Amerikai futball: megkezdődött az edzők továbbképzési ciklusa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.26. 14:43
A magyar amerikai-futball előre lépésének fontos pontja, hogy a játékosok és az edzők elméleti tudása is folyamatosan fejlődjön. Ennek érdekében a Magyar Amerikaifutball-szövetség egy kétéves továbbképzési ciklust indított. Az edzők és játékosok képzésének alapja a 2019-től megrendezésre kerülő, évi két minicampből álló posztonkénti tábor lesz, amelyekhez a most kialakított edzői licencrendszer is kötődik – adta hírül az MAFSZ.

 

A szövetség kiemelt törekvése, hogy minél több jól felkészült amerikaifutball-edző segítse tagszervezeteink munkáját, színvonalas képzést nyújtva játékosaiknak. A sportág összetettsége okán szükséges a folyamatos továbbképzés edzőink számára, sőt elvárás velük szemben az önképzés, az ismeretek növelése, az új trendek ismerete. Mivel az ezekhez való hozzájutás Európában nehézkes, az alábbi kétéves tervet állította össze a Magyar Amerikaifutball-szövetség vezetése és annak edzői bizottsága.



EDZŐI LICENCRENDSZER ÉS CLINIC-RÉSZVÉTEL

Az MAFSZ edzői licencrendszere 2020-tól kerül bevezetésre. Ekkortól csak azok a magyar edzők rendelkeznek majd érvényes edzői licenccel, akik rendelkeznek a sporttörvényi előírás szerinti végzettséggel, illetve az előző évi képzések legalább egyikén részt vettek. Ennek hiányában az edző nem vehet részt hivatalos edzői minőségben a mérkőzéseken egy korosztályban sem, nem kap érvényes licencet a következő bajnoki évre.

Az újonnan bekapcsolódó edzők, edzőjelöltek 2020-tól az első clinic időpontjáig ideiglenes licencet kaphatnak, illetve igazolt akadályoztatás esetén külön eljárásban is kérhető ideiglenes licenc. A tengerentúli edzőkre a kötelező képzéseken való részvétel nem vonatkozik. Minden clinicre köteles minden tagszervezet legalább egy felnőtt korú játékost delegálni posztonként, aki az edzéseken aktívan részt vesz. Tagszervezetenként minimum 1, maximum 2 játékos delegálható posztonként, az edzők száma nem korlátozott. Ennek célja, hogy a posztonkénti fejlődést, ismeretszerzést minden tagszervezethez eljuttassuk akkor is, ha az adott clinicen edzővel nem tudja magát a tagszervezet képviseltetni.

Lehetőség szerint mentor szerepet is betöltő, rutinosabb játékosokat várunk, akik a fiatalabbak edzésmunkáját segíthetik majd csapataiknál. A kötelezettség megszegése pénzbüntetést és egyébszankciót von maga után.


KÉPZÉSI TERV


Miután a hazai edzők többsége a szabadidejében végzi tevékenységét a klubcsapatánál, ráadásként az idei megnövelt támogatás ellenére a MAFSZ edző képzésre fordítható anyagi lehetőségei is korlátozottak, ezért döntöttünk úgy, hogy a képzéseket gördülő rendszerű mini clinicek és az azokhoz kapcsolódó elméleti képzések rendszerében kívánjuk megvalósítani. Fontosnak tartjuk, hogy a játékosok és edzők minden tagszervezetből képviseltessék magukat az eseményeken, hogy a tudást az adott posztokon szereplő játékosaik és edzőik közösen szerezhessék meg. Évente két mini clinicet szervezés rendez 2019-től a MAFSZ, minden esetben külföldi edzők bevonásával. A két éves időkeretben tehát négy clinicre kerül sor, melyek alatt minden posztot és az amerikai futball minél több vonatkozását sorra kerítjük a képzéseken.

Clinicek posztonkénti bontása a 20192020-as időszakban
- 2019. február 23-24: LB-RB
- 2019. november: QB-WR-DB
- 2020. február: OL-DL
- 2020. november: Special Team

A képzéseken való részvétel a játékosok és edzők számára ingyenes.



Az első clinic helyszíne a DNS Diósdi Sportközpont volt, ahol két fedett műfüves pályán edzhettek a játékosok, a videózás pedig két külön teremben történt az edzők részére, közvetlenül a műfüves pályák mellett. A mostani képzés a linebackereknek és a futóknak szólt alapvetően, a 2 órás edzések során a Fehérvár Enthroners vezetőedzője Jim Ward és a braunschweigi New Yorker Lions runningback-edzője, Eric Yuma tartották. A fehérvári mesternek már van némi rálátása a hazai viszonyokra, de most más játékosokkal is találkozhatott végre.

„A játékosok között kezdők és válogatottak is vannak, így persze nincs mindenki egy szinten, de a legfontosabb nem is ez, hanem hogy mindannyian fejlődni akarnak. Fontos, hogy itt vannak. Csak így lehet szintet lépni. Ugyanez igaz az edzőkre is. Megvan az alapvető tudás, de mindig lehet eggyel feljebb lépni. Szerintem erre jók ezek a képzések. Még nekem is lehet újat mutatni, pedig lassan negyven éve vagyok a szakmában” – jegyezte meg Ward mester.

A Belgiumban született Eric az Egyesült Államokban is játszott, így nem volt kérdés, a srácok rengeteget tanulhatnak tőle.

„Nagyon elégedett vagyok. Jó látni, hogy itt van ez a sok fiatal srác, akik tanulni szeretnének. Először kicsit szkeptikus voltam, mert voltak hibák és labdavesztések. Azonban ezeket gyorsan kiküszöbölték, és amint felpörgött a figyelem, már nem volt probléma. Az edzők rengeteg kérdéssel találtak meg és voltak nagyon jó beszélgetéseink. Voltak olyan dolgok is, amelyek engem is elgondolkodtattak.” – mondta a nyolcszoros német bajnok edző.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik