PSK: a Puskás Akadémia utolsó perces góllal legyőzte a Genket

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.17. 19:02
A hajrában nyert a Puskás Akadémia (Fotó: Koncz Márton)
A felcsúti U17-es torna második napján a másik magyar csapat, a Budapest Honvéd a Panathinaikosz elleni vereséggel mutatkozott be.

 

Súlyos sérülés vetett árnyékot a felcsúti U17-es nemzetközi torna, a Puskás–Suzuki-kupa második napjának nyitó meccsére: az első félidő közepén a Real Madrid játékosa, Carlos Viega a földön maradt, csaknem húsz perc kényszerszünet után folytatódhatott csak a játék, a fiatal középpályást mentő vitte kórházba (az első hírek szerint kettős lábszárcsonttörést szenvedett), a helyére Gabriel Valero állt be, aki csütörtökön a Genk elleni meccs egyetlen gólját szerezte. A madridiak ellenfele ezúttal a Rangers volt, amely ugyanolyan fordulatos meccset játszott, mint a torna első napján a házigazda Puskás Akadémia ellen: 1–0-ra és 2–1-re is vezetett (mindkét gólt a Puskás Akadémia ellen is eredményes Christopher Eadie szerezte, az elsőt ugyanúgy a 4. percben, mint a felcsútiak ellen), ám közvetlenül a szünet előtt egyenlített a királyi gárda, amely a második félidőt aztán már egyértelműen uralta, végül magabiztosan nyert 4–2-re.   

Ezt követően mutatkozott be az idei PSK-n az ötszörös győztes (ezzel holtversenyben, a Real Madriddal rekorder) Budapest Honvéd, amely a Panathinaikosszal találkozott. A görögöké volt az első félidő, az első perctől kezdve támadólag léptek fel, beszorították a kapujuk elé a kispestieket, és a 16. percben meg is szerezték a vezetést: Zahariasz Venakisz egy szöglet utáni kavarodást követően, középről, tíz méterről szerzett gólt. A második félidőben már nem voltak fölényben a görögök, kiegyenlítetté vált a játék, és helyzetei is csak a magyar csapatnak adódtak. Ám ahogy a 34. percben Petrók Viktor, úgy a 40. percben Csákány Norbert, majd a lefújás előtt kevéssel Szlovák Áron helyzete is kimaradt. Így maradt az 1–0 a Panathinaikosznak. 

Kikapott a Honvéd, egy góllal (Fotó: Koncz Márton) 

„Nagyon jó nemzetközi mérkőzést játszottunk, ezen a szinten már nüanszok döntenek – értékelt a lefújás után a Nemzeti Sportnak Bene Ferenc, a Honvéd U17-es csapatának vezetőedzője. – Az első negyedóra kivételével elégedett lehetek a csapatom mutatott játékával. Sajnos bizonyos csapatrészekben az ellenfél minőségi fölényben volt, ezt a második félidőben csapatjátékkal tudtuk kompenzálni. A támadózónában azonban nem volt olyan játékosunk, aki extrát tudott volna húzni, a helyzeteink pedig kimaradtak. Talán a döntetlen igazságosabb eredmény lett volna.”

Mire elkezdődött a nap harmadik mérkőzése, a Puskás Akadémia–Genk találkozó, leszakadt az ég a Pancho Arénában, így újra esős meccset volt kénytelen játszani a házigazda.

Sokáig nem alakult ki gólhelyzet, a Puskás Akadémia meg tudta fékezni a Genk Real Madrid ellen mutatott gyors támadásait, nem adott ehhez teret a belgáknak. Az első nagy lehetőség a hazaiak előtt adódott, egy labdaszerzést követően Miskolczi Domonkos tört kapura középen, 16 méteres lövése megpattant az egyik védő lábán, de így is rendkívül veszélyes volt, épphogy ki tudta tornázni a labdát a léc alól Lucca Kiaba Mounganga kapus. 

A második félidőben, a 38. percben (a PSK-n kétszer 30 perces meccseket játszanak) a Rangers ellen csütörtökön duplázó Mondovics Kevin találhatott volna be, jobbról, kissé éles szögből leadott lövését azonban védte a belga kapus. Két perccel a vége előtt Sztojkov Ognjen váratlanul kapura lőtt 25 méterről ballal, ám a Genk kapusa nagyot védett. Már úgy tűnt, marad a gól nélküli döntetlen, ám az utolsó percben jött a slusszpoén: szögletet követően Somogyi Ádám egy megcsúsztatott labdát nyolc méterről ballal a jobb alsó sarokba lőtt, megnyerve a meccset a Puskás Akadémiának!  

 

„Nehezebb meccsre számítottunk, mint a Rangers elleni, mert a Genk jobban futballozott az első meccsen a Real Madridnál is, és nem is volt könnyű dolgunk, de rengeteget dolgoztunk a sikerért, meglett ennek a gyümölcse – mondta a gólszerző Somogyi Ádám a meccs után lapunknak. – De vár még ránk egy nagy meccs a Real Madrid ellen, azt is szeretnénk megnyerni, és bejutni a döntőbe!”

Laczkó Zsolt, a felcsútiak vezetőedzője pedig úgy értékelt: „Az első meccsen még kicsit görcsösnek éreztem a fiúkat, ma sokkal lazábbak voltak, azért nekik is szokni kell ezt az atmoszférát. A védekezés volt a kulcs, végig magasan tudtunk letámadni egy igazi topcsapat ellen, amely híres az utánpótlásáról. Külön öröm, hogy pontrúgás után szereztük a gólunkat, mert rengeteget gyakoroljuk.”

A-csoport
Puskás Akadémia–Genk (belga) 1–0 (0–0)
Felcsút, Pancho Aréna
Puskás Akadémia: Bozó – Cserkuti, Mészáros B., Pál B., Vitályos – Kenéz (Zahorán, 52.), Shnaider (Sztojkov, 43.), Miskolci (Lukács V., 61.) – Tiscsuk (Tóth O., 43.), Mondovics, Somogyi Á. 
Gólszerző: Somogyi Á. (60.)

B-csoport
Panathinaikosz (görög)–Budapest Honvéd 1–0 (1–0)
Felcsút, 4-es pálya 
Honvéd: Papp L. – Birtalan (Szlovák, 41.), Bencsetler, Szabó Á., Joó – Polonkai (Csákány, a szünetben), Gáspár, Petrók (Kovács B., 41.), Milicz (Seres, 51.) – Kecskés (Nyers, a szünetben), Nagy M.     
Gólszerző: Venakisz (16.)

A játéknap további mérkőzése 

A-csoport
Real Madrid (spanyol)–Rangers FC (skót) 4–2 (2–2)
Gólszerző: Díez (8., 45.), Barroso (30+17.), Valero (33.), ill. Eadie (4., 30+2.)   

A CSOPORTOK ÁLLÁSA 
A (2 kör után): 
1. Real Madrid 6 pont
2. Rangers 3 pont
3. Puskás Akadémia 3 pont
4. Genk 0 pont

B (1 kör után): 
1. Sporting 3 pont (4–0)
2. Panathinaikosz 3 pont (1–0)
3. Budapest Honvéd 0 pont (0–1)
4. Juventus 0 pont (0–4)

A TOVÁBBI PROGRAM   

Szombat
11.15: Panathinaikosz–Sporting CP
13.00: Budapest Honvéd MFA–Juventus
14.45: KRC Genk–Rangers

Vasárnap     
13.30: Juventus–Panathinaikosz
15.15: Sporting CP–Budapest Honvéd MFA
17.00: Real Madrid–Puskás Akadémia

Hétfő
11.15: Helyosztó a 7. helyért
13.00: Helyosztó az 5. helyért
14.45: Bronzmérkőzés
16.30: Döntő 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik