Az Oklahoma City Thunder döbbenetes hazai összeomlása

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS, TÓTH ATTILA (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.02.27. 09:52
null
Kyrie Irving az Oklahoma ellen megvillantotta a klasszisát (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján 10 összecsapást rendeztek, főszerepben a nyugati nagycsapatokkal. A Spurs simán, a Trail Blazers nagyon simán nyert keleti ellenfele ellen, a Clippers pedig egy közvetlen riválisát győzte le, igaz, vezéráldozattal járt a siker. A Golden State viszont Chicagóban teljesen besült – de még így is könnyebben megmagyarázhatják a vereségüket, mint a Thunder: Duranték otthon kaptak ki egy olyan keleti csapattól, amely nem áll rájátszó helyen. Egyre nagyobb bajban van a Phoenix, amelyből sorra dőlnek ki a húzóemberek, miközben a Dallas és a Memphis megállíthatatlanul tör előre a tabellán.

 

Philadelphia 76ers–Orlando Magic 90–101

Nagy böjt után újra győzelem. 16 mérkőzés és több mint két és fél hónap után nyert idegenben mérkőzést az Orlando. Bár az első félidőben még csak üldözték a hazaiakat, a fordulás után már ők diktálták a tempót, s az utolsó negyedben bebiztosították győzelmüket. Három játékos, az ex-philadelphiai Vucsevics (9/19 mezőnyből, 13 lepattanó, 3 blokk), Oladipo (17 pont, 11 lepattanó) és Nelson (16 pont, 12 gólpassz, 6 lepattanó) is dupla duplát ért el, s hátsó alakzat hatékony védőmunkájának köszönhetően révbe ért a Magic.

Csődöt mondtak a hátvédek. Ritkán adódik olyan, egy csapategység szinte minden játékosa rossz napot fog ki, ma ez történt meg a hazaiaknál. A két kezdő hátvéd, Carter-Williams és Anderson 8-8 pontot tettek a közösbe, ráadásul 6/24-es mezőnymutatóval érték el mindezt. Mellettük a padról beálló center, Mullens is halovány 3/11-es mutatóval rontotta az amúgy sem fényes, alig 37 százalékos hazai dobáshatékonyságot.

A 76ers legjobb dobói: Young 19, Wroten 15, Maynor 13/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21, Oladipo 17/6, Nelson 16/6

Boston Celtics–Atlanta Hawks 115–104

A Celtics hátvédjei jelentették a pluszt. Jerryd Bayless 29 pontot, közte öt hármast termelt be 50 százalék feletti hatékonysággal, Rondo pedig szintén kiváló dobásokkal jutott el 22 pontig, ráadásként kiosztott 11 gólpasszt is. Kettejük lendülete átragadt a többiekre is, a másik három kezdőjátékos mellett Gerald Wallace is elérte a 10 egységet.

Palánk alatt is kevés volt a Hawks. 50 százalékkal termelt a Paul Millsapet nélkülöző vendégcsapat, és bár hat blokkot bemutattak, mindössze 29 lepattanót szereztek meg, ami döntőnek bizonyult: az utolsó 8 percben nem szedtek össze lecsorgó labdát, a Celtics pedig az utolsó negyedben kilenc pontot vert rájuk és megnyerte a meccset.

A Celtics legjobb dobói: Bayless 29/15, Rondo 22/3, Green 17/3.
A Hawks legjobb dobói: Teague 26, Carroll 24/9, Korver 17/12.

Chicago BullsGolden State Warriors 103–83

A két középső negyedben összeomlott a Warriors. Három pontos előnyben várta a második negyed kezdetét a Warriors, onnantól viszont semmi közük nem volt a meccshez. A Bulls előkapta híres védekezését, a következő két játékrészben 35 ponton tartotta ellenfelét, miközben 59-et szórtak be támadóoldalon. A Warriors kezdőötöséből senki nem érte el a 10 pontot, Stephen Curry 2/10-es, Iguodala 1/8-as mezőnymutatója jól mutatja, mennyire nem volt képben a vendéggárda.

Nemes bosszút állt a Bulls. Február elején a 34 pontos Stephen Curry vezetésével győzött a Warriors Oaklandben egy elég ideges meccsen – ma a Hinrich, Butler duó megfogta Curryt és Klay Thompsont, négyen értek el legalább 15 pontot a csapatban, Joakim Noah pedig ismét óriási energiát tett a parkettre: 8 pontja mellé 17 lepattanót és 7 gólpasszt jegyzett. A Chicago ezzel a sikerrel továbbra is ott lohol a keleti harmadik Raptors sarkában, alig egy győzelemre állnak a kanadai gárdától.

A Bulls legjobb dobói: Gibson 21, Butler 16/3, Dunleavy 15/9, Boozer 15.
A Warriors legjobb dobói:
Crawford 16/3, Barnes 11/3, Lee 11.

Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 108–89

Hivatalosan is vége a Pelicans szezonjának? Eddig a New Orleans valamennyire igyekezett tartani magát, nem álltak be a tankoló csapatok közé, ma viszont vállsérülés miatt elvesztették legjobbjukat, Anthony Davist. Davis alig 12 percet tölthetett a parketten, az első negyed után még vezetett is a vendégcsapat 27–20-ra – a sérülést követően viszont totális összeomlást mutattak be. Bár Alexis Ajinca (14 pont, 8 lepattanó) igyekezett pótolni Davist, az erőcsatár kiesésével szinte teljesen elfogyott náluk a magasember-rotáció.

A veteránok továbbra is nagy formában. Az All-Star szünet után remek formában van a Dallas, most éppen negyedjére nyertek – és a régi harcosok is kezdenek belelendülni. Monta Ellis (23 pont, 7 gólpassz), Dirk Nowitzki (18 pont, 7/13 mezőnyből) és Vince Carter 17 pont, 67 százalék mezőnyből) jól játszik, ennek köszönhetően a többiek helyzete is sokkal könnyebb: a csapat majdnem 52 százalékkal dobott, és a labda is szépen járt, 28 gólpassz került kiosztásra.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 23/3, Nowitzki 18/3, Carter 17/3.
A Pelicans legjobb dobói:
Gordon 19/9, Roberts 17/9, Ajinca 14.

Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 108–103

Tony Allen nem sértődékeny. A liga talán legjobb periméter-védője jó pár hetet kénytelen volt kihagyni, eközben a frissen igazolt Courtney Lee bejátszotta magát a helyére a Grizzlies kezdőcsapatába. Allen ismét igazolta, hogy valódi csapatember, visszatérése után a padról beszállva hoz nagy energiákat a meccsekbe – ma 17 pontját 8/13-as mutatóval szerezte, és 6 lepattanót is leszedett. Eközben Lee csapata legeredményesebbje volt 18 egységgel.

Majdnem túl korán elhitte a Memphis. Az első félidőben látszott, hogy milyen szinten rosszul védekező gárda a Lakers, a nem éppen támadójátékáról híres Grizzlies 65 pontot rakott fel a táblára. A második félidőben látszott, hogy tud a Los Angeles, ha akar, nagyon szépen védekezték le ellenfelüket, és 57 pontot rámoltak be a túloldalon – a végjátékot azonban a hazaiak sokkal jobban menedzselték.

Gasol Gasol ellen. A két testvér egymás ellen igazolta, hogy mennyire sokoldalú kosaras: Pau 17 pontos és 10 lepattanós dupla duplája mellé 3 gólpasszt és 1 blokkot osztott ki, Marc pedig 14 pontja és 12 pattanója mellett 5 gólpasszal, egy labdalopással és 2 blokkal vétette észre magát. Egyébként tartja magát a pletyka, hogy a nyáron a korlátozás nélküli szabadügynökké váló Pau visszatér korábbi csapatához, és egyesíti erejét öccsével.

A Grizzlies legjobb dobói: Lee 18/6, Allen 17/3, Johnson, M. Gasol 14-14.
A Lakers legjobb dobói:
Meeks 19/6, Johnson 18/12, P. Gasol 17.

Oklahoma City Thunder–Cleveland Cavaliers 104–114

Három negyednyi jó védekezés nem elég. Az első három játékrészben jól védekezett a hazai csapat: 72 pontot engedélyeztek a Clevelandnek, ráadásul a dobásbeli hatékonyságukat is 40 százalék alatt tartották – ám a végjátékban totális csődöt mondott az OKC védekezése. 42 pontot kaptak, ráadásul a vendégek közel 70 százalékos pontossággal céloztak ebben a periódusban mezőnyből, valamint további tíz büntetőt értékesítettek. Durant tripla dupla közeli (28 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) játéka és Ibaka (8/12 mezőnyből, 13 lepattanó) teljesítménye azért nem érhetett győzelmet, mert az egyébként ponterősen játszó Westbrook eltűnt a záró játékrészre. A Thunder sorozatban harmadik hazai mérkőzését veszítette el, melyre utoljára a 2008–2009-es szezonban akadt példa.

Mr. Negyedik negyed. A tavalyihoz képest idén csak néha villantja meg klasszisát Kyrie Irving (10/19 mezőnyből, 9 gólpassz, 4 szerzett labda). A tegnapi hazai fiaskó után ma csapata élére állt, a záró játékrészben 14 pontot tett a közösbe, elévülhetetlen érdemeket szerezve a Cavs bravúros győzelmében, negatív sorozatuk megszakításában. Jól működött a vendégek kezdőcsapata, hiszen Jack és Hawes is jó estét tudhat maga mögött, különösen a hárompontosok terén, melyből egy kivételével mindegyik clevelandit az imént felsorolt trió szállította.

A Thunder legjobb dobói: Durant 28/12, Westbrook 24/9, Ibaka 16
A Cavaliers legjobb dobói:
Irving 31/12, Jack 21/9, Hawes 19/9

San Antonio Spurs–Detroit Pistons 120–110

Parker nélkül, de Leonarddal nyert a Spurs. A francia irányító ezt a találkozót is kihagyta, 14 meccses kényszerpihenő után viszont játszhatott Kawhi Leonard és rögtön 15 ponttal, 6 lepattanóval és 4 gólpasszal vette ki a részét a győzelemből. Parker hiányában is 34 gólpasszt osztottak ki a Popovich-tanítványok, ebből nyolc (!) játékos is elérte legalább a tíz pontot. Ez mellé mezőnyből 53, triplából 47, büntetőből 92 százalékkal céloztak.

Smith megint csak egy félidőt bírt. A vendégek csatára a nagyszünetig eljutott húsz pontig, ám innentől lefagyott a rendszer, a második félidőben összesen négy egységet termelt, így amikor a harmadik negyedben a Spurs zsinórban kilenc támadását fejezte be kosárral, nem lehetett rá számítani; a Pistons ez idő alatt négy labdát adott el, és négypontos előnyükből 11 pontos hátrányt szedtek össze.

Jennings nem lehetett döntő. A fiatal egyes játéka nagyban meghatározza a Pistons meccseit, ezúttal megsérült a második félidőben, pont nélkül zárt. A helyén több lehetőséget kapó Bynum viszont 18 ponttal é 9 gólpasszal rukkolt elő - Drummond 16 pontos, 17 lepattanós dupla-duplája mellett ő dicsérhető a Detroitból.

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 20/12, Ginóbili 16/3, Leonard 15/3
A Pistons legjobb dobói:
Smith 24/6, Bynum 18, Stuckey 17

Utah Jazz–Phoenix Suns 109–86

Nem tudott felpörögni a Suns. Irányítójuk, Goran Dragic bokasérülés miatt hiányzott, ami meg is látszott a gárda összjátékán: mindössze 14 gólpasszt tudtak kiosztani egymás között, és 40 százalék alatti hatékonysággal dobtak. A Jazz nem csinált semmi különöset, mindössze végig igyekezett fenntartani hatékonyabb játékát – ez gyakorlatilag végig sikerült nekik, minden negyedet nyertek. Jeff Hornacek, a Suns edzője szebb visszatérésről álmodott játékos kori sikereinek színhelyére.

Mindenki villogott a Jazzben. Heten értek el legalább 10 pontot a hazaiaknál, közülük kiemelkedett Gordon Hayward, aki egy gólpassz híján tripla-duplát ért el (17 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz). A cseresorból 48 pont érkezett, 58 százalék felett dobott a csapat mezőnyből, 50 százalékkal tripláztak – remek estén van túl a Utah.

Meg kell fognia a zuhanást a Sunsnak. Zsinórban harmadik vereségükkel odáig jutottak, hogy a Dallas vesztett meccsek tekintetében megelőzte, a Grizzlies pedig utolérte őket, így most már nagyon komoly veszélyben van a 8., még rájátszást érő pozíciójuk.

A Jazz legjobb dobói: Jefferson 17/6, Hayward 17/3, Garrett 15/9, Burks, Favors 15-15.
A Suns legjobb dobói:
Green 17/3, Goodwin 16/3, Smith 15.

Portland Trail Blazers–Brooklyn Nets 124–80

Osztálykülönbség. Ugyan az első negyed közepéig vezetett a Nets, a nagyszünetig 43-18-ra maradtak alul vendéglátóikkal szemben. A lepattanócsatát 53–29-re nyerte a Portland, ráadásul a Nets 40 százalék alatt dobott mezőnyből – és 20 százalék alatt a triplavonalon túlról. A vége brutális kiütés, a záró negyedben sem lazsált a Blazers, 42–21-re nyerte ezt a játékrészt, így a Nets történetének harmadik legnagyobb verését szenvedte el.

A cserék is domináltak. A Blazers cserepadja szezoncsúcsnak számító 68 pontot termelt, ebből Mo Williams és Will Barton 41-et hozott össze. Mindketten 8/13-mal dobtak mezőnyből és mindketten hasznosak voltak másban is, de mellettük Claver és McCollum is átlépte a tíz pontot. A Brooklynnál ez a bravúr csupán három játékosnak sikerült...

Kifelé a hullámvölgyből. A Portland a döcögős időszak óta megint négy győzelemnél jár zsinórban, visszakerültek a nyugati harmadik helyre és három meccsre vannak az Oklahomától. A Nets viszont továbbra sem éri el az 50 százalékot, így a jó formában lévő Wizards és Bobcats is eléjük került.

A Trail Blazers legjobb dobói: Williams 21/9, Barton 20, Batum 19/3
A Nets legjobb dobói:
Williams 12, Johnson 11/3, Plumlee 10.

Los Angeles Clippers–Houston Rockets 101–93

A Clippersé a rangadó. A nyugati 3-4-5. helyen nagy a helyezkedés, a hazaiak ezzel a győzelemmel utolérték a Houstont. 14–2-vel kezdtek, aztán fokozatosan feljött a Rockets és a vezetést is átvette, ám a végén a Clippers higgadtabb tudott maradni, míg a vendégek húsz labdát szórtak el – jó párat kulcsszituációban.

Kettő több, mint egy. A két csapat hasonló játékerőt képvisel, hasonlóan dobtak és hasonlóan szedték a lepattanót is – de a palánk alatti harcot mégis a Clippers nyerte. A vendégeknél Howard 23 pontja és 11 lepattanója állt szemben a hazai centerpáros, Griffin és Jordan dupla dupláival. Ugyan Griffin gyengén dobott, de Jordan 6/7-es mutatója kompenzálta ezt valamennyire, ráadásul utóbbi 4 blokkot is kiosztott. A kisemberek között is a Los Angeles bizonyult jobbnak, Paul és Harden sem tudott igazi vezér lenni, mindketten gyengén dobtak (bár Paul azért jobban mozgatta csapatát), de Collison és Barnes is eljutott tíz pont fölé, míg a Rocketsnél csupán Hamilton - igaz, ő négy triplát is értékesített.

Crawford megsérült. A kaliforniaiak dobógépe 2/10-es mezőnymutató és 15 perc játék után elhagyta a pályát és nem is tért vissza, a bal combhajlító izma sérült meg.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Collison 19/9, Paul 14
A Rockets legjobb dobói:
Howard 23, Harden 18/3, Hamilton 16/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Orlando Magic 90–101
Boston Celtics–Atlanta Hawks 115–104
Chicago Bulls–Golden State Warriors 103–83
Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans 108–89
Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 108–103
Oklahoma City Thunder–Cleveland Cavaliers 104–114
San Antonio Spurs–Detroit Pistons 120–110
Utah Jazz–Phoenix Suns 109–86
Portland Trail Blazers–Brooklyn Nets 124–80
Los Angeles Clippers–Houston Rockets 101–93

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik