Vízi: Mindig az olimpia tükrében kell gondolkodni – Märcz Tamás

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2018.04.12. 08:57
null
Märcz Tamás türelmet kér a szurkolóktól (Fotó: Földi Imre)
A magyar férfi pólóválogatott lezárta az Európa-bajnoki felkészülés első szakaszát. A csapat bejutott a világliga szuperdöntőjébe, de az Európa-kupában hullámzó teljesítményt nyújtott, ami Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint arra vezethető vissza, hogy még nem eléggé stabil a játék.

 

– A budapesti világbajnokságot követően új csapat építésébe kellett belefognia. Hogyan összegezné az elmúlt fél év történéseit?
– Már októberben elkezdtük a közös munkát, akkor hirdettem meg az első összetartást. Bő kerettel dolgoztunk, szerettem volna távolabbra is tekinteni, ezzel együtt hamar megtaláltam azt a húsz-huszonkét játékost, akiket a mérkőzéseken forgattam – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány. – Összesen tizenkét tétmeccset játszottunk ebben az időszakban, amelyek előtt többnyire csak egy napunk volt a felkészülésre. Éppen a végére állt össze leginkább a játékunk, bár hibák még most is akadtak. Ezek a meccsek elsősorban azt a célt szolgálták, hogy átfogó képem legyen arról, kikre lehet számítani a közvetlen Európa-bajnoki felkészülés alatt, ezt pedig megkaptam.

– Az Európa-kupa szuperdöntőjében, amelyet a hatodik helyen zárt a válogatott, a kontinentális élmezőnyt is szemügyre vehette. Milyen tapasztalatokat szűrt le Rijekában?
– A szerbek és a horvátok hagyományosan kiemelkednek, az olaszok a sok honosításnak köszönhetően lesznek nagyon kemény riválisok. A spanyolok is előreléptek, ráadásul újra csatlakozik hozzájuk Felipe Perrone, a montenegrói csapatot pedig Alekszandar Ivovics visszatérése tette még inkább teljessé. Az Európa-bajnokság mezőnye meglátásom szerint jóval erősebb lesz, mint a tavalyi világbajnokságé volt.

– És hogyan látta a saját csapatát?
– Rajtunk az érződött, hogy még nem stabil a játékunk, és nagyon sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy azzá váljon. Nagyok a hullámzások, ami annak is betudható, hogy sokat forgattam a játékosokat, meccsről meccsre változott a felállás, és még ők sem érezték igazán csapatnak magukat. Az agresszív szoros védekezés ellen voltak problémáink, és amellett, hogy taktikailag meg kell oldanunk ezt a feladatot, egyénileg is erősödni kell a párharcokban. Azt várom, hogy amikor tényleg többet tudunk együtt készülni, minden téren fejlődjünk, mert még messze van a végcél.

– A közvélemény ugyanakkor mindig magasra teszi a mércét. Miként viseli, hogy sokan értetlenül állnak a rijekai eredmények előtt?
– Tudom, nem örülnek a nézők, ha nem megfelelőek a helyezések, mégis azt mondom, most legyen mindenki türelmes. A vízilabdával kapcsolatban mindig az olimpia tükrében kell gondolkodni, mert az a legfontosabb állomás. Ez nem azt jelenti, hogy közben feladnánk világversenyeket, de az építkezés időszakában becsúszhatnak olyan eredmények, amilyeneket mi, magyarok nem szeretünk. A nagy különbségű vereségek, mint az olaszok vagy a montenegróiak elleni, számunkra is elfogadhatatlanok, de ne felejtsük el azt sem, hogy ezek után azonnal talpra tudott állni a csapat. A szakmai stáb jól látta meg és ki is küszöbölte a hibákat, a játékosok pedig huszonnégy óra alatt helyre tették magukban a dolgokat, és képesek voltak új motivációt találni. Ez azt bizonyítja, hogy nagyszerű a fiúk hozzáállása. Ez jó kiindulási alap, de szomorú is lennék, ha hiányozna. Akkor aztán jöhetnék bármilyen taktikai elemmel és edzésmódszerrel, ha nem lenne motiváció és akarat.

– A csapat legközelebb júniusban, a világliga szuperdöntőjében játszik, egy hónap múlva pedig máris következik az Európa-bajnokság. Mit várhatunk az oroszországi, főpróbának beillő tornán?
– Nagyon örülök, hogy a csapat ki akarta harcolni és ki is harcolta a szuperdöntőbeli szereplést, ugyanis ennek a fiatal társaságnak minden tétmérkőzés fontos, amelyen tapasztalatot lehet gyűjteni. Az időpont az európai csapatoknak nem ideális, hiszen közülünk senki sem csúcsformában érkezik Oroszországba. Az interkontinentális selejtezőből érkezőknek ez lesz az év fő versenye, míg nekünk az Eb az. Ezzel együtt nagyon jó mérkőzéseket fogunk vívni, és a dobogós helyekre is odaérhetünk.

– A legutóbbi világliga-mérkőzésen látott csapat már mérvadó az Európa-bajnokság tükrében?
– Erdélyi Balázs nem volt ott, de ne feledkezzünk meg róla, mert remélem, minél hamarabb helyrejön az ujjtörése, ugyanis a mostani válogatott egyik legmeghatározóbb tagja. Ott van még Vadovics Viktor és Nagy Ádám, akik hosszú távon mindenképpen ott lehetnek a válogatottban. Azt majd meglátjuk, milyen gyorsan érnek oda, de az ilyen fiatal játékosok hónapok alatt is sokat fejlődhetnek. Volt még egy-két olyan pólós, aki jó benyomást tett rám, de nem hiszem, hogy nagy meglepetések érnek bárkit is a kerethirdetéskor. Mivel csak három-négy hetes lesz a közvetlen felkészülés, igyekszem minimalizálni a meghívottak számát. A lehető leghamarabb szeretném megnevezni az Európa-bajnoki keretet, hogy minél előbb igazi csapattá álljunk össze.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik