Vízi Eb: csapatkapitányunk a görögök „csalásáról”, a horvátok gyengeségéről

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2016.01.18. 11:38
A magyar válogatott csapatkapitányával, Varga Dániellel beszélgettünk az Európa-bajnokság helyszínén. Gőzerővel készülünk a horvátok elleni negyeddöntőre, amit önerőből értünk el. Nem taktikáztunk, nem okoskodtunk, mint tették volna (sőt, tették is...) egyes válogatottak. És nem kell aggódnunk, az olimpiai bajnoknak is van gyengéje.

„Bevallom, örültünk annak, hogy csoportgyőztesek vagyunk, s így nem a szerbekkel játszunk a negyeddöntőben. De mostantól mindenkinek az jár a fejében, hogy a horvátokat meg kell verni” – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak Varga Dániel.

„Elég jól ismerem a horvát csapatot, tudnék néhány gyengébb pontjáról beszélni. Az olimpiai bajnok együttesből talán hét játékos van itt, és a korábbiakat helyettesítő újabbak nem ugyanazt a minőséget képviselik. De egy csapat győzelme nem feltétlenül azon múlik, hogy milyen pólósok alkotják, hanem, hogy mennyire homogén a társaság. Náluk ennek a hiányát tartom a legsebezhetőbb pontnak. Bizonyos játékelemeknél csikorognak, illetve talán az az összhang nincs meg, ami kell a győzelemhez.”

Mielőtt a kedves olvasó felvetné, miért emeli ki Varga Dániel a horvátok gyengeségét, megvédjük csapatkapitányunkat. Az újságíró tette fel a kérdést, amire klasszisunk készséggel válaszolt. Azt pedig horvát újságban olvastuk – és egyet is értünk vele –, hogy a magyar csapat erőssége, hogy képes váltani mérkőzés közben is, többféle játéka van az együttesnek.

„Alapvetően a védekezést illetően is van két teljesen más ritmust igénylő formánk, de támadásban is megvannak azok a mozgási elemek, amelyek által nehezebben kiismerhetők vagyunk.”

És akkor a mieink hibáiról: továbbra is kérdés, hogy az emberelőny-kihasználása mennyire működik majd a csapatnak. A legutóbbi edzésen sem ment igazán ez a játékelem. Illetve azért mégis örülhettünk.

„Most borzalmasan rosszul ment emberelőnyben, de örültünk neki, hogy módunk volt gyakorolni, mert eddig elsősorban az emberhátrányos védekezésre koncentráltunk edzésen. Volt sikerélménye a csapatnak, mert kritikus szituációkat gyakoroltunk. Elsősorban a horvátok egyik jellegzetes figurájának a leképezése volt, amit elég jól meg tudtunk oldani.”

Tehát már mindenki a horvátok elleni negyeddöntővel foglalkozik. Közérdekű információ következik: ha a kieséses szakaszban a rendes játékidő döntetlennel végződik, akkor nem lesz hosszabbítás. Egyből ötméteresek következnek.

„Most volt egyéni kezdeményezés, páran lőttünk ötméterest, de ahogy közeledünk a horvátok elleni meccshez, biztos fogjuk még gyakorolni. Már csak azért is, mert előfordulhat, hogy a rendes játékidőben is lövünk.”

Varga Dániel az erősségekről és a gyengeségekről is beszélt (Fotó: AFP)
Varga Dániel az erősségekről és a gyengeségekről is beszélt (Fotó: AFP)

A magyar csapatkapitánnyal folytatott beszélgetés során előkerült a görög–orosz mérkőzés is. Mint ismert, a csoportmeccsen a dél-európaiak nyilvánvalóan ki akartak kapni, amikor már sejthető volt, hogy nem lesz meg az elsőségükhöz szükséges hatgólos győzelem.

„Szeretnék hinni abban, hogy az élet ikszre játszik, és ebben az esetben is lesz igazság. Nem volt elegáns. Néztük a meccset, és mondtam a többieknek közben, hogy ha a negyedik negyed közepén nem vezetnek majd három-négy góllal a görögök, akkor ki fognak kapni. Csalódás ez, mindig az az ilyen, persze az olaszokban már nem csalódnék, ha ezt tennék, meg a spanyolokban sem. Megcsinálták ugyanezt az olaszok Kazanyban: kikaptak direkt az amerikaiaktól, hogy velünk játszanak a negyeddöntőben.”

Sajnos az olasz válogatott választása tavaly bejött, mert megvertek minket a nyolc között. Sportszerűségi díjat nyilván nem kapnak érte. Mint ahogy a görögök sem. Mi viszont sosem játszunk erre.

„Vannak ilyen mentalitású országok, együttesek. Nekünk egy pillanatig nem fordult meg a fejünkben ez az oroszok ellen, persze gondolom, hogy valakinek ez is eszébe jutott. Amíg én vagyok a csapatkapitány, ilyen meccs nem lesz.”

A magyar válogatott mindent megtett a csoportmérkőzések során, amit tudott, nem taktikázott, a csoportgyőzelem pedig azt jelenti, hogy kedden 20.45-kor Horvátországgal vívhatja a negyeddöntőt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik