Lineker is tévedhet – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 00:08


A labadrúgó Bajnokok Ligájában a Real Madrid–Bayern München elődöntő szerdai visszavágója cáfolta Gary Lineker örökbecsűjét – még ha azt a Nationalelfre is értette –, amely szerint a futball olyan játék, amelyet huszonketten játszanak 90 percen keresztül, és a végén a németek nyernek. S noha az angol csatár a német válogatott 2018-as vb-kiesése apropóján némiképpen átfogalmazta mondandóját, a Bayern az eredeti verziót cáfolta – mintegy 1999-es önmagát ismételve, amikor is a Manchester United elleni BL-döntőben 1–0-s vezetésről ugyancsak 2–1-re veszített, mint most a Real ellen.

Noha a Bayern vereségéhez óriási balszerencse is kellett – ha Manuel Neuerről nem pattan ki Vinícius Júnior lövése után a labda, a kapus a meccs embere lehetett volna… –, ez nem mond ellent annak, hogy a madridiak megérdemelten jutottak a londoni döntőbe. Bár a spanyolok mindkét gólját a 2023 óta az Espanyoltól kölcsönben a királyi klubban játszó Joselu szerezte, nem csupán ő a fordítás kulcsa, a meccs után a játékosokkal és a szurkolókkal együtt éneklő Maestro, Carlo Ancelotti tisztában volt azzal, 34 éves csatára nemhogy minden játékpercet megbecsül, szinte azonnal felveszi a játék ritmusát. És tessék: Valverde helyett a 81. percben szállt be… Ancelotti edzőként hatodik BL-döntőjére készülhet, az idény előtt talán maga sem gondolta, hogy ezt (is) hozza az évad a Barcelona 2023-as La Liga-sikere után. A Real-labdarúgók szerda este már a 15. BL-sikert vizionáló trikóban flangáltak a Bernabéu gyepén.

A döntő a Dortmund ellen páratlan csatát ígér: a vágyakban, eredményekben, anyagiakban, szóval mindenben galaktikusok a racionalitás mintacsapatával találkoznak a Wembley-ben. A fekete-sárgák „csupán” harmadik döntőjükre készülnek, 1997-ben Münchenben 3–1-re győztek a Juventus ellen, a 2013-as londoni „házi” finálét az utolsó előtti percben kapott Arjen Robben-góllal 2–1-re elveszítették a Bayernnel szemben.

Az 1997-es döntőben a Juventus volt az esélyes – ahogyan az idén a Real Madrid –, a közismerten egyik legnagyobb Juve-fan, Eros Ramazzotti hatalmas sleppjével mosolyogva érkezett az Olimpiai Stadionba, majd lógó orral távozott…

A Bayern példáját látva Dortmundban viszont vakarhatják a fejüket: most akkor igaza van Gary Linekernek vagy sem?

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik