Örülünk az oroszoknak, de csak óvatosan

Vágólapra másolva!
2014.07.22. 12:41
null
Bujka Barbara semmit sem akar elkiabálni az oroszok elleni meccsel kapcsolatban (Fotó: Tumbász Hédi)
A magyar női vízilabda-válogatott ma 16.30-kor Oroszországgal küzd meg a legjobb négy közé kerülésért a margitszigeti Európa-bajnokságon. Merész András szövetségi kapitány szerint ismerjük az oroszok játékát, viszont hibázni nem szabad.

„Azért nem akarom elkiabálni” – mondta ugyan mosolyogva, de némi óvatossággal Bujka Barbara, amikor szóba került, tulajdonképpen örülünk, hogy Oroszországgal mérkőzik kedden a magyar női válogatott a négy közé jutásért. Már ha egyáltalán lehet örülni az oroszok elleni meccsnek…

Persze az sem véletlen, hogy Bujka nem elégedetlen, sőt korábban Merész András szövetségi kapitány is utalt arra, hogy nem feltétlenül lenne rossz a mediterránokat, másként a spanyol és az olasz válogatottat elkerülni.

„Nehéz mérkőzés következik – jelentette ki Merész András, majd rátért, mi is lehet az előnye az orosz találkának. – Ismerjük őket, a játékuk egyébként is kiismerhető, tudjuk, mi a kulcs ellenük: elöl nem szabad hibázni, olyan szituációt teremteni, amelyből lefordulhatnak. Ez persze csak elmondva egyszerű, kivitelezni jóval nehezebb. Pontosan ez volt a tétje a Nagy-Britannia elleni utolsó csoportmeccsnek, hogy olyan szinten játsszunk, amely után nem a nulláról kell felépíteni magunkat a következő mérkőzésre.”

Az mindenképpen biztató, hogy a 2012-es Európa-bajnoksággal kezdődően tíz mérkőzésből hétszer legyőztük Oroszországot, ráadásul olyan fontos találkozókat sikerült megnyernünk, mint a világbajnokság és az Európa-bajnokság bronzmeccse, az olimpia negyeddöntője vagy éppen az ötkarikás kvalifikációs torna sorsdöntő csoportmeccse. Azt is hozzátehetjük, hogy ezen az Eb-n is felfelé ível a lányok formája.

„Elégedett akkor lennék, ha csoportelsőként zártuk volna az első hetet, de annak örülök, hogy egyre inkább csapatként vízilabdázunk, meccsről meccsre fejlődünk, bár a britek ellen is játszhattunk volna még jobban. Hollandia ellen éreztem a legkevésbé, hogy már összeálltunk, az első meccset sajnos el is veszítettük, azóta viszont javulunk – mondta Bujka. – Örülök annak is, hogy az oroszokkal játszunk kedd délután, mert eddig feküdt a játékuk. Általában a sok úszásra építenek, van legalább egy jó lövőjük és erős centereik, szóval jók, de mi jobbak vagyunk. Ha az olaszokat kaptuk volna, akkor előnyt jelentene, hogy nagyon jól ismerjük őket, de igazából tök mindegy: ahhoz, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot, előbb vagy utóbb mindenkit le kell győznünk.”

OROSZ KAPITÁNY: KEVESEBB HIBÁVAL

Ahogyan a briteket 16–5-re legyőző magyar, úgy az orosz válogatott is könnyed partival, a Franciaország elleni 16–8-cal melegített a keddi sorsdöntő összecsapásra, szövetségi kapitánya azonban a fölényes győzelem ellenére is zsémbelt egy keveset.

„Nem vagyok elégedett, könnyen nyertünk ugyan, de rengeteg olyan hibát követtünk el, amelyet a következő körben már nem lehet, különben bajba kerülünk” – hangsúlyozta Mihail Nakorjakov.

Az oroszoknál elsősorban az ősidők óta válogatott Jekatyerina Prokofjevára, illetve Elvina Karimovára kell figyelni, előbbi kilenc, utóbbi nyolc gólt szerzett, amellyel a góllövőlista harmadik és negyedik helyén állnak, ráadásul a 38 gólból 17-et vállaltak, ami az össztermésük 45 százaléka… (Egyébként a góllistán Keszthelyi Rita a második 11 találattal.)

Ellenfelünk a labdaszerzések terén is jeleskedik, Karimova héttel a harmadik helyezett, tőlünk Antal Dóra hattal az ötödik. A kiállításokat is lelkesen gyűjti az orosz válogatott, Jevgenyija Abdriziakova mindhárom csoportmeccsen kipontozódott, és Anna Grinyeva is csak egy személyi hibára volt ettől a „bravúrtól”, míg a mieinknél Takács Orsolya hét, Illés Anna, Csabai Dóra és Szücs Gabriella hat személyi hibáig jutott.

31. VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, MARGITSZIGET

NŐK

NEGYEDDÖNTŐ (július 22.)
16.30: MAGYARORSZÁG
–Oroszország (Tv: M1, Digi Sport1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N
18.00: Olaszország–Görögország (Tv: Digi Sport1)

A 7. HELYÉRT (július 22.)
15.00:
Nagy-Britannia–Franciaország

Jegyvásárlás: jegyed.hu

AZ NSO AJÁNLJA:
MENETREND, A TORNA PROGRAMJA

A FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE, PORTRÉK

A NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE, PORTRÉK
JEGYRENDELÉS AZ EB-RE (JEGYED.HU)
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG HIVATALOS HONLAPJA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik