NBA: győzelemmel rajtolt a Miami és a Lakers

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.10.30. 07:04
Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának első játéknapján mindhárom pályaválasztó győzött, köztük a címvédő Miami Heat, valamint az a Lakers, amely városi rangadót nyert a Clippers ellen.

A Bulls hiába próbálkozott, elhasalt a bajnok Miami ellen (Fotó: Reuters)
A Bulls hiába próbálkozott, elhasalt a bajnok Miami ellen (Fotó: Reuters)
A Bulls hiába próbálkozott, elhasalt a bajnok Miami ellen (Fotó: Reuters)
A Bulls hiába próbálkozott, elhasalt a bajnok Miami ellen (Fotó: Reuters)
A Bulls hiába próbálkozott, elhasalt a bajnok Miami ellen (Fotó: Reuters)

Hajnalban három mérkőzéssel kezdetét vette az NBA 2013–14-es idényének alapszakasza. Az Indiana Pacers a vártnál valamivel nagyobb csatában, de legyőzte az Orlando Magicet. A Miami Heat a bajnokavató ceremónia után már a második negyedben leiskolázta a Chicago Bullst, Derrick Rose ezúttal csak erőlködött, Norris Cole pedig le is ültette a chicagói sztárt. A nap utolsó meccsén, a két Los Angeles-i gárda összecsapásán a Lakers az utolsó felvonásban robbantott fantasztikus teljesítményt nyújtó kispadjának köszönhetően, így komoly meglepetésre megverte a Nyugat egyik nagyágyújának beharangozott Clipperst. Lássuk, mi történt a meccseken!

Miami Heat–Chicago Bulls 107–95

A Heat visszavágott! Története során harmadik olyan szezonnyitóját játszotta a Miami, amelyen a mérkőzés előtt hivatalosan is bajnokká avatták a gyűrűátadási ceremóniával. Tavaly a Boston Celticst megverték, 2006-ban azonban a Bulls 42 ponttal verte őket, most sikerült elégtételt venni.

Létezik élet a Big3 mellett is? A tavalyi alapszakasszal ellentétben a bajnok kiegészítő emberei már rögtön a szezon elején bejelentkeztek. Mind a kilenc pályára lépő elért legalább 6 pontig, LeBronék mellett még négyen jegyeztek két számjegyű ponttermést, Shane Battier (4/4) és Ray Allen (3/6) pedig büntetett a triplavonalon túlról.

Kis bemelegítés után gőzhenger. A 9. percben még 15–10-re vezetett a Bulls, 11 perc alatt azonban elvesztették a meccset, ekkor a három triplát szóró Battier vezetésével 31–5-ös rohamot intézett a hazai együttes, és több mint 20 pontra növelte előnyét. Nemcsak a támadás, de a védekezés is csődöt mondott a Bullsnál, ez utóbbi inkább idegesíthette Tom Thibodeau vezetőedzőt.

Carlos Boozer jól indított, 31 pontja és 7 pattanója azonban ezúttal fabatkát sem ért. Derrick Rose jóval gyengébb volt, mint az előszezon végén – nem elég, hogy 12 pontját összesen 15 mezőnykísérletből érte el, hét rádobott hármasából csak egy ment be, volt 5 eladott labdája és háromszor sapkázták, még Norris Cole is emlékezetes módon ültette hintába.

A Heat legjobb dobói: James 17, Bosh 16/3, Battier 14.
A Bulls legjobb dobói: Boozer 31, Butler 20/6, Rose 12/3.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Indiana Pacers–Orlando Magic 97–87

Victor Oladipo visszatért Indianába! Az idei draft 1/2-ese az Indiana Egyetem játékosa volt a legutóbbi három esztendőben, és mit ad Isten, rögtön a Pacers ellen mutatkozott be a profik között, a Magic színeiben. Első NBA-meccse felemásra sikeredett, hiszen 12 pontot, 3 pattanót és 2 gólpasszt ugyan jegyzett a csereként beálló hátvéd, ám háromszor sapkázták, volt három eladott labdája és csapata is kikapott.

A Pacers kispadja bemutatkozott. Az Indiana csak 65–64-re vezetett a harmadik negyed végén. Erre az előnyre pakolt rá még a játékrész lejárta előtt négy pontot Paul George és David West, ám a negyedik felvonás eleje volt a találkozó kulcsa: Luís Scola, Ian Mahinmi és Orlando Johnson vezetésével az újjászületett Indiana-pad 15 pontos előnyt épített ki a hazaiaknak (80–65), itt dőlt el az összecsapás.

A festékben az Indiana az úr. Az előbb említett 15–1-es roham mellett két kulcsa volt a Pacers sikerének: Roy Hibbert egymaga hetet, csapata pedig 18-at blokkolt az összecsapáson, míg a túloldalon közel sem volt ennyire hatásos a hátsó alakzat. 13–26 volt a faultarány, így a hazaiak 32, míg a vendégek csak 10 büntetőt dobhattak.

Hibbert bekezdett – a center már az első negyedben 6 pontnál 12 pattanónál és 1 blokknál járt. Lance Stephenson profin reagálta le Danny Granger távollétét – impresszív, 19 pontos, 7 pattanós, 5 gólpasszos estén volt túl. Andrew Nicholson ott folytatja, ahol a kanadai válogatottban abbahagyta - mindössze két dobást hibázott és 18 pontig jutott.

A Pacers legjobb dobói: George 24/9, Stephenson 19/6, West 13.
A Magic legjobb dobói: Nicholson 18/6, Harkless 14/6, Nelson 12/9, Oladipo 12/3.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A Lakers lenyomta a Clipperst a városi derbin (Fotó: Reuters)
A Lakers lenyomta a Clipperst a városi derbin (Fotó: Reuters)

Los Angeles Lakers–Los Angeles Clippers 116–103

A Staples Center feléledt. Kis túlzással másfél éve nem láthatott normális, szórakoztató kosárlabdát a Lakers közönsége, most azonban a meggyengült játékosállomány ellenére is jobbnak tűnt a játék, mint tavaly bármikor. A kilátogató 19 000 néző nem is volt hálátlan, a legtöbb kosárnál hangos üdvrivalgásban törtek ki a drukkerek, és jókedvük láthatóan átragadt a játékosokra is.

A Lakers-kispad hengerelt! Az aranysárga-lilák cseréi összesen 76 pontot szorgoskodtak össze, ami egészen brutális szám, de még ezt is lehet fokozni – a csapat utolsó 48 pontját ők dobták, így a negyedik negyedben megfordított találkozó megnyerése egyértelműen nekik köszönhető.

A pályaválasztói jogot birtkoló Lakers 52–40-re nyerte a pattanócsatát, de ebből jó ideig nem tudott profitálni, végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. 10 perccel a vége előtt még 83–80-ra vezettek Chris Paulék, mielőtt jött egy 28–8-as Lakers roham, amely végleg eldöntötte a meccset.

Xavier Henry karriercsúcsot ért el. A fiatal dobóhátvédnek eddig nem sok minden sikerült a ligában, most azonban Mike D'Antoni rendszerében már az előszezonban is jól mutatott. A szezonnyitón azonnal karrierje legjobb estéjét tudhatta maga mögött, 22 pontot szerzett – négy triplakísérletéből három is célba talált –, amelyből 12-t az utolsó felvonásban termelt.

A Lakers legjobb dobói: Henry 22/9, Farmar 16/6, Gasol 15/3.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 19, Jordan 17, Paul 15, Crawford 15/9.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA


NBA
ALAPSZAKASZ, 1. JÁTÉKNAP

Indiana Pacers–Orlando Magic 97–87
Miami Heat–Chicago Bulls 107–95
LA Lakers–LA Clippers 116–103A JÁTÉKNAP LEGSZEBB JELENETEI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik