A Memphis túldobta Westbrookot és a Thundert!

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.11.17. 10:04
null
A labdához ragaszkodó Brandon Knight tripla duplázott, kikapott a Lakers (Fotó: Action Images)
Hiába Russell Westbrook 40 pontos estéje, a Memphis Grizzlies parádés támadójátékkal múlta felül az Oklahoma City Thundert az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Jimmy Butler blokkjával verte meg a Chicago az Indianát, a Boston is simán győzte le a Houstont, Brandon Knight tripla duplája elsüllyesztette a Lakerst, a Spurs és a Dallas viszont gyengébben játszva is hozta a kötelező győzelmet – jöjjenek a részletek!

 

Philadelphia 76ers–Dallas Mavericks 8692

Parsons villogott, Nowitzki clutch volt. A sérülése után még mindig csak az első félidőben játszó kiscsatárnak most nagyon ment a játék, 21 perc alatt húsz pontot rámolt be, 8/11 dobása jó volt és vezettek is a vendégek már 19 egységgel.

A negyedik negyedben azonban felzárkóztak Okaforék, sőt, négy perccel a vége előtt át is vették a vezetést – ekkor jött Dirk Nowitzki, aki azonnal beszórt hét pontot, egy 9–2-es rohammal pedig végül mégis megnyerte a meccset a Mavs, így elmaradt a meglepetés.

Védekezésben nem volt rossz a Philly. Úgy kapott 92 pontot a hazai csapat, hogy 27 (!) labdát adott el, amelyből 17 már az első félidőben megszületett – a félpályás védekezésük elég hatékonynak bizonyult ezúttal, a Dallast 40 százalék alatt tartották mezőnyből. A támadójátékuk viszont finoman szólva sem remekelt, a rengeteg hiba mellett hiába dobtak vállalhatóan és hiába érték el öten is a tíz pontos határt, az eladott labdák ezt mind ellensúlyozták – ugyan felküzdötték magukat a végén, az utolsó percekben képtelenek voltak pontot szerezni.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 19, McConnell 13/3, Grant 13
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 21/9, Parsons 20/3, Williams 12

Chicago Bulls–Indiana Pacers 9695

Butler blokkjával nyert a Bulls. Egy 15–2-es futással indította a meccset a Bulls, és a harmadik negyedben is 15-tel vezettek a hazaiak, de Monta Ellis sorozatban dobott nyolc pontjával visszajött látótávolságon belülre a Pacers.

A negyedik negyedben végig csak pár pont volt a különbség, George clutch védekezése után ismét Ellis dobott kosarat, majd Butler hibázott – jöhetett az utolsó támadás. Öt másodperccel a vége előtt George kapta meg a labdát, betört Butler mellett, majd a büntetővonal magasságából dobott – a Bulls hátvédje azonban blokkolta, így egy óriási védekezéssel nyerte meg a meccset csapatának.

Derrick Rose megsérült. Jól játszott a hazaiak irányítója, 50 százalékkal szórt be 23 pontot, és kiosztott mellé hat gólpasszt is, Butler mellett csapata legjobbja volt – azonban hat perccel a vége előtt kiment a bokája, és el kellett hagynia a pályát. Nem is tért már vissza, de elmondása szerint csak fáj a bokája, de örül neki, hogy nem törött el és nem szakadt el semmi. A két hátvéden kívül egyébként csak McDermott jutott tíz pont fölé, Gasolékat nagyon megfogta a Pacers, ahol egyébként Paul George sorozatban hetedik meccsén dobott minimum 26 pontot – George Hill nélkül Ellis irányított, és ez is viszonylag jól működött a vendégeknél.

A Bulls legjobb dobói: Rose 23/6, Butler 17, McDermott 11/3
A Pacers legjobb dobói: George 26/12, Ellis 20, Miles 19/15

Houston Rockets–Boston Celtics 95111

A 3. negyed végén összeomlott a Houston. Ugyan James Harden most nem vállalt sokat, Arizának jól ment a játék és félidőben egál volt az állás – sőt, a harmadik negyed nagy részében is fej fej mellett haladtak a felek.

Az utolsó bő három percben azonban egy 15–0-s (!) futást rendezett a Celtics, majd a negyedik etap elején ezt egy 13–4-gyel folytatta, innentől pedig nem volt kérdés a győztes kiléte – a vendégek gyorsabban és nagyobb erőket mozgósítva játszottak, végül nagyon simán nyerték meg a találkozót.

Nagyon mély a Boston kerete. Egyedül Marcus Smart játszott 30 percet a vendégeknél, a Thomas, Bradley páros 23, ill. 20 perc alatt jutott húsz pont fölé – az ő vezérletükkel tudott győzni a Celtics, de a padról hatan játszottak minimum tíz percet és mindannyian tudtak hozzátenni a meccshez. A vendégek sorozatban harmadik győzelmüket aratták, a Rockets viszont újabb négymeccses bukószériába került és a gondjaik továbbra is ugyanazok – bár Harden most visszafogta magát, csak tíz mezőnykísérlete volt.

A Rockets legjobb dobói: Ariza 19/12, Harden 16/12, Jones 15
A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/12, Bradley 21/12, Crowder 16/3

Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 122114

Westbrook kolosszális meccse sem volt elég. Kevin Durant nélkül ismét ízelítőt kaptunk a tavaly látott Westbrookból, de annak egy jóval hatékonyabb fajtájából. Az irányító 13/19-et dobott mezőnyből, 5/8-at a triplavonalon túlról és 40 ponttal zárt – e mellé pedig 14 gólpasszt osztott szét.

A brutális előadásba a nyolc eladott labda azért belerondít, ezzel együtt nem rajta múlt a vereség, sokkal inkább a csapatvédekezésen, hiszen 122 pontot kapni senkitől sem lehet, pláne nem a Memphistől – a periméteren borzasztóan gyenge volt hátul a Thunder.

Chalmers beillesztve. A Heattől megszerzett irányító harmadik Memphis-meccsén 22 perc alatt 29 pontot rámolt be 4/7 triplával és 13/15 büntetővel, amivel csapata legjobb pontszerzőjeként zárt – pedig ez ma nem volt egyszerű.

A Grizzlies maga mögött hagyta a grit&grind stílust az utóbbi időben, ma emberfeletti 70 százalékkal (!) tüzeltek Conleyék a triplavonalon túlról és egy ilyen Westbrook által húzott Thundert is túldobtak – méghozzá simán, a negyedik negyedben 43 egységet berámolva. A dobófesztivál nagyon tetszett a közönségnek is, kérdés, hogy tartósan is egy ilyen rohanósabb, periméter-centrikusabb támadójátékra áll-e át a gárda.

A Grizzlies legjobb dobói: Chalmers 29/12, Conley 22/12, Jeff Green 20/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40/15, Ibaka 18/6, Kanter 16

San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 9380

Ginóbili volt a mérleg nyelve. Borzasztóan játszottak a csapatok az első félidőben, negatív szezoncsúcsot állítottak fel pontok tekintetében és bár a harmadik negyedben javult a helyzet, nagyon szoros állással érkeztek meg a felek a záró etaphoz. Itt azonban előlépett Manu Ginóbili, egymaga véghezvitt egy 9–2-es futást, összesen pedig 14 pontot rámolt be ebben a negyedben – rá már nem tudott válaszolni a Portland, ugyan még egyszer felzárkóztak négy egységnyire, nem adta ki kezéből a vezetést a Spurs.

Aldridge lenullázva. Az exportlandi erőcsatár összesen hat pontot tudott dobni volt csapata ellen, Plumlee-ék nagyon megfogták és nem engedtek neki jó dobóhelyzetet – viszont Ginobili mellett most is Leonard volt a Spurs motorja és rajtuk kívül is még négyen érték el a tíz pontot a hazaiaknál.

A Portlandnél nem volt ilyen kiegyensúlyozott a játék, a jól játszó Lillard, Aminu páros mellett McCollum is hozta magát, a többiek viszont támadásban szinte értékelhetetlenek voltak – 80 ponttal pedig NBA-meccset nyerni nem lehet, így törvényszerű volt a vereség.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 19/9, Ginóbili 17/6, Green 12/6, Diaw 12
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/3, Aminu 17/9, McCollum 15

Phoenix Suns–Los Angeles Lakers 120101

Brandon Knight tripla duplázott. A Sunsnál most nem a 21 pontos Eric Bledsoe vitte a prímet, sokkal inkább a negyven percet pályán töltő és ez alatt 30 pontot, 10 lepattanót és 15 gólpasszt jegyző Brandon Knight – a hátvéd ma azt csinált, amit akart, így karrierje első tripla dupláját jegyezte. A negyedik negyed elejéig még szoros volt egyébként a találkozó, de itt egy 11–3-as futással meglógott a Phoenix, hat perc alatt 21–8-ra verték meg a Lakerst, innentől pedig már ledolgozhatatlanná vált az előnyük.

Tűzerő van a Lakersben. Egy héten belül másodszor játszott back-to-backet az arany-lila társaság, de a támadójátékkal most nem volt nagy gond – Kobe Bryant nélkül hatan lépték át a tízpontos határt, végre jól játszott Lou Williams és még Roy Hibbert is villogott Tyson Chandler ellen. Védekezni viszont már nem maradt erejük a negyedik negyedre, így addig hiába tartották magukat, végül komolyabb verés lett a vége – de legalább Russellnek most jutott 13 mezőnykísérlet...

A Suns legjobb dobói: Knight 30/9, Bledsoe 21/6, Warren 19
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 20/6, Williams 16/6, Hibbert 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Dallas Mavericks 86–92
Chicago Bulls–Indiana Pacers 96–95
Houston Rockets–Boston Celtics 95–111
Memphis Grizzlies–Oklahoma City Thunder 122–114
San Antonio Spurs–Portland Trail Blazers 93–80
Phoenix Suns–Los Angeles Lakers 120–101

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik