NBA: füstbe ment Spurs-meccs, menetelő Portland

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.12.05. 07:47
null
Menetel a Portland: az Oklahomát is legyőzte a Blazers (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján nyolc meccset rendeztek volna, de a Mexikóvárosba tervezett Minnesota–San Antonio találkozó elmaradt, mert egy elektromos meghibásodás miatt füst gomolygott a csarnokban. Az összecsapást későbbi időpontban, várhatóan Minnesotában rendezik meg. A többi találkozó közül a Portland Oklahoma elleni sikerét érdemes kiemelni, a Trail Blazers ugyanis győzelme után vezeti a Nyugati főcsoportot, LaMarcus Aldridge 38 ponttal és 13 lepattanóval járult hozzá a diadalhoz.  A Utah vendégeként győzött a ligaelső Indiana is.

Cleveland Cavaliers–Denver Nuggets 98–88

Vége a szériának. Sorozatban nyolcadik meccsét már nem tudta megnyerni a Denver, amely back-to-back érkezett Brooklynból (ahol nagyon simán győzött tegnap). A csapat (39%) és Ty Lawson (1/13) dobásain nagyon látszott a dupla meccs, a második félidőben mindössze 36 pontra voltak képesek.

Nate Robinson jól van. Csúnya esetnek tűnt, amikor tegnap a Nuggets tűzgolyója a kezén landolt egy fault után, de szerencsére jól van, 14 pontot szerzett ma, nem rajta múlt az újabb győzelem.

Mike Brown körülbelül ezt álmodta meg a szezon előtt. A Cavaliers edzője örülhetett, mivel Tristan Thompson karriercsúcsot jelentő 21, Varejao 13, Bynum pedig 7 lepattanóba kapaszkodott bele. Hárman (41) szedtek majdnem annyit, mint a teljes Nuggets (43), ráadásul ebből 16 alkalommal a támadóoldalon. A palánkok alatti elsöprő erő mellett Kyrie Irving is foghatatlan volt ma – már csak a Waiters-Jack-Miles-Dellavedova négyesből kellene kiválasztani a kezdő dobóhátvédet.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 23/6, Varejao 18, Thompson 17.
A Nuggets legjobb dobói: Foye 16/9, Hickson 15, Robinson 14.

Atlanta Hawks–Los Angeles Clippers 107–97

Kyle Korver nem aprózta el. Kisebb sérülése miatt nem játszhatott néhány meccset a Hawks triplakirálya, ám a Clippers ellen visszatért, és immár sorozatban 89. mérkőzésén szerzett hárompontost. Korver azonban nem állt meg egynél, hatot zúzott be az ellenfélnek, és amikor elkezdtek kilépkedni rá, kiosztott 5 gólpasszt is – óriási szerepe volt az Atlanta megérdemelt győzelmében.

Kint-bent. Korver mellett a két nagyember, Paul Millsap (25 pont 60%-os mezőnymutatóval, 9 pattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) és Al Horford (21 pont, 9 pattanó) volt a mérleg nyelve, de a sérülésből visszatérő csereirányító, Shelvin Mack (12 pont, 5 gólpassz) és nagyon kellett, hogy limitálni/ellensúlyozni tudják Chris Pault (19 pont, 11 gólpassz).

A Clippers nagyon nem találta a kinti dobásait. JJ Redick kézsérülése miatt korábban kidőlt, a szintén jól triplázó Matt Barnesnak szemsérülése van – hiába maradt így is sok jó dobója a Clippersnek, Chris Paul, Jamal Crawford és Jared Dudley ma közösen egy 1/12-es mutatót tudott összehozni.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 25/3, Korver 23/18, Horford 21.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 24, Paul 19, Collison 13/6, Crawford 13.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Houston Rockets–Phoenix Suns 88–97

Ezt nem lehet csak a sérülésekre fogni. Jeremy Lin, Ömer Asik és Chandler Parsons is hiányzott a Rocketsból, de nem emiatt kapott ki a Houston, hanem mert a Suns jobban akarta a sikert. James Harden (3/17, ezen belül 0/10 a triplavonal mögül) és Dwight Howard (4/11) csak kóválygott támadóoldalon. Tény, hogy a kispadról érdemben csak Aaron Brooks és Omri Casspi jött, de ketten együtt 31 pontot, 5 triplát, 11 lepattanót és 8 gólpasszt teljesítettek, nem lehet azt mondani, hogy nem volt lendület a cseréktől.

A Suns nagyon fontos sikere. Újra 50 százalék felett van a Phoenix (10-9), ám ami ennél is örömtelibb lehet számukra: a Dragic-Bledsoe duó ismét alkotott: 39 pontot szereztek 50% feletti hatékonysággal, emellett PJ Tucker segítségével a Harden-Beverley duót gyakorlatilag levették a pályáról. A vendégek 12 pontos előnnyel érkeztek a 4. negyedre, ahol a Rockets futott egy 10-0-s szériát, azonban az egy nappal korábbi, Memphis elleni összecsapásból tanult a Suns (ezt többen is kiemelték a meccs utáni nyilatkozataikban), és nagyon gyorsan visszaállították a 10 pont körüli differenciát.

A Rockets legjobb dobói: Brooks 17/9, Howard 15, Casspi 14/6, Harden 14.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 20/9, Dragic 19/6, Tucker 18/6.

Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 98–105

A Milwaukee-ban egy félidő volt. A Pistons hét pontos előnyére 12-vel tromfolt a török Iljasova által vezetett Bucks, azonban a nagyszünet a lehető legrosszabbkor jött, a Pistons rendezte a sorokat, és egy 35-17-es 3. negyeddel megválaszolta a lényegi kérdéseket.

Vérengzés a palánkok alatt. Andre Drummond (pont, 19 pattanó) és Greg Monroe (18 pont, 17 pattanó) is kis híján 20-20-as meccset teljesített, amivel sikeresen ellensúlyozták azt, hogy periméterről gyakorlatilag veszélytelen volt a Pistons (Jennings 4/16, Stuckey 1/8, Josh Smith 6/19 mezőnyből). Tegyük hozzá, a 3. negyedben bemutatott nagy rohanásban a tavalyi csapata ellen bizonyítani akaró Jennings, illetve Smith is tevékenyen részt vett.

Blokkparti. A Bucks 13-11-re hozta ezt a különcsatát, Ekpe Udoh egymaga hatot vállalt, de az újonc Antetokounmpo is háromszor szerelt a levegőben, míg a másik oldalon Smith, Monroe és Drummond vitte a prímet.

A Bucks legjobb dobói: Iljasova 22/6, Middleton 14/12, Knight 12/3, Henson 12.
A Pistons legjobb dobói: Drummond 24, Monroe 18, Jennings 14/6, Smith 17/3.


New Orleans Pelicans–Dallas Mavericks 97–100

Megszakadt a széria. Sorozatban három idegenbeli meccset hozott a Pelicans, ma viszont a Dallas szerencsésebb volt a végjátékban – persze tenni is kellett érte. Előzőleg a Bobcatset tartották 38%-on Rick Carlisle fiai, ma pedig a kiváló dobókkal teletűzdelt Pelicanst 40%-on. DeJuan Blair jól illeszkedett be a kezdőbe Samuel Dalembert helyén, a Mavs pedig nem nagyon engedte meglógni a New Orleanst, majd a végjátékban Nowitzki higgadt büntetőzésével megnyerte a meccset.

A Pelicans csak magát okolhatja. Jrue Holiday félelmetesen játszott ma (26 pont, 10/17-es mezőny, 4 tripla, 9 gólpassz), a kezdőbe visszakerülő Al-Farouq Aminu brutális dupla-duplával (16 pont, 20 lepattanó) jelentkezett, csapatszinten pedig 58-38-ra hozták a lepattanókért folyó harcot. Azonban az utolsó, egyenlítőnek szánt triplát kihagyó Ryan Anderson egy fokkal halványabb volt (1/5 a triplavonal mögül), a kispad pedig egyenesen gyengének találtatott a korábban megszokotthoz képest.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 26/12, Anderson 18/3, Aminu 16.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/3, Carter 15/9, Ellis 14.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA


Utah Jazz–Indiana Pacers 86–95

A Jazz alakul. Nagyjából a szezon előtt elképzelt kezdőötössel (Burke, Hayward, Jefferson, Favors, Kanter) állt fel a Utah, és bizony három negyeden keresztül igencsak szenvedett ellenük a ligaelső Pacers. A két nagyember kiválóan védekezett és pontok voltak bennük (Favors: 22-13, Kanter 20-10), és Trey Burke is villogott (13 pont, 9 gólpassz). Aztán jött a negyedik negyed...

A Pacers megúszta. Paul George és David West sem fogja betenni ezt a meccset a gyűjteményébe, a Jazz nagyon szépen védekezte le őket – de ezért erős csapat az Indiana: West helyére bejött Luis Scola, dobott 14 pontot, CJ Watson pedig kulcspillanatokban betermelt két hármast, illetve a 4. negyed elején bemutatott 13-3-as futásnál hat különböző játékosuk szerzett kosarat.

A Jazz legjobb dobói: Favors 22, Kanter 20, Burke 13/6.
A Pacers legjobb dobói: George 19/3, Stephenson 15, Scola 14.


Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs – elmaradt

Mexico City vadonatúj, 2012-ben átadott csarnokában játszotta volna le az összecsapást a spanyol Ricky Rubio és az argentin Manu Ginobili révén latin kapcsolatokkal is rendelkező két gárda, de az összecsapás elmaradt. 45 perccel a kezdés előtt sűrű füst árasztotta el az arénát, és bár villámgyorsan kimenekítettek mindenkit a csarnokból, a légtér nagysága miatt esélytelenné vált, hogy időben ki lehessen szellőztetni és megrendezni a meccset. Az NBA tájékoztatása szerint az egyik gépházban keletkezett elektromos tűz okozta a sűrű füstöt, amit sikerült gyorsan eloltani, így legalább a csarnokban nem esett komolyabb kár.

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 111–104

A Portland csapatszinten ment át a teszten. A Trail Blazers eljutott oda, hogy egyedül áll Nyugat élén (ehhez kellett a Spurs elmaradt meccse is), és közvetlen riválisát legyőzve lépett előre. LaMarcus Aldridge 38 ponttal és 13 pattanóval vezette a gárdát, a kezdőötös többi tagja 12-14 pontos performanszokkal igyekezett aládolgozni az erőcsatárnak, és a kispadról is értékelhető teljesítmények érkeztek.

A második félidőben a Thunder nem volt ellenfél. 11 ponttal vezetett a nagyszünetben a Kevin Durant és Russell Westbrook vezette Oklahoma, a kispad is jól működött, minden szépnek tűnt – a Portland azonban egy 35-21-es harmadik negyeddel megtörte őket, onnantól kezdve a vendégekben nem volt elég kakaó a fordításhoz.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 38, Batum, Lillard 14/6-14/6.
A Thunder legjobb dobói: Durant 33/3, Westbrook 21/6, Ibaka 13.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A JÁTÉKNAP 10 LEGSZEBB JELENETE

NBA
ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers
–Denver Nuggets 98–88
Atlanta Hawks–Los Angeles Clippers 107–97
Houston Rockets–Phoenix Suns 88– 97
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 98–105
New Orleans Pelicans–Dallas Mavericks 97–100
Utah Jazz–Indiana Pacers 86–95
Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs – elhalasztva
Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 111–104

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik