Chris Bosh élete meccsén nyert a Heat Portlandben

Vágólapra másolva!
2013.12.29. 11:58
null
Chris Bosh bevágta, jöhetnek az ünneplők, LeBron James (civilben) és Dwyane Wade (Fotó: Reuters)
Mára virradóra 12 felvonásos meccsdömpinget bonyolítottak le az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, s találkozott egymással a ligaelső, valamint a tavalyi bajnok is, ahol az utolsó pillanatban a karrierje legjobb estéjét megélő Chris Bosh döntött LeBron James távollétében. Az Indiana otthon is elverte a Brooklynt, az Atlanta pedig egy hihetetlen Antics-dobással egyenlített a rendes játékidő végén. A Toronto otthon is feltörölte a padlót a New Yorkkal, a Cleveland ezzel párhuzamosan Bostonban is kapitulált. Jöjjenek a részletek!

 

Portland Trail Blazers–Miami Heat 107–108

LeBron James nélkül is megy. A Kings ellen kisebb ágyékhúzódást szenvedő MVP elkezdett bemelegíteni, de hamar le is ült, nem kockáztatták meg a játékát. Távollétében Chris Bosh vált hőssé: az erőcsatár szépen limitálta LaMarcus Aldridge-ot, emellett 37 pontot termelt be – no meg a végén a győztes triplát. Bár Erik Spoelstra elmondta, hogy az eredeti figura szerint Wade vagy Bosh egy duplával egyenlített volna, azonban Bosh kifejezetten kérte, hogy triplát dobhasson, mivel korábban mindkét kinti kísérlete betalált a negyedik negyedben.

A Blazers vesztette el a meccset. A kezdőcsapat minden tagja elérte legalább a 11 pontot, a kispadról pedig olyan extrák jöttek, mint Mo Williams 9 gólpassza, vagy Joel Freeland 12 pattanója. Emellett a gárda 50 százalék felett dobott mezőnyből, 11 triplát pörköltek be, megnyerték a lepattanókért folyó harcot, 32 gólpasszt osztottak szét egymás között, a büntetőket pedig 85 százalékkal értékesítették. Eddig még nem vesztettek idén olyan meccset, amikor félidőben, illetve a harmadik negyed után előnyben voltak – most viszont Wes Matthews joggal dühöngött a meccs után, amiért az utolsó öt percben hagyták visszajönni a Miamit.

A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 23/15, Aldridge 22, Lopez 17
A Heat legjobb dobói: Bosh 37/9, Wade 16, Beasley 12/3

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 103–100

Majdnem elszórakozta a Celtics. A harmadik negyed derekára eldőlni látszott derbi, ugyanis a 19 pontos Jeff Green húzta hazaiak majd 20 egységnyi előnnyel rendelkeztek, ám Kyrie Irving (32 pont) és társai még időben szűkítették a távolságot és Earl Clark (12 pont) révén még egyenlíthettek is volna az utolsó pillanatban, ám végül megúszta a hat két számjegyű dobóteljesítményt felvonultató Stevens-legénység.

Anarchia Clevelandben. A Cavs a meccs előtt nem sokkal tette ki aktív keretéből Andrew Bynumot, akit többet nem szeretnének a csapat közelében látni, de a pályán nem érződött, hogy ez bármiféle pozitív hatással lenne a társakra, sőt, idénybeli egyik legrosszabb játékával rukkolt ki a zsinórban ötödször vesztő gárda, mely kezd reménytelenül mélyre kerülni.

A Celtics legjobb dobói: Jo. Crawford 19/9, J. Green 19/6, Bradley 18/3
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 32/12, Waiters 17, Jack 14/6

Indiana Pacers–Brooklyn Nets 105–­91

Egy félidőig bírta a Nets. A második negyed hajrájában még vezetett a Brooklyn, ám jött Paul George, és gyors hat pontjával még a szünet előtt megfordította az állást. A fordulás után aztán egy 14­–5­-ös futással nyitott a Pacers, innentől a vendégek nem tudtak hét pontnál közelebb férkőzni.

Passzolni kell. A hazaiak 28 gólpasszt osztott a Brooklyn 13 asszisztjával szemben, ennek köszönhetően George, Hill és Stephenson is húsz pont fölé jutottak, ráadásul egyiküknek sem kellett több, mint 13 kísérlet ehhez. A sok passzból eredő sok jó dobóhelyzetet az 53.5 százalékos mezőnymutató is jól jelzi.

A jó csapat vonzza a közönséget. Eddig sem volt éppen kellemes Indianába menni, de az idén a 15 hazai találkozójukból már 9. alkalommal volt telt ház a Bankers Life Fieldhouse­ban. Tavaly ugyancsak a Nets ellen érték el a 9.-et, csak áprilisban...

A Pacers legjobb dobói: George 24/9, Stephenson 23/3, Hill 21/9
A Nets legjobb dobói: Pierce 18/3, Teletovic 17/9, Williams 14/3

Toronto Raptors–New York Knicks 115–100

Kyle Lowry: feltüzelve. A Raptors irányítóját a minap nagy taps és üdvrivalgás fogadta New Yorkban, a két gárda találkozóján, most pedig „örömében" 32 pontot hintett 8 lepattanóval és 11 gólpasszal megspékelve, nyert is a Toronto.

Ross: a tökéletes pótlék?! Rudy Gay elcserélése óta az ifjú zsákolókirály kezd hármasban, s ezt ma egy 11-ből 7-es triplázással, valamint 23 dobott ponttal hálálta meg a bedobó. A különbség pedig az, hogy sokkal kevesebb labdából is hatékony Ross, nem véletlen tehát, hogy nyerésben van a kanadai gárda.

Stoudemire éledezik, a Knicks viszont haldoklik. A Carmelo Anthonyt és Raymond Feltont még most is nélkülöző New York pocsékul szerepel és lassan a liga legaljára kerül, de legalább veteránja, a sokszor sérült Amare Stoudemire (23 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) formába lendülése adhat némi okot a reménykedésre.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 32/12, Ross 23/21, DeRozan 20
A Knicks legjobb dobói: Stoudemire 23, T, Chandler 16, JR Smith 13/9

Washington Wizards–Detroit Pistons 106–­92

Egy félidő elég volt. A Washington 62­–41­-re vezetett a szünetben, a folytatásban aztán visszavettek a tempóból. Jól lemérhető ez John Wall teljesítményén, aki a húsz pontjából 18­-at az első félidőben szerzett.

Betörés-­kiosztás, egyszerű. Nem bonyolította túl a figuráit a Washington, de működött, az üresen álló dobók rendre betaláltak kintről (47.4 %), vagy egy dobócsel után még tisztábban tüzelhettek egy lépéssel közelebbről. A Pistons védelme teljesen csődöt mondott.

Jennings és a többiek. A Pistons irányítója 4/13-­as mezőnymutatóval dolgozott, ráadásul hét labdát is eladott, nem igazán volt csapata vezére. Nem tudott az lenni Josh Smith sem, aki mindössze négy pontig jutott, igaz mindössze 17 percet töltött a parketten. Andre Drummond sem tudott sokat hozzátenni, a fiatal center szintén csupán 4 pontig jutott.

A Wizards legjobb dobói: Wall 20, Gortat 16, Beal 15/9, Ariza 15/12
A Pistons legjobb dobói: Monroe 14, Jennings 13/6, Harrellson­, W. Bynum 10/3­-10/3

Atlanta Hawks–Charlotte Bobcats 118–116 – hosszabbítás után

Horford nélkül, csapatként. Az Atlanta hősies győzelmet aratott legjobbja kiválása után, a fő letéteményesek: a rendes játékidő végén egy lábas, ellépős triplát szóró Pero Antics, akinek ez volt az egyetlen kosara 7 gólpassz mellett, a padról beállva 28-at berámoló Lou Williams, aki 10 egységnyit a legfontosabb pillanatokra tartogatott, a 20 pontos, 9 gólpasszos Jeff Teague, aki remekül fogta össze a társakat, továbbá a masszív dupla duplával kirukkoló Paul Millsap (33 pont, 13 lepattanó), akiben senki sem hitte volna, hogy ennyi van, rajtuk kívül még Mike Scott is 18 egységig jutott csereként.

Kyle Korver: 99! A hazaiak bedobójának NBA-rekordja már csak egy meccsnyire van a 100-tól, bár most erősen rezgett a léc (6-ból 2 kintről).

Al Jefferson brutális számai sem segítettek. A Bobcats Antics dobását elnézve a szerencsétlenségnek is köszönhette, hogy kikapott, pedig Al Jefferson (24 pont, 23 lepattanó) szépen kihasználta, hogy alacsonyabb, gyengébb védők állnak vele szemben Horford távollétében, viszont Henderson (22 pont) elrontotta a potenciális döntő dobást a negyedik etap végén, a Charlotte fejben picit el is füstölt a ráadásra, érthető okokból.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 33/3, Lou Williams 28/12, J. Teague 20/12
A Bobcats legjobb dobói: Al Jefferson 24, Henderson 22, Sessions 15/3

Chicago Bulls–Dallas Mavericks 83–105

Kiismerhetetlen Bikák. A Chicago Derrick Rose és Luol Deng távollétében érthetetlenül rapszodikusan szerepel, most két nagy diadal után sikerült már az első félidőben akkora hátrányba kerülnie a Thibodeau-legénységnek, amekkorából nem volt visszaút, a 14 pontos, 13 lepattanós dupla duplát összehozó Shawn Marion és társai extra egyéni teljesítmények híján is könnyed diadalt aratott idegenben.

A triplák lettek a Bulls veszte. Bár védekezésbeli keménységén is javíthatott volna a Chicago, ám a 17-ből 3-as triplázás sok mindenre választ ad a mai produkcióval kapcsolatban, pláne, hogy a 20, 10-es meccsen túllévő Joakim Noah-n kívül a többiek hihetetlenül kiegyensúlyozatlanok dobás terén ebben az évadban.

A Bulls legjobb dobói: Noah 20, Boozer, T. Gibson 13-13
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 22/6, Nowitzki 18/12, Carter 18/9

Houston Rockets–New Orleans Pelicans 107­–98

Büntetőkkel is lehet nyerni. A hazaiak 32, a vendégek mindössze 8 büntetőt dobhattak, ebből pedig 19 pontnyi előnyt tudott összegyűjteni a Rockets. A Pelicans 25, míg a texasiak csak 11 személyi hibát ütöttek be.

Centerek dominanciája. Az utóbbi időben bombaformában játszó Dwight Howard ezúttal is tarthatatlan volt, 10/12-­es mutatóval ért el 24 pontot, ráadásul leszedett 18 lepattanót is, igaz, eladott 8 labdát. A túloldalon Anthony Davis is masszív dupla-­duplát jegyzett 18 ponttal és 16 lepattanóval, eladott labda nélkül.

Jó csapatok ellen nem megy. A Pelicans 13­/15­-ös mérlegével nincs reménytelen helyzetben, de 1­/12-­re áll olyan együttesek ellen, amelyek pozitív mutatóval büszkélkednek.

A Rockets legjobb dobói: Howard 24, Harden 21/3, Parsons 19/3
A Pelicans legjobb dobói: Anderson 22/9, Davis 18, Evans 16/6

Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 120–99

Elvesztette a fonalat a Denver, megtalálta a Memphis. Bár még mindig előrébb áll a nyugati táblázaton a Nuggets, jelenleg egészen eltérő tendenciát mutat a két rivális formája, a hazaiak Marc Gasol és a csereként ponterős Pondexter távollétében is 120 pontot szórva értek célba, míg a coloradóiak már negatív tartományban vannak.

A kispad érdeme. Ugyan a 20 pontos, 6 lepattanós, 5 gólpasszos Zach Randolph szépen ellátta vezéri feladatait, most a cseréken volt a sor Memphisben. 77 pontot szórt a Grizzlies sokszor nagyon besülő második sora, ami dönt tényező volt az egyébként produktívabb kispaddal rendelkező Nuggets ellen.

Denverben már nagyon várják Gallinarit és McGee-t. A két kezdőember hiánya az utóbbi hetekben nagyon érezhető volt, Lawson nem teljesen egészségesen, néha formán kívül játszva nem tudja igazán vállain vinni a csapatot, más vezér alkat pedig nincs ebben az amúgy masszív kerettel rendelkező Shaw-legénységben.

A Grizzlies legjobb dobói: Z. Randolph 20, Ed Davis 17, Bayless 15/6
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 20, W. Chandler 19/9, J. Hamilton 12/6

Milwaukee Bucks–Minnesota Timberwolves 95–117

Így kell érvényesíteni a papírformát. Az esélyesebb Minny sanszot sem hagyott a hazaiaknak, három negyed után 101 dobott ponttal és 27-es előnnyel rendelkezett a Kevin Love (33 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz) fémjelezte Wolves, amelyben a másik magasember, Nikola Pekovics (19 pont, 11 lepattanó) is dupla duplázott, valamint Kevin Martin (20 pont) is kitett magáért.

A fiatalok fejlesztése, mindenekelőtt. A Milwaukee teljesen explicit módon tankol, amibe élesen bele tartozik, hogy tehetséges fiataljaiknak annyi teret adnak a wisconsiniak, amennyit csak lehet. Khris Middleton (23 pont 41 perc alatt, 9 lepattanóval, 4 gólpasszal), Brandon Knight (18 pont 15 mezőnykísérlettel), Giannis Antetokounmpo (31 perc, 6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 4 szerzett labda, 2 blokk) és Larry Sanders (34 perc, 9 pont, 10 lepattanó) is sokat lehetett benn ma.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 23/9, Mayo 19/3, Knight 18/3
A Timberwolves legjobb dobói: Love 33/12, Kev. Martin 20/12, Pekovics 19

Phoenix Suns–Philadelphia 76ers 115–101

Kint-bent. Michael Carter-Williams visszatérésével valamit javult a 76ers periméter-védekezése, ma csak 9 triplát dobott be ellenük a Suns – de sokszor üres helyzetből hibáztak a hazaiak, a triplaspecialista Channing Frye például nem dobott hármast. A Bledsoe, Dragic hátvédpár viszont megfelelően diktálta a tempót, mindketten 20 pont fölé jutottak, míg a palánk alatt Miles Plumlee karriercsúcsot (22 pont) ért el, Marcus Morris pedig 18 egységet termelt – ez így együtt már sok volt a Phillynek.

Evan Turner hiányzott. Térdfájdalmai miatt nem léphetett pályára a Sixers legstabilabb embere. Nélküle az első félidőben még tartotta magát a Carter-Williams (27 pont, 6-6 pattanó és gólpassz, 4 labdaszerzés), Thaddeus Young (30 pont, 10 pattanó) és Tony Wroten (22) vezette vendégcsapat, a második félidőben viszont nem jött a pluszlendület a padról, és a kezdőként szerepet kapó Thompson és Elliot Williams is nagyon rossz napot fogott ki.

A Suns legjobb dobói: Plumlee 22, Dragic 21/6, Bledsoe 20/3
A 76ers legjobb dobói: Young 30/12, Carter-Williams 27/3, Wroten 22/6

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 98–90

Kétszemélyes hadsereg. Az utóbbi időben a 40 vagy afelett dobó játékosok csapata rendre kikap, ma viszont Blake Griffin 40-ese győzelmet ért: az erőcsatár azt csinált a Jazz tehetséges magasembereivel, amit csak akart. A gárda másik ásza, Chris Paul sem tétlenkedett, egy gólpassz híján (21 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz, 5 labdalopás) tripladuplázott, emellett az újonc Trey Burke is ízelítőt kaphatott, hogy milyen játékos Paul védőoldalon: 4/14-es mezőnymutatót és 6 eladott labdát teljesített.

Ma nem volt vezér a Jazzben. Szépen tartotta magát a Utah, a 4. negyed elején is csak hárompontos hátrányban voltak az Enes Kanter (17 pont, 12 pattanó, 3 labdalopás, 1 blokk) vezette vendégek, sőt 2 és fél perccel a vége előtt 90–90 volt az állás. Itt azonban megállt a tudomány, Burke és Kanter is eladott egy labdát, majd Burke tempót is hibázott, ez idő alatt a LAC csinált egy 7–0-s szériát, és megnyerte a meccset.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 40, Paul 21, Crawford 13/6
A Jazz legjobb dobói: Kanter 17, Jefferson 15/9, Williams 15/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Portland Trail BlazersMiami Heat 107–108 (34–30, 28–28, 26–25, 19–25)
Boston Celtics–
Cleveland Cavaliers 103–100 (24–22, 35–22, 26–22, 18–34)
Indiana Pacers–Brooklyn Nets 105–91 (29–27, 29–29, 28–20, 19–15)
Toronto Raptors–New York Knicks 115–100 (26–22, 31–22, 28–27, 30–29)
Washington Wizards–Detroit Pistons 106–82 (31–23, 31–18, 24–21, 20–20)
Atlanta Hawks–Charlotte Bobcats 118–116 (25–22, 20–28, 26–27, 30–24, 17–15) – hosszabbítás után
Chicago Bulls–Dallas Mavericks 83–105 (19–30, 15–31, 22–25, 27–19)
Houston Rockets–New Orleans Pelicans 107–98 (31–22, 21–30, 22–21, 33–25)
Memphis Grizzlies–Denver Nuggets 120–99 (27–29, 28–27, 30–16, 35–27)
Milwaukee Bucks–Minnesota Timberwolves 95–117 (28–34, 27–30, 21–39, 19–14)
Phoenix Suns–Philadelphia 76ers 115–101 (36–27, 24–32, 28–22, 27–20)
Los Angeles Clippers–Utah Jazz 98–90 (17–20, 25–23, 26–22, 30–25)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik