Edzőtermi etikett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.25. 09:13
Mindannyiunkkal megtörtént már: pont az edzés kellős közepén valaki a teremben olyasmit csinál, hogy a legésszerűbb tettnek az tűnik, hogy ott helyben fejbe vágod egy súlyzóval. Folyton csörgő telefonok, hangoskodó, vihorászó edzőtársak – rém idegesítő és zavaró tud lenni. Ám előfordulhat, hogy pont Te vagy az, aki a viselkedésével zavar másokat. Ezért összegyűjtöttük Neked az edzőtermi etikett alapvető szabályait. Ha bármelyiknél magadra ismersz, ideje változtatni!

1. szabály: Túlzó közvetlenség1. szabály: Túlzó közvetlenség

Ha a melletted lévő taposógépen edzőnek panaszkodsz valakire, aki megőrjít a folytonos edzőtermi mobiltelefonálgatásával, gondolj arra, hogy Te magad is épp átlépsz egy bizonyos határt. Ugyan teljesen normális dolog pár szót váltani az edzőtermi sporttársakkal, de azért ne add elő életed történetét, amíg edzel. Senkit sem érdekel ugyanis – komolyan! És soha ne kezdj el beszélni olyan valakihez, aki épp egy széria közepén van. Azért mennek az emberek az edzőterembe, hogy kilépjenek a komfortzónájukból – de ne az idegességtől. Tiszteld ezt!


2. szabály: Ne áztass!

Ha keményen edzel, természetes, hogy megizzadsz, de az izzadságodat ne hagyd ott a következő embernek! A hátrahagyott izzadságfolt nem csupán undorítóan néz ki, de nagyon biztos módja a bacilusok továbbadásának – különösen az influenzaszezonban. „Ezek a felületek rengeteg vírussal vannak tele, és a vírusok sokáig életben maradnak ebben a környezetben” – mondja Dr. Robert Douglas Hardy belgyógyász, a fertőző betegségek szakértője.

3. szabály: Nárcizmus

Semmi gond nincs azzal, ha ellenőrzöd a fejlődésed a tükörben – az edzőteremben úgyis rengeteg van belőle erre a célra. De ha feszítesz, és egy percnél tovább szeretnéd bámulni saját magadat, akkor inkább otthon tedd, a saját tükrödben.


4. szabály: Gyűjtögetés

Csak azért, mert mondjuk, a könnyű súlyzókat szeretnéd használni, nem jelenti azt, hogy szedd össze őket egy helyre. Csak azt vedd el, amire épp szükséged van, majd tedd vissza a helyére.

5. szabály: Meztelenkedés

Semmi gond azzal, ha lezuhanyozol és átöltözöl az öltözőben. De az már gond, ha levetkőzöl, és meztelenül kezded el sminkelni magad, megszárítani a hajad, vagy kifesteni a lábkörmeidet. Öltözőben vagy, nem a nudista strandon!

6. szabály: Illatozás, mint egy rózsacsokor... vagy épp az ebéded

Igen, az embereknek van szaguk, akkor is, ha az edzőteremben vannak, de ne próbáld meg extra adag parfümmel elnyomni a testszagodat, mert azzal csak felerősíted a szagot. Vigyázz azzal is, hogy mit eszel – például a fokhagymaszag többszörösen jön vissza edzés közben. „A felfokozott tevékenység növeli az izzadást és felhevíti a bőrt, ez a két tényező pedig növeli a szagok terjedését” – mondja Lauri Grossman, az Amerikai Homeopátiás Gyógyszerészeti Kollégium Gyógyszer- és Humanisztikai Tagozatának elnöke.

7. szabály: Mobiltelefon

A mobiloknak semmi helyük az edzőteremben – nincs kivétel, nincs kifogás! Ugyanez a helyzet az sms-ekkel. Komolyan. Ha valami annyira fontos, hogy nem várhat, és fogadnod kell a hívást, vagy küldened kell egy üzenetet, nem kéne az edzőteremben lenned. Nemcsak idegesítőek a csevegő sporttársak, de mindenki mást is veszélybe sodorhatnak maguk körül. Vajon mennyire fogsz arra figyelni, hogy hová lépsz, vagy hová teszed a súlyt, ha épp azt tálalod telefonon valakinek, hogy milyen volt az előző esti randid? Ha ezt csinálod, akkor nem figyelsz oda az edzésre, feleslegesen foglalsz gépet, amit más használhatna, aki valóban edzeni akar.


8. szabály: Orális komplexus

Igen, érthető – nagyon edzel, és előfordul, hogy kicsúszik egy nyögés a szádon. De kérlek, ne ordíts, ne nyavalyogj, és ne sikítozz! Nem a hálószobádban vagy. Figyelj oda a horrorfilmbe illő levegővételre is!

9. szabály: Kisajátítani a gépeket

Szuper, ha változatos az edzésed, de ha csúcsidőben mész le a terembe, akkor csakis és kizárólag egy gépet használj! Ellenkező esetben akár egynél több embert is feltarthatsz. És anyukád nem tanított meg arra, hogy illik megosztani a játékaidat?

10. szabály: Totális meztelenség a szaunában

Kérlek, a szaunában mindig ülj a törölköződre! Ha esetleg el kell magyarázni, miért, akkor hivatalosan is vesztett üggyé nyilvánítunk.

A szabályok ismerete alapvető elvárás ebben a közösségben. Tiszteld meg a sporttársaidat azzal, hogy betartod őket!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik