Skaliczki László: A siker a munkát egy helyen előzi meg, az angol szótárban

JAKUS BARNABÁSJAKUS BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.05.15. 09:04
Ancsin Gábor az egyik legrutinosabb tagja a válogatottnak, és továbbra is fontos láncszem (Fotó: Árvai Károly)
Húsz évvel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy a női és a férfi kézilabda-válogatott egyaránt olimpián szerepelt. A férfiakat Skaliczki László vezette ki Athénba. A mesteredzővel az elmúlt évek fejlődéséről és a közeljövőnkről beszélgettünk, de szóba került a siker képlete is és élete egyik legnehezebb döntése is.

Mélyről a csúcs felé: 2022 januárjában a nagyon várt, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon csupán a csalódást jelentő 15. helyen zárt a magyar együttes. Skaliczki László szerint a keserű pirulát le kellett nyelni, és önvizsgálatra volt szükség. „A mag együtt maradt, a juniorválogatottól érkező, BL-csapatokban bizonyító játékosokhoz jó érzékkel nyúlt a szövetségi kapitány.” 

A mesteredző úgy véli, Chema Rodríguez személyiségfejlődése is kellett ahhoz, hogy a csapat visszataláljon a győztes útra.

„A fiatalok maximálisan elfogadják, az idősebbekkel pedig ki tudta alakítani a megfelelő párbeszédet, ami előbbre viszi az együttest. Mindenki beletette a kellő munkát, mert azt csak egy helyen előzi meg a siker: az angol szótárban.”

Ami az olimpiai álmokat és célokat illeti, Skaliczki szerint igaz a közhely, hogy kijutni nehezebb, mint ott szerepelni.

„Több összetevőn múlik, hogyan teljesít a válogatott. A könnyebb és nehezebb ellenfeleken kívül alkalmazkodni kell az időpontokhoz, illetve el kell viselni azt a terhet, hogy ez a legnézettebb sportesemény a világon.” 

A tréner hozzátette, 2004-ben szintén az egyiptomiak ellen kezdett a magyar együttes, ezúttal is szükség van a sikeres belépőre, utána pedig kell egy bravúr.

„Jó lenne, ha sikerülne a négybe kerülni, minden sportoló és edző álma végigjátszani egy világversenyt. Kívánom, hogy ez sikerüljön, de ehhez sok minden kell. Ahogy szoktam mondani: negyven százalék munka, harminc százalék menedzselés, harminc százalék szerencse.”

A litvánok elleni, világbajnoki szereplést érő selejtező kapcsán Skaliczki megjegyezte, a két meccs arra nagyon hasznos volt, hogy mindenki megkaphassa a tervezett játékperceket, a felállást pedig lehetett variálni. Dicsérte a védelem és a kapusok teljesítményét, ami lehetővé tette, hogy a támadásoknál könnyebben játszhatott a csapat. Kiemelte, fontos, hogy a válogatott súlyosabb sérülések nélkül zárta az összecsapásokat, valamint fokozódik a versenyhelyzet a keretbe kerülésért.

„Életem egyik legnehezebb döntése volt, amikor ki kellett jelölni, ki utazik az olimpiára. Most még mindenki oda tudja tenni azt a teljesítményt, ami megkönnyíti vagy éppen megnehezíti a kapitány feladatát.”

Chema Rodríguez együttese július 27-én kezdi meg olimpiai szereplését, az egyiptomiak elleni találkozót megelőzően a németekkel (július 19) és a japánokkal (július 20) is megmérkőzik Stuttgartban.

A németekkel hangolnak a nők és a férfiak is, jegyek az Eb-re
Az olimpiára készülő női és férfiválogatottunk egymást követően lép pályára Stuttgartban július 19-én a németek ellen. A nők meccse 17.15-kor, Imre Bencééké 19.45-kor kezdődik a Porsche Arenában. A férfiak másnap délután háromtól a japánokkal mérik össze erejüket ugyanott, akik szintén ott lesznek Párizsban.
Május 14-től kaphatók a napijegyek az osztrák–magyar–svájci közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság csoportkörére és a középdöntőkre. A torna november 28-án kezdődik és december 15-én ér véget, a csoportmeccseknek Debrecen mellett Innsbruck és Bázel ad otthont, a középdöntőket a cívisváros mellett Bécsben játsszák le. A magyar meccsekre négy kategóriában érhetők el belépők, a legolcsóbb napijegy 6900, a legdrágább 12 900 forintba kerül. Bérletek továbbra is válthatók.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik