NBA: 27 éve nem tapasztalt jelenség a Miami meccsén

Vágólapra másolva!
2013.12.21. 07:15
null
LeBron James és Rudy Gay párharca (Fotó: Reuters)
Hiába a jó dobószázalék (58), a Sacramento Kings 19 ponttal kikapott a Miami Heat ellen az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA). Ilyenre legutóbb 1986-ban volt példa, amikor a Suns hasonlóan jó dobószázalékkal kikapott épp a Sacramentótól. Paul George 24 ponttal és 9 lepattanóval vezére volt az a Houstont legyőző Indianának, a Rocketsnek egyébként 2010 februárja óta ez volt a legsúlyosabb veresége.

 

 

Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 121–120–hosszabbítás után

Már megint nem megy a szekér. Ugyan a múlthéten össze tudott hozni egy hármas sikerszériát a Nets, de azóta megint jön a bukdácsolás, igaz Joe Johnson, Kevin Garnett, Jason Terry és Andrej Kirilenko távollétében erősen tartalékos volt a Brooklyn Philadelphiában, ráadásul a hosszabbításban az újra kezdőként szerepet kapó Paul Pierce (24 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) triplájával 16 másodperccel a lefújás előtt még győztesnek is látszott a Kidd-legénység...

Aztán jött Evan Turner. A Sixers vezére 29 ponttal, 10 lepattanóval és 5 gólpasszal vezette győzelemre a régóta nem nyerő hazaiakat, méghozzá egy, a ráadásul pillanataiban a gyűrűn pattogó kettes értékesítésével! Volt miért javítania az egykori 1/2-esnek, ugyanis a rendes játékidő végén egy egységnyi hátrányban csak egalizálni tudott, a meccset akkor megnyerni még nem.

Carter-Williams visszatért. Az újonc már elég sokat kellett, hogy kihagyjon ennyi idő alatt is, de most újra ott lehetett a parketten és a maga 15 pontos, 10 gólpasszos dupla duplájával tevékeny részese volt a sikernek az ellentmondásos helyzetű Thad Younggal (25 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és a csereként is ponterős Tony Wrotennel (19 pont) egyetemben.

A 76ers legjobb dobói: Turner 29//3, T, Young 25/9, Wroten 19/6
A Nets legjobb dobói: A. Anderson 26/15, Pierce 24/12, Teletovic 18/18

Atlanta Hawks–Utah Jazz 118–85

Az ex-Jazzesek kiütötték a mostaniakat. A meccset már az első félidőben eldöntő, Al Horford (23 pont) és Lou Williams (25 pont, 4 szerzett labda) vezette Hawks három korábbi Utah-játékossal állt fel, de közülük csak Paul Millsap (14 pont, 10 lepattanó) alkotott maradandót, Kyle Korver (6 pont) „csak" 96-osra nyújtotta NBA-rekordját a legalább egy triplás meccsek kategóriájában, míg Carroll (4 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) pusztán hasznos volt, mint mindig.

Teljes betli. A Utah minden olyan játékosa alulteljesített, aki mostanság remekelt. Trey Burke megállt 2 pontnál és 3 gólpassznál, míg Derrick Favors 6 ponttal és 8 lepattanóval zárt, egyedül Gordan Hayward (11 pont) jutott el kétszámjegyű dobóteljesítményig a vendégeknél.

A Hawks legjobb dobói: L. Williams 25/18, Horford 23, Millsap 14
A Jazz legjobb dobói: Burks, Kanter 13-13, Hayward 11/3

Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 114–111 – hosszabbítás után

Megint nagyot játszott a tartalékos Bucks, de megint nem volt eredménye. Kevés csapat tankol annyira etalon módon, mint az összes kicsit is sérült játékosát sokáig jegelő, fiataljainak pedig rengeteg játéklehetőséget és labdát adó Bucks, mely folyamatosan játssza a szoros derbiket, de mindig tudja, hogyan kell végül alulmaradni. Ez történt most Clevelandben is, bár Tristan Thompson (10 pont, 15 lepattanó) győztes kosarát és OJ Mayo elhibázott tripláit elnézve ebben most kevés tudatosság volt.

Kyrie Irving kedvenc ellenfele. Rövidke karrierje során magasan a Milwaukee ellen dobja legtöbb pontját a korábbi 1/1-es, most 39 egységével még tovább javított ezen a mutatón, ráadásul karriercsúcsot jelentő 4 blokkot is kiosztott az irányító, aki mellett Jarrett Jack (17 pont, 5 gólpassz) is nagyot játszott egyesben.

Brandon Knight kezd belejönni. A Bucks fiatalja 17 pontos, 14 lepattanós dupla duplája mellett 8 gólpasszt és 3 szerzett labdát is jegyzett, s végre kezdi legalább számokban azt hozni, mint amit vártak tőle a ligába kerülésekor.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 39/6, Jack 17/6, C. Miles 15/9
A Bucks legjobb dobói: Mayo 20/9, Henson 18, Knight 17/3

Detroit Pistons–Charlotte Bobcats 106–116

Belealudt a vezetésbe a Pistons. 20-szal ment már a második negyedben a Jennings (25 pont, 5 gólpassz), Drummond (14 pont, 15 lepattanó, 5 blokk) páros húzta Detroit, ám a negyedik etapban 15 pontot szerző Al Jefferson főszereplésével innen is fordítani tudott a Charlotte, mely így riválisa előtt jár már a tabellán. Teljesen kiveszett az energia a hazaiak játékából a fordulás utánra, a vendégek momentuma pedig mindent vitt.

A sokadik nagy hármas. A Bobcats három vezére, Kemba Walker (34 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 szerzett labda), Al Jefferson (24 pont, 14 lepattanó) és Gerald Henderson (22 pont, 8 lepattanó) sosem játszott még ennyire jól egymás mellett egy időben, ennek meg is lett az eredménye.

Az ex-detroiti büntetett. A vendégek feltámadásának egyik legnyomósabb oka a korábban a Pistons alkalmazásában álló Ben Gordon (10 pont) volt, aki a legjobbkor szerezte demoralizáló kosarait.

A Pistons legjobb dobói: Jennings 26/9, Josh Smith 18/3, Drummond 14
A Bobcats legjobb dobói: Walker 34/3, Al Jefferson 24, Henderson 22

Miami Heat–Sacramento Kings 122–103

12 percnyi izgalom. A Kings 36-33-ra nyerte az első negyedet, ráadásul úgy, hogy a húzóemberei nem is villogtak – utána azonban beindult a hazai henger, a két középső negyedben 19 egységet vert ellenfelére a bajnokcsapat, amely egyszerűen szétdobta és szétfutotta ellenfelét. A Heat 61 százalék felett termelt mezőnyből, 10 triplát dobtak be, 51 mezőnykosarukra 32 gólpassz jutott, és még a lepattanócsatát is megnyerték.

A védekezés ismeretlen fogalom. Rudy Gay érkezésével mindenki nagyon fellelkesült a Kingsnél, és a kiscsatár jól is mutatkozott be új csapatában – azonban amint elmúltak a 'mézeshetek', bizony kiderült, hogy a csapat védekezése jelenlegi formájában nem méltó egy NBA-csapathoz. Hiába dobtak ők is 58 százalék felett, a Heat gyakorlatilag akkor szerzett ellenük kosarat, amikor akart.

A Heat legjobb dobói: Bosh 25, Wade 20/6, Allen 18/6, James 18/3.
A Kings legjobb dobói
: Cousins 27, McLemore 20/12, Gay 14.

Indiana Pacers–Houston Rockets 114–81

Danny Granger visszatért. Egyelőre még nem tehetjük a mondat végére a felkiáltójelet, a Pacers korábbi franchise playerén még igencsak érződött a több, mint 9 hónapos kihagyás, de 22 percet töltött a pályán, ami mindenképp bizakodásra adhat okot. Granger dobásait még meg kell találni (1/7), és 5 labdát is elszórt – de ezen az estén belefért a gyakorlás.

Kivégzés. Sokra hivatott a Rockets, de ezen az estén irgalmatlanul elkalapálta őket a George (24 pont, 9 pattanó, 3 labdaszerzés) és Stephenson vezette Indiana. A duó nagyon megfogta James Hardent (3/14 mezőnyből, 5 eladott labda), nélküle egy félidőig tudta magát tartani a Jeremy Lint és Ömer Asikot sérülés miatt nélkülöző Houston, utána kegyetlenül beindult a henger hazai oldalon. A gólpasszok aránya jól visszaadja a két csapat támadójátéka közötti különbséget (29-10), és Dwight Howardék sem lehetnek büszkék arra, hogy 50-36-ra elveszették a lepattanóharcot.

A Pacers legjobb dobói: George 24/9, Stephenson 16/6, Scola 13/3.
A Rockets legjobb dobói: Howard 19, Parsons 14, Harden 12/3.

Dallas Mavericks–Toronto Raptors 108–109 – hosszabbítás után

Besültek a hazai ászok. Hiába nyerte az első negyedet 11 ponttal a Dallas, a Raptors nagyon hamar visszajött a meccsbe, onnantól kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok. A Dallas csak magát okolhatja azonban, hogy nem nyert: a rendes játékidő végén Nowitzki tempója, majd Brandan Wright pöcizése maradt ki, a hosszabbítás utolsó percében pedig négy labdájuk volt a győzelemhez, azonban Nowitzki két, Ellis és Calderon 1-1 dobást rontott el. Calderon egyébként 7 triplát dobott egykori csapatának, míg Vince Carter közel 18 perc alatt nullázott.

Jól oszlott meg a teher a vendégeknél. A kezdőötös minden tagja legalább 15 pontot dobott a Raptorsban, a kispadról pedig Greivis Vasquez suhintott be 14-et, határozottan jobb volt a Toronto játéka, mint korábban: a triplákat például 50% felett értékesítették. A labdajáratásban még akadtak gondok, de úgy tűnik, nem húztak rosszat Rudy Gay elcserélésével. A hős ma DeMar DeRozan volt, aki nagyon rosszul dobott egész meccsen – a rendes játékidő végén azonban ő egyenlített ki, a ráadásban pedig csapata nyolc pontjából négyet ő szerzett, és egy gólpasszt is adott.

A Mavericks legjobb dobói: Calderon 23/21, Nowitzki 22/6, Ellis 21.
A Raptors legjobb dobói: Lowry 20/9, Valanciunas 18, Ross 15/9, Johnson, DeRozan 15/3-15/3.

Denver Nuggets–Phoenix Suns 99–103

Mély csapat a Suns. Tegnap egy hosszabb interjúban Jeff Hornacek, a gárda edzője hangsúlyozta, hogy Dragicban és Bledsoe-ban bíznak, ők a csapat vezérei – ma viszont nem ők, hanem a kispad nyerte meg a meccset Denverben. 10 pontos hátrányban kezdte az utolsó negyedet a Phoenix, azonban a Morris-ikrek és a kevés szerepet kapó csereirányító, a villámgyors Ish Smith vezetésével a cseresor három és fél perc alatt kiegyenlített. A cserék végül 64 egységig jutottak, Markieff Morris 25, Marcus Morris 14 pontot szerzett, Gerald Green pedig hat hárompontost küldött a helyére.

Ezt nagyon elrontotta a Nuggets. Brian Shaw elismerte a meccs után, hogy rosszul használta el csapata időkéréseit – ugyanakkor a játékosok is mélyen magukba nézhetnek, mert megvolt az oka erre: nagyon hullámzóan teljesítettek ma, hazai pályán 41 százalékkal dobtak mezőnyből, illetve 23.5%-kal a triplavonalon túlról. Hab a tortán, hogy a Suns ezzel a győzelemmel megelőzte őket a táblázaton és fellépett a hatodik helyre Nyugaton.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 15/6, Foye 14/6, Hickson, Lawson 13-13.
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 25/6, Green 19/18, Dragic 17.

Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 104–91

A Lakersnél átérezték a helyzet komolyságát. Mike D'Antoni vezetőedző a meccs után elmondta, hogy nagyon büszke a csapatára, mivel mindenki hihetetlenül koncentrált volt, és ennek köszönhetően nyerni tudtak. Büszke is lehet, hiszen gyakorlatilag irányító és Kobe Bryant nélkül verték meg az elmúlt napokban a Portland skalpját is begyűjtő Minnesotát. A Lakers 13/15-tel büntetőzött, a játékosok kiosztottak 9 blokkot (Love és Pekovic ötöt kapott), a lerohanásokat hibátlanul (9/9, 19 pont) fejezték be, az utolsó negyedben nem csak 15 ponton tartották a Minny-t, hanem Kevin Love-ot teljesen kivették a játékból. A Lakersnél utoljára 15 éve fordult elő, hogy négy játékos is elérje a 20 pontot – ha a 17-ig jutó Jodie Meeks szokásával ellentétben nem csak 1/5-tel tüzel a tripláról, ez a bravúr is összejöhetett volna.

A Wolves megint negatív tartományban. Nagyon hullámzó a gárda idei teljesítménye, pedig ebben az évadban komolyabb sérülések sem hátráltatják a gárdát. Ma is 9 pontos hátrányba kerültek az első negyedben, de félidőre már vezettek–hogy aztán a második félidőben átfusson rajtuk a Lakers. A hullámzás egy meccsen belül a játékosokon is érezhető: Love az utolsó negyedben láthatatlan volt, centertársa, Pekovic viszont a második félidőben remekelt. Ricky Rubio ráadásul megzavarodott attól, hogy nem irányítók fogták, teljesen súlytalan volt ma.

A Lakers legjobb dobói: Young 25/12, Henry, Gasol 21/3-21/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 25/6, Pekovic 22, Martin 14.

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Brooklyn Nets 121–120 – hosszabbítás után
Atlanta Hawks–Utah Jazz 118–85
Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 114–111 – hosszabbítás után
Detroit Pistons–Charlotte Bobcats 106–112
Miami Heat–Sacramento Kings 122–103
Indiana Pacers–Houston Rockets 114–81
Dallas Mavericks–Toronto Raptors 108–109 – hosszabbítás után
Denver Nuggets–Phoenix Suns 99–103
Los Angeles Lakers–Minnesota Timberwolves 104–91

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik