Párizs 2024: Gyulay Zsolt is vitte az olimpiai lángot – fotó

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.05.09. 10:54
Gyulay Zsolt az olimpiai lánggal (Fotó: MOB)
Az olimpiai fáklya szerdán érkezett meg Franciaországba, a marseille-i fogadást követően csütörtökön a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt is futott a lánggal.

 

A láng, miután a hagyományos rituálé keretében fellobbant a görögországi Olümpiában, háromhetes tengeri utat követően a Belem fedélzetén érkezett francia földre. A legalább ezer hajó kíséretében érkező háromárbocos vitorlás a Vieux Port-ban (Régi kikötő) horgonyzott le, ahol a szépítő munkálatok jó ideje zajlottak, a hagyományos macskaköveket már korábban megtisztították és az úthibákat kijavították. 

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, kétszeres olimpiai bajnok kajakos is részese lehetett annak a 28 főből álló delegációnak, amelynek tagjai futhattak a mai napon a Marseille-be érkező az olimpiai lánggal. 

„Óriási élményt jelentett olimpiai és paralimpiai bajnokok társaságában részesévé válni ennek a most már kézzel fogható párizsi olimpiai pillanatnak” – mesélte a Nemzeti Sportnak a csütörtök kora délután véget ért eseményt követően a magyar sportvezető. Emmanuel Macron francia államfő, számos politikus és sportdiplomata érkezett a dél-francia kikötővárosba, akik nem felejtkeztek meg arról sem, hogy a közeljövőben európai uniós választások lesznek, és erős kiállást mutattak minden egyes megnyilvánulásukkal Ukrajna mellett. 

„Egyértelműen jelen volt az Ukrajna és az európai egység melletti kiállás rendkívül erős üzenete, talán picit erősebb is volt a politika jelenléte, mint azt az esemény megkívánta volna – mondta Gyulay Zsolt, aki ugyanakkor arra is kitért, hogy hatalmas megnyugvás volt látni, mekkora biztosítás vette körül ezt a már minden szempontból a párizsi olimpiához kötődő eseményt. – Nem titok, hogy a legnagyobb aggodalmunk sokakkal együtt a párizsi olimpia biztonsága és az olimpiai események biztosítása. Nos, amit most a lánggal tervezett futás során tapasztaltam, az több mint megnyugtató. Elképesztő rendészeti jelenlétet, katonai és terrorelhárítási képességeket láthattunk felvonulni az utcákon és a közterületeken, szóval, ha a franciák ennyire komolyan gondolják, hogy képesek lesznek az olimpia biztonságát garantálni, akkor úgy tűnik, ezt van mire alapozniuk” – összegzett Gyulay Zsolt, aki tervei szerint a MOB szombati, soron következő közgyűlését is tájékoztatni fogja legfrissebb tapasztalatairól.

Megérkezése után a láng több mint négyszáz franciaországi városon, valamint számos tengerentúli területen fog áthaladni. A fáklyavivő staféta számos történelmi műemléket, többek között harminc világörökségi helyszínt is érint, mielőtt július 26-án felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik