Nem fog fájni! A mindenre hasznos segédeszköz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.30. 09:05
Sokan, akik ízületi panaszokkal küzdenek – legyen szó sportolókról vagy nem sportolókról – gyakran első körben rögtön a gyógyszerek után nyúlnak. Pedig ez csak a tüneteket enyhíti, a valódi okot nem orvosolja. Ha végiggondoljuk és kiderítjük, mi is a probléma forrása, tartósan és hatékonyan kezelhetjük a bajt. Erre megfelelő eszköz lehet egy SMR henger is, amely bárhol beszerezhető és rengeteg előnnyel rendelkezik. Nagy Dóra, a BioTechUSA edzés és táplálkozás szakértője megismertet bennünket az SMR hengerrel.


Derítsük ki a probléma okát – lehet, hogy az izmok egyensúlytalansága okozza a bajt?

Ha megnézetjük magunkat gyógytornásszal vagy masszőrrel, gyakran kiderül, hogy nem is az ízülettel van baj, amikor fáj a térdünk, a derekunk, a bokánk, hanem az azt körülvevő izmokkal, vagy akár a test más részén található izomprobléma sugárzik ki. A folyamatosan ismétlődő, hibás, berögzült mozdulatok, sportmozgások, az állandó egyoldalú terhelés, az egész napos állás vagy irodában ülés mind-mind olyan egyensúlytalanságot okoz az izomzatunkban már az iskolás kortól kiindulva, amely idővel rendszeres vagy állandósuló fájdalomhoz vezethet.

Ha tartósan szeretnénk megszabadulni ettől a fájdalomtól, akkor fel kell mérni, mely izmok rövidültek, vagy sérültek meg és mely izmokban tapasztalható ennek megfelelően gyengülés, nyúlás. Ezen egyensúlytalanságok helyreállítása ugyanis a panaszok megszűnéséhez fog vezetni. Mindehhez egy jó masszőrt vagy gyógytornászt is bevethetünk, de akár saját otthonunkban mi magunk is elvégezhetjük a masszázst egy SMR henger segítségével.


Mi is az az SMR?

Az SMR a Self Myofascial Release rövidítése, ami az izomzatot körülvevő fascia (kötőszöveti) réteg oldását, önmasszázsát jelenti. Ezáltal olyan masszírozó hatást fejthetünk ki magunkon, amely a problémák helyreállítását elősegíti.

Stresszesek vagyunk? Hengerezzünk!

Az izmok nem megfelelő működését, diszfunkcióját nemcsak a fenti okok, de akár stressz is okozhatja. Stressz hatására is létrejöhetnek izomcsomók, főleg a nyak tájékán, amelyek nyakfájdalmat, fejfájást is okozhatnak. Ezeket akár az irodában is kezelhetjük hengerrel vagy speciális masszírozó labdával.

Műtéti hegeket is érdemes hengerrel kezelni

A műtét során keletkező hegek merev, rugalmatlan, megvastagodott kötőszöveti réteget eredményeznek, amelyek gátolják az izom megfelelő működését. Mind a trigger pontok, mind a hegek helyrehozását, rugalmassá tételét nagyban segíti a henger.

Bemelegítés részeként és nyújtás előtt

Keringés- és vérbőséget fokozó hatása a bemelegítés részeként is hasznossá teszi, ha sportolunk, de a sporttevékenység végén különösen ajánlott a nyújtás előtt alaposan áthengerezni a testünket, hogy az izmok és az azt körülvevő kötőszöveti réteg visszanyerje rugalmasságát, hidratáltságát, megfelelő mozgástartományát.


Húzódások, izomláz estén

Izomhúzódások, izomláz esetén is remekül segíti a regenerációt. Akut gyulladt területen nem szabad alkalmazni, ugyanakkor a sérülés környékét óvatosan javasolt hengerezni. Izomláz esetén nyugodtan hengerezzük a területet, a vérbőség fokozásával ugyanis könnyebben távoznak a salakanyagok és a tejsav is, így csökken az izomláz és gyorsul a regeneráció.

Mikor nem ajánlott használni az SMR hengert?

– ha az orvos kifejezetten tiltja
– kezeletlen magas vérnyomás esetén
– protézis esetén
– nyílt seben, égési seben, fagyási sérülésen
– gyulladt területen (a környékén viszont ajánlott)
– vérzékenység, vérhígító szedése esetén
– törés esetén


Hogyan használjuk a hengert?

Mély szöveti masszázshoz lassan guruljunk a hengeren, centinként nagyjából 2-3 másodperc alatt. Ahol fájdalmasabb részt vagy izomcsomót érzékelünk, ott tartsuk meg magunkat a hengeren. Lélegezzünk nyugodtan és lazítsunk, ez nagyon fontos! Egyszer-kétszer elég egy-egy izomrészt végighengerezni, ha mély masszázst alkalmazunk.

A bemelegítésnél ennél lehet gyorsabb a tempó, de ott is fontos, hogy lazítsunk! Ekkor 6-8-10 hossz hengerezés az ideális. A hengeren kívül vannak labdák és egyéb eszközök, amelyek alkalmasak egy-egy olyan pont átmasszírozására, amit hengerrel nem tudunk jól elérni.

Melyiket válasszuk?

A Blackroll hengerek között háromféle keménységűt találunk. A puhább „MED”-et javasoljuk kezdőknek, időseknek. A „standard” keménységűt hobbisportolóknak, míg a „Pro” keménységűt élsportolóknak javasoljuk. A „Duo Ball” kifejezetten a gerinc menti izmok masszírozására kifejlesztett eszköz, amely két labdából áll, a normál „Ball”-t pedig speciális, a henger által nem a legjobban elérhető izomcsoportokhoz javasoljuk. Például a talpi fascia hengerezéséhez, vagy a lapocka környékének alapos áthengerezéséhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik