„A nutella ott volt a táskámban, a hozzá ragasztott kiskanállal”

Vágólapra másolva!
2016.05.11. 07:29
Nemcsak a hősök, de a jó csajok is köztünk járnak! A következő hetekben bemutatjuk nektek a BioTechUSA női szponzorált fitnesz versenyzőit. Erős kezdésnek ismerjétek meg Kocsis Alexandra Arnold Classic győztes IFBB fitnesz modellt!
(Fotó: Borzi Vivien)
(Fotó: Borzi Vivien)
(Fotó: Borzi Vivien)

 

Kevés, alig több mint egyéves fitneszes rutinnal, ám annál komolyabb sportmúlttal ért el kiugró nemzetközi sikert Kocsis Alexandra, aki idén kategóriájában első helyen végzett a világszerte rangot és elismertséget adó amerikai Arnold Classic versenyen. Az atlétikáról tizenkét év után más területekre átnyergelő, végül a fitnesz modellek között kiteljesedő, 27 éves Kocsis Alexandrának sok célja van az életben. Talán csak elszántságból és akaraterőből jutott számára több.

„Nincs olyan napom, hogy reggel ne tűznék ki magam elé valamilyen teljesítésre váró célt, valami kihívást, aminek meg kell felelnem” – avatott be minket életfilozófiájába Kocsis Alexandra, aki hétéves korától tizenkét éven át atletizált. Egészen addig, amíg egy térdsérülés véget nem vetett az ígéretesen alakuló élsportolói pályafutásának.

„Sprinter voltam, távolugró, de a hétpróbában is voltak jó eredményeim. Első versenyemen gyerekként bronzérmes lettem, amivel valószínűleg a legtöbb kortársam elégedett lett volna, én azonban nem. Nekem az aranyérem, az első hely sokkal jobban tetszett. Azonnal komolyabban vettem az edzéseket, és az eredmények sem maradtak el. Korosztályos versenyeken vagy kétszázötven érmet nyertem. Persze az én szemem előtt is olimpiai, világ- és Európa-bajnoki részvételek, sikerek lebegtek, és borzasztóan nehéz volt megélni, amikor a testem ezt nem így gondolta. Egy ideig nem fogadtam el a megváltoztathatatlant. Kihagytam egy hetet, pihentem egy hónapot, de miután a fájdalom nem szűnt, beláttam, hogy itt hosszabb kihagyásra van szükség. Ami után már lehetetlen a visszatérés ugyanarra a szintre. Nehéz volt ezt megélni, de a sportban már eltöltött tizenkét év arra is megtanított, hogy felálljak a padlóról.”

Az útkeresés eltartott egy darabig, és több olyan sportág (gokart, jetski, snowboard, autóverseny) szegélyezte az útvonalat, ami adrenalin-függőséggel jár.

„Már kislányként is inkább autókkal, motorokkal játszottam, mint babákkal. Mindig vonzott a mozgás, különösen a sebesség, no meg a versenyszellem is erőteljesen dolgozott bennem. Folyamatosan azon járt az agyam, hogy hol, milyen sportágban találhatom meg magam újra. Egy profi fitneszmodell képét a kezemben tartva jutottam el arra az elhatározásra, hogy igen, ez az! Én is ilyen akarok lenni, vele szeretnék egy színpadon versenyezni.”

Az elhatározást tettek követték, méghozzá nem is akármilyenek. Teljes életmódváltás és heti 14(!) edzés.

„Lehetett volna lassabb ütemben is haladni, napi egy edzéssel, de az egyrészt nem én lennék, másrészt múlnak a napok, telnek az évek, én sem leszek fiatalabb. Aztán arra is nagyon kíváncsi voltam, hogy a lehető legrövidebb idő alatt milyen maximumot tudok kihozni magamból.”

A mindennapi életre lefordítva a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a reggeli hat órás ébredést követően, de még a munkába érkezés előtt Alexandra máris egy egyórás edzésen vett részt. A délután hat órakor véget érő munkavégzést pedig újabb, immár másfél órás tréning követte.

„A reggeli egy kardió edzés – fél óra intervallumos futás, fél óra lépcsőzés –, minimális változtatásokkal. Este az edzőm, Berkes László irányításával kondizom, hetente háromszor lábra, négyszer felsőtestre. Hétvégenként sem állok le, akkor rövidebb, de intenzívebb edzések szerepelnek a programban. Ami pedig az életmódváltást illeti. Talán sokaknak ismerős lesz, hogy én is az a típus voltam, aki nutellás üveggel a táskájában indult el otthonról, amihez ragasztószalaggal odaerősítettem a kiskanalat. Ellenben most az esti edzés után magamnak vásárolok be és hazaérkezés után főzök másnapra. Éjfél előtt nem végzek a dolgaimmal. Vidéki lányként korábban mindenevő voltam, szeretek sütni-főzni is. Bár a mostani étrendem azért nem a gasztronómia csúcspontja, különösen nem közvetlenül verseny előtt. Az utolsó két hétben csak párolt halat eszem uborkával vagy jégsalátával. Az jelenti a változatosságot, hogy a két zöldséget felváltva eszem, és az uborkát olykor csíkokra, máskor meg kockákra vágom. Az a legfurcsább az egészben, hogy néha már teljesen más ízűnek is érzem ilyenkor. Amikor abbahagytam a sportolást, nem szaladtak fel a kilók, mert valamit mindig mozogtam, de azért ilyen szigorúan nem figyeltem oda magamra. Én is ettem cukros, lisztes ételeket, amik most mind tiltólistán vannak. Tartom is magam hozzá, ami csak elhatározás kérdése. Nem vagyok a fokozatosság híve: szerintem ez csak és kizárólag egyik napról a másikra megy. Különben nem működik. Közben meg arra lettem figyelmes, hogy elmúltak a különböző érzékenységeim. Nincs ekcéma, migrén, amikkel éveken át küzdöttem. Azért ennyi véletlen már nem lehet, csak van valami összefüggés.”

Miután zöldségből sem ehet mindent, gyümölcsöt pedig annak cukortartalma miatt egyáltalán nem, a fizikailag megterhelt szervezet számára szükséges vitaminokat és tápanyagokat részben táplálék-kiegészítők formájában veszi magához.

„Támogatóm, a BioTechUSA jóvoltából kimondottan széles skáláról válogathatok. Az édesség utáni vágyam például abszolút elmúlik a különböző ízesítésű fehérjeturmixoktól, egyiket jobban szeretem, mint a másikat. A versenydiéta pedig vitaminokkal, zsírégetőkkel, aminosavakkal bírható ki. Így komplexen nagyon sokat tesznek hozzá az edzésmunkámhoz és az eredményeimhez is.”

A fitnesz, lévén pontozásos sportág, abszolút szubjektív. Nem úgy, mint az atlétika, ami viszont mérhető, sokkal inkább tervezhető.

„Valóban, de ezt így kell elfogadni. Atlétikában tudtam, ha gyorsabb vagyok mindenkinél, vagy messzebbre ugrom, akkor nyerek. Ha sokakat megelőzök, keveseket nem, akkor érmes vagy helyezett leszek. Itt viszont az dönt, hogy kinek mi tetszik. Azért segítséget jelent és támpontot ad, hogy vannak kritériumok, amiknek meg kell felelni, és amik alapján értékel a kilencfős zsűri. Úgy, mint formaruha, színpadi mozgás, pózok, nőiesség, kecsesség, smink, mimika, kisugárzás. A hozzáértő szem egy negyvenfős mezőnyből másodpercek alatt kiszúrja azt az ötöt-hatot, akik között eldőlhet az elsőség. De a feszültség, az izgalom a végső helyezések sorrendjét illetően sokáig ott van a levegőben. Azért ott dolgozik bennünk az adrenalin rendesen. Készülni is lehet a riválisokból, legalábbis én szoktam. Miután nyilvánosságra hozzák a nevezettek névsorát, keresek róluk képeket, videókat. Ami lehet csalóka is olykor, ha régi a kép, a felvétel, de azért kellő motivációval is bír, ha friss.”

Kocsis Alexandra korábban a magyar piacvezető energiaital-gyártó cég, a Hell Energy junior brand managere volt, azonban a napi nyolcórás munkaidő nem fér bele mostani életébe, ezért különböző projektekben vesz részt, amely rugalmas munkaidővel jár.

NÉVJEGY
Kocsis Alexandra IFBB Fitness Model

FitBalance Berkes Team
BioTechUSA szponzorált versenyző
2016 IFBB Magyar Kupa 1. hely / abszolút bajnok
2016 Arnold Classic USA, 1. hely
2015 IFBB világbajnokság, 3. hely
2015 IFBB világkupa, 1. hely
2015 magyar bajnok
2015 Európa-bajnokság, 9. hely
2015 FitBalance, 1. hely

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik