MLB: megszületett a megállapodás, április 7-én kezdődik az idény

Vágólapra másolva!
2022.03.11. 09:59
Címkék
Az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) vezetése és klubtulajdonosai hosszas tárgyalások után csütörtökön egyezségre jutottak a játékokok szervezetével az új kollektív szerződésről, így elhárult az akadály az idei bajnoki rajt elől – írja az MTI.

A bajnokság működéséhez alapvetően szükséges új szerződés öt évre szól, azaz mostantól a 2026-os év végéig biztosítottak a feltételek a játékhoz.

Az előző megállapodás a tavalyi évad után járt le, de addig nem sikerült újat kötni, ahogy azt követően is hosszú ideig nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. A helyzet március elsejére vált kritikussá, mivel addig mindenképpen meg kellett volna születni az új alkunak ahhoz, hogy az eredeti kiírásnak megfelelően március 31-én megkezdődhessen az idei alapszakasz. Ez nem történt meg, így Rob Manfred, az MLB vezetője bejelentette, hogy az első hetet törlik, és a játékosok nem kapnak fizetést erre az időszakra. Ezek után a mostani hét elején pedig már a második hét törlését is bejelentette.

A tárgyalások csütörtökön vettek fordulatot és a szerződéstervezet harmadik verzióját mindkét fél elfogadta.

A döntés után Manfred előbb elnézést kért a rajongóktól a hosszú bizonytalanságért, majd jelezte, hogy az alapszakasz csupán alig egy héttel csúszik és április 7-én indul, az azt megelőző edzőtáborok pedig vasárnap veszik kezdetüket. A sportvezető egyúttal azt is jelezte, hogy a korábbi bejelentésével ellentétben egyetlen mérkőzést sem törölnek, csak halasztanak, így idén is 162 találkozóból áll majd az alapszakasz, amely október 5-én zárul.

A felek között több kérdésben is komoly véleménykülönbség volt csütörtökig. A tárgyalásoknál a szabadügynökpiac szabályozása, a rájátszás létszámának bővítése, a luxusadó, illetve a játékosok minimumbérének a kérdése szerepelt a főbb vitás témák között.

Az új szerződés szerint az eddigi tízről 12-re emelik a rájátszásba jutó együttesek számát, a főcsoportok három divíziójának győztesei mellett további három csapat jut a playoffba, melynek első, úgynevezett wild card körében a két-két legjobb csoportgyőztes nem vesz részt, a másik négy-négy csapat pedig három győzelemig tartó párharcot vív majd. A korábbihoz képest számos más változást is foganatosítottak a felek, így például a minimum fizetés már az idei évre 570 500 dollárról 700 ezerre nő, s 2026-ig évente 20 ezerrel lesz majd magasabb.

A Sport Tv meghosszabbította az MLB közvetítési jogait, többéves megállapodást kötve a ligával – írja a csatorna közleménye.

„Szerénytelenség nélkül állíthatjuk most már, hogy a Sport Tv élen jár Magyarországon az új sportágak, bajnokságok megismertetésében. Az amerikai futball, a darts és a póker után a baseballt is igazi sikertörténetnek nevezhetjük, hiszen azonnal értő közönségre talált az MLB, és azt vesszük észre, egyre csak nő a népszerűségre. Nem volt kérdés, hogy meghosszabbítjuk a szerződésünket, hogy folytatódjon ez a tendencia” – mondta az MLB-vel kapcsolatos jogszerzésről Máté Pál, a Sport Tv főszerkesztője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik