Vízi Eb: „Ha kiengedsz, nagyon nehéz visszatölteni százra”

Vágólapra másolva!
2016.01.13. 15:39
null
Centerünk (balra) figyelmeztet: nem lehet siettetni a támadásokat, mert annak kapkodás lesz a vége (Fotó: NS-archív)
A férfi vízilabda Európa-bajnokság mai játéknapjának záró mérkőzése a Magyarország–Oroszország találkozó lesz. Az eredetileg tervezettnél sokkal nagyobb tétje lesz az összecsapásnak. A cél nemcsak legyőzni, hanem minél több góllal legyőzni ellenfelünket.

 

A múlt hibája és a jövő célja most összefügg egymással. A görögök elleni csoportmeccsen a magyar játékban mindössze a fórok kihasználása jelentett gondot, a jövő célja pedig az, hogy hátralévő két csoportellenfelünket minél jobban megverjük. Az előbbi kijavítása elengedhetetlen lesz utóbbi megvalósításához.

A magyar csapat edzése után Kis Gáborral beszélgettünk.

„A legnagyobb hiba a görögök ellen a fórok nem megfelelő kihasználása volt, úgyhogy muszáj volt ezt gyakorolni. Ilyenkor már nem az a fontos, hogy ellenféllel vagy ellenfél nélkül tesszük ezt, mert teljes mértékben ismerjük a figurákat, a legfontosabb az, hogy a meccsen máshogy álljunk oda. Kicsi bizonytalanság volt a befejezésekben a görögök ellen" – mondta a válogatott centere.

És valóban, a figurákat végigjátszotta a magyar csapat az első mérkőzésen, csak éppen a befejezéseknél hoztak rossz döntéseket a játékosok. És pont a játék lélektani részét nehéz modellezni egy edzésen.

Mindenesetre két csoportban gyakoroltak a játékosok. Az egyikben hatan, ellenfél nélkül járatták körbe a labdát, és lőttek Nagy Viktornak, gyakorolva közben az együttmozgást. Míg a másik kapunál Bisztritsányi Dávid ellen három a kettőben támadtak a srácok. Leginkább azt tesztelték, hogy hogyan lehet Bedő Krisztiánt megjátszani a kapás kapufánál. A görögök ellen legalább négy kihagyott helyzetünk volt, miután a falba bejuttattuk a labdát. Pedig ezek a helyzetek ziccernek számítanak.

„Ha valaki lefekvés előtt végiggondolta, hogy mit hibázott, akkor a következő meccsen másképp tud hozzáállni a lövésekhez. Elég nyűgös volt amúgy a brigád a görög meccs után, de aztán sikerült átbeszélnie a dolgokat, ma pedig már mindenki pozitívan gondol vissza, jó meccset játszottunk, csak szerencsétlenül ért véget. Ez erőt fog adni" – tette hozzá a magyar válogatott center, aki a saját feladatát tökéletesen elvégezte, rengeteg kiállítást harcolt ki.

Kis szerint nem is biztos, hogy rosszat tett nekünk, hogy végül nem sikerült nyernünk.

„Viccesen fogalmaztam, amikor a meccs után bementem az öltözőbe, hogy direkt csináltuk így, hogy ne legyen laza a következő két mérkőzés. Ha sikerülne így, jobb gólkülönbséggel csoportelsőnek lenni, az jobbat tenne a csapatnak. Ha nem is lazulsz el teljesen, de mondjuk visszaengedsz százról nyolcvan százalékra, akkor onnan nagyon nehéz visszatölteni százra, ha egy horvát vagy szerb csapattal játszol a negyeddöntőben.”

Ha ugyanis megnyertük volna a nyitó találkozónkat, gyakorlatilag egy hétig tét nélküli meccsek vártak volna ránk. Az oroszokat és a törököket is kötelező legyőznünk, a nyolcaddöntőben pedig szintén nem jelentett volna gondot a C-csoport negyedik helyezettje. A nagy kérdés az, hogy változtat-e valamit a csapat taktikáján, hogy minél nagyobb különbséggel kell győznünk. Ma az oroszok, két nap múlva a törökök ellen.

„Egyelőre speciális dolgok nincsenek erre. Nem is lehet siettetni a támadásokat, mert akkor annak kapkodás lesz a vége. A helyzeteinket kell jól kihasználnunk. Harminc gólt úgysem tudunk lőni. Többet ér, ha csak három négy-gólt kapunk, s lövünk mondjuk tíz-tizenkettőt. A védekezésből kell kiindulni, aztán a meccsen majd kiderül, hogy lehet-e siettetni a dolgokat. Lehet-e esetleg több szabaddobásgólt lőni, ezzel hamarabb befejezni a támadásokat, akkor látjuk majd azt is, hogy a kapusuk éppen hogy véd. Az is számítani fog.”

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG – MAI PROGRAM
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
FÉRFIAK
D-CSOPORT

15.45: Törökország–Görögország
20.15: Magyarország–Oroszország (Tv: M4 Sport – élőben az NSO-n!)
C-CSOPORT
Németország–Grúzia 11–9 (1–3, 4–3, 3–2, 3–-1)
18.45: Románia–Olaszország (Tv: M4 Sport)
Az állás: 1. Olaszország 3 pont (16–5), 2. Románia 3 (12–6), 3. Németország 3 (26–25), 4. Grúzia 0 (15–23)
NŐK
B-CSOPORT
Spanyolország–Franciaország 21–2 (5–1, 6–0, 4–0, 6–1)
Németország–Olaszország 3–22 (0–5, 1–5, 1–6, 1–6)
17.15: Horvátország–Szerbia
Az állás: 1. Spanyolország 6 pont (50–5), 2. Olaszország 6 (32–6), 3. Németország 3 (17–35), 4. Szerbia 0 (13–14), 5. Franciaország 0 (5–31), 6. Horvátország 0 (3–29)

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája: a budapesti final sixre a jegyek még kaphatók a jegyed.hu oldalon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik