Benedek Tibor: Nem szabad elengedni ezt az érzést

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2016.01.25. 16:08
null
Bronzérmesként a magyar válogatott is ott lehetett az Eb-dobogón (Fotó: MTI)
Benedek Tibor, a friss Európa-bajnoki bronzérmes férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya fontosnak tartotta a megújulást, és azt, hogy a kontinensbajnokság előtti időszak kérdőjelei ellenére a csapat hitt magában, valamint az elvégzett munkában.

 

A NEMZETI SPORT ONLINE OLVASÓINAK OSZTÁLYZATAI
Nagy Viktor: 7.92
Bátori Bence: 7.73
Manhercz Krisztián: 7.14
Varga Dénes: 7.04
Hárai Balázs: 7.02
Vámos Márton: 6.79
Hosnyánszky Norbert: 6.65
Kis Gábor: 6.61
Varga Dániel: 6.52
Erdélyi Balázs: 6.15
Decker Ádám: 6.08
Bisztritsányi Dávid: 5.56
Gór-Nagy Miklós: 5.42
(Olvasóink 1–10-ig terjedő skálán értékelhettek.)

„A tavalyi vb-n hatodik helyen záró együttesünket is jó csapatnak tartottam, viszont kellett egyfajta lendület, a nyár után meg kellett újulnunk – értékelt Benedek Tibor a Nemzeti Sportnak. – Azt gondolom, ez sikerült. Összességében nem örülünk a harmadik helynek, szerettünk volna jobbat elérni, de a játék képe alapján határozottak és meggyőzőek voltunk. És mind a hét meccsen volt feladatunk, a játékosok egy pillanatra sem engedhettek ki. Már az Eb előtt, a Volvo-kupán, az olaszok elleni második félidőben éreztem, hogy van bennünk erő. A spanyolok elleni meccs nagyon rosszul sikerült, az már abszolút a fáradtság miatt volt, de tudtam, ha kicsit kifújjuk magunkat, utána látható lesz a nagy ugrás a játékunkban.”

A szakember szerint a mostani magyar válogatottnak legnagyobb erőssége az, hogy meg akar újulni, és az őszi útkeresés, valamint a gyengébben sikerült Volvo-kupa után is végig hitt abban, amit csinál. Ettől függetlenül a Montenegró elleni elődöntőben szembetűnő volt az ellenfél fizikai fölénye.

„Már fél éve dolgozunk azon is, hogy súlyban felhozzuk a játékosokat, tartunk is erre szakembert, és ezt folytatnunk kell, mert két-három kiló plusz is nagyon sokat számít. Ha csak azt nézzük, hogy Erdélyi Balázs betegsége miatt öt kilót fogyott az Eb-n, láthatjuk, ez is fontos szempont. Viszont minden ellenfél mástól jó: attól még, hogy, mondjuk, Montenegró az erőben hisz, az olaszok nem fognak ugyanúgy tenni. Meg kell találnunk ezen a téren is az egyensúlyt, mert minden csapatnak más a gyengéje és más az erőssége.”

Benedek hisz a magyar pólósok mindig is híres önbecsülésében, amely kilenc olimpiai aranyérmet eredményezett, azt viszont nem tudja, hogy a folytatásban milyen nagy lesz a konkurenciaharc a kerettagságért. Az olimpiai selejtezős, és reményeink szerint majd a riói részvételért.

BENEDEK EREDMÉNYEI KAPITÁNYKÉNT
2013, világliga (Cseljabinszk), 2. hely
2013, világbajnokság (Barcelona), 1. hely
2014, világliga (Dubai), 2. hely
2014, Európa-bajnokság (Budapest), 2. hely
2014, világkupa (Almati), 2. hely
2015, világliga (Bergamo), 6. hely
2015, világbajnokság (Kazany), 6. hely
2016, Európa-bajnokság (Belgrád), 3. hely

„Három éve, amióta én vezetem a válogatottat, mindig hangsúlyozom, hogy az olimpia a legfontosabb, hogy ott a végén a legjobbak legyenek. Ehhez szükség van a nehéz viadalokra, ahol lemérhetjük, ki mire képes. Látható, nemcsak Belgrádban, hanem a három évem alatt rengeteg fiatalt próbáltam ki, és közben persze ott vannak a tapasztalt játékosok is. A nehéz meccseken mindig nagy szükség van a tapasztalatra.”

A kapitány sajnálja, hogy ezúttal nem futottunk össze a szerbekkel, az áprilisi olimpiai selejtezőig tartó időszak legfontosabb feladatának pedig azt tartja, hogy a nemzeti együttesnél megmaradjon a folytonosság.

„A játékosok most visszamennek a klubjaikba, de nem szabad elengedniük azt az érzést, amelyet a válogatottban megéltek. Elég sok lehetőségünk lesz együtt lenni, például a világligameccsek során is, és minél több időt töltünk közösen, annál jobb lehet a játékunk. Az olimpiai selejtező előtt nincs sok idő, ezért szükség lesz majd a klubok együttműködésére, ami eddig is rendben működött.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik