőzően 2/2 büntetőt mellédobott, 18,1 másodperccel a vége előtt viszont már nem remegett meg a keze, James Harden passza után bedobott egy döntő jelentőségű triplát. A Bulls még próbálkozott, de DeMar DeRozan és Alex Caruso kísérlete sem ért célba, Tobias Harris pedig lezárta a meccset két büntetővel.

Centerharc alakult ki. Embiid hős lett a nagy triplájával, és összességében is 25 ponttal, 7 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, de Nikola Vucevic felvette vele a versenyt, a montenegrói center 23 pontot, 19 lepattanót és 5/7 triplát tett be a közösbe. Vucevic mellett a 24 pontos DeRozan és a 20 pontos LaVine termelt igazán, más viszont nem érte el a 10 pontos határt a Bullsban, miközben a 76ersnél Embiid mellett még öten tették ezt meg. James Harden csak 2/13-mal dobott, mégis elért 15 pontot, 6 lepattanót és 11 gólpasszt, de a 76ers számára a jól működő kispad jelentette a győzelem kulcsát, Georges Niang 15, De'Anthony Melton 10 ponttal szállt be a meccsbe.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 24/3, Vucevic 23/15, LaVine 20/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 25/3, Niang 15/9, Harden 15

Milwaukee Bucks–Atlanta Hawks 123–115

Továbbra is hibátlan a Bucks. Nem tud hibázni a 2021-es bajnok, hiába nem lépett még pályára az új idényben Khris Middleton. Janisz Adetokunbo egy gyengébb első félidő után megállíthatatlanul játszott a másodikban, a 34 pontjából 30-at ekkor szerzett, ráadásul a meccs során lekapott 17 lepattanót is. Jrue Holiday és Brook Lopez nagyszerű játékának köszönhetően belefért a gyengébb kezdés Antetokounmpótól, az irányító 34 ponttal, 12 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel próbálta felvenni a versenyt Trae Younggal, míg a center 21 ponttal és 5/8 bedobott triplával húzta szét a pályát. A Bucks emellett kicsit pontosabb volt, kicsit több lepattanót szedett és kicsit jobban odafigyelt a faultjaira, így meglett az ötödik meccsükön az ötödik győzelmük is.


Hunter faultja elvette a Hawks esélyét. 23,2 másodperccel a vége előtt -3-nál jöhetett oldalbedobással a Hawks, de még mielőtt azt elvégezték volna, De'Andre Hunterre faultot fújtak: Mike Budenholzer szerint egyértelmű volt a szituáció, Trae Young viszont a meccs után is vitatta az esetet, mindenesetre a Hawksnak emiatt szándékosan kellett faultolnia Holidayt, hogy ne pörögjön az óra. Holiday a második büntetőjét kihagyta, de Matthews eljuttatta Adetokunbóhoz a lecsorgót, aki ezután már nem hibázott a vonalról, majd Holiday csent el egy labdát Youngtól, ami után Adetokunbo egy zsákolással lezárta a meccset. Young így hiába szórt 42 pontot, és Dejounte Murray is hiába lépett fel mellé 21 egységgel, a végén többször is hibázott a Hawks, ami nem fért bele egy ennyire szoros összecsapáson.

A Bucks legjobb dobói: Holiday 34/9, Adetokunbo 34/3, Lopez 21/15
A Hawks legjobb dobói: Young 42/15, Murray 21/9, Hunter 14/6

Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 111–117 – h.u.

Isaiah Joe hős lett. A negyedik negyed elején a kezébe vette az irányítást a Mavericks, 4 perccel a vége előtt 16, 2 perccel a vége előtt 8 ponttal jártak előrébb, a végét viszont csúnyán elrontották. A Thunder felállásáért rengeteget tett Shai Gilgeous-Alexander, aki végül 38 ponttal, 6 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, de a meccs igazi hőse Isaiah Joe lett. A 23 éves játékos szűk 5 perccel a rendes játékidő vége előtt került először pályára, mégis elért 15 pontig, 4/4 mezőnykísérlete, közte 3/3 triplája a célba ért, illetve 4/4 büntetőt is a helyére küldött. A 76erstől az idény előtt elküldött Joe-val a pályán +24-ben zárt a Thunder, 15,8 másodperccel a vége előtt ő süllyesztette el azt a hármast is, amivel kiegyenlítettek, majd a ráadásban is fel tudott nőni Gilgeous-Alexander mellé, ahol ketten együtt 14 pontig jutottak. A meccs korábbi szakaszában hatékonyan szerezte a pontjait Luguentz Dort (16 pont, 6 lepattanó) és Darius Bazley (15 pont, 8 lepattanó) is, Jalen Williams sokoldalú játékkal jelentkezett, de az igazi hős Joe volt ezen az estén.

Doncic nélkül jobban ment a Mavericksnek. Luka Doncic felemás estét tudhat maga mögött, mert 31 ponttal, 16 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, de csak 8/23-mal dobott mezőnyből, elhibázta a potenciális meccsnyerőt, és a legvégén ki is pontozódott. A Mavericks látványosan jobban játszott most nélküle, a negyedik negyedben nélküle építették ki a nagy előnyüket, ami azt követően kezdett el apadni, hogy visszatért a pályára. Nem csupán Doncic dobásai nem estek a Mavericksnél, Dorian Finney-Smith is csak 5/15-tel zárt, míg a padról Maxi Kleber 1/8, Tim Hardaway Jr. 2/7 jó dobással szállt be, csapatszinten is csak 40 százalékkal céloztak, miközben a Thunder alulról súrolta az 50-et, így Spencer Dinwiddie 20 pontja, illetve Dwight Powell 5/7 kísérletből elért 13 egysége nem bizonyult elegendőnek.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 31, Dinwiddie 20/6, Finney-Smith 13/9, Powell 13
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 38, Dort 16/3, Joe 15/9, Bazley 15


Utah Jazz–Memphis Grizzlies 124–123

Folytatódik a tündérmese. A Jazz tegnap ugyan kikapott Denverben, így is a szezon egyik legnagyobb meglepetéscsapata, és ezt ismét bizonyították. A hazaiak győzelmének értékét az sem csökkenti, hogy a túloldalon Ja Morant pihenőt kapott, az utolsó percekben Lauri Markkanen, Kelly Olynyk és Malik Beasley is bebombázott egy-egy nagy triplát. Ugyan a Grizzlies Dillon Brooks hármasával visszajött egyetlen pontra 15,6 másodperccel a vége előtt, ezt követően nem faultoltak, így csak 3,2 másodperc maradt az órán, amikor Markkanen elrontott dobása után visszakerült hozzájuk a labda, de az időkérés után dobásig sem jutottak el. A Jazznél végül Olynyk és Markkanen is 23 pontot szórt, utóbbi 9 lepattanót és 5 gólpasszt is jegyzett, de felnőtt melléjük Jordan Clarkson (21 pont, 6 gólpassz) és Collin Sexton (19 pont, 4 gólpassz) is, míg a padról Beasley szállt be 4/6 triplával, így elbírták Mike Conley, Walker Kessler, Simone Fontecchio és Rudy Gay hiányát is.

Nem Ja Morant hiányán múlt. Tyus Jones az előző szezonban is több remek meccset játszott olyankor, amikor Ja Morantot kellett helyettesítenie, és rá ezúttal sem lehetett panasz, 23 ponttal és 10 gólpasszal fogta össze a Grizzlies támadójátékát. Támadásban összességében is remekelt a Memphis, Desmond Bane 32, Dillon Brooks 30 pontot ért el, csapatszinten 56.8 százalékkal céloztak mezőnyből, de a végén többször is rossz döntést hoztak, egypontos hátrányban nem faultoltak, és az sem segítette őket, hogy a Jazz 19 triplát dobott be. Taylor Jenkins elégedetlen is volt csapata teljesítményével a meccs után, szerinte még csak szorosnak sem kellett volna lennie a végének, a Grizzliesnek viszont nem kell sokat várnia a visszavágás lehetőségére, hétfőn este ismét összecsapnak a felek, és akkor talán már Morant is pályán lehet.

A Jazz legjobb dobói: Olynyk 23/12, Markkanen 23/6, Clarkson 21/9
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 32/9, Brooks 30/12, Jones 23/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Sacramento Kings–Miami Heat 119–113
Charlotte Hornets–Golden State Warriors 120–113 – hosszabbítás után
Brooklyn Nets–Indiana Pacers 116–125
Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 109–114
Dallas Mavericks–Oklahoma City Thunder 111–117 – hosszabbítás után
Milwaukee Bucks–Atlanta Hawks 123–115
Utah Jazz–Memphis Grizzlies 124–123

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik