Kell aggódni? Válogatott belső védőink egyre kevesebb játékperchez jutnak...

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 12:25
Willi Orbán klubcsapatában is kulcsember, Szalai Attila azonban az egész idényt végigpadozta... (Montázs: Getty Images)
A nyári Európa-bajnoksághoz és a jövő heti kerethirdetéshez közeledve naponta terítékre kerül nálunk egy válogatottal kapcsolatos téma. Ezúttal belső védőinkről lesz szó, akik a szokásosnál is jobban megnehezíthetik Marco Rossi szövetségi kapitány dolgát, hiszen az elmúlt hetekben két kivételtől eltekintve szinte egyáltalán nem jutottak játékpercekhez klubcsapataikban. A nem éppen örömteli tény okainak és jelentőségének jártunk utána.

Az UEFA döntésének értelmében megnövelt létszámú, 26 fős kerettel vághat neki minden nemzet a németországi Európa-bajnokságnak, ami Marco Rossinak és stábjának is kapóra jön, hiszen a legutóbbi, márciusi válogatott keretben is huszonhat játékos kapott helyet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kerettagság határán billegő játékosok közül mindenki jól jár majd, de biztonságérzetet ad a szövetségi kapitánynak, aki egy-egy posztra több olyan labdarúgót is meghívhat, aki más-más szerepkörben képes jól teljesíteni. A megemelt létszám minden bizonnyal azt jelenti, hogy Rossi – akárcsak márciusban – hét belső védőt hív be a keretbe. Nos, az világosnak tűnik, ki lesz az a hét labdarúgó, az viszont egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy ők mennyire vannak játékban. 

A legutóbbi keretet alapul véve Willi Orbán (RB Leipzig), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Szalai Attila (Hoffenheim/Freiburg), Dárdai Márton (Hertha BSC), Mocsi Attila (Rizespor), Szalai Gábor (Lausanne) és Balogh Botond (Parma) utazhat majd Németországba.

Kik jöhetnek még szóba?

A 2021-es, részben hazai rendezésű kontinenstornán kezdő, rutinja miatt még eséllyel pályázó, több poszton is bevethető Botka Endre (Ferencváros) nem zárható ki a számításból, de ebben az idényben még 1000 játékpercet sem játszott az NB I-ben. Fiola Attila (Fehérvár) sérüléséből felépülve rutinja és sokoldalúsága miatt szintén opció lehetett volna, ám ő nemrég ismét a maródiak listájára került, s nem valószínű, hogy az Európa-bajnokságig felépül. Rajtuk kívül a La Liga-ezüstéremért küzdő Girona belső védője, Yaakobishvili Antal nevét lehet több kívánságlistán is olvasni, ám ő még egyszer sem volt felnőttválogatott, s tavasszal klubcsapatában sem kapott lehetőséget a pozitív bemutatkozó meccsek után. A döntést persze Rossi hozza majd meg, nem látunk a fejébe, mindenesetre megvizsgáljuk, mi a helyzet azzal a hét játékossal, aki márciusban meghívót kapott.

A Transfermarkt csak a rendes játékidőt veszi figyelembe, a hosszabbítás nem számít bele a játékpercek számába 

Mellékelt ábránkon a legutóbbi öt meccset vettük alapul az említett játékosok esetében, és jól játszik, a legtöbb belső védőnk milyen kevés lehetőséget kap klubjában az elmúlt időszakban. Willi Orbán kiemelkedik a sorból, ő az összes lehetséges percet a pályán töltötte a vizsgált időszakban, ráadásul a Bundesligában, a Bajnokok Ligája-indulásért harcolva. Eddig is az egyik, ha nem a legstabilabb pontunk volt, s ez most hatványozottan igaz. Utána Dárdai Márton következik, aki az idáig mindössze kétszer ölthette magára a címeres mezt, s akkor sem tétmeccsen. Nincs összeszokva a kerettel, ám hétről hétre jó teljesítményt nyújt, s ami legalább ugyanennyire fontos: stabilan játéklehetőséghez jut – az utóbbi öt meccsén 349 percet játszott. 

Dárdai után ugrunk egy nagyot, s eljutunk Szalai Gáborhoz, aki ezen a télen szerződött Kecskemétről a svájci Lausanne-Sporthoz. A 23 éves Szalai még nem mutatkozhatott be a magyar válogatottban, de kiérdemelte a kerettagságot, hiszen bizonyított az NB I-ben, azóta pedig rendszeres játéklehetőséget kap svájci klubjától. Ami az utóbbi öt meccsét illeti, három mérkőzésen keretben sem volt sérülése miatt, a negyediken csereként állt be, a legutóbbi bajnokit pedig már végigjátszotta. Az ő játékperceivel összességében nincs probléma, ám, mint említettük, még csak nem is debütált Rossinál.

Őt Mocsi Attila követi a rangsorban, akinek mindössze 65 perc jutott az utóbbi 5 meccsén a Rizespornál. A tavaly nyáron Törökországba szerződő 23 éves védő stabil alapembernek számított csapatánál, már 26 török bajnoki van a lábában, de a legutóbbi válogatott szünet óta – amikor csereként Koszovó ellen bemutatkozhatott címeres mezben – kevesebbet számítanak rá. Mocsi három egymást követő bajnokin is a kispadról szállt be, a harmadikon ráadásul kiállították, így a következő mérkőzésen eltiltott volt, legutóbb pedig a 87. percben küldték be a Besiktas ellen.

Balogh Botond az ötödik a listán, mindössze 20 játékperccel öt meccsen. A 21 esztendős válogatott védő egyre nagyobb szerepet kapott ebben az idényben a Serie B-ben szereplő Parmánál, jól is teljesített, Rossi pedig már kezdőként számított rá a törökök elleni felkészülési meccsen (igaz, vélhetően csak Willi Orbán sérülése miatt). Nos, azóta Balogh kikerült a Parma kezdőjéből, a legutóbbi öt meccsén előbb a kispadról kapott néhány percet, majd háromszor be sem cserélték, míg a Cremonese ellen végre kezdett, de mindössze 14 perc után azonnali piros lappal kiállították. Balogh egyébként hosszabbított a Serie A-ba feljutó olasz csapattal, így jövőre már azért küzdhet, hogy élvonalbeli játékpercei legyenek, de előbb vár rá egy Eb.  

Két játékperc nélküli játékos maradt már csak hátra. Kezdjük Lang Ádámmal: ősszel úgy tűnt, teljesen kiszorult ciprusi csapata, az Omonia Nicosia kezdőjéből, sokáig úgy volt, válthat is, ám újra stabil alapemberré tudott válni, így maradt. A válogatottban a törökök és a koszovóiak elleni meccset is végigjátszotta, vélhetően az Eb-n is kezdőként számítana rá Rossi, ám aligha lesz csúcsformában, hiszen a legutóbbi hét bajnokiján nem tudott pályára lépni sérülés, pontosabban lábközépcsont-repedés miatt. A 31 éves védőnk nemrég azt nyilatkozta, nem aggódik amiatt, hogy ki kell hagynia az Európa-bajnokságot, mindent megtesz a mielőbbi felépülésért.

Végezetül lássuk Szalai Attila helyzetét, aki továbbra sem játszik a Bundesligában. Mint ismert, a múlt nyáron a Fenerbahcétól a Hoffenheimhez szerződő belső védőnk télen a Freiburghoz került kölcsönbe, több játéklehetőség reményében. Nos, sajnos ez nem valósult meg, Szalai alig több mint 90 percet töltött a pályán a tavaszi idény során – nagyjából kétszer ennyit játszott a válogatottban a két márciusi felkészülési mérkőzés alatt –, az utóbbi öt meccsén mindannyiszor a kispadon ült, s nem is küldték be csereként. Az ő esetében ismerjük a pró és kontra érveket, egyértelműen nincs játékban, címeres mezben viszont bizonyított, mindig stabil pontot jelent Rossi és a stáb számára. Összességében tehát kijelenthető, hogy nem állunk jól belső védőink játékperceit illetően, és a helyzet a bajnokságok végéig már aligha fog változni. A kérdés csak az, jelent-e ez hátrányt a közelgő kontinenstornán, vagy a felkészülési időszak és az összeszokottság elég lesz ahhoz, hogy mindenki a legjobbját tudja nyújtani a legfontosabb pillanatokban. 

 

 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik