NBA: a Heat, a Thunder és a Spurs is vereséget szenvedett

Adorján István, Gobodics TamásAdorján István, Gobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2014.01.03. 07:27
null
Ray Allen (balra) lepattant Klay Thompsonról (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) ma hajnalban kilenc összecsapást rendeztek, amelyek közül a legfontosabb a Golden State győzelme volt a bajnok Miami otthonában. A Portland Trail Blazers NBA-triplacsúccsal dobott 134 pontot, míg a Thunder újabb fájó vereséget szenvedett el az eddig nem túl acélos Brooklyntól. Utóbbiak szomszédja, a Knicks San Antonióban aratott meglepő győzelmet, példájukat követte a Grizzlies, amely Phoenixből csent el egy sikert. A Philly sorozatban harmadik idegenbeli meccsét is behúzta, a Cavaliers pedig Irving nélkül is legyűrte a Magicet – a Bulls hasonló munkás meccsen verte meg a Celticset.

 

Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 87–81 – hosszabbítás után

Menekülés a sírból. Az utolsó 82 másodpercben tíz pontot jegyzett a hazai gárda, mellyel hosszabbításra mentették a mérkőzést. Tették mindezt Kyrie Irving nélkül. A ráadásban a morálisan teljesen összeomló Orlandótól mindössze két árva pontra futotta.

Élt a lehetőséggel a Cleveland. Maximálisan kihasználta Vucevic hiányát a hazai alakulat, mely hat mérkőzéses vereségsorozatot hagyott maga mögött. Varejao idei legjobb mérkőzését játszotta (18 pont, 25 lepattanó) és Thompson sem maradt adós a dupla duplával. Ketten 35 lepattanót gyűjtöttek, a Cavs 59-49-re nyerte ez a párharcot.

Rengeteg hiba. Egyik csapat mezőnyszázaléka sem érte el a 39-es határt, ráadásul a triplákat is gyenge hatékonysággal értékesítették. Érdekesség, hogy a 34,4%-ot és 21,1%-ot felmutató Cleveland még ilyen pocsék dobóformával is meg tudta nyerni a keleti alsóház derbijét.

A Cavaliers legjobb dobói: Varejao 18, Waiters 17, Thompson 16
A Magic legjobb dobói: Davis 16, Nelson 14/12, Afflalo 12/6, Nicholson 12

Miami Heat–Golden State Warriors 114–123

Curry szétdobta a bajnokot. A fiatal irányító agyát eldobva játszott ezen az estén, 36 pontot és 12 gólpasszt jegyzett, 15 triplakísérletéből 8 talált utat a gyűrűbe, sokszor egészen lehetetlen helyzetekből. Méltó társa akadt David Lee személyében, aki szintén bődületes dupla-duplát szállított 32 ponttal és 14 lepattanóval.

Elképesztő dobószázalékok. Mindkét csapat rettentően pontosan célzott, 50% felett értékesítették kísérleteiket a mezőnyből, a Warriors még a triplavonalon túlról is. Innen egyébként is jóval produktívabbak voltak, 15 hármast süllyesztettek el, ebből 12-t a Curry-Thompson duó, a Miami 8 triplát termelt be, ebből hármat az idén támadásban használhatatlan Battier.

Felébredt a Heat, de ez kevés volt. A félidőben még csak négy ponttal vezettek a vendégek, ám ők szerezték a fordulás után az első kilenc pontot, ezt pedig sikerült is megtartaniuk egészen a negyedik negyed hajrájáig, amikor James (aki 26 pontja mellett 8 labdát is elszórt) egy tempóval 111-107-re hozta fel csapatát. Erre azonban egy Lee-tempó és egy újabb Curry-tripla érkezett válaszként...

A Heat legjobb dobói: James 26/3, Wade 22/6, Bosh 19/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 36/24, Lee 32, Thompson 16/12

Chicago Bulls–Boston Celtics 94–82

Magasemberek és cserék nyerték a meccset. A Luol Deng, Carlos Boozer és Joakim Noah alkotta Bulls-frontcourt nagyon összekapta magát az előző mérkőzésen mutatotthoz képest: közel 50 százalékos hatékonysággal csapatuk pontjainak felét szerezték, ráadásként Noah (17 pont, 11 lepattanó, 9 gólpassz) majdnem tripla-duplát ért el. A cserepadról Taj Gibson 12, illetve Mike Dunleavy 11 pontja nagyon kellett – a két játékos védőoldalon is villogott, 2-2 blokkot, Dunleavy pedig pluszban két labdalopást tett be a közösbe.

A negyedik negyedben összeomlott a Celtics. Jordan Crawford remek napot fogott ki (22 pont, 7 gólpassz, 7/11 mezőnyből, 8/10 büntető), de mellette csupán Jared Sullinger (11 pont, 11 lepattanó) és Kris Humphries (9 pont, 11 lepattanó, 4 blokk, 2 labdaszerzés, 3 gólpassz) dicsérhető. Így is csak nyolcpontos hátrányban voltak az utolsó játékrész előtt, ám a Bulls alig másfél perc alatt dobott sorozatban hét pontot – innen nem volt visszaút. A Bulls (13-18) ezzel a sikerrel utol is érte a Celticset (13-19) a tabellán.

A Bulls legjobb dobói: Noah 17, Boozer 16, Deng 14.
A Celtics legjobb dobói: Crawford 22, Green 11/3, Sullinger 11.

Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 93–95

Drámai végjáték. A negyedik negyed elején 11 ponttal vezetett még a Thunder, ám a meglepően harcosan játszó Nets felállt innen és az utolsó két percre át is vette a vezetést. 15 mp-cel a vége előtt nem sikerült Garnettnek kosarat szerezni, így jöhetett az OKC, és 5,8 mp-cel a vége előtt Durant passzából Ibaka kiegyenlített. A slusszpoén még hátravolt, Joe Johnson dudaszóra gyűrűbe vágódó tempójával megnyerte a meccset a Netsnek!

A szünet után nem tudott felpörögni az OKC. Negatív szezoncsúcsnak számító 34 pontot szereztek a második félidőben Duranték, ráadásul 14 labdát adtak el, ebben nyilván a Nets feltámadó védekezésének is volt szerepe. A támadóoldalon pedig Deron Williams játszott magánkívül, hat triplával és 29 ponttal zárta a találkozót, ebből kettőt a hajrában termelt be.

Westbrook nagyon hiányzott. A helyén játszó Reggie Jackson 4/13-as mezőnymutatóval dolgozott, Ibaka csupán tíz pontot szerzett, de Durant sem dobta szét magát, mindössze 13 alkalommal emelte rá a labdát, 24 ponttal zárta a találkozót.

A Thunder legjobb dobói: Durant 24/9, Jones 11/9, Ibaka 10
A Nets legjobb dobói: Williams 29/18, Pierce 18/3, Anderson 13


San Antonio Spurs–New York Knicks 101–105

Shumpert lett a hős. A bedobó szezoncsúcsnak számító 27 pontot szerzett, közte 6 triplával, 10/13-as mezőnymutatóval, és az utolsó perc is az övé volt: előbb egy kaotikus támadás végén dobott egy triplát, majd amikor a 32 pontig és szintén hat tripláig jutó Belinelli válaszolt erre, Anthony rossz dobását pöcizte vissza a gyűrűbe, ezzel megnyerve a találkozót.

Anthony visszatért, jött a győzelem. Zsinórban háromszor kapott ki a Knicks a tavalyi pontkirály nélkül, aki 27 ponttal és 12 lepattanóval vette ki a részét a mai győzelemből.

Dobógépek és más senki? A triplaháborút vívó Belinelli és Shumpert mellett egyedül Anthonyt lehet kiemelni, egyik oldal sem tündökölt, bár 50% felett dobtak mezőnyből, a Knicks triplából is. A Spursnél Ginobili és Green 1/11-et hozott össze a vonalon túlról. Előbbi egyébként a 11 pontja mellett kiosztott 12 gólpasszt is.

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 32/18, Parker 12/3, Ginobili 11/3
A Knicks legjobb dobói: Shumpert 27/18, Anthony 27/6, Stoudemire 11

Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 91–99

Hullámvasút végén Grizzlies-siker. Az első negyed viszonylag szoros volt (26-22 a Sunsnak), utána viszont őrült iramban változott a meccs képe. A második negyedet 31-15-re hozta a Grizzlies, a harmadikat 32-16-ra a Suns – végül a Memphis 30-18-as utolsó játékrésszel hozta el a győzelmet.

Lemosták a Suns-kispadot. A liga egyik legjobbja a Phoenix cseresora, ma viszont alig 15 pontra futotta tőlük. A túloldalon a dupla-duplázó (16 pont, 11 lepattanó) Ed Davis vagy Jerryd Bayless (17 pont) ezt egymaga überelte, de Mike Miller is 11 egységet termelt be – összességében 54 pontot hozott össze a vendégek cseresora. Ezt fejelte meg Zach Randolph egy brutális dupla-duplával (20 pont, 15 lepattanó), Kosta Koufos (10 pont, 9 pattanó) pedig egy szolid centermunkával.

Bledsoe nélkül annyira nem megy. Az utolsó pillanatban nem tudta vállalni a játékot térdproblémák miatt a Suns egyik irányítója. Bár párja, Goran Dragic helyette is dobott (33 pont), a kezdőötösbe beugró Gerald Green ma elég halovány volt (9 pont), és a cseresorból is hiányzott a lendülete. Így is nyerhetett volna a Phoenix, de a negyedik negyed elején a Grizzlies 17-2-es futásánál teljesen leblokkoltak.

A Suns legjobb dobói: Dragic 33/6, Frye 14/12, Tucker 12/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Bayless 17/9, Davis 16.

Utah Jazz–Milwaukee Bucks 96–87

A kevesebb hiba győzelmet ért. Hiányzókkal teletűzdelt csapatok mérkőzésén szoros eredmény született, ám ez ne tévesszen meg senkit, a hazaiak végig kézben tartották a találkozót. Hárompontosaiknak és a megnyert lepattanópárharcnak köszönhetően nem adtak sanszot a Milwaukeenak.

Öröm az ürömben. Ha győzelemnek nem is, de annak örülhettek a Bucksnál, hogy Sanders sokkal gyorsabban veszi fel a tempót 24 mérkőzéses kihagyás után, mint amit vártak tőle. Ha visszatér Henson, akkor fegyelmezett játékkal jó párost alkothatnak a palánkok alatt.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 22/9, Favors 21, Burks 13/3
A Bucks legjobb dobói: Sanders 16, Ridnour 12, Neal 11/3

Portland TrailBlazers–Charlotte Bobcats 134–104

A számok nem hazudnak. Ma esti sikerével a Portland már 26 győzelemnél jár, melynél többet senki nem szerzett a ligában, vezetik a Nyugati Főcsoportot. Kétség nem fért hozzá, hogy nyerik a meccset 52 lepattanójuk, 34 gólpasszuk, 58,1%-os mezőny, valamint 63,6%-os triplamutatójuk magáért beszél. Emellett NBA-rekordot állítottak fel: ebben a szezonban másodjára dobtak legalább 20 triplát - effajta duplázás korábban soha nem fordult elő a liga históriájában.

Hátvédek estéje. A Lillard - Matthews - Mo Williams hármas csak tüzelt és talált, mivel 14 triplát írtak a táblára, összesen 64 pontot szórtak a vendégeknek, akik szinte mindent kihoztak magukból, de ennyire futotta tőlük.

A mellőzött játékos nagy mérkőzése. Hiába kapott méretes zakót a Charlotte, büszke lehet magára a Douglas-Roberts, aki eddigi hét találkozóján csak epizódszerephez jutott. Az elmúlt két évben csupán hat alkalommal lépett parkettre, ma éjjel azonban bizonyította, ért ő is ehhez a játékhoz.

A TrailBlazers legjobb dobói: Matthews 25/15, Lillard 24/18, Williams 15/9
A Bobcats legjobb dobói: Douglas-Roberts 20/6, Jefferson 19, Henderson 16/3

Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 104–113

Nagy hármasok egymás ellen. A Turner-Young-Wroten trió 73 pontot szerzett, előbbi kettőtől talán nem annyira meglepetés a jó teljesítmény, Wrotentől csereként kevésbé volt várható, ő inkább akkor villog, ha kezdőként játszik. A Kingsnél kialakult a nagy hármas már egy ideje, de ez győzelmekben nem igazán mutatkozik meg: Cousins, Thomas és Gay összesen 74 egységet termeltek be, előbbi ráadásul emellé 14 lepattanót is leszedett.

Vigyázz a labdára! A Kings 22, a Sixers viszont csak 12 alkalommal adta el a játékszert, ebben nagy szerepet játszott a hat labdát szerző Young játéka is, de ennyivel pontatlanabb játékkal nem lehet meccset nyerni. Ráadásul a festékből is több pontot szereztek a vendégek, 58-46-ra nyerték ezt a csatát is.

Fredette majdnem. A negyedik negyedben tarthatatlan volt a hátvéd, 15 pontot szerzett ebben a játékrészben 5/8-as mezőnymutatóval, 3/6-tal a triplavonalon túlról – azonban a hajrában eladott labdája eldöntötte a találkozót.

A Kings legjobb dobói: Cousins 33, Thomas 23/12, Gay 18
A 76ers legjobb dobói: Young 28/3, Turner 24, Wroten 21/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Orlando Magic 87–81 – h. u.
Miami Heat–Golden State Warriors 114–123
Chicago Bulls–Boston Celtics 94–82
Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 93–95
San Antonio Spurs–New York Knicks 101–105
Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 91–99
Utah Jazz–Milwaukee Bucks 96–87
Portland Trail Blazers–Charlotte Bobcats 134–104
Sacramento Kings–Philadelphia 76ers 104–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik