Milwaukee-ban nyert a Sixers, dupla hosszabbítás Charlotte-ban

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.02.18. 09:21
null
Joel Embiid 42 pontjával nyerte meg a keleti rangadót a címvédő otthonában a Philadelphia (Fotó: Getty Images)
Joel Embiid 42 pontjával nyerte meg a keleti rangadót a címvédő otthonában a Philly, Luka Doncic 49-et dobott New Orleansban, újra kikapott a Brooklyn, a Miami pedig két hosszabbítás után gyűrte le a Charlotte-ot.

 

Charlotte Hornets–Miami Heat 107–111 – két hosszabbítás után

Dupla hosszabbítás döntött. Még Herro, Dedmon, Morris, Martin és Oladipo nélkül is esélyesebbek voltak a vendégek, de a 37 pontos első negyed után nagyon nehezen találták a dobásukat és egyszerűen képtelenek voltak kosarakat szerezni – 10, 17 és 23 pontokat dobtak a következő három játékrész során, teljességgel megálltak támadásban. Emiatt a Hornets közel is került a győzelemhez, a záró etap elején 14 ponttal vezettek a hazaiak, de aztán Duncan Robinson dobásaival és Jimmy Butler büntetőivel egy nagy rohamot rakott össze a Heat, átvette a vezetést, majd a rendes játékidő végén Montrezl Harrell egyenlített egy zsákolással, Butler dobása pedig kimaradt, így nem jutottak dűlőre a felek. Az első ráadás végén mindkét társaság kezében ott maradt a győzelem, 1,7 másodperccel az órán Harrell büntetőzhetett egypontos Miami-előnynél, de csak az egyiket tudta bedobni, így nem fordított, csak egyenlített, majd a Butlerre felrajzolt figurát levédekezte PJ Washington, így jöhetett a második túlóra. Ott két perccel a vége előtt LaMelo Ball kipontozódott 102–99-es Heat-fórnál, a floridaiak pedig innen már megoldották: Butler két clutch dobása után a két hosszabbítás alatt összesen 12 pontot szerző Kyle Lowry villant, majd Bam Adebayo rögtön kiosztott egy sapkát is, így tíz másodperccel a vége előtt eldőlt a küzdelem. A vártnál sokkal nagyobb csatában, de végül nyerni tudott a Heat, amely ezzel holtversenyben vezeti Keletet, a Charlotte pedig hiába állt iszonyatosan közel a győzelemhez, nem tudta feltenni a pontot az i-re.

A pocsék dobóformák meccse volt.
Mindkét fél 40%-kal célzott mezőnyből, mindkettő 30% alatt triplázott és egyik sem lépte túl a 70%-ot a büntetővonalról – nem védekeztek rosszul a csapatok, de alapvetően rengeteg bedobható helyzetet hibázott el mindenki. A hajrában szerzett két clutch kosara előtt Jimmy Butler például 3/22-es mezőnymutatóval és 0/7 triplával állt, neki tényleg minden kimaradt most, így egyénileg leginkább csak Kyle Lowryt (25 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 6/11 tripla) dicsérhetjük ezen a téren – Duncan Robinson is dobott hat triplát, Butler, Tucker és Adebayo is dupla-duplázott, de utóbbi trió túl sokat rontott most. A Hornetsnél Miles Bridges (29 pont, 11 lepattanó), Ball (14 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz) és a padról érkező Harrell (24 pont, 8 lepattanó) is dicsérhető, de James Borrego szerint most már rájuk fért a szünet: kilencből nyolc vereséggel mennek el a pihenőre, újra kell tölteniük magukat, hogy visszataláljanak a győztes útra. A Heatnél a gyenge színvonalú meccs ellenére viszont elégedetten értékeltek, Adebayóék szerint ők jó kosárlabdát játszanak, holtversenyben vezetik Keletet, úgyhogy minden rendben van – az pedig a szünet előtti utolsó játéknap sajátossága, hogy Butler 51, míg a túloldalon Bridges 50 percet játszott...

A Hornets legjobb dobói: Bridges 29/9, Harrell 24, Washington 15, Oubre Jr. 15/12
A Heat legjobb dobói: Lowry 25/18, Robinson 21/18, Tucker 15/3, Butler 15/3, Adebayo 15

Brooklyn Nets–Washington Wizards 103–117

Az utolsó negyed a Washingtoné volt. Mindkét csapat back-to-back lépett pályára és egyik sem játszott túl jól, de jelen pillanatban egyiküknek sem nagyon számít ez, csak az eredmény, annak pedig végül a Wizards örülhetett. A vendégek már a második negyedben fordítottak és ők mehettek előnnyel a nagyszünetre, majd a harmadik játékrészben meglógtak 13 ponttal, de erre a Nets még válaszolni tudott, sőt, a negyed hajrájában vissza is vette a vezetést a hazai alakulat. Az utolsó felvonásnak egállal mentek neki a csapatok, de a Wizards ott már egyértelmű fölénybe került, hamar meglógott 8-10 ponttal és ezt nem is adta ki a kezéből, a Nets próbálkozott, de ez a negyed a Washingtoné lett – 110–100-nál dőlt el végleg a küzdelem, összességében 14 ponttal nyerték ezt a játékrészt és a mérkőzést is a fővárosiak. A Washington egyébként 55%-kal dobott mezőnyből (a Nets csak 40-nel), 50%-kal triplázott (a Nets csak 37-tel), alig három büntetőt hagyott ki (a Nets hetet), a festékben pedig 54–28-as győzelmet aratott, a találkozó összképét tekintve reális végeredmény született, jobbak voltak Wes Unseld Jr. játékosai.

23 meccse maradt a Brooklynnak.
A nagyjából december óta tartó hol kisebb, hol nagyobb hullámvölgy a keleti nyolcadik helyig repítette a Brooklynt a konferencia éléről, megtörténtek a cserék, most már adott a keret, ezzel kell valamit kezdeniük. Steve Nash vezetőedző reméli, hogy az All-Star után nem lesz már több egészségügyi gondjuk, visszatérhet Kevin Durant, majd „valamikor” Joe Harris, illetve bekapcsolódhat Ben Simmons is, aztán lesz 23 meccsük, másfél hónapjuk arra, hogy összeálljon a kémia, illetve hogy kicsit feljebb kapaszkodjanak a tabellán – nincs sok idejük, de ez arra még pont elég lehet, hogy a rájátszásra felkészüljenek. Curry és Drummond most nem játszott igazán jól, de a 22 pontos, 5/7 triplás Mills, a padról beszálló Aldridge, vagy a meccsek óta jó formában lévő Thomas most is bizonyított, rájuk lehet építeni. A Wizards sorsa kérdéses, hiszen jelenleg nincs playin-helyen a gárda és a kerete sem biztos, hogy alkalmas arra, hogy megelőzze akár az Atlantát, akár a Charlotte-ot, de most is sok tartalékot találtak magukban a fővárosiak: a tíz pályára lépőből heten is kétszámjegyű pontterméssel zártak és ebben nem volt benne az előző este remeklő, de most fáradtan most Kuzma és Caldwell-Pope. A 20 ponttal csapata legjobb dobójaként záró Hacsimura Rui szerint megvan bennük a tűz és a motiváció, nem fogják feladni – meglátjuk...

A Nets legjobb dobói:
Mills 22/15, Thomas 20/9, Aldridge 16
A Wizards legjobb dobói: Hacsimura 20/6, Kispert 16/12, Smith 15/3

New Orleans Pelicans–Dallas Mavericks 118–125

Doncic elintézte. Nem volt ellenszer a Dallas szupersztárjára, az utóbbi időben egyébként is remek formában lévő Luka Doncic ismét ihletett napot fogott ki: a szlovén klasszis ugyan rengeteget vállalt és egymaga próbálta intézni a támadójátékot, de ezt meg is oldotta, hiszen végül 49 pontig jutott, leszedett 15 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt is. Doncic ezzel a hónap során negyedszer, az utóbbi négy meccse során pedig harmadszor érte el a 40 pontos határt, eddig szűk 35 pontot, több mint 10 lepattanót és közel 10 gólpasszt átlagol februárban, csúcsformában érkezik meg az All-Starra, az újabb parádés performansz pedig győzelmet is ért a Mavs számára. A 45–27-re nyert első negyed már megadta az alaphangot dallasi részről, majd ugyan a nagyszünetig kicsit kozmetikázott a Pelicans, de a harmadik játékrészben megint rátettek egy lapáttal és 24 pontos előnnyel kezdhették meg az utolsó felvonást. A New Orleans ott nagyon sokat eltüntetett ebből és abszolút vállalhatóra hozta a végeredményt, sőt, a hajrában még nyomást is tudott helyezni ellenfelére, amikor négy-öt egységnyire zárkózott vissza, de a Mavst most nem lehetett megverni, eleget őrzött meg előnyéből Jason Kidd alakulata. Doncic szenzációs meccse mellett Jalen Brunson (23 pont, 6 gólpassz) és Maxi Kleber (20 pont, 7/10 mezőnyből) is kitett magáért, Spencer Dinwiddie a padról beszállva 31 perc alatt 8 pontot és 1 gólpasszt tett hozzá, míg a tripladobónak hozott Davis Bertans 1/7 hármassal zárt – van még min dolgozni a szünet után, de jelenleg nyugati ötödikként, a Jazz mögött másfél meccsel lemaradva jó helyzetben vannak.

McCollumra nem lehet panasz. CJ McCollum érkezése óta 1–4-et hozott össze a New Orleans, de ez nem feltétlenül a Portlandből érkező hátvéd hibája: ő az öt meccsből harmadszor érte el a 30 pontos határt és eddig 28.4-et átlagol a csapatnál 6 lepattanóval és 5,4 gólpasszal kiegészítve, rá nem lehet panasz. Most is ő volt a Pels legjobbja, 38 pontot szórt 7/10 triplával és 5 gólpasszal, miközben Brandon Ingram 6/21-et szenvedett össze mezőnyből – a nagy utolsó negyeddel azért a támadójátékuk nagyjából rendben volt így is, a védekezésük viszont sehol nem volt most sem. McCollum érkezése óta háromszor kaptak legalább 120 pontot, egyszer 112-t, ezzel valamit kezdeniük kell az All-Star után – két meccsre vannak a playint jelentő nyugati 10. helytől, ez lesz a célkeresztjükben.

A Pelicans legjobb dobói:
McCollum 38/21, Hayes 18, Valanciunas 16
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 49/21, Brunson 23/9, Kleber 20/9

Milwaukee Bucks–Philadelphia 76ers 120–123

Fordulatos meccs végén a Sixersé a rangadó. Mindkét csapat vereség után érkezett meg erre a derbire és fontos volt, hogy egymás ellen melyikük tudja jobb szájízzel lezárni az All-Star előtti időszakot, ennek megfelelően nagy csatát láttunk a pályán. A meccs elején a Milwaukee akarata érvényesült és a második negyedben 12 ponttal is vezettek már a hazaiak, ám a Philly összerakott egy 28–8-as (!) rohamot, amelyből Tyrese Maxey egymaga sorozatban 12 pontot vállalt és ezzel megfordította a derbit a vendégcsapat – a nagyszünetben már a Rivers-legénység vezetett nyolc egységgel. A harmadik negyedben aztán tovább nyílt az olló és már volt 15 pont is a Sixers fórja, de mielőtt eldőlt volna a küzdelem, most a Milwaukee reagált, visszakapaszkodott és a záró etapban, bő öt perccel a vége előtt újra előnybe került, a második negyed óta először. 116–112-nél úgy tűnt, hogy a Bucks érhet révbe, de a Phillyben volt még egy fokozat és a legfontosabb időszakban futott egy 8–0-t: Joel Embiid öt pontját Georges Niang triplája egészítette ki, a Milwaukee pedig sorozatban hat dobást hagyott ki és két labdát is eladott ebben az időszakban. Ez döntött végül, 116–120-ról már nem tudtak visszajönni a hazaiak, bár előbb kilenc másodpercnél, majd a dudaszó pillanatában is triplázhatott az egyenlítésért Khris Middleton, de mindkét dobás kimaradt, így óriási csatában a Sixersé lett a játéknap kiemelt rangadója.

Villogtak az MVP-jelöltek, de segítségük is akadt. Joel Embiid és Janisz Adetokunbo is kitett magáért, a Sixers centere 42 ponttal, 14/21 jó dobással, 3/4 triplával, 14 kiharcolt büntetővel, 14 lepattanóval és 5 gólpasszal ismét foghatatlan üzemmódba kapcsolt, de a görög klasszis is hozta a szintet: ő 32 pontig, 11 lepattanóig, 9 gólpasszig, 3 labdaszerzésig, 13/23 jó dobásig és 2/4 tripláig jutott. Kettejük sztárpárharca mellett viszont a többiek is hozzá tudtak szólni az estéhez, a hazaiaknál Jrue Holiday dobott 24 pontot, de Middleton, Portis és Nwora révén a kezdő minden tagja eljutott legalább 17-ig, míg a Sixersnél Tobias Harris 19–8–4-gyel jelentkezett, Maxey 10/10 büntetőt dobott be, a kezdőként 40 percet játszó Niang pedig 5/10 triplát küldött a gyűrűbe. Összességében 50%-kal dobott a Philly és csak 44-gyel a Milwaukee, ezt a vendégek több eladott labdája és kevesebb támadópattanója ellensúlyozta, de a végjátékban egyszerűen a legrosszabbkor hibáztak Janiszék, ami megpecsételte a sorsukat. James Harden ezúttal sem játszhatott, de utcai ruhában ott ült a kispadon és biztatta társait, a tervek szerint az All-Star után már ő is csatlakozhat a Sixershez – jelenleg egálban állnak a felek, egymás ellen is döntetlen a mérlegük, a szünetet követően pedig mindketten megpróbálnák levadászni a Bulls–Heat párost.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 32/6, Holiday 24/9, Middleton 19/6
A 76ers legjobb dobói: Embiid 42/9, Harris 19, Maxey 19/3

Los Angeles Clippers–Houston Rockets 142–111

Papírforma. Toronymagas favoritként léphetett pályára ezen a találkozón a pihentebb, otthon játszó Clippers, hiszen a nyugati sereghajtó Rockets a back-to-back második felén érkezett meg, Tyronn Lue csapata pedig végül érvényesíteni is tudta az előnyét. A gárda már az első negyedben is meg tudott lépni kilenc ponttal, a nagyszünetben 12-vel vezetett, de a Houston sokáig ott tudott lenni „ütőtávon” belül – majd a harmadik játékrészben robbantott és lezárta az estét a Los Angeles. Ott csak nyolc pont volt közte a negyed első időszakában, de egy villámgyors 11–0-val állva hagyta ellenfelét a LAC, a Rockets bő három percig nem is talált a gyűrűbe, innentől pedig már nem lehetett visszaút, főleg hogy a fáradó Houston össze is omlott – a hátralévő időben nem volt már tartásuk a vendégeknek, akik nem szakadtak meg a tisztesebb helytállásért, így totális kiütés lett a vége. A legnagyobb különbség 38 pont volt az este folyamán, a Los Angelesnél Marcus Morris (25 perc alatt 27 pont, 4/8 tripla), Reggie Jackson (12 pont, 14 gólpassz) és Luke Kennard (25 pont, 8/9 tripla) is remekelt, csapatszinten 55%-os mezőnymutatót, 51%-os triplázást és 34 gólpasszt hoztak össze, a Houston pedig semmilyen tekintetben nem tudta tartani a lépést, nem voltak egy súlycsoportban a felek. A Clippers így jó szájízzel, nyugati nyolcadikként mehet el pihenni, de a Rockets is teljesíti a céljait, hiszen 15–43-as mérleggel, sorozatban hét vereséggel továbbra is utolsó Nyugaton, sőt, ligaszinten is csak két rosszabb csapat van nála – előre a draftcetliért!

A Clippers legjobb dobói: Morris 27/12, Kennard 25/24, Mann 20/3
A Rockets legjobb dobói: Green 21/15, Tate 19/3, Wood 13/3, Christopher 13/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik