NBA: a Miami bánta az Atlanta idénycsúcsát; botlott a Portland

Vágólapra másolva!
2014.01.21. 09:01
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján a címvédő Miami Heat 121–114-es vereséget szenvedett az Atlanta Hawks otthonában, amely ebben a szezonban még egyszer sem dobott olyan sok pontot (71-et) az első félidőben, mint ezen a találkozón. A Nyugati főcsoport második helyén álló Portland Trail Blazers pontgazdag meccsen maradt alul Houstonban, a Los Angeles Lakers hosszabbításban kapott ki a Chicago Bullstól.

Tömegjelenet a Miami gyűrűje alatt – az Atlanta kerekedett ki győztesen a párharcból (Fotó: Action Images)
Tömegjelenet a Miami gyűrűje alatt – az Atlanta kerekedett ki győztesen a párharcból (Fotó: Action Images)
Tömegjelenet a Miami gyűrűje alatt – az Atlanta kerekedett ki győztesen a párharcból (Fotó: Action Images)
Tömegjelenet a Miami gyűrűje alatt – az Atlanta kerekedett ki győztesen a párharcból (Fotó: Action Images)
Tömegjelenet a Miami gyűrűje alatt – az Atlanta kerekedett ki győztesen a párharcból (Fotó: Action Images)

 

Cleveland Cavaliers–Dallas Mavericks 97–102

Hullámvasút. Az első negyed végén elszaladt a Mavericks, egy 17-2-es rohanással lelépték a hazaiakat, a félidőt 22-vel nyerték, ám a Cavs nem adta fel, Irving, a brutális dupla-duplát szállító Varejao és Thompson vezérletével három pontra is felzárkóztak a hajrában. Viszont Nowitzkiék nem törtek meg, az utolsó pillanatokban higgadtabban büntetőztek (bár Ellis kettőt elrontott, de már nem számított) és amikor kellett, tudtak kosarat szerezni, míg a túloldalon Jarrett Jack például kulcspillanatokban rontott.

Irving sokat hibázott. A Cleveland irányítója eléggé túlvállalta magát ezen az estén, 27 rádobásából mindössze tíz volt sikeres, igaz, kiosztott 9 gólpasszt is, de csapatának legjobbja mégsem ő volt, hanem a 18 pontos, 21 lepattanós bődületes dupla-duplát szállító Varejao. Palánk alatti társa, Tristan Thompson is dupla-duplázott, valamint Luol Deng is eljutott húsz pontig, de ez is kevés volt, a pontosabban dobó vendégeknél Ellis, Nowitzki és Marion is rendkívül hatékonyan és eredményesen játszott.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/6, Deng 20/6, Thompson 19
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 22, Marion 18/6, Nowitzki 17

Detroit Pistons–Los Angeles Clippers 103–112

Cserélik a gyűrűket Detroitban? DeAndre Jordan atomjaira szedte a Palace felszerelését, nagyobbnál nagyobb zsákolásokat mutatott be és masszív dupla duplával zárt, Griffinnel együtt 41 pontot tettek a közösbe. Sokkal simább lehetett volna győzelmük, ha nem hagynak ki egy szakajtónyi büntetőt (23/37), mivel a lepattanók és a gólpassz kategóriáját is magasan nyerte Lob City, ahol Jamal Crawford is remekelt a kispadról beszállva (26 pont, 9/13 mezőnyből).

Kihúzták a Pistons méregfogát. A Clippers tökéletesen semlegesítette a hazaiak egyik legveszélyesebb fegyverét. Jennings sikeres mezőnykísérlet és pont nélkül fejezte be az estét, faultgondokkal is küszködött. A slamasztikából Stuckey sem tudta kihúzni a csapatot, aki sorozatban harmadszor jutott el húsz pontig.

A Detroit legjobb dobói: Stuckey 29/3, Smith 24, Drummond 15
A Clippers legjobb dobói: Crawford 26/9, Griffin 25, Redick 20/9

Charlotte Bobcats–Toronto Raptors 100–95

Harmincról állt fel a Raptors. Harminc százalékos dobómutatóval került harmincpontos hátrányba a kanadai gárda, ám a harmadik negyed végén elindult az addig teljesen formán kívül játszó Lowry-Vasquez duó, előbb 25,9 mp-cel a vége előtt egy 2+1-es akcióval kiegyenlíthetett volna, ám elrontotta a büntetőt. Nem tette meg ezt a szívességet Sessions, aki mindkettőt bevarrta, az utolsó támadás pedig egy rossz triplával végződött a Raptors szempontjából, így a Charlotte Kemba Walker nélkül is győzelmet tudott aratni.

Big Al dominanciája. A Charlotte erőcsatár-centere már az első félidőben dupla-dupláig jutott, végül 22 ponttal, 19 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt. Mellette a Walkert helyettesítő Sessions is eljutott 23-ig, de a kulcs az 56%-os triplamutató volt - főleg, mert a Toronto 34,5%-kal célzott a vonalon túlról. A vendégeknél a végig megbízhatóan játszó DeRozan mellett a hajrára belendülő Lowry és Vasquez, valamint a dupla-duplázó Chuck Hayes játszott jól.

A Bobcats legjobb dobói: Sessions 23/3, Jefferson 22, Henderson 16
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/3, Lowry 21/9, Vasquez 15/9

Washington Wizards–Philadelphia 76ers 107–99

Fővárosi légelhárítók és a Beal bombázó. A védekezés hozta meg a sikert a Wizards számára, hisz a lepattanócsatát 53-44-re megnyerték, továbbá 12 mezőnykísérletet blokkoltak, ebben a kategóriában Gortat járt az élen négy hatástalanítással. Beal a borzasztó detroiti estéje után élete egyik legjobb meccsét hozta, tripla dupla közeli performansszal vezette győzelemre csapatát. A Wizards ezzel a sikerrel utolérte az Atlanti Csoportot vezető, de ma kikapó Torontót.

Mély gödörben a 76ers. Legutóbbi nyolc találkozójukból hetet elvesztettek a vendégek, ebben nagy szerepe van Turner hullámzó teljesítményének, aki nem hozza azt a kiegyensúlyozott játékot, amit a szezon elején – illetve most a kispad motorja, Tony Wroten is hiányzott bokasérülés miatt. Az viszont biztató, hogy az újonc Michael Carter-Williams néhány gyengébb este után 31 pontját 13/22-es mezőnnyel hozta össze, mellé 6 pattanót és 5 gólpasszt tett – viszont továbbra is ipari mennyiségű blokkot kap, ma ötször takarták be.

A Wizards legjobb dobói: Beal 22/9, Gortat 19, Seraphin 16
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 31/3, Young 18, Thompson 13/6

New York Knicks–Brooklyn Nets 80–103

Anthony egyedül. A tavalyi pontkirály ugyan nem dobott jól, de eljutott 26 pontig és 12 lepattanóig, de rajta kívül senki nem tudott hozzátenni a meccshez. JR Smith rengeteg dobást elrontott, Felton, Shumpert, Prigioni és Bargnani pedig teljesen használhatatlannak bizonyult. A Netsnél parádésan játszott Joe Johnson, aki 26 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, de mellé a 19 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát szállító Blatche is fel tudott lépni.

Pontatlan dobások, kevés gólpassz. A Knicks csupán 34%-kal célzott mezőnyből, viszont a Nets minden második kísérlete sikeres volt, ráadásul Jason Kidd csapata kétszer annyi gólpasszt osztott ki, mint Mike Woodsoné. Anthony, Smith, Hardaway, Shumpert és Prigioni együtt (!) összesen négy asszisztot jegyeztek, kettőnél többet csak Felton: ő hat gólpasszal szolgálta ki társait.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 26/6, Smith 15/9, Hardaway 11
A Nets legjobb dobói: Johnson 25/12, Blatche 19/3, Anderson 15/9

Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 92–95

Remek este ment a levesbe. Zack Randolph szinte egymaga tartotta a hazaiakban a lelket, sokat elmond teljesítményükről, hogy mellette Lee tudott 50%-os pontosságot elérni mezőnyből. Randolph 23 pontot és 20 lepattanót jegyzett, hiába: a Grizzlies a szezonban már harmadszor kapott ki mai ellenfelétől. A Macik ezzel újra 50 százalékon vannak, annak viszont örülhetnek, hogy Marc Gasol ma már több, mint 36 percet tölthetett a pályán.

Végre győzelem. Nyolc vesztes találkozó után újra nyert a New Orleans. A hatalmas elánnal játszó Anthony Davis (27 pont, 0 pattanó, 4-4 blokk és labdaszerzés) vezetésével törték meg a rossz sorozatot a sérülésektől sújtott Pelikánok. Igaz, a mérkőzést eldöntő nagy rohanásból nem vette ki részét az All-Star gálán is fellépő magasember: a vendégek a záró negyed elején 9-0-t futottak, s ezt a hátrányt már nem tudták ledolgozni a hazaiak.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 23, Lee 19/9, M. Gasol 14

A Pelicans legjobb dobói: Davis 27, Evans 15, Roberts 13/9

Atlanta Hawks–Miami Heat 121–114

Pontzuhatag az első félidőben. A hazaiak szezonrekordot jelentő 71 pontot termeltek, Paul Millsap egymaga 20-ig jutott a nagyszünetig, Pero Antic pedig az első negyedben dobott 10 pontot – de nem lehettek maradéktalanul elégedettek, mivel a bajnok Miami 70-et szórt. Fordulás után azonban egyrészt jobb lett a védekezésük (44 pontig jutott a Heat), másrészt nagyon feljavult a cseresor és a gyermeke születése miatt feldobott DeMarre Carroll játéka: a mindössze négy embert számláló kispadosok végül 45-21 arányban múlták felül ellenfelüket. A meccset aztán Millsap, Antic és végül Korver döntötte el, a sorozatban 109. meccsén is hármast szerző játékos triplája 116-114-nél volt a kegyelemdöfés.

Nem érkezett a lendület a padról. Bár Dwyane Wade nem lépett pályára, a helyén Ray Allen rontott dobás nélkül szórt 14 pontot, és a másik veterán, Shane Battier is hasonló módon jutott 11 egységig. LeBron James, Bosh és Chalmers voltak ma a Heat legeredményesebb játékosai, ráadásul az ellenfél motorját, Jeff Teague-et sikerült 2 ponton és 6 gólpasszon tartaniuk - így összességében elmondható, hogy nem a 93 pontot elsüllyesztő kezdőkön múlt a siker. A cserék viszont nem brillíroztak, míg a Hawksban Louis Williams és Shelvin Mack akadálytalanul száguldozhatott: ketten 25 ponttal és 12 gólpasszal váltották ki Teague gyengébb napját.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 26, Carroll 19/9, Antic 17/6.
A Heat legjobb dobói: James 30/9, Bosh 21/6, Chalmers 17/6.

Chicago Bulls–Los Angeles Lakers 102–100 hosszabbítás után

Pau Gasol: pozitív hősből negatív hős. A Lakers kis híján a Bulls remek védekezésén is kifogott, köszönhetően annak, hogy a 31 pontig jutó Nick Young és a 20 pontja mellé 19 pattanót és 5 blokkot szállító Pau Gasol nagyszerű formát fogott ki, míg a Marshall-Meeks hátvédpáros 15 gólpasszt osztott ki. Az utolsó percekben 87-84-es hátránynál Gasol sorozatban hat pontot szerzett, amivel vezetett is a Lakers – utána viszont előbb elrontott egy tempót, majd a következő támadásnál eladta a labdát. Csak a szerencsének és Joakim Noah faultjának köszönhető, hogy Nick Young három büntetővel hosszabbításra tudta menteni a meccset. A ráadásban 98-93-ra is ment már a vendégcsapat, de Gasol ekkor két eladott labdával és két rontott dobással jelentkezett.

A cserék nyerték meg a meccset. DJ Augustin 27 ponttal igyekezett tartani a lépést Nick Younggal, a ráadásban ő dobott sorozatban 5 pontot, amivel 95-98-ról 100-98-ra módosult az állás. Az i-re a pontot egy másik csere, a 12-ig jutó Taj Gibson tette fel: 0.9 másodperc maradt hátra 100-100-as állásnál, amikor egy időkérés után Mike Dunleavy bedobásából begyötörte a győztes kosarat. Persze a kezdők sem voltak rosszak, négyen értek el legalább 10 pontot – ugyanakkor Joakim Noah 17 pontja és 21 lepattanója mellett Gasolhoz hasonló hibákat vétett a végjátékban. A Bulls ezzel a sikerrel 2013. november 27-e óta ismét 50 százalékra tornázta fel a mérlegét.

A Bulls legjobb dobói: Augustin 27/15, Noah 17, Butler 13.
A Lakers legjobb dobói: Young 31/9, Gasol 20, Meeks 16/6.

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 126–113

Most nem omlott össze a Rockets. Chandler Parsons (31 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk), James Harden (22 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) és Dwight Howard (24 pont, 12 pattanó) vezetésével a Houston jó szokásához híven nagyon megnyomta az első félidőt: 71 pontig jutottak. Rossz szokásukkal ellentétben azonban a 3. negyedben nem omlottak össze, visszaverték a Trail Blazers rohamát (35-35 a 3. negyedben), így végig kontrollálni tudták az összecsapást. A Houstonnál annak is örülhettek, hogy a kéztörés miatt egy hónapot kihagyó kezdőirányítójuk, Patrick Beverley visszatérése alkalmából 17 pontot szerzett, lassította Damian Lillardot – azaz jó formában van. A hazaiak azt is elbírták, hogy a minap 36 pontos karriercsúcsot repesztő Terrence Jones kisebb sérülés miatt nem játszott.

Védőoldalon elfogyott a Blazers. A remek védő Nicolas Batum mellett Chandler Parsons nagyon élt, ezzel alapvetően borult a gárda periméter védekezése (16 triplát kaptak), és jóval nagyobb teher hárult az ebben nem olyan erős Lillard-Matthews duóra. Kettejük fáradtsága a tripladobásaikban jelentkezett elsősorban, összesen 5/17-et teljesítettek a köríven túlról. LaMarcus Aldridge hiába játszott óriási meccset (27 pont, 20 lepattanó), a Trail Blazers túl későn ébredt – ennek köszönhetően a Thunder utolérte őket a nyugati konferencia 2. helyén, mindkét gárda 31-10-es mérleggel áll.

A Rockets legjobb dobói: Parsons 31/9, Howard 24, Harden 22/12.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 27, Lillard 24/9, Matthews 18/6.

Golden State Warriors–Indiana Pacers 94–102

Listavezetőhöz méltóan. Sorozatban ötödik győzelmét szerezte meg a Pacers, akik ma elsősorban védekezésüknek köszönhették a sikert: A Warriors hazai pályán mindössze 33%-kal (10/30) dobta hármasokat, és alig 94 pontig jutottak. Már a félidőben 53-40-re vezetett a Paul George (23 pont, 9/20 mezőnyből, 4 pattanó, 2 gólpassz), Lance Stephenson (14 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) és Roy Hibbert (14 pont, 13 pattanó, 2 blokk) húzta Indiana, és bár a Warriors a 4. negyed elejére feljött nyolc pontra, nem volt esélye megfordítani a meccset.

Nem igazán volt ritmusa a GSW-nek. A hazaiaknál hiába volt jól Stephen Curry (24 pont, 9 gólpassz), David Lee (20 pont ,12 pattanó) és Klay Thompson (17 pont, 5/10 tripláról), Andre Iguodalát nagyon levették a pályáról támadásban, és a kispadról is mindössze 14 pont érkezett. A nemrég Curry helyettesének hozott Jordan Crawford még tanulja a rendszert (2 pont, 3 gólpassz, 3 eladott labda) – ha belerázódik a csere-szerepbe, akkor a március eleji visszavágón jóval nehezebb dolga lesz a Pacersnek.

A Warriors legjobb dobói: Curry 24/9, Lee 20, Thompson 17/15.
A Pacers legjobb dobói: George 23/9, West 17, Hill 15/9.

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Dallas Mavericks 97–102
Detroit Pistons–Los Angeles Clippers 103–112
Charlotte Bobcats–Toronto Raptors 100–95
Washington Wizards–Philadelphia 76ers 107–99
New York Knicks–Brooklyn Nets 80–103
Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 92–95
Atlanta Hawks–Miami Heat 121–114
Chicago Bulls–Los Angeles Lakers 102–100 – hosszabbítás után
Houston Rockets–Portland Trail Blazers 126–113
Golden State Warriors–Indiana Pacers 94–102

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik