Luka Doncic dudaszós dobásával egyenlített a Dallas a Clippers ellen

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.08.24. 09:27
null
Doncicot (középen) joggal ünnepelték a társak (Fotó: Getty Images)
Donovan Mitchell és Jamal Murray is elérte az 50 pontos határt a Jazz–Nuggetsen – 4–0-lal jutott a következő körbe a Boston és a Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.

Philadelphia 76ers–Boston Celtics 106–110

Söprés. A negyedik mérkőzést is behúzta a Boston, ugyan ez sem volt teljesen sima, itt is voltak gondjai az együttesnek, de most is jobbnak bizonyult ellenfelénél és abszolút megérdemelten jutott tovább a következő körbe. Most Kemba Walker volt a vezér, az irányító sosem lépte még túl az első kört korábban, úgyhogy nagyon akarta a sikert, dobott is 32 pontot 8/15-ös mezőnymutatóval, rendkívül hatékonyan vezette csapatát – mellette Jayson Tatum (28 pont, 15 lepattanó, utóbbi PO-karriercsúcs) is remekelt, de Jaylen Brown és Daniel Theis is 15-16 pontot szórt, ráadásul a csapatvédekezésük is egyben volt. Az első negyedben még sok büntetőt engedélyeztek a Phillynek, aztán ezen sikerült változtatniuk és a harmadik játékrészben a maguk javára billentették el a meccset, amikor a végén futottak egy 12–0-t – a záró etapot így 12 pontos előnnyel kezdhették meg és onnantól már nem hibáztak. Az utolsó két perc még közte 14-ről indult, a szorosabb végeredményt csak ezután kozmetikázta magának a Sixers, míg a Boston Gordon Hayward nélkül is átlépett ellenfelén – 4–0, a következő körben pedig a szintén söpréssel továbbjutó Toronto lesz az ellenfél.

Csalódás. Tobias Harris szemsérülése benne volt ebben a vereségben a Phillynél, a bedobó a harmadik negyedben esett nagyot, ráadásul az arca bal felére, amely után percekig lent is maradt – megsérült a szeme, de később, a negyedik játékrészben visszaküldték a pályára. A nélküle töltött percekben lépett meg a Celtics és ott maradt le a Sixers, de azért utána lett volna még egy negyed arra, hogy ezen javítson a gárda és megmutassa, hogy mi van benne – Brett Brown alakulata azonban pontosan ugyanazt hozta, mint a korábbi meccseken, ez pedig nem elég ahhoz, hogy nyerjenek. Joel Embiid megint jó számokkal zárt (30 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk), az említett Harris 20 pontot szerzett és kintről is betalált, Al Horford 12 pontot és 10 lepattanót tett hozzá, de mégis csak 42.7 százalékkal dobtak mezőnyből és megint 30 százalék alatt tripláztak, így egyszerűen nem volt, nem lehetett bennük elég átütőerő támadásban. A Philadelphia óriási csalódást keltett ebben a párharcban azzal, hogy ennyire botrányosan gyenge volt az ellenfél térfelén és hogy az első meccstől az utolsóig minimálisan sem tudott ezen módosítani – biztos, hogy komoly változások következnek, mert azok nélkül nincs értelme nekimenniük a következő szezonnak.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 30/3, Harris 20/6, Richardson 14/6, Milton 14/6
A Celtics legjobb dobói: Walker 32/12, Tatum 28/6, Brown 16/6

A párharc végeredménye: 4–0 a Celtics javára.

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 135–133 – hosszabbítás után

Doncicra nincsenek szavak. Élete első rájátszását gyűri éppen a Dallas szlovén zsenije, bekezdett egy 42 pontos meccsel, aztán volt egy szintén parádés estéje, ami győzelmet ért, majd legutóbb úgy tripla-duplázott, hogy megsérült – nincs 100 százalékos állapotban (most is kezelték a mérkőzés közben), de most játszotta eddigi legjobb meccsét, pedig az első kettővel NBA-rekordot döntött. Doncic ugyanis megint győzelemre vezette a Dallast úgy, hogy Kristaps Porzingis némileg váratlanul nem tudott pályára lépni, így abszolút csak kiegészítők vették őt körbe, ráadásul magas poszton matchup-hátrányuk is volt, mert Rick Carlisle Trey Burke-öt tette be a kezdőbe Porzingis helyett. Borzasztóan kezdtek, tíz ponttal elvesztették az első negyedet és 21-gyel égtek a másodikban, úgy tűnt, hogy kiütés lesz a vége, azonban Doncic vezetésével már a nagyszünetig összeszedték magukat, visszajöttek nyolc pontra, a fordulás után pedig átvették az irányítást: 16-tal nyerték a harmadik negyedet és már 12-vel is vezettek, mielőtt megérkeztünk a végjátékhoz. Azt a rendes játékidőben nem tudták megoldani, Kawhi Leonard dobásaival és jó védekezésekkel hosszabbításra mentett a LAC, sőt, a végén még a Mavs örülhetett, hogy Leonard utolsó dobása kimaradt – aztán a ráadás végén megint jött a Luka-varázslat. Doncic nem szerzett addig pontot ebben a játékrészben, ám 50 másodperccel az órán egy kettessel kiegyenlített, a következő játékból egy betörés után megint, majd Marcus Morris triplája után nem egészen négy másodperce maradt arra, hogy egypontos hátrányból megnyerje a meccset. Az oldalbedobás után megverte a védőjét, majd egy visszalépős triplába állt bele, a labda pedig a dudaszó pillanatában bevágódott a gyűrűbe – elképesztő egyéni teljesítménnyel aratott drámai győzelmet a Mavs. Doncic végül 43 pontot szerzett 17/31-es mezőnymutatóval, volt 17 lepattanója és 13 gólpassza, ezzel a meccsnyerővel együtt egyszerűen nincsenek szavak a teljesítményére..

Elrontotta a Clippers. Ha egy csapat másfél negyed után 21 ponttal vezet, az ellenfélnél pedig nincs ott a második legjobb játékos, akkor azt a meccset illik megnyerni, főleg ha ez a bizonyos csapat a bajnoki címért megy – a kiütés helyett azonban egyetlen negyed alatt hátrányba került Doc Rivers alakulata, onnantól pedig elszabadultak a dolgok. Kawhi Leonard most is jó volt, bár a negyedik negyed végén a kezében maradt a győzelem (32 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), Lou Williams is 100 százalékon pörgött (36 pont, 13/20 mezőnyből, 5 gólpassz a kispadról), Ivica Zubac is jó volt, amikor Rivers használta az alacsonyabb Mavs ellen, többen viszont adósak maradtak: Paul George kálváriája folytatódott (9 pont, 3/14 mezőnyből, 3 gólpassz), Montrezl Harrell pedig megállt egy kosárnál. A negyedik negyedben így is visszajöttek a tíz pont feletti hátrányukból és úgy tűnt, hogy mégis megnyerhetik a meccset, a hosszabbítás is nekik állt, de egyszerűen nem tudtak elég jól védekezni Doncicon ahhoz, hogy ezt most elvegyék tőle – 3–1 helyett 2–2 úgy, hogy most Porzingis nem játszott, legutóbb Doncic megsérült, az első meccsen pedig a magasembert kiállították, úgyhogy nem lehetnek túl nyugodtak a Los Angelesnél.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 43/12, Burke 25/12, Hardaway Jr. 21/9
A Clippers legjobb dobói: Williams 36/6, Leonard 32/9, Zubac 15

A párharc állása: 2–2.

Brooklyn Nets–Toronto Raptors 122–150

Lowry megsérült, de most nem volt rá szükség. Egyetlen dolog miatt kell aggódnia a Raptorsnak, ugyanis Kyle Lowry már az első negyedben megsérült, grimaszolt, kiszállt a meccsből, majd hamar elhagyta az arénát is – egyelőre nem tudni, hogy mekkora a gond a lábával, az MRI eredményére várunk. Nick Nurse viszont ezt a mérkőzést nem is erőltette, végül Fred VanVleet is csak 19 percet játszott, a Gasol–Anunoby duó sem érte el a 30-at, a kispad viszont pusztított: kereken 100 (!) pontot szerzett a cseresor, ilyenre még sosem volt példa az NBA történetében. A győzelmüket mindenesetre a harmadik negyedben biztosították be, támadásban addig sem voltak gondjaik, hiszen 77 pontot szórtak a nagyszünetig, de abban a negyedben a védekezésük is egyben volt - azt 39-19-re nyerték, onnantól csak a végeredmény volt kérdéses. Végül nem adták lejjebb támadásban és kereken 150 dobott ponttal, kiütéses győzelemmel, stílusosan zárták le a párharcot – 4–0-lal jutottak a következő körbe és készülhetnek a Bostonra, de ott már azért nagy szükség lenne Lowryra...

Ennyi volt. A buborék alapszakaszrészében felülmúlta a várakozásokat a szedett-vedett csapattal érkező Brooklyn és itt, a PO-ban sem okozott csalódást – senki nem várt tőlük semmit, de egy mérkőzést így is kis híján elcsíptek az egyik nagy keleti favorittal szemben. A negyedik mérkőzésen nem volt esélyük, egy félidőn keresztül tartották a lépést, de ezzel a kerettel nem dobhattak ők is 150 pontot, nem képesek rá – Caris LeVert most játszotta a legjobb meccsét (35 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 6/9 tripla) a sorozatban, de ennyi volt a maximum. Gond persze nincs, a keret jelentős része úgyis vagy távozik, vagy nem lesz alapember a következő szezonban, az mindenesetre biztos, hogy ezt a gárdát ebben a formában most láttuk együtt utoljára.

A Nets legjobb dobói: LeVert 35/18, Johnson 13/9, Musa 12
A Raptors legjobb dobói: Powell 29/15, Ibaka 27/9, Siakam 20/3

A párharc végeredménye: 4–0 a Raptors javára.

Utah Jazz–Denver Nuggets 129–127

Nem bírt egymással a hatalmasat játszó Mitchell és Murray. A két hátvéd az első mérkőzésen vívott óriási küzdelmet, akkor a dobott pontok tekintetében Donovan Mitchell, a clutch teljesítményt és magát a győzelmet tekintve Jamal Murray nyert, azóta viszont utóbbi sorozatban kétszer volt harmatos – ezen az estén azonban újra felvette a kesztyűt ellenfelével. A két fiatal hátvéd látványos párharca igazi kosáresőt hozott, Mitchell végül 51 pontot dobott 15/27-es mezőnymutatóval, 4/7 triplával és 17/18 büntetővel, illetve kiosztott még hét gólpasszt is, míg Murray kereken 50 pontig jutott 18/31 jó dobással és 9/15 triplával, valamint leszedett még 11 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt is. Mitchell ezzel már másodszor érte el az 50-es határt a szériában, ilyesmire utoljára Allen Iverson volt képes, előtte pedig Michael Jordan és Wilt Chamberlain – ráadásul az utolsó negyedben egymaga 18 egységet szórt, óriási szerepe volt csapata sikerében. Persze most Murray játékát sem lehet kritizálni, az 50 pont ugyanis franchise PO-rekord, Spencer Haywood 1970-es ABA-meccsen dobott 45 pontját adta át a múltnak - és mégsem ért győzelmet...

Egy kicsit megint jobb volt a Jazz. Az előző két mérkőzést kiütéssel nyerte a Utah, úgyhogy Mike Malone változtatott a Denver rotációján, kivette a kezdőből Michael Porter Jr.-t és Torrey Craiget, betette Monte Morrist, valamint Jerami Grantet, ez a sor pedig jobban működött – persze ehhez kellett az is, hogy Murray tényleg kategóriákat javuljon, de tény, hogy így egálban voltak a felek az első félidőben. A harmadik negyedben azonban az utóbbi meccsekhez hasonlóan megint a Jazz akarata érvényesült, ott jobban védekeztek Gobert-ék és azt kilenc ponttal nyerték, addigi kisebb hátrányukból egy 12–4-es futással előnyt csináltak, majd a záró etapban is megtették, amit kellett – egypontos előnyben egy játékból négy pontot szereztek, itt megint levegőhöz jutottak és a folytatást már lemenedzselték. Mitchell mellett náluk Mike Conley (26 pont, 4/8 tripla), Rudy Gobert (17 pont, 11 lepattanó, 7/8 mezőnyből) és Jordan Clarkson (24 pont, 4/7 tripla) is kiemelendő, míg a Nuggetsnél Murray mellett Nikola Jokics (29 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) játszott jól, de ez nem volt elég – javultak, közel álltak, de megint kikaptak, 1-3-ról pedig pokoli nehéz dolguk lesz a folytatásban.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 51/12, Conley 26/12, Clarkson 24/12
A Nuggets legjobb dobói: Murray 50/27, Jokics 29/9, Millsap 16/6

A párharc állása: 3–1 a Jazz javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik