Hosszabbításos Lakers-siker Oklahoma Cityben, Philly-gála Indianában

Vágólapra másolva!
2019.01.18. 07:50
null
A hosszabbításban már nem rontott a Lakers (Fotó: twitter.com/NBA)
Nagy győzelmet aratott a Los Angeles, parádézott a Sixers a Pacers ellen, dudaszós kosárral nyert a Raptors, egy goaltending döntött Londonban, simán győzött a Denver az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság csütörtöki játéknapján.

A rendes játékidő végén még megmenekült a Thunder, a túlórában azonban már nem rontotta el az idegenbeli győzelmet a LeBron James nélküli Los Angeles az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A játéknap rangadóját parádés játékkal, simán nyerte a Sixers az Indiana otthonában, a Toronto és a Washington az utolsó pillanatban született kosárral tudott győzni, a Denvernek nem okozott gondot a Bulls és a Charlotte is magabiztos volt a Sacramentóval szemben.

Washington Wizards–New York Knicks 101–100

Érdekes végkifejlet. A New York kezdte jobban a londoni összecsapást és Emmanuel Mudiay vezetésével tíz ponttal megnyerte az első negyedet, majd a másodikban már 19 egységgel vezetett és bár a Wizards visszajött tízre a nagyszünetig, a fordulás után megint nőtt a távolság. A záró etapra azonban elfogyott a Knicks, itt már összesen csak 11 pontra volt képes a gárda és feljött a Washington, sőt, a vezetést is átvette, ám fél perccel az órán Noah Vonleh kettesével ismét a New York állt jobban 100-99-re. A túloldalon Beal dobása kimaradt, Knox pedig megpróbálta lepörgetni az órát, azonban a dobása végül még a gyűrűt sem érte el, így pedig lejárt a támadóidő, maradt három másodperce a Wizardsnak arra, hogy nyerjen. Ezt pedig megoldották a fővárosiak, Trevor Ariza tört be, majd odanyomta a labdát Thomas Bryantnek, aki feltette a duplát és bár a dobást blokkolta Allonzo Trier, a játékvezetők goaltendinget fújtak - 0,4 másodperccel az órán egy ilyen kosár döntött...

Belefért a gyenge dobóforma. Nem játszott jól ezen a mérkőzésen a Washington, főleg a kinti dobásokkal (7/27, 26%) álltak hadilábon Satoranskyék, de összességében is csak 43%-kal dobtak mezőnyből - Green egyáltalán nem talált a gyűrűbe, Beal 10/29-et hajított 26 pontért, Ariza 3/11-gyel zárt, valamiért nem jöttek be nekik a londoni gyűrűk. Ezt azonban a második félidőben, főleg a negyedik negyedben jó védekezéssel és jó lepattanózással próbálták ellensúlyozni, ami a kissé elfáradó Knicks ellen végül be is jött, a 15 támadópattanó, a leindításból szerzett kétszer annyi pont, a jobb labdajáratás és a festékben aratott 54-44-es győzelem meghozta az eredményt - érdekes körülmények között, de végül hozták a kötelezőt, így győzelemmel térhetnek haza Európából.

A Wizards legjobb dobói: Beal 26/6, Porter 20/3, Satoransky 14/6
A Knicks legjobb dobói: Mudiay 25/3, Kornet 16/12, Vonleh 13, Trier 13/3, Dotson 13/9

Charlotte Hornets–Sacramento Kings 114–95

Összeállt a védekezés. James Borrego, a hazaiak vezetőedzője szerint két dolognak köszönhetik ezt a magabiztos győzelmet, mégpedig a védekezésnek és a cseresornak, ezekkel tudtak ellenfelük fölé nőni. A gyenge kezdés után a cserék stabilizálták a Hornets játékát és állították meg a Sacramentót, majd a második negyedben borzasztó agresszív csapatvédekezést mutattak be - sok labdát és abból sok könnyű kosarat szereztek, Kidd-Gilchrist például 13 pontot dobott a nagyszünetig, nagyrészt ilyen helyzetekből. Emellett ekkor jól is dobtak, úgyhogy 43-25-re (!) nyerték a második játékrészt, amellyel tetemes előnybe kerültek és bár elöl visszaestek a folytatásban, hátul végig megmaradt a kellő intenzitás - nagyon levédekezték a Kings dobóit, úgyhogy a záró etapban magabiztossá tették a sikerüket. A Charlotte a festékben 52-38-ra nyert Cody Zeller nélkül is, 24 pontot szerzett a Sacramento eladott labdáiból és 16-tal több büntetőt harcolt ki ellenfelénél - érdemes megemlíteni, hogy a kispadról 60 pont érkezett, nagyon sokat tettek hozzá a cserék. Borrego szerint ha így védekeznek, bárki ellen van esélyük nyerni.

Idegenben nem. Otthon nemrég megverte a Charlotte-ot a Sacramento, de ezúttal semmilyen szempontból nem találta saját játékát a gárda és Dave Joerger vezetőedző szerint ennek egyszerű az oka: idegenben a shooterek és a kiegészítők közel sem játszanak úgy, mint otthon, úgy véli, hogy a Hornets kiegészítőivel is pont ez történt, most ezért voltak ilyen jók. A vendégek vezérei sem váltották azért meg a világot, de tény, hogy Buddy Hield például 6/11 triplával, Bojan Bogdanovic 8/13-as mezőnymutatóval zárt, Fox kiosztott 8 gólpasszt és Bagley is beszórt 15 pontot - valóban inkább a stabil csapatjáték hiányzott, túl sok volt a hiba és nem igazán ízlett nekik a Charlotte stílusa. Három győzelem után így ismét kikaptak és másfél meccsre vannak a playofftól.

A Hornets legjobb dobói: Walker 23/9, Bridges 15/3, Kidd-Gilchrist 15
A Kings legjobb dobói: Hield 24/18, Bogdanovic 17/3, Bagley 15/3

Indiana Pacers–Philadelphia 76ers 96–120

Statement game? A védekezéssel, az idegenbeli formával és a rangadókkal is komoly gondja volt eddig ebben a szezonban a Philadelphiának, most viszont érezhetően rákészült erre a találkozóra fejben, amelynek nagyon látványos eredménye lett. Brett Brown csapata végig kőkeményen védekezett és megfogta a Pacers játékát, kulcsembereit, megakasztotta a gépezetet, közben pedig a túloldalon nagyon gyors, nagyon olajozott kosárlabdát mutatott be - ezt a 38 kiosztott gólpassz, a 120 dobott pont, az 53%-os mezőny- és szintén 53%-os triplamutató is bizonyítja. Egyszerűen szenzációs volt a gárda és főleg a második félidőre került nagy fölénybe, a harmadik és a negyedik negyedet is kilenc-kilenc ponttal nyerte meg, itt már nem volt kérdés a győztes kiléte, ráadásul a csapatjáték mellett egyénileg is jöttek az extrák: Jimmy Butler (27 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 3 szerzett, 0 eladott labda), Joel Embiid (22 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk) és JJ Redick (20 pont, 6/9 tripla, 5 gólpassz) is remekelt. Ennyiből még persze korai nagy következtetést levonni, de tény, hogy ez a játék most meglepően jó volt a Pacers otthonában, legutóbb a Minnesota ellen is gáláztak, most készülhetnek a Thunder elleni hazai rangadóra - az viszont biztos, hogy ezzel a két találkozóval azt üzenték, hogy nem szabad leírni őket...

Lenullázott Pacers. A pálya mindkét oldalán lejátszották az Indianát, a hazaiak a ligaelit védekezésükből nagyjából semmit nem tudtak megmutatni, sem a festékben Embiid és Butler ellen nem tudtak helytállni, sem a kiosztásokra nem értek oda - kaptak 18 triplát és rengeteg passzról, labda nélküli mozgásról csúsztak le, nem ezt szoktuk meg tőlük. Az viszont kicsit már ebből is fakadt, hogy támadásban mennyire nem volt ritmusuk, alig 40%-kal dobtak mezőnyből és 31%-kal tripláztak, Oladipo 6/20-at, Collison 3/10-et, Bogdanovic 3/11-et, Turner pedig 1/5-öt hajított a kezdőben, Sabonis 2/6-ot a padról, ilyen számokkal egyszerűen nem lehetett esélyük - az első félidőben még kevésbé estek szét hátul, ott közelebb tudtak maradni, de a fordulás után már egyértelműen a Sixers diktált. Ezzel most komoly pofont kaptak otthon, ráadásul a Philly utol is érte őket a tabellán.

A Pacers legjobb dobói: Young 27/9, Oladipo 15/9, Evans 13/3
A 76ers legjobb dobói: Butler 27/3, Embiid 22/6, Redick 20/18

Toronto Raptors–Phoenix Suns 111–109

Siakamé a győztes kosár. Jól kezdett a back-to-backet játszó és Kawhi Leonardot emiatt nélkülöző Raptors, 32-20-ra megnyerte az első negyedet, ám innentől alaposan visszaesett és a harmadik játékrészben hátrányba került, a záró etapot 79-78-as Suns-vezetésről kezdték meg a felek. A nagyon akadozó hazai gépezetből eléggé hiányzott egy vezér, Kyle Lowry (16 pont, 4/15 mezőnyből, 9 lepattanó, 8 gólpassz) csak félig tudta megoldani a feladatot és bár a padról jöttek értékes teljesítmények, mégsem állt össze igazán a játék sem elöl, sem hátul. A hajrá aztán fordulatosan alakult, oda-vissza változott a vezető kiléte, Pascal Siakam két büntetőjével kiegyenlített, majd az utolsó percben Serge Ibaka duplájával előnybe is került a Raptors, aztán Mikal Bridges válasza és egy időkérés után maradt 13 másodpercük a hazaiaknak arra, hogy megnyerjék a meccset. Itt érdekes módon Siakam kapta a labdát, aki eljutott a gyűrűig, majd az utolsó pillanatban fel is tudta tenni és annyira kicentizte, hogy még vissza is kellett nézni, hogy tényleg jó volt-e a kosár - ha a vártnál nehezebben is, de végül kiizzadta a kötelezőt a Toronto, úgyhogy 8-1-re áll idén a back-to-backek második felén.

Pedig most nem volt rossz a Suns. Volt tartásuk a vendégeknek és nem estek össze a korai tíz pont feletti hátránytól, Devin Booker (30 pont, 8 gólpassz, 4/9 tripla), Deandre Ayton (15 pont, 17 lepattanó, 2-2 labdaszerzés és blokk), valamint Kelly Oubre Jr. (18 pont, 9 lepattanó, 11/13 büntető) is meglehetősen aktív volt és most védekezésben sem voltak elveszettek - nyerték a lepattanózást, volt 9 labdaszerzésük, 8 blokkjuk és 24-7-re nyertek gyorsindításból. A végén talán egy kis szerencse, vagy egy plusz jó játék hiányzott a bravúrjukhoz, egyébként ezzel a teljesítménnyel sok csapatot meg tudnának verni...

A Raptors legjobb dobói: Ibaka 22, Lowry 16/6, VanVleet 15/3
A Suns legjobb dobói: Booker 30/12, Oubre Jr. 18/3, Bridges 15/3, Ayton 15

Denver Nuggets–Chicago Bulls 135–105

Itt nem volt kérdés. Ezen a találkozón nem adott esélyt ellenfelének a Nuggets, az első negyedben még akadtak gondjaik a hazaiaknak, főleg hátul, a második játékrésztől kezdve azonban uralták az eseményeket - ebben a 12 percben már csak 17 pontot kaptak és 14-gyel vezettek is a nagyszünetben. A fordulás után aztán támadásban is találtak egy extrát, Jamal Murray egymaga 22 pontot szórt a harmadik negyedben úgy, hogy a teljes Bulls mindössze 26-ot, úgyhogy itt végleg eldőlt a meccs, Mike Malone pedig nem is erőltette tovább a kezdőit, mindenkinek adott pihenőt - Nikola Jokicsnak (25 perc, 18 pont, 8 lepattanó, 11 gólpassz) így nem lett meg a tripla-dupla, viszont heten is tíz pont fölé jutottak náluk. Érdemes kiemelni, hogy kereken húsz triplát küldtek a helyére Craigék 50%-os hatékonysággal, úgyhogy alaposan kiszolgálták a közönségüket is és kiütéses győzelemmel javítottak a GSW elleni vereség után.

A támadás még hagyján. Elöl igazából nem is hozott rossz számokat a Chicago, Lauri Markkanen (27 pont, 5/10 tripla, 10 lepattanó) vezetésével 47%-kal dobtak, nem szórtak el túl sok labdát, leszedtek 16 támadópattanót, a kinti dobásuk is veszélyt jelentett, ezzel azonban nem tudták ellensúlyozni a pocsék védekezésüket. Sem a jó triplázókra nem értek oda, sem Jokics kreativitását nem tudták korlátozni és egy-két hullámvölggyel akkora hátrányba hozták magukat, amelyet lehetetlen volt már ledolgozni - a vége elég sok lett, bár a közte harminc így is már kozmetikázás, voltak negyvenpontos hátrányban is.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 25/21, Jokics 18, Millsap 14/6, Harris 14/6
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 27/15, Lopez 17, Parker 15/6

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Lakers 128–138 – hosszabbítás után

Westbrook egyszer még megmentette csapatát. Ezen a találkozón sem tudta összeszedni magát a Thunder, ugyan parádésan kezdtek a hazaiak és 17 ponttal vezettek már az első negyedben, de a remek dobóforma később elhalt és ismét előtérbe került az, hogy képtelenek jól védekezni - a második negyedben 40 pontot kaptak és a nagyszünetben már hátrányban voltak, a Lakersből pedig az idei egyik legjobb dobószázalékát hozták ki. A szenvedéshez az is kellett, hogy Russell Westbrook ennyire ne találja a gyűrűt, 7/30-at hozott mezőnyből és ami még érdekesebb, hogy 2/18 volt a kétpontos kísérleteinak aránya (!), igazán a triplavonalon belülről volt botrányos a korábbi MVP. A rendes játékidő végén a rutinjával és a zsenijével mégis megmentette még csapatát, hárompontos hátrányban, az utolsó másodpercekben jól reagált arra, hogy Ball faultolni akarta és a legjobb pillanatban emelte fel a labdát, így dobás közbeni faultot fújtak - a három büntetőt pedig bedobta, így hosszabbításra mentette a csatát. A túlórában azonban már nem volt esélyük, 16-6-ra vesztették el ezt az öt percet, így újabb hazai pofont kaptak és az utóbbi hat meccsükből az ötödik vereségüket könyvelhették el.

Összeállt a Lakers. Most nagyon kiegyensúlyozott játékkal rukkolt elő Luke Walton csapata, Lonzo Ball adta a ritmust (18 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 4/10 tripla), Kyle Kuzma volt a fő befejező (32 pont, 7/12 tripla), kintről 3/4 triplát tett hozzá Caldwell-Pope, Brandon Ingram karriercsúcsot jelentő 11 gólpasszt osztott szét, a padról pedig érkezett egy hatalmas extra Ivica Zubac személyében: a center 26 ponttal szintén karriercsúcsot jegyzett, leszedett 12 lepattanót és 12/14-et dobott mezőnyből. Ő a hosszabbításban is döntő faktor volt, nagyon beszédes a +35-ös +/- mutatója, de a cseresorból még Josh Hart (12 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) is elég sokat tett hozzá - 50%-kal dobtak mezőnyből, 47,5%-kal vertek be 19 triplát és mindössze két büntetőt hibáztak el. A remek támadójáték pedig ezúttal győzelmet ért, ugyan a rendes játékidő végén a fent már taglalt Ball-hiba visszavetette őket, de a túlórában ismét nagyszerűen játszottak, összességében azt az egy megingást leszámítva hideg fejjel oldották meg a kiélezett szituációkat is, úgyhogy jár nekik a dicséret - ezzel nagyon fontos győzelmet arattak és tartják magukat a nyugati hetedik-kilencedik helyen, a Clippersszel és a Jazz-zel egálban.

A Thunder legjobb dobói: George 27/15, Westbrook 26/15, Ferguson 21/18
A Lakers legjobb dobói: Kuzma 31/21, Zubac 28, Ball 18/12

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik