Ötkarikás történetek: magyar diadal a vérfürdőben

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2024.04.28. 10:16
Zádor Ervin vérző arccal a szovjetek elleni mérkőzésen (Fotó: imago sportfotodienst)
Vízilabdacsapatunk Melbourne-ben 4:0-ra verte meg a Szovjetuniót, egy nappal később az aranyérmet is megszerezte, de azóta is mindenki Zádor Ervin vérző fejével kapcsolja össze az 1956-os mérkőzést.

Magyarországon még tartott a passzív, sőt, helyenként az aktív ellenállás is a szovjetek által már november elején levert forradalom utórezgéseként, néhol ropogtak a fegyverek, miközben a világ másik felén, Ausztráliában az olimpián vettek részt legjobb sportolóink. 1956. december 6-án Magyarország–Szovjetunió mérkőzést rendeztek a melbourne-i játékok vízilabdatornáján, és nem meglepő, hogy a történelmi háttér egészen különleges kulisszákat kölcsönzött az összecsapásnak. Merthogy valóban az zajlott a vízben, pontosabban vérfürdő, ahogyan az ausztrál sajtó nevezte. Eleve óriási volt az érdeklődés a találkozó iránt, a nézőtérről hatalmas támogatást kaptak a mieink – nemcsak az emigráns magyaroktól, a helyiektől is –, miközben a szovjetek minden megmozdulását fülsiketítő füttyszó kísérte. 

Nem is lehetett kérdéses a végkimenetel, legjobbjaink uralták a medencében történteket, s négy nullára vezettek, amikor a szovjet center, Valentyin Prokopov elvesztette a fejét. Tiszta erőből le akarta könyökölni őrzőjét, aki korábban a negyedik gólunkat jegyző Bolvári Antal volt, ám ekkor már Zádor Ervin.  Nem találta őt telibe, az ütés a jobb szemét és annak környékét érte Zádornak, így felrepedt a bőr a szemöldökénél – Prokopov egyébként értelemszerűen Bolvárin akart volna elégtételt venni. A víz hamarosan vörös színűvé vált a vértől, és miután lecserélték, Zádor végigsétált a lelátó előtt, ami értelemszerűen ki is váltotta a nézőkből a megfelelő hatást, többen a medencébe ugrottak, nem sok híján elszabadult a pokol az uszodában. A hátralévő bő egy percet már nem játszották le, a játékvezető félbeszakította a mérkőzést, amelyet tehát 4:0-ra nyert meg csapatunk, s mivel másnap felülmúlta Jugoszláviát is (Zádor Ervin nélkül), veretlenül léphetett fel a dobogó felső fokára, egyúttal megvédte négy évvel korábban Helsinkiben megszerzett címét. A szovjeteket a rendőrök menekítették ki, míg Zádor az olimpiai torna után az Egyesült Államokba disszidált, és később, 2007-ben arról beszélt, megbocsátotta az elszenvedett ütést, s ami a medencében történt, bárhol esik meg, nem válik szenzációvá. A melbourne-i ütközet azért lett az, mert egy hónappal korábban fojtották vérbe a magyar forradalmat a szovjetek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik