NB I: az FTC a 2000-es évek gólrekordját is megdöntheti

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 14:51
(Fotó: Török Attila)
A bajnok és a kiesők kiléte már eldőlt, így a további dobogós helyek kérdésesek még a labdarúgó NB I-ben. Ha a hétvégi, háromnapos 32. fordulóban a negyedik Puskás Akadémia szombaton nem tud nyerni az MTK otthonában, biztossá válik, hogy a Paks és a Fehérvár végez az első háromban. Ha a tolnaiak szombaton győznek Zalaegerszegen, a Vidi pedig vasárnap pontokat veszít Debrecenben, az is eldől, hogy az atomvárosi együttes lesz a második. Az aranyérmes Ferencváros eddig 78-szor talált be az ellenfelek kapujába, és ha a hátralévő két fordulóban tovább gyarapítja találatai számát, a 2000-es évek bajnoki gólrekordját is megdöntheti. Lássuk ezek után a 32. forduló statisztikai érdekességeit!

 

 
LABDARÚGÓ NB I
32. FORDULÓ

PÉNTEK

ÚJPEST FC–KECSKEMÉTI TE

♦ 2008 óta a 20. alkalommal rendezik meg a lila-fehér rangadót az NB I-ben, és az újpestiek a 10. győzelmüket arathatják ebben a párharcban. Az eddigi 19 találkozóból 4 hozott döntetlent, 6 pedig KTE-sikert. Ebben a kiírásban mindkétszer az aktuális hazai csapat nyert, februárban a Széktói Stadionban Lukács Dániel korai találatával 1–0-ra a kecskemétiek.

♦ A Szusza Ferenc Stadionból az első 7 bajnokijáról vesztesen tért haza a KTE, a mélypontot a 2014. májusi 1–6 jelentette. A Bács-Kiskun vármegyeiek rossz szériája a 2022. októberi 2–1-es sikerükkel ért véget, azóta tavaly májusban 3–0-ra, októberben 5–3-ra maradtak alul a IV. kerületben. Az összmérleg így 9 újpesti diadal, 1 KTE-siker.

♦ Az Újpest négyes vereségsorozatának vetett véget múlt szombaton a DVTK 7–0-s kiütésével, és ezzel biztossá tette bennmaradását az élvonalban. Ez a bajnokság eddigi legnagyobb különbségű győzelme, a lila-fehérek pedig az NB I-ben 2006 áprilisa – akkor is Mészöly Géza ült a kispadjukon – után nyertek újra 7–0-ra. Akkor a Honvédot verték meg ilyen különbséggel.

♦ A 10. helyen álló újpestiek a második legtöbb gólt, ötöt éppen a kecskemétiek ellen szerezték ebben az idényben: úgy győztek 5–3-ra, hogy az 52. percben már 5–0-ra vezettek. Ha megnyernék a pénteki meccsüket, megelőznék a KTE-t.  

♦ A mezőnyben magasan a legtöbb sárga lapot (91) gyűjtő Kecskemét 3 kör óta veretlen, az utolsó helyezett Mezőkövesd legyőzése óta kétszer nem esett gól a mérkőzésein, legutóbb 84 percen át tartó emberelőnyét sem tudta győzelemre váltani odahaza a Paks ellen. A következő két meccse alapján az 5. és 10. hely között zárhatja az idényt.

♦ Az Újpest házigazdaként – a ZTE-vel egálban – a legtöbb gólt kapta (30) és a harmadik legtöbb vereséget szenvedte el, 7-et. Ugyancsak 7-szer nyert, 2-szer pedig ikszelt, ezzel a 8. helyen van a hazai tabellán. Az előző 9 otthoni bajnokijából csupán kettőn tudott diadalmaskodni: a Vidi és – legutóbb – a DVTK ellen.

♦ Idegenbeli teljesítménye alapján a KTE utolsó előtti a mezőnyben, a mérlege 2 siker, 3 iksz, 10 vereség, csupán jobb gólkülönbségével előzi meg a Kisvárdát. A 2024-es évet egy 3–0-s kövesdi sikerrel kezdte, azóta viszont 6 találkozón 4-szer kikapott és csak 2 döntetlent hozott össze (az MTK és a DVTK vendégeként).

SZOMBAT

MTK BUDAPEST–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 18-szor találkoztak a legfelső osztályban, 9-szer győzött az MTK, 7-szer a Puskás Akadémia, 2 mérkőzésük lett döntetlen, mindjárt a legelső, 2013 novemberében, Székesfehérváron (1–1) és a 2022. májusi a Hungária körúton (0–0).

♦ Az MTK 3-as nyeretlenségi sorozatban van a felcsútiakkal szemben (1 iksz, 2 vereség). Ebben a bajnokságban mindkétszer fölényesen diadalmaskodott a Puskás Akadémia (idegenben 5–0-ra, otthon 6–1-re). A PAFC mindkét sikere ott van a klub élvonalbeli történetének rekordgyőzelmei között. 

♦ A kék-fehér együttes pályaválasztása mellett kiegyenlített a mérlegük, 1 döntetlen mellett mindkét csapat 4-szer győzött, a gólkülönbség 11–7 a PAFC javára. A fővárosiak az előző 4 hazai meccsükön képtelenek voltak betalálni a felcsútiaknak, legutóbb, még 2018 novemberében Torghelle Sándor tudott ellenük eredményes lenni a 3–2-es hazai sikerrel végződő találkozó hajrájában.

♦ Még a 4. helyet is elérheti az MTK, amely hatfordulós veretlenségi sorozatát követően megint elvesztette a FTC (1–2) és a Vidi (0–4) elleni egymást követő két bajnokiját – ebben a kiírásban már harmadszor. Kádár Tamást másodszor is korán kiállították Fehérváron – ezúttal már a 10. percben –, ezért a középhátvéd most biztosan hiányozni fog a keretből.

♦ A legutóbbi 5 bajnokijából 4-et megnyert és csak egyet vesztett el a Puskás Akadémia, ezzel a FTC mögött második a formatabellán. Ráadásul  közben a legtöbb gólt szerezte (15) az élvonalban, így a meccsenkénti átlaga kereken 3.0  ebben az időszakban.

♦ A jelenleg negyedik, de matematikailag még a második helyre is esélyes felcsútiak lemaradása 4 pont a Fehérvárral és 5 a Pakssal szemben (ráadásul e két csapat pontegyenlőség esetén is jobb náluk, mivel a győzelmek számában nem érhetik már utol őket), így ha szombaton nem nyernek, biztos, hogy lecsúsznak a dobogóról. 

♦ Az MTK otthoni mérlege 7–4–5, ezzel a középmezőnyben van a hazai táblázaton. Házigazdaként a harmadik legkevesebb gólt szerezte (21), viszont a negyedik legtöbbet kapta (25) a mezőnyben. A legutóbbi 3 bajnokiján nem tudott nyerni a Hidegkuti-stadionban (2 iksz, 1 vereség). 

♦ A felcsútiak látogatóként 5 ponttal többet gyűjtöttek (27), mint otthon (22), a vendégtabellán 8–3–5-ös mutatóval az előkelő második helyet foglalják el. Négymeccses házon kívüli veretlenségi sorozatuk ért véget legutóbb Zalaegerszegen (0–1).

ZALAEGERSZEGI TE FC–PAKSI FC

♦ Ez abszolút kiegyensúlyozott párharc, hiszen 8 döntetlen mellett mindkét gárda 9-szer győzött, ráadásul a találatok száma is egálban van: 51–51. A gólátlag rendkívül magas, 3.9 meccsenként.

♦ A tolnaiakkal szembeni hármas nyeretlenségi sorozatuknak (1 iksz, 2 vereség) vetettek véget legutóbb a zalaiak Pakson, és a bajnokság egyik legnagyobb fordítását végrehajtva, 1–3-ról tudtak 4–3-ra győzni az akkori listavezető otthonában. 

♦ Tizennégy zalai fellépéséről csupán 3-szor tudott győztesen távozni a Paks, de mindegyik az előző három évben, Bognár György vezetőedzővel a kispadon történt. 2021 őszén és tavaly októberben egyaránt 5–2-re nyertek vendégként az atomvárosiak. Ezen kívül 5 egerszegi összecsapásuk lett iksz, 6-szor pedig a házigazda ZTE győzött.

♦ Az előző 3 fordulóban 7 pontot gyűjtött a Zalaegerszeg – ez az FTC-vel holtversenyben a legtöbb a mezőnyben. Márton Gábor együttese az őszt még kieső helyen zárta, a tavaszi eredmények alapján viszont az FTC mögött 27 ponttal második, 4 ponttal megelőzve a Fehérvárt.

♦ Egy ötös vereségszéria után az előző 2 fordulóban már nem kapott ki a Paks: a Kövesd legyőzése után legutóbb úgy ért el döntetlent Kecskeméten, hogy Haraszti Zsoltot piros lapja miatt a 6. perctől emberhátrányban játszott. Előnye 5 pont a negyedik helyen álló Puskás Akadémiával szemben, így győzelme esetén biztosan dobogón végez.

♦ Odahaza a ZTE tudta a legkevesebb mérkőzést lehozni kapott gól nélkül, csupán egyet, éppen legutóbb a Puskás Akadémia ellen (1–0). A hazai tabellán azonban 5–4–6-os mérleggel így is utolsó előtti. 

♦ A tolnaiaknak 6–4–6 a házon kívüli mérlege, és bár negatív a gólkülönbségük (18–24), mégis negyedikek a vendégtáblázaton. Az utóbbi időben azonban visszaestek, a legutóbbi 4 idegenbeli fellépésükön ugyanis csak egy pontot sikerült összekaparniuk.  

DIÓSGYŐRI VTK–FERENCVÁROSI TC

♦ 1940 óta 106-szor csaptak össze az élvonalban, az örökmérleg jelentős ferencvárosi fölényt mutat: 20 diósgyőri győzelem, 17 döntetlen, 69 FTC-siker. Legutóbb 2017 áprilisában, a Groupama Arénában ikszeltek (1–1), azóta 12-szer nyertek a zöld-fehérek és csak 2-szer a miskolciak.

♦ A DVTK legutóbb több mint 3 éve, 2021. január 20-án, egy zárt kapus Üllői úti NB I-es mérkőzésen tudta legyőzni az FTC-t (1–0). Azon a találkozón szakadt meg a zöld-fehérek 61 bajnoki meccsen át tartó hazai veretlenségi sorozata.

♦ A Diósgyőr pályaválasztásával az 50. találkozójuk jön az első osztályban, eddig 15-ször született piros-fehér diadal, 9 döntetlen és 25 ferencvárosi győzelem mellett. Vendégként legutóbb 2018 márciusában, Debrecenben kapott ki a Fradi a DVTK-tól, Miskolcról pedig mostanáig utoljára csaknem 10 éve, 2014 októberében távozott vesztesen – mindkét találkozót 2–1-re nyerték meg a borsodiak. Mindkétszer Dibusz Dénes védte a zöld-fehérek kapuját, akinek ez lesz a 24. bajnokija a diósgyőriek ellen.

♦ Mivel áprilisban a Magyar Kupában is összekerültek, ebben az idényben tétmérkőzésen már negyedszer találkoznak. A két bajnokin egyaránt 2–1-re, a kupában 2–0-ra győztek a ferencvárosiak.

♦ Az újonc DVTK legutóbb már biztos bennmaradóként lépett pályára Újpesten, és nem a legerősebb összeállításában kiütéses vereséget szenvedett (0–7), amelyre legutóbb 2019 márciusában, a Groupama Arénában, épp az FTC ellen volt példa a klub életében. Vladimir Radenkovics együttese a legutóbbi 2 fordulóban nyeretlen (1 iksz, 1 vereség), sőt, gólképtelen, de az előző 7 bajnokijából is csak egyet tudott megnyerni: 5–3-ra megverte a Debrecent.

♦ A Ferencváros is 5 góllal tömte ki a Loki hálóját, és már 15 forduló óta veretlen (13 győzelem, 2 döntetlen). Ebben az idényben hetedszer fordult elő, hogy legalább 5 gólt lőtt ellenfelének. Dejan Sztankovics együttese már 78 találatnál jár, és ezzel új gólrekordot állított fel a 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság történetében. A hétvégén egy másik csúcsot is beállíthat, illetve túlszárnyalhat. Amikor ugyanis a kétezres években több mint 30 fordulót játszottak a csapatok az NB I-ben, 32 találkozó alatt csak egyszer, az 1999–2000-es idényben a Dunaferr szerzett ennél is több gólt, szám szerint 79-et (tegyük hozzá, hogy abban az idényben a Dunaferr valójában 33 bajnoki mérkőzésen 88 gólt szerzett, csak a csődbe jutott Szeged LC-t a szövetség a tavaszi szezon elején kizárta a bajnokságból, a szegediek addigi eredményeit törölték a tabellából, így a 9–0-s dunaújvárosi győzelemmel végződő Dunaferr–Szeged LC mérkőzés eredménye sem szerepel a táblázatban, ezért van 79 szerzett gól a Dunaferr neve mellett a tabellában – az olv. szerk.).

♦ A DVTK otthoni mérlege 7–5–4, ezzel a középmezőnyben található a hazai táblázaton. Odahaza bajnokin legutóbb február 11-én az Újpesttől kapott ki (1–2), azóta felváltva nyert, illetve ikszelt. Ha ebben a ritmusban folytatja, most egy győzelemnek kellene jönnie. 

♦ A Ferencváros 12–1–2-es mutatóval toronymagasan vezeti a vendégtabellát, összesen 45 gólt szerzett, ami meccsenként kereken 3-as átlagnak felel meg. Az NB I-ben legutóbb tavaly december 10-én, Pakson kapott (2–3), 2024-ben mind a hét házon kívüli bajnokiját megnyerte. 

VASÁRNAP

KISVÁRDA MASTER GOOD–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ A két, már kiesett csapat 17-szer találkozott az NB I-ben, a örökmérleg 8 kisvárdai győzelem, 5 iksz, 4 kövesdi diadal.
A párharc elején a Mezőkövesd volt a sikeresebb, az első 5 találkozójukból ugyanis hármat megnyert, a következő 12-ből azonban már csak egyet, 2022 áprilisában idegenben 2–1-re. A várdaiak 5 mérkőzés óta veretlenek a fürdővárosiakkal szemben (3 győzelem, 2 döntetlen), ebben a kiírásban mindkétszer hátrányból fordítva nyertek 2–1-re. 

♦ Kisvárdán ez lesz a 10. élvonalbeli mérkőzésük, a mérleg a tavaly októberi 2–1-es sikerrel billen a piros-fehérek felé: 4 hazai győzelem, 2 iksz, 3 kövesdi diadal. A kék-sárgák az előző 2 alkalommal pont nélkül tértek haza a Várkerti Stadionból. 

♦ A múlt hétvégén véget ért a Kisvárda négyes veretlenségi sorozata (2 győzelem, 2 döntetlen), a felcsúti 4–2-es kudarccal – és az Újpest sikerével – eldőlt, hogy a szabolcsi csapat a 11. helyen fejezi be a bajnokságot és hat idényt követően búcsúzik az élvonaltól.

♦ A már tuti utolsó Mezőkövesd sorozatban a hatodik bajnokiját bukta el legutóbb a ZTE ellen – a legutóbbi hármat egyaránt 2–1-re – , és az előző 8 fordulóban csupán egy pontot gyűjtött be, Újpesten. 

♦ A Kisvárda hazai mérlege 6–1–8, de a legutóbbi 4 otthoni találkozójából 3-at megnyert és csak a Loki vitte el tőle mindhárom pontot. Az előző 2 otthoni bajnokiján hibátlan volt: 4–1-re megverte az Újpestet, majd 1–0-ra a Vidit.

♦ A Kövesd idegenbeli mutatója 2 győzelem, 5 döntetlen, 9 fiaskó, ezzel a 31 forduló után két riválist is megelőz a vendégtabellán. Házon kívül a legutóbbi 3 meccsén pont nélkül maradt.

DEBRECENI VSC–FEHÉRVÁR FC

Eddig 88-szor találkoztak az élvonalban, a párharc kiegyensúlyozott, hiszen 34-szer nyert a DVSC, 36-szor a Vidi, 18-szor pedig ikszeltek. A gólkülönbségben viszont a debreceniek állnak jobban, 119–114-re.

Februárban Tobias Christensen 11-esből lőtt góljával 1–0-ra győzött a Sóstói Stadionban a Vidi és megszakította Loki elleni négyes nyeretlenségi sorozatát (1, iksz, 3 kudarc).  

Debrecenben 25-szor született hazai siker, 9-szer nyert a Vidi, és 9 találkozó lett döntetlen. A Loki a Nagyerdőben 2015-től 7 éven át egyszer sem tudott nyerni a fehérvári gárda ellen (2 iksz, 6 vereség), majd 2022 szeptemberében törte meg a rossz szériát, amikor beugróként Dombi Tibor irányított. A legutóbbi két alkalommal – április végén 2–0-ra, majd októberben 3–1-re – már Szrdjan Blagojevics dirigálásával – ismét a DVSC győzött.

A Loki felváltva nyert és vesztett az előző 6 fordulóban, egymást követő 2 idegenbeli mérkőzésén szedett be 5 gólt (3– 5 Diósgyőrben, majd 1–5 a bajnok FTC otthonában). A Puskás Akadémiával szemben 2 forduló alatt négypontos hátrányt kellene ledolgoznia ahhoz, hogy felérjen az Európa-konferencialiga selejtezőjében induláshoz szükséges negyedik helyre. 

A Fehérvár a harmadik helyről vág neki a fordulónak, csupán egy ponttal a második Paks mögött, így még van esélye az Európa-liga selejtezőjében való induláshoz. Az előző 5 bajnokiján szerzett 10 pontjával harmadik a formatabellán. 

A DVSC az eddigi 16 hazai meccséből 10-et megnyert, ezzel négyes egálban az élen áll az NB I-ben. Csak a Diósgyőrrel ikszelt, 5-ször pedig kikapott, legutóbb az MTK-tól. Az előző 2 meccsén egyaránt 1–0-ra győzött a Nagyerdőben, előbb a KTE, majd az Újpest ellen. 

A Vidi hármas házon kívüli veretlenségi szériája (2 győzelem, 1 iksz) után legutóbb 1–0-ra kikapott az akkor még a bennmaradásért küzdő Kisvárda otthonában. A vendégmérlege 6–2–8, viszont feltűnő, hogy 6-szor gólképtelen volt és holtversenyben a harmadik legkevesebb gólt szerezte, 16 találkozón mindössze 15-öt. 

A 32. FORDULÓ PROGRAMJA

Május 10., péntek:
20.15: Újpest FC–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Május 11.,szombat:
15.30: MTK Budapest–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n! 
17.30: Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n! 
19.30: Diósgyőri VTK–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Május 12., vasárnap:
14.15: Kisvárda Master Good–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n! 
19.30: Debreceni VSC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSAMGyDVL–KGk 
1. Ferencvárosi TC31225478–28+50 71 
2. Paksi FC31166948–40+8 54 
3. Fehérvár FC311651055–39+16 53 
4. Puskás Akadémia311310853–33+20 49 
5. Debreceni VSC311361247–44+3 45 
6. MTK Budapest311271241–58–17 43 
7. Zalaegerszegi TE311261352–57–5 42 
8. Diósgyőri VTK311181248–56–8 41 
9. Kecskeméti TE311161440–44–4 39 
10. Újpest FC311141645–62–17 37 
11. Kisvárda31841935–50–15 28 
12. Mezőkövesd31552127–58–31 20 

Az NB I versenykiírása szerint egyenlő pontszám esetén előbb a több győzelem, majd a jobb gólkülönbség, a több rúgott gól és az egymás elleni eredmények rangsorolnak a csapatok között. Ha ez mind egyezik, a sportszerűségi versenyben elért jobb helyezés, legvégső esetben pedig sorsolás dönti el a sorrendet. 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik