Szájhagyomány – Somlóvári Dávid jegyzete

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2017.10.05. 23:29

„Kapusról nincs szöglet!” „De, kapusról van szöglet!” „Mi úgy játsszuk, hogy három szöglet egy hetes.” „Jó, de a hetest a hatos vonaláról rúgjuk, és bikázni sem ér.” „Hülyék vagytok, kapusról van szöglet, de csak a hatoson kívülről.” „Jocó! Nincs is hatosvonal!”

Részletek egy fiktív, ám valóságos elemeket gazdagon tartalmazó eszmecseréből – hét-nyolc éves kis tökik rikácsolnak így a grundon. A Z generációnak kiegészítés: a grund az a hely, ahol élőben fociznak, nem pedig a tévé előtt ülve FIFA-znak a gyerekek, mielőtt anyu az elkészült vacsora, holnapi iskola, sötétedés vagy bármi más – nyilvánvalóan teljesen nevetséges – indokkal lefújja a meccset.

A különböző szabályértelmezések az egyre lanyhuló grundélet velejárói, mindenkinek megvannak az érvei és ellenérvei, mindenkinek megvan a maga igaza. A labdát hozó kissrácnak természetesen igazabb igaza van, mint a többieknek. Fiatalság bolondság – hogy egy méretes közhellyel éljünk, a lényeg, hogy gyerekként mozogjanak.

Örömmel jelentjük, a magyar nemzeti hősöket, olimpiai bajnokokat futószalagon gyártó vízilabda a grund szellemében mer gyerek maradni – nem csak a mozgás szeretetében, a szabályok értelmezésében is.

Simán előfordulhat ugyanis, hogy egy póló BL-meccsen az egyik csapat nem ismer egy fontos regulát. Vagy éppen ismeri, csak a másik csapat egy még újabbat ismer… Egy BL-találkozón kell kiderülnie, hogy itthon mások a szabályok, mint a nemzetközi színtéren. A BL-ben kell szembesülnünk azzal, hogy akár el is hasalhattunk volna a jó két hónappal ezelőtti hazai vb-n, mert kapitány, edző, játékos, sportvezető sem ismert egy változást.

És a legszebb az egészben, hogy az sem biztos, hogy volt változás.

Biztos földtől elrugaszkodott gondolat, de jó lenne, ha egy olimpiai sportágban a szabálymódosítások nem szájhagyomány útján, a „Pestre mész, add tovább a magyaroknak is, és ha belefér, még Belgrádba is ugorj át, ott is van pólóélet” technikával jutnának el az érintettekhez.

A tökéletes megoldást persze nem tudjuk, de ennél még 1.0-s verzióként egy megosztott doksi is célravezetőbb lenne.

Igaz, töltögetnie azt is kellene valakinek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik