Ízületi problémák a sportban

Vágólapra másolva!
2016.06.24. 17:11
Az ízületi fájdalmak nemcsak az élsportolókra, sőt nem is csak a sportolókra jellemzőek. Azonban a fokozott igénybevétel miatt náluk ezek sokkal gyakrabban fordulnak elő. A sérülések oka a hobbisportolóknál többnyire a bemelegítés hiánya, a nem megfelelő koncentrációból vagy fáradtságból fakadó figyelemhiány, a hibás végrehajtás, a nyújtás hiánya, míg élsportolóknál inkább a túlterheltség, az egyoldalú terhelés a jellemző. Nagy Dóra, a BioTechUSA edzés és táplálkozás szakértője rámutat a leggyakoribb hibákra, problémákra, melyek életmóddal, különböző technikákkal, odafigyeléssel orvosolhatóak, kontroll alatt tarthatóak.


Minden sportág esetében van egy vagy több olyan ízület, amely a sportághoz szükséges mozgás, mozdulat miatt több terhelést kap, mint a többi ízület. A boka, a könyök és a térd ízületei vannak általában kitéve a legnagyobb terhelésnek.

– Futás: leginkább a boka és a térdek vannak kitéve sérülésveszélynek, az egyirányú mozgás miatt ki kell egészíteni más jellegű (inkább erősítő) edzéssel
– Labdarúgás: a térd- és a csípőízület vannak veszélyben. Sok az irányváltás, ugrás, ütközés, gyors a sebesség
– Kosárlabda, röplabda: a térd- és bokaízületeket terheli, sok az ugrás, irányváltás
– Küzdősportok: a végtagok ízületei kapnak nagy terhelést


A hobbisport veszélyei

A hobbisportban az a különösen nagy probléma, hogy sokan nem megfelelő adottságokkal és nem megfelelő tudással vágnak bele az edzésekbe őrült lelkesen, majd mindezek miatt hamar lesérülnek és elveszítik a motivációjukat. Pedig a mozgás rendkívül jelentős egészségmegőrző és egészségjavító hatással bír, amit mindenkinek javasolt egy életen át űzni. A fokozatosság elvének betartása mellett nagyon fontos lenne némi edzéselméleti tudásra is szert tenni, mielőtt nekivágunk például az első szigetkörnek.


Hibák

– A nem megfelelő sportág kiválasztása (pl. futás jelentős túlsúllyal)
– Bemelegítés, levezetés, nyújtás hiánya
– Intenzitás, terhelés nem megfelelő megválasztása (keringési rendszer és az ízületek túlterhelése)
– Nem megfelelő táplálkozás a fokozódó igénybevétel esetén
– Technikai hiányosságok, hibák a mozgás során: hibás mozgásvégrehajtás


Élsport veszélyei

Az élsport legfontosabb veszélyei a követelményeknek, igényeknek megfelelés okán bekövetkező túlterhelés és a túlterhelt sportoló nem megfelelő kezelése. Bár a sportágaknál (például erőnléti edzés, funkcionális edzés) egyre elterjedtebb a sokoldalú mozgás beiktatása, amihez egyre több a speciális szaktudással rendelkező edző, azonban ez nem mindenhol elérhető. A sportolók sem feltétlenül vannak tisztában azzal, melyik problémával mit kell kezdeni és csak akkor jelzik az edző felé, amikor már súlyos a baj, és edzést vagy edzéseket kénytelenek kihagyni miatta.


Mit tehetünk, ha fáj?

– A fájdalom okát fel kell deríteni (ízület, izom, mozgáshiba, tartáshiba)
– Megfelelő szakember felkeresése (gyógytornász, masszőr, egyéb terapeuta, sebész, stb.)
– Kezelés, regeneráció, pihenés


Leggyakoribb problémák és megoldásuk


– Egy fájdalmas ízület esetén nagyon gyakran nem az ízületben rejtőzik a probléma, hanem az azt körülvevő izmok diszfunkciójából, aszimmetriájából fakad. Ilyen esetekben az ízületet körülvevő izmok SMR hengerrel történő önmasszírozása már segíthet a problémán, de egy masszőrre is rábízhatjuk magunkat. Ezután pedig a sportmozgásban állandósult hibák kiiktatása lesz a cél.
– Fontos, hogy megtanuljunk megfelelően bemelegíteni és felismerjük ennek fontosságát
– Sajátítsuk el a sportmozgás tökéletes technikáját
– Edzés végén fordítsunk kellő figyelmet az izmok lazítására, nyújtására
– Ha a probléma az ízülettel kapcsolatos, keressük fel az orvost. Az általa előírt kezeléshez hozzájárulhat a megfelelő tápanyagok fogyasztása, mint a kalcium és a mangán. A kalcium szükséges a normál csontozat fenntartásához, a mangán pedig hozzájárul a normál kötőszövet-képződéshez. Ezen hatóanyagok mellett fontos még a glükozamin, a kondroitin, a kollagén és az MSM bevitele is. A BioTechUSA Arthro Guard tablettája egy prémium minőségű étrend-kiegészítő, amely 17-féle hatóanyagot, köztük glükozamint, kondroitint, MSM-et, kalciumot és mangánt tartalmaz.

Óvjuk, védjük az ízületeinket, figyeljünk oda a sporttevékenységünkre, hogy minél tovább folytathassuk azt egészségesen és fitten!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik