NBA: a bajnok otthonában nyert a Miami, újabb bravúr a Wizardstól

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.02.21. 08:24
null
Jimmy Butler hozta a megszokott szintjét a Lakers ellen (Fotó: Getty Images)
Jimmy Butlerék idegenben kapták el a Lakerst, a Washington pedig az eddig száguldó Portland pályáján tudott győzni az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján. Terry Rozier a Charlotte-ot, Zach LaVine a Bullst vezette győzelemre, míg a Suns franchise-rekordot döntött.

Los Angeles Lakers–Miami Heat 94–96

Nagy Heat-győzelem. Nagyjából olyan képet mutatott a meccs, amilyenre számíthattunk, igazából egyik fél sem tudott jól támadni és a védekezések domináltak – igaz, voltak időszakok, amikor ment a szekér elöl, de ezek inkább az első félidőben fordultak elő. A Dragic, Bradley, Harkless triót nélkülöző Miami viszont jobban kezdett, az első negyedet uralta és már ott vezetett 15 ponttal is, mielőtt a Lakers elkezdte volna a felzárkózást – a floridaiak fórja csak a nagyszünet előtt csúszott be tíz alá, de a harmadik negyedben már fordult a kocka, ott át tudta venni a vezetést a bajnok. Itt viszont megrázta magát a Heat, amely egy 12–0-s futással válaszolt és innentől már végig előrébb tudott járni: a hajrá szoros lett, mindkét együttes elég sok támadást elrontott, de végül kiharcolta a győzelmet Erik Spoelstra csapata. A jó formába lendülő Kendrick Nunn most is nagyon sokat tett hozzá (27 pont, 5/6 tripla), de Jimmy Butler (24 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Bam Adebayo (16 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) is hozta a megszokott szintet – a baj az, hogy megint megsérült egy alapemberük, Tyler Herro csípőfájdalmakkal vált ki 14 perc után és nem tért már vissza a parkettre.

Megakadt a Lakers. Most már hosszú ideje szenved a Los Angeles, de az Anthony Davis - Dennis Schröder páros együttes kiválása erre még inkább ráerősített, egyelőre nem megoldott a támadójátékuk, ami a Heat védekezése ellen nagyon ki is domborodott. Most LeBron James sem tudott igazán alkotni, 19 pontnál állt meg és csak 7/21-et dobott mezőnyből, így bár Kyle Kuzma és Montrezl Harrell is igyekezett, de nem meglepő, hogy 40% alatt maradtak mezőnyből és 30% alatt távolról. Voltak villanásaik, ezért is tudtak szoros meccset játszani, illetve a védekezést nem sumákolták el, az akarattal nem volt baj, de egyszerűen most egy hajszállal jobb volt náluk a Heat – igaz, a legvégén James labdaszerzéséből Alex Caruso dobhatott a győzelemért, de kihagyta, így maradt a vereség.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 23/12, James 19/3, Harrell 18
A Heat legjobb dobói: Nunn 27/15, Butler 24, Adebayo 16

Charlotte Hornets–Golden State Warriors 102–100

Rozier utolsó negyede és utolsó dobása döntött. A nagy formában lévő, az elmúlt négy meccsén 37.5 pontot átlagoló Terry Rozier szállította ezt a győzelmet a Charlotte javára, a hazaiak irányítója ugyanis az utolsó negyedben megtáltosodott: egymaga 20 pontot szerzett ekkor és a kiélezett mérkőzést csapata javára döntötte el. Másfél perccel a vége előtt még öt ponttal vezetett a Warriors, ám Rozier bevert egy visszalépős hármast, majd Kelly Oubre Jr. triplájára egy ugyanilyennel válaszolt a következő labdabirtoklásból. Kilenc másodperccel a vége előtt feldobást ítéltek a játékvezetők kétpontos GSW-előnynél, amelyet megszerzett a Charlotte, Draymond Green pedig olyan hevesen reklamált, hogy két technikait kapott és kiállították – Rozier mindkét büntetőt bedobta, ezzel egyenlített, majd a megkapott labdát a dudaszó pillanatában a gyűrűbe küldte, amellyel megnyerte a mérkőzést a Hornetsnek. Az irányító végül 36 ponttal és 8/11 triplával zárta parádés estéjét és bár rajta kívül még hárman is elérték náluk a tízpontos határt, de az egyértelmű, hogy a győzelmet most miatta tudták behúzni.

Green a negatív hős. Steph Curry nem érezte jól magát a mérkőzés előtt, ezért a GSW vezére kihagyta az összecsapást, azonban nélküle is teljesen reális esélyük volt a vendégeknek arra, hogy fontos idegenbeli győzelmet arassanak. Kelly Oubre Jr. (25 pont, 4/9 tripla) feljebb tudott kapcsolni az eddigiekhez képest, de Wiggins, Paschall, Wanamaker és Lee is dobott legalább 14 pontot, miközben a védekezésük nagyon jól zárt végig – pontosabban az utolsó negyedig, mert ott Rozier már azt csinált, amit akart. Ennek ellenére kilenc másodperccel a vége előtt még ők vezettek kettővel, egy jó védekezés kellett volna a sikerhez, de Draymond Green leüvöltött néhány játékost (egy technikai), majd néhány bírót (még egy technikai) is azért, mert szerinte még egy feldobást kellett volna ítélni, de ehelyett a Hornetsnek adták a labdát. Ez vesztes játékká vált, mert a büntetőkből egyenlített, majd a megkapott labdából nyert az ellenfél - Steve Kerr vezetőedző el is mondta, hogy Green tudta, mit csinált, az öltözőben bocsánatot kért, elismerte a hibáját, de ettől még ő beszélni fog vele erről, mert ilyen nem fordulhat elő.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 36/24, Washington 15/9, Hayward 13/9
A Warriors legjobb dobói: Oubre Jr. 25/12, Wiggins 19/6, Paschall 16

Chicago Bulls–Sacramento Kings 122–114

LaVIne nagyon akarja az All Start. Sorozatban negyedszer érte el a 30 pontos határt a Bulls dobógépe, aki annak ellenére vezette fontos győzelemre csapatát, hogy előző este még kemény meccsen naptak ki a Sixerstől. A fáradtság nem igazán látszott a társaságon, LaVine pedig tovább tüzelte övéit, végül 38 ponttal és 15/20-as mezőnymutatóval zárta az összecsapást - nagyon hajt azért, hogy ott lehessen élete első All-Star főmeccsén, Billy Donovan vezetőedző pedig ki is mondta a mérkőzés után, hogy játékosa maximálisan megérdemelné a szereplést. Vezérletével a Bulls 59.8%-kal dobott mezőnyből a back-to-back második felén és bár az eladott labdáknál, vagy a lepattanóknál lankadt a figyelem, de a 68 pontos első félidő után sikerült beosztani a 14 egységre rúgó előnyt - a hajrában négy pontra visszajött a Kings, de ennél jobban nem kellett izgulniuk a hazaiaknak.

Nincs változás a Sactónál. Sorozatban hatodik vereségét könyvelhette el Luke Walton csapata, amely ezúttal sem tudta összeszedni a védekezését és most támadásban sem brillírozott - gyengén triplázott és közelről sem dobott extrán, nem volt meg igazán a ritmus. Voltak biztató egyéni teljesítmények, Marvin Bagley III 26 pontja és 11 lepattanója például kiemelendő, de összességében csak néhány periódusban játszottak jól, egyébként nem tudták tartani a Bulls tempóját. De'Aaron Fox szerint ez a széria már a fejekben is ott van, de senki más nem fogja megoldani a gondjaikat, csak ők képesek erre - következőleg viszont a Buckshoz látogatnak, ott megint nem ők az esélyesek.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 38/9, White 19/15, Young 18
A Kings legjobb dobói: Bagley 26/3, Hield 23/9, Fox 20/3

Memphis Grizzlies–Phoenix Suns 97–128

Lesimázta a Suns. Nem volt kérdés a két back-to-backes csapat meccsén, a remek formában lévő Phoenix nem adott esélyt ellenfelének és igazából egy félidő alatt lerendezte a dolgokat: a nagyszünetben 65-34-re vezettek a vendégek, nem volt miről beszélni a folytatásban. A remekül működő rendszer végül azért "kidobott magából" egy franchise-rekordot, ugyanis 24 hármast bombáztak be 52%-kal, 24-szer pedig soha korábban nem találtak még be kintről egy meccs során - ehhez jött még egy mérföldkő, ugyanis Chris Paul megelőzte a gólpasszok örökranglistáján a legendás Oscar Robertsont, ezzel fellépett a hatodik helyre. A gálává alakuló este végén ráadásul megelőzték a tabellán a Portlandet és feljöttek a nyugati negyedik helyre úgy, hogy mindössze két meccs a hátrányuk a második-harmadik Clippers-Lakers pároshoz képest.

Winslow visszatért. 2020 februárjában, tehát egy éve lett a Memphis játékosa Justise Winslow, de a Heattől megszerzett mindenes most először (!) lépett pályára „új” csapata mezében – annyi sérülése volt, hogy 2019 decembere óta összesen egy találkozón láthattuk, így az este fénylő pontja volt, hogy most ott lehetett a parketten. Ezek után az nem meglepő, hogy 0/9-cel kezdett és 3/14-gyel zárt mezőnyből, a kilenc pontja és hét lepattanója most nem lógott ki lefelé a Grizzliesből – ezúttal értékelhetetlen volt a Memphis játéka, egy másodpercig sem volt esélyük az erősen tartalékos hazaiaknak, úgyhogy gyorsan el kell felejteniük ezt a mérkőzést.

A Grizzlies legjobb dobói: Dieng 15/3, Morant 12, Melton 11/3, Jones 11/3
A Suns legjobb dobói: Booker 23/15, Bridges 19/12, Saric 19/9, Payne 19/15

Portland Trail Blazers–Washington Wizards 111–118

Mi történik a Washingtonnal? Kelet és az egész liga egyik legrosszabb csapataként egyszer csak elkezdett nyerni a Wizards, a fővárosi alakulat teljesen váratlanul most már sorozatban negyedik győzelmét húzta be, méghozzá jó csapatok ellen. Ebbe a sorba a Portland is beleillett, a hazaiak ugyanis zsinórban hat sikerből, óriási formában érkeztek meg, de a Washington egy hullámzó meccsen felül tudott kerekedni: Bradley Beal megint beszórt 37 pontot 16/27-es mezőnymutatóval, Russell Westbrook most a jobbik arcát mutatta (27 pont, 11 lepattanó, 13 gólpassz, 11/17 mezőnyből) és még Rui Hachimura is hozzátett 17 pontot - sokkal jobban dobtak ellenfelüknél, közben pedig minden várakozást messze felülmúló védekezést mutattak be. Az első negyedben kapott 43 pont azért még mást mutatott, de utána összeszedték magukat, fordítottak, majd egy újabb hullámvölgy után a záró etapban már csak 19 egységet engedélyeztek a Blazersnek - az utolsó két perc már nem is volt izgalmas, addigra eldöntötték a küzdelmet. Scott Brooks vezetőedző egyértelműen fogalmazott, amikor megkérdezték, hogy mi történik velük: „védekezünk.”

Most megfogták a Portlandet. A hazai csapat ezúttal egy negyeden keresztül tudott csak jól támadni, a nyitó játékrészben még szenzációs volt a gárda, utána viszont elveszett a Wizards szorításában. A harmadik játékrészben még Damien Lillard egyszemélyes előadása adott egy komolyabb lökést, hiszen a végül 35 ponttal, 12 gólpasszal és hét triplával záró irányító 23 pontot szerzett ekkor 7/8 jó dobással, de összességében ő is csak 10/30-cal fejezte be a meccset és csapatként sem működött a rendszerük: alig 35.9%-kal dobtak mezőnyből. Ez a kissé váratlan vereség és váratlanul gyenge támadójáték megtörte a hatmeccses sikerszériájukat, most pedig elutaznak egy kiemelt rangadóra a jelenlegi legnagyobb riválisuknak számító Phoenix otthonába.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 35/21, Kanter 19, Trent Jr. 16/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 37/6, Westbrook 27, Hachimura 17

 

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Lakers–Miami Heat 94–96
Charlotte Hornets–Golden State Warriors 102–100
Chicago Bulls–Sacramento Kings 122–114
Memphis Grizzlies–Phoenix Suns 97–128
Portland Trail Blazers–Washington Wizards 111–118

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik