MLB: botrány! Hazugságon kapták a liga komisszárját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.28. 15:24
null
Nagyon úgy tűnik, hogy Rob Manfred komisszárt hazugságon kapták – most aztán magyarázkodhat...
A Miami Marlins új tulajdonosai az X-Men-sorozatból kölcsönzött névvel látták el üzleti tervüket, amely szerint most kiárusítják a játékoskeretet. A Miami Herald szerint ezt mindenki előre tudta az MLB-nél – kár, hogy a komisszár ezt letagadta egy rádióinterjúban...


Hogy mik vannak! Egy rádióinterjú miatt az MLB-komisszárnak és magának a ligának a hitelessége is megkérdőjeleződött.

Persze megkérdőjeleződött az már néhányszor – például a temérdek doppingügy bármelyikénél –, de most olyan ritkaság történt, hogy hazugságon kapták a világ legerősebb baseballbajnokságának vezetőjét.

Aligha volt karcosan aláhúzva és piros felkiáltójelekkel ellátva Rob Manfred naptárában, hogy szerdán az ESPN Radióban Dan Le Batard vendége lesz egy általános beszélgetésre, hiszen az ESPN az MLB egyik legfőbb médiapartnere – úgyhogy a puskaporossá vált interjú után a ligaközpontból át is telefonáltak nagyjából azzal a tartalommal, hogy „Na ez meg mi volt?”.


Nos, Le Batard rákérdezett Manfrednél, az MLB mennyit és mit tudott arról, hogy a Miami Marlins csapatának új tulajdonosai az átadás-átvétel után drasztikusan csökkenteni akarják a bértömeget, ami – mint azóta látjuk – gyakorlatilag a játékoskeret kiárusítását jelenti (ékes példája, hogy az idei MVP, Giancarlo Stanon már a New York Yankees játékosa, csak mert a következő étvizedben 295 millió dollár jár neki a szerződése alapján). Manfred azzal igyekezett megkerülni a kérdést, hogy a liga nem szól bele operatív kérdésekbe, csakhogy Le Batard nem elégedett meg a sasszéval, újra és újra rákérdezett a témára. A szembenállás végül egy egyszerű eldöntendő kérdésre redukálódott, hogy az MLB tudta-e, vagy sem, hogy mire készülnek a Miami új tulajdonosai, mire Manfred kibökte: „Nem”.

Itt akár fátylat is boríthatnánk a kérdezz-felelekre – amely ekkorra felforrósodott, és a hangereje is megemelkedett –, ha néhány órával később a Miami Herald egy forrásra hivatkozva nem hozta volna, hogy az MLB és Manfred igenis tudta, mire készülnek az új tulajok, magyarul, a komisszár hazudott az interjúban.

„A komisszár azt mondta, nem tudta, hogy meg akarják vágni a bértömeget. Egyáltalán nem igaz! A liga minden érdeklődőtől bekéri és megkapja az üzleti tervét. A Rozsomák-projektben (ez volt a Miami új tulajdonosainak üzleti terve) benne volt, hogy 85 millió dollárra akarják csökkenteni a bértömeget. Ezt az MLB megvizsgálta és jóváhagyta. Ezt sokan tudják” – ezt írta az informátor a Heraldnak, amelynek cikkében az is szerepel, hogy a beadott tervezetben még azt is előrebocsátották, mely játékosokat cserélnék el.

Mindeközben az MLB piros telefonos hívása nyomán az ESPN elővette az alkalmazottját is, mire Le Batard ezt írta közleményében:

„Igyekszünk újságíróként dolgozni, de az ESPN-nél ellentét feszül az üzleti érdekek, illetve az újságírás alapelvei között. Nem akartam megszégyeníteni a komisszárt, és főleg nem saját magam vagy a munkaadóm. Egyszerűen válaszokat szerettem volna. Nem akartam szerepelni, csak zavart a helyzet, és a kérdésemre nem kaptam választ, sem igent, sem nemet. Majd amikor végre kaptam, akkor tudtam, hogy a válasz nem igaz. Innen eszkalálódott a helyzet. Az interjúalany nem gondolta, hogy tudom az igazságot.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik