Kajak-kenu: Takács Kincső meglovagolta a hullámokat, és megszerezte a kvótát 200 méteren!

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 17:25
Takács Kincső nagyszerűen szerepelt a döntőben, megszerezve hazánk 3. női kenus kvótáját (Fotó: MKKSZ/FB)
Takács Kincső szerezte meg Magyarország utolsó elérhető olimpiai kvótáját kajak-kenuban. A Győri Graboplast kenusa a szegedi Maty-éren rendezett pótkvalifikációs verseny döntőjében, 200 méteren második lett.

„Hullámzó volt a nap” – így összegezte csütörtöki versenyzését Takács Kincső, akinek elmondása szerint éppen a kenuját ide-oda vető hullámokkal kellett a legjobban megküzdenie a Maty-éren.

A párosban világ- és Európa-bajnok, a 200 méteres számban pedig vb-ezüstérmes versenyző hibával indított: a délelőtti előfutam során belehúzott a rajtgépbe, így a startot meg kellett ismételni, majd miután a versenyzők újra útjukra indultak, nagy hátrányból kezdve lemaradt az egyből a döntőbe jutást érő dobogóról. Igaz, szépen hajrázott, így megmentette az esélyét a kvótaszerzésre, hiszen végül négy századmásodperccel a harmadikként beérkező portugál Beatriz Fernandes mögött végzett.

„Az előfutam után össze kellett szednem magam, azt éreztem, fejben és fizikailag is rendben vagyok. Nagyon sajnáltam a hibát, amit elkövettem” – értékelt Takács Kincső, aki előtt így újabb akadály emelkedett: a kora délutáni középfutam, amely szorosan alakult, a győri versenyző azonban végül a moldovai Elena Glizan előtt negyvenhét századdal beért a harmadik pozícióba és ezzel döntőbe jutott.

A fél ötkor rendezett fináléra a napközben a Maty-éren tomboló szél is némiképp lecsendesedett, Takács pedig nagyszerű versenyzéssel és lendületes hajrával második helyezést ért el, így megszerezte hazánk indulási jogát a számban.

„A középdöntőre kezdett alakulni a dolog, de azt éreztem, van még bennem, amit megmutathatok. A nyugodt felkészülésemnek köszönhetően jött össze ez a jó teljesítmény. Nem voltak körülöttem mentálisan zavaró tényezők, végre ki tudtam magamból adni azt, ami bennem van” – fogalmazott a kenus, aki azt is elárulta, a kilences pálya, amelyen döntőzött, a kedvence Szegeden.

Az általa kivívott kvóta nem névre szól: az, hogy ki indulhat ebben a számban Párizsban, a hazai válogatók alapján áll majd össze. Takács a döntőt követően úgy fogalmazott: nagy töltetet ad számára az elért siker, emellett úgy érzi, a párosban való indulást sem engedte még el.

A női 200 méteres kenuversennyel az európai kvalifikáció lezárult. Kajakosaink közül 6 férfi és 4 női, míg kenusaink köréből 3-3 versenyző képviselheti majd hazánkat Párizsban.

A szegedi pályán péntektől vasárnapig gyorsasági világkupát rendeznek, mindezzel párhuzamosan pedig zajlik a Maty-éren a paraszakág világbajnoksága, ahol csütörtökön Kiss Tibor a KL2 kategóriában 200 méteren az előfutamban negyedik, a középfutamban harmadik lett, így a fináléba jutott, ahol pénteken helyezésétől függetlenül, ha sikeresen teljesíti a távot, ott lesz a Párizsban. Ugyanebben a számban a már biztos paralimpiai résztvevő Varga Katalin megnyerte az előfutamát, ő is pénteken döntőzik majd.

KAJAK-KENU
OLIMPIAI PÓTKVALIFIKÁCIÓS VERSENY
C–1, 200 M, NŐK, DÖNTŐ
1. Julija Truskina (fehérorosz) 45.97
2. TAKÁCS KINCSŐ 46.26
3. Oleszja Romaszenko (orosz) 46.81
Egy nemzet két kvótát szerezhetett. Mivel a fehérorosz kenupáros ezt már korábban kitöltötte, itt az első kvótát Takács, a másodikat Romaszenko országa kapja meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik