„Bárki is szerződteti Adriant, előre fog lépni” – a pilóták Neweyról

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.05.03. 13:59
Adrian Newey Max Verstappennek tervezett már autót – vajon Fernando Alonsónak vagy Lewis Hamiltonnak is fog? (Fotó: AFP)
Az elmúlt napok fő Formula–1-es híre az volt, hogy a Red Bull bejelentette, Adrian Newey jövő tavasszal elhagyja az istállót. Pletykák szerint a Ferrari és az Aston Martin ajánlata közül az olasz csapaté a vonzóbb neki, de az is lehet, hogy a 65 éves szakember visszavonul. A versenyzőket a Miami Nagydíj helyszínén kérdezték Neweyról.

„Nem tagadom, sokkal jobban örülnék, ha Adrian nálunk maradna, hiszen remek ember, rengeteget tud az autókról, és nagyon sokat segít majd annak a riválisnak, amelyhez átigazol – mondta Max Verstappen, aki sorozatban a negyedik világbajnoki címe felé száguld a Newey által tervezett Red Bullokkal. – Sok remek szakemberünk van, a tervezői részlegünk kiemelkedő, bízom benne, hogy Adrian nélkül is nagyon erősek maradunk.”

Ha Newey 2025 tavaszán másik csapatnál kezd dolgozni, az új istállót nagyban segítheti az új szabályok szerint elkészülő 2026-os autó megtervezésében, jó esélyt kínálva arra, hogy a Red Bull mostani kiemelkedő teljesítményét meg tudja majd közelíteni.

A Ferrari 2025-ös pilótapárosa bízik benne, hogy ők aratják le Newey jövőbeli munkájának babérját.

„A bakancslistám tetején van, hogy Adrian Newey által tervezett autóval versenyezzek a Formula–1-ben. Hogy összejön-e? Majd meglátjuk” – mondta sejtelmes mosollyal az arcán Lewis Hamilton, akiről a télen jelentette be a Ferrari, hogy 2025-től a versenyzője lesz Charles Leclerc mellett. A pletykák szerint Newey is szívesen tervezne autót Hamiltonnak, és hogy ezt a Ferrarinál teheti, visszautasíthatatlan lehetőség neki.

„Természetesen nagyon örülnék neki, ha Adrian Newey a Ferrari F1-es autóját tervezné – mondta Charles Leclerc, aki szintén a haszonélvezője lehet Newey csapatváltásának. – Ő az a személy, akivel minden versenyző szívesen dolgozna együtt, és felbolydult a közösségi oldalam, amikor megjelentek a pletykák. Már most kiváló a csapat Maranellóban, az elmúlt hét-nyolc hónapban rengeteget fejlődtünk, csodálatos lenne, ha ezt Adrian csatlakozásával megkoronáznánk. Viszont most csak azt tudjuk, hogy elhagyja a Red Bullt, amely talán gyengülni fog emiatt, hiszen azon kevesek közé tartozik, akik képesek egy istállót a többi fölé emelni. Persze nehéz nekem kívülről ezt megítélni, hiszen sosem versenyeztem a Red Bullnál, ám az biztos, hogy most minden csapat nagyon szeretné megszerezni.”

A harek szerint Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke némi késéssel érkezett Miamiba, mert tett egy kitérőt Londonban, hogy Neweyval tárgyaljon. A Ferrari mellett az Aston Martin rúghat labdába, Lawrence Stroll nagyon gáláns ajánlattal csábítja Neweyt, aki Silverstone-ban továbbra is Honda-motoros autót tervezhetne.

„Adrian Newey az F1 legendás alakja, kitüntetésnek érzem, hogy abban a húsz évben versenyzhettem, amikor ő tervezte az autókat, azokét, akik ellen csatáztam – mondta Fernando Alonso, az Aston Martin rutinos pilótája. – Az, hogy egyáltalán hírbe hozták a csapatunkkal, hatalmas szó. Elégedettek vagyunk a technikai részlegünkkel, meglátjuk, hogyan dönt Adrian, egyáltalán az F1-ben marad-e. Nekünk most arra kell törekednünk, hogy 2026-ra a legjobb autót építsük.”

Newey 1997-től 2005-ig a McLarennél dolgozott, Mika Häkkinen két világbajnoki címet nyert az autóival, és Kimi Räikkönen is kétszer közel járt a vb-elsőséghez. Most nem téma, hogy a tervező visszatérjen Wokingba, és Lando Norris szerint nem is szabad erre gondolniuk a csapatnál.

„Bárki is szerződteti Adriant, előre fog lépni, ez mindenki véleménye, mert olyan esze van ehhez, amilyen nem sokaknak van. Mindenhol tárt karokkal fogadnák, az biztos – mondta Norris, aki szerint a Red Bull fölénye nem csak Newey tervezőmunkájának gyümölcse, hiszen például a villámgyors kerékcserékért vagy a megbízható motorért sem ő a felelős. – Ugyanakkor mi akkor is jól állunk, ha nem jön ide. Elégedettek vagyunk a szakmai stábbal, óriási lenne, ha Adrian segítsége nélkül is fel tudnánk venni a versenyt a Red Bull-lal, azzal mindannyian bizonyítanánk, hogy a McLaren kiváló csapat. Persze ha bekopogtatna hozzánk, nem csapnánk rá az ajtót.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik