Férfi kézilabda Európa-liga: ellenfelet kaptak Rostáék a final fourban

Vágólapra másolva!
2024.05.03. 13:35
A Rosta Miklóst foglalkoztató CSM Bucuresti a Flensburggal találkozik az Európa-liga hamburgi négyes döntőjében (Fotó: CS Dinamo Handball/Fb)
Rosta Miklós leszögezte, klubcsapatával, a Dinamo Bucuresti-tel meg akarják nyerni a férfi kézilabda Európa-ligát, amelynek elődöntőjében a német Flensburggal találkoznak.

Az már a péntek délelőtti sorsolás előtt biztos volt, hogy a román bajnoki címvédő német ellenféllel találkozik a legjobb négy között, ugyanis a másik ágon a Füchse Berlin és a Rhein-Neckar Löwen játszik egymással. A négyes döntőre május utolsó hétvégéjén kerül sor Hamburgban.

„A három német csapat nagyjából azonos játékerőt képvisel, úgyhogy nem volt olyan, akit kimondottan szerettünk volna kapni vagy elkerülni. Ha meg akarjuk nyerni az Európa-ligát – márpedig ha már itt vagyunk, akkor miért ne akarnánk –, akkor a Flensburgot vagy a Füchse Berlint úgyis le kell győzzük” – nyilatkozta az MTI-nek az olimpiai kvótás magyar válogatott beállója.

Hozzátette: látták, hogy a Flensburg sem verhetetlen, mert bár 41–30-ra megnyerte a negyeddöntő első meccsét a svéd IK Sävehof otthonában, a hazai visszavágót 29–28-ra elveszítette, és a Bundesligában is van már öt veresége.

„Alaposan fel fogunk készülni, és mindent megteszünk, hogy az elődöntőben mi is legyőzzük őket” – szögezte le.

A Dinamo a dán Skjern HB együttesét búcsúztatta a negyeddöntőben. A hazai első meccset 28–27-re, a visszavágót 38–34-re nyerték meg Rostáék.

Az 57-szeres válogatott beálló elmondta: egyrészt ő sem tudja, hogy miért, de idegenben jobban megy nekik a játék, másrészt a Skjern elleni első mérkőzés „nem igazán a kézilabdáról szólt a magunk részéről”.

Mint kifejtette, olyan anyag került a pályára, amely nagyon csúszóssá tette a talajt, ezért nem tudtak a saját stílusukban, az egy egy, illetve kettő kettő elleni szituációkra alapuló játékukat játszani, hiszen a irányítók nem tudtak megfelelően kitámasztani a cselezésnél.

„Ez nekünk is rettentően kellemetlen volt, mert nem szeretnénk, ha bárki azt gondolná, hogy mi ilyesmivel taktikázunk vagy ügyeskedünk. Ez először fordult elő, és teljesen át kellett szerveznünk a játékunkat miatta” – mesélte.

Szinte az egész meccsen a létszámfölényes támadójátékot játszottak, mert amivel készültek, azt nem tudták alkalmazni, hiszen a pálya nem tette lehetővé.
A keddi visszavágón megfelelőek voltak a feltételek, a pálya is alkalmas volt rá, hogy a saját játékukat játsszák, ezt kihasználva a szünetben már nyolc góllal vezettek, utána pedig csak őrizniük kellett az előnyt.

Szerdán a Dinamo minden játékosa visszautazott Bukarestbe, este egy csapatvacsorán ünnepelték meg a négyes döntőbe jutást, Rosta csütörtökön érkezett Magyarországra. Néhány napot a családjával tölthet, majd a válogatott keret tagjaként hétfő délután Győrben megkezdi a felkészülést a Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre, amelynek első meccsét csütörtökön Vilniusban, a visszavágóját vasárnap Veszprémben rendezik.

A férfiak második számú európai kupasorozatát 1997 óta csak négyszer nem német csapat nyerte: 2000-ben a horvát RK Metkovic, 2003-ban a Barcelona, 2014-ben a Szeged, 2022-ben pedig a portugál Benfica győzött, utóbbinak a vezetőedzője Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA
NÉGYES DÖNTŐ, HAMBURG
ELŐDÖNTŐK
Május 25., szombat
Flensburg (német)–Dinamo Bucuresti (román)
Rhein-Neckar Löwen (német)–Füchse Berlin (német)
Május 26., vasárnap
3. helyért, döntő

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik