R. E. B. 2017.09.07 09:45 Frissítve: 2017.09.07 10:44

Vízilabda: A hír igaz, tényleg befejezem – Steinmetz Barnabás

A hír igaz: tényleg visszavonult a kétszeres olimpiai bajnok Steinmetz Barnabás. Ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy a hatszáz élvonalbeli meccs eléréséért még vízbe száll az ob I-ben.

Steinmetz Barnabás elvileg végleg visszavonul (Fotó: Nemzeti Sport)

 

Több mint egy éve, 2016 májusában jelentette be Steinmetz Barnabás, a Budapesti Honvéd kétszeres olimpiai bajnoka, hogy befejezi pályafutását. Azért egy kiskaput nyitva hagyott, hogy vészhelyzetben beugrik segíteni a csapatnak. A kapu Simon Roland sérülésével „kitárult”, így Steinmetz Barna még 12 ob I-es meccset játszott az elmúlt idényben, és teljesítményén nem látszott, hogy a 42. életévében jár.

„Igazán köszönöm, ha valaki így látta, én azért belülről másként éreztem… – nevetett fel Steinmetz.A korábbinál sokkal nagyobb erőkifejtést igényelt, hogy a hozzám méltó színvonalat hozzam. Nagyon megnyúlt a regeneráció ideje, sokkal gyorsabban jött elő egy-egy apró sérülés is.”

Vidáman idézte fel, hogy a nyáron a Millenniummal megnyert masters-világbajnokság második mérkőzésén egyszer csak fájni kezdett a jobb kezén a mutatóujja – pedig semmilyen olyan esetet nem tudott felidézni, amely a sérülést okozhatta. Ráadásul azóta csak még rosszabb lett a keze.

„Hiába, nem leszek fiatalabb” – nyugtázta a „malőrt” az idősebbik Steinmetz testvér, akinek öccse, a 37 éves Ádám szintén ötkarikás aranyérmes, és legutóbb a Vasasban szerepelt.

De itt jön a pont, immár kijelenthető: kész, vége, Steinmetz Barnabás tényleg a szögre akasztja a vízilabdasapkát, s ügyvédi, illetve sportszakmai karrierjére koncentrál, hiszen ő a Honvéd szakosztály-igazgatója és az osztrák válogatott kapitánya.

„A hír igaz, tényleg befejezem. Már az előző idényben sem akartam szerepelni, de az élet úgy hozta, hogy segítenem kellett a csapatnak. Most még erősebb bennem a szándék, hogy abbahagyjam a vízilabdát” – mondta az elegáns védőmunkájú bekk prototípusa – a martfűi edzőtáborban. Merthogy a Honvéd első csapatával készül, egyik napról a másikra nem akarja abbahagyni az élsportot, már csak egészségügyi és esztétikai okokból sem. De más motiváció is vezérli.

„A csapattársaim hívták fel a figyelmemet arra, hogy négy élvonalbeli meccs hiányzik a hatszázhoz… – jegyezte meg Steinmetz Barnabás. – Én nem is tartottam számon, csak sejtettem, hogy nagyjából ötszázötven és hatszáz között járhatok. A többiek fűzőcskézni kezdtek, vállaljam már a négy mérkőzést, milyen jól mutatna a kerek szám. Maradjunk annyiban, nincs sportorvosi igazolásom, anélkül pedig nem is játszhatnék, de van még néhány hét az idény kezdetéig…”

MINT RÉGEN

Millennium néven összeállt a nyári masters-világbajnokságra a három olimpián győztes aranyválogatott, s noha olyan bohóságokat már nem csináltak a játékosok, mint Sydneyben, amikor Vári Attila megsétáltatta a szobaradiátort, ezt leszámítva szinte minden a régi volt.

„Úgy láttam, mindenki megkomolyodott, de egyébként mintha mi sem történt volna, olyanok voltunk, mint régen – mesélte Steinmetz. – Fantasztikusan éreztük magunkat már a felkészülés alatt is, majd a közös meccsek is remekül sikerültek. Hiányzó aranyérmet szereztünk a válogatottal, így a Bajnokok Ligáját és a LEN-kupát leszámítva mindent megnyertem a sportágban, amit csak lehet, boldogan gondolhatok vissza a pályafutásomra.”

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.28 08:45:00

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A válogatottól egy időre búcsút vevő klasszis ugyanígy döntött volna, ha legyőzzük a horvátokat.

2017.10.16 16:56:38

Vízilabda L. PAP ISTVÁN

1927 – 90 éves lenne a magyar sport örök kapitánya, Gyarmati Dezső.

2017.10.19 19:35:16

Vízilabda BABJÁK BENCE, TUMBÁSZ HÉDI (FOTÓ), PUSZTAI VIOLA (VIDEÓ)

„Úgy lennék olimpiai bajnok, hogy én vagyok a csapat legjobbja is.”

2017.10.12 23:16:14

Vízilabda DLUSZTUS IMRE

NS-VÉLEMÉNY. A fiatal pólós tíz perc múlva újra jött, a két olimpiai bajnok meg még mindig szomjas volt. A srác újra kérlelte őket. „Tudjátok, Tonó, a többiek is haza akarnak érni...” De leintették. Erre nagy lélegzetet vett, hogy tovább érveljen, mire Faragó így reagált „Mondd meg Petinek, ha akar valamit, jöjjön ide.”

2017.10.10 09:11:56

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Kemény Dénes: Nem érzem, hogy helyük lenne a sportágunkban.