NBA: döbbenetes dudaszós dobással nyert a Toronto – videó!

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.09.04. 07:30
null
Itt már hiába repül az ellenfél... (Fotó: Getty Images)
Úgy tűnt, hogy a Bostoné lett a győztes dobás, de 0.5 másodperc is elég volt a válaszra – a Clippers elsőre simán átlépett a Denveren az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.

 

NBA 2020–2021
RÁJÁTSZÁS, FŐCSOPORT-ELŐDÖNTŐK

KELET
Boston Celtics–Toronto Raptors 103–104

Dudaszós dobással nyert a Raptors. Ahogy legutóbb, úgy most is végig gyűrték egymást a csapatok és gyakorlatilag az egész meccs abból állt, hogy ki tud egy kicsit kiszabadulni, egy kisebb futást összerakni – viszont ez most igazából senkinek sem sikerült, a Boston egyszer (a nagyszünetben) vezetett ugyan tíz ponttal, de ez nem tartott sokáig, ahogy a Raptors hétpontos fórja sem. A kemény mérkőzés végjátékához így természetesen fej fej mellett érkeztek meg a csapatok, illetve 95–91-es Toronto-vezetés után két perc alatt egy 8–0-t futott a Celtics, így előnybe került, de előbb Kyle Lowry villant kétszer, majd egy támadópattanó után, 21 másodperccel az órán Fred VanVleet ki is egyenlített. Az utolsó támadást azonban a lehető legjobban oldotta meg a Boston, lepörgette az órát, majd 0.5 másodperccel a mérkőzés vége előtt Kemba Walker tökéletes passzát Daniel Theis bezsákolta – úgy tűnt, hogy ez volt a meccsnyerő és beírhatjuk a 3–0-t, ezzel minden bizonnyal a továbbjutást is a Celtics javára. Ez a 0.5 másodperc viszont még elég volt arra, hogy az oldalvonali bedobást Lowry átlője a pálya másik oldalára, ahol az üresen hagyott OG Anunoby ennyi idő alatt is felemelte és könyörtelenül bevágta a mérkőzést megfordító triplát – elképesztő dudaszós kosárral ugyan, de nyerni tudott, így életben maradt a Raptors.

Card


Feljebb kapcsoltak a torontói hátvédek. A korábbi meccsekhez képest most többet vállaltak és agresszívebbek voltak a Raptors hátvédjei, Kyle Lowry (31 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Fred VanVleet (25 pont, 6 gólpassz) teljesítménye elengedhetetlen volt ahhoz, hogy legyen valami élet a címvédő támadójátékában – Pascal Siakam megint „langyos” volt ezen a téren (16 pont 15 dobásból), a padról pedig most összesen tíz pont érkezett, Serge Ibaka egyetlen jó dobást tett hozzá. Emeljük viszont ki a győztes dobást elsüllyesztő Anunobyt, aki 3/5 triplával, 10 lepattanóval, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal zárt, nagy munkát tett bele a védekezésbe és komoly szerepe volt abban, hogy Jayson Tatumot ezúttal sikerült limitálniuk – a Boston fiatalja csak 5/18-at dobott mezőnyből 15 pontért, igaz, volt 9 lepattanója és 6 gólpassza. A Celticsnél Kemba Walker villogott igazán (29 pont, 4/7 tripla, 17 pontos első negyed) és Jaylen Brown is jó meccset hozott (19 pont, 12 lepattanó, 4 blokk), de Marcus Smart dobásai nem ültek és a kispad sem tudott sokat beletenni a közösbe - ezzel együtt fél másodpercre voltak a győzelemtől és a szinte (statisztikailag) biztos továbbjutástól...

A Celtics legjobb dobói:
Walker 29/12, Brown 19, Tatum 15/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 31/6, VanVleet 25/15, Siakam 16/3

A párharc állása: 2–1 a Celtics javára

NYUGAT

Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 120–97

A második negyedben döntötte el a Clippers. Jó másfél játékrészen keresztül egálközelben voltak a csapatok, de aztán a második negyedben sebességet váltott és állva hagyta ellenfelét a Los Angeles – ebben a tizenkét percben 25 százalékos mezőnymutatón tartották a Denvert Kawhi Leonardék és 38–20-ra nyertek, így a nagyszünetre tulajdonképpen el is döntötték a küzdelmet. A harmadik negyedben még megvolt a kellő intenzitásuk, úgyhogy volt közte 29 pont is, így végül kaphattak némi pihenőt is a kulcsemberek: Leonard csak 32 percet játszott (29 pont, 12/16 mezőnyből), Paul George 33-at (19 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), a többiek pedig maximum 27-et, finoman szólva sem kellett megszakadniuk. Kiválóan játszott Marcus Morris (18 pont, 4/5 tripla) és voltak remek megmozdulásai Lou Williamsnek, Montrezl Harrellnek, valamint a visszatérő Patrick Beverley-nek is, csapatszinten 57 százalékkal dobtak mezőnyből, illetve 40 százalék felett tripláztak – elsőre nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat, nagyon sima győzelemmel adták meg a sorozat alaphangját.

Erre még nem volt felkészülve a Denver. Két napja még a Jazz elleni hetedik meccset játszotta a Nuggets, abban a párharcban fizikailag és mentálisan is meglehetősen kimerült a gárda, hiszen 1–3-ról állt fel és jutott végül tovább – a buborékban viszont senki nem vár senkire, a meccsnap-pihenőnap ritmus alapján már itt is volt a következő feladat. Erre azonban egyelőre semmilyen szinten nem állt készen Mike Malone csapata, taktikailag sem nagyon látszott, hogy mi lenne a terv, de ha lett is volna bármi komoly, akkor sem tudták volna megvalósítani – egy bő negyed volt bennük, aztán elfáradtak, a Clippers pedig simán átrohant rajtuk. Sem Jamal Murray (12 pont, 6 gólpassz, 5/15 mezőnyből), sem Nikola Jokics (15 pont, 3 lepattanó, 3 gólpassz) nem tudott dominálni, a végső statisztikáikon pedig már csak a negyedik negyedben kozmetikáztak, a második-harmadikban pocsék dobószázalékkal összesen 36 pontot tudtak feltenni a táblára. Persze nagy baj nem történt, 1–0, a második meccsre kell összeszedniük magukat, hogy fel tudják venni a kesztyűt.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 29/3, George 19/6, Ma. Morris 18/12
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 15, Millsap 13/3, Grant 12/9, Murray 12/6, Mo. Morris 12

A párharc állása: 1–0 a Clippers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik