Női vízilabda: simán megvertük a franciákat, szombaton a tokiói kvóta a tét

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.22. 17:09
null
Keszthelyi Ritával a franciák sem bírtak (Fotó: Török Attila, archív)
A magyar női vízilabda-válogatott 20–7-re legyőzte a francia csapatot a Triesztben zajló olimpiai selejtezőtorna pénteki negyeddöntőjében, így bejutott a négy közé, ahol már a kvótáért száll harcba szombaton.

 

Egy nap híján majdnem kereken egy évvel ezelőtt találkozott legutóbb a magyar és a francia válogatott, a két mérkőzés között pedig párhuzamot jelent, hogy akkor és most is egy világverseny negyeddöntőjében kerültek szembe egymással a felek. A tavalyi, budapesti Európa-bajnokságon izgalommentes mérkőzésen 16–3-ra nyert Bíró Attila együttese, és ezúttal sem volt várható különösebb pulzusszám-emelkedés a találkozótól. Ugyan a trieszti olimpiai kvalifikációs torna résztvevői pénteken beléptek az egyenes kieséses szakaszba, de a négy, kvótaszerzése esélyes együttes elődöntőbe jutását az égvilágon semmi sem fenyegette a mezőny második felének szerényebb játékereje miatt.

NEM SZÁMÍT A MÚLT

Triesztben két kvótát osztanak ki, így a tokiói szerepelésről az elődöntő hivatott határozni. A magyar válogatott azokkal az olaszokkal találkozik a sorsdöntő összecsapáson, akiket a riói olimpia óta megrendezett mindkét Európa- és világbajnokságon megelőzött.

„A görögök elleni meccsből nem következtetnék az olaszok ellenire, bízom benne, hogy még egyszer nem tudunk ugyanúgy játszani – mondta Bíró Attila.A lányokkal megbeszéltük, hogy a tétmérkőzés nélkül eltelt tíz hónap után a görögök ellen benne volt a vereség a pakliban. Az elmúlt évek egymás eredményeiből sem vonnék le semmilyen következtetést, de a holland–olasz meccsen láttuk, hogy az ellenfelünk sem éppen a csúcsformáját futja. Az olaszok természetesen a hazai pálya előnyét élvezik, huszonöt százalékkal jobban kell játszanunk, hogy meg tudjuk verni őket. Képesnek tartom a válogatottat arra, hogy megugorja ezt a magasságot, ezért dolgoztunk keményen az elmúlt időszakban. Nem kérdés, hogy nehéz lesz, de mindenre felkészültünk, nem féltem a csapatot!”

A legnagyobb kérdés nem az volt tehát, hogy a magyar válogatott bejut-e az elődöntőbe, és játszhat-e a kvótáért, hanem hogy a csapat miként reagál a görögök ellen mutatott gyengébb játékra és az abból következő háromgólos vereségre. Az első két negyedben azért látszott, hogy nem a feltétlenül a móka és a kacagás jegyében telt az előző nap, egy-két pontatlan indítás, néhány dühből kapufára vágott labda jelezte, hogy van feszültség a játékosokban.

Az viszont sokáig nem derült ki, hogy a görögök ellen nem működő emberelőnyös játékunkon sikerült-e javítani, az első két negyedben ugyanis egyetlenegy fórt sikerült kiharcolnunk, azt is a keresztbeúszó Keszthelyi Rita révén. Ez nem jelenti azt, hogy a centereink lazsáltak volna, csak éppen büntetlenül lehetett lecsavarni a fejüket a helyéről, amikor pedig átlagban minden negyedik, ellenük elkövetett szabálytalanságot befújtak, abból ötméteres lett, nem emberelőny. A nagyszünetben így is 7–3-ra vezetettek a mieink.

A franciák a második félidőben már nem tudták tartani a lépést a magyar válogatottal, amely ezzel párhuzamosan egyre jobban belejött a játékba. A játékvezetők elkezdték befújni azt, amit addig nem, így végre lehetett gyakorolni a fórokat is. Pontosabbá vált a játékunk, a lövések ültek, a védekezés kellően szigorú volt, ráadásul a kezdeti feszültség is oldódni látszott. A jó megoldások után egyre több volt a mosoly a medencében és a parton, a különbség pedig egyre csak nőtt. A franciák kapusa, Lou Counil már csak elvétve találkozott a labdával, az ellenfél szentesi nevelésű magyar kapusa, Gaál Csenge azonban az említett Európa-bajnoki mérkőzéshez hasonlóan ezúttal sem szállt be a magyar válogatott ellen.

Akárcsak tavaly, az idén is 13 góllal nyert Bíró Attila együttese, ezúttal 20–7-re, így a várakozásoknak megfelelően bejutott az elődöntőbe, és jól reagált az előző napi kisiklásra. A lényeg azonban csak most következik, szombaton 20 órától a házigazda olaszok ellen az olimpiai szereplés lesz a tét.

NŐI VÍZILABDA OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNA, TRIESZT
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 20–7 (4–2, 3–1, 5–2, 8–2)
Trieszt, zárt kapuk mögött. V:
Sztavridisz (görög), Gransjean (holland)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Szilágyi D. 2, KESZTHELYI 5, Szücs G. 1, Parkes, Garda 2, Vályi V. 1. Csere: GANGL (kapus), GURISATTI 2, ILLÉS A. 3, Leimeter 2, Gyöngyössy, Rybanska 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
FRANCIAORSZÁG: Counil – Vernoux 2, Guillet 2, Deschampt, Mahieu, Millot, DHAULIN 2. Csere: Fitaire, Bouloukbachi 1, Heurtaux, Michaud, Radosavljevic. Szövetségi kapitány: Florian Bruzzo
Gól – emberelőnyből: 6/4, ill. 6/2
Gól – ötméteresből: 4/4, ill. –
Kipontozódott: Deschampt (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Az volt a célunk, hogy felegyenesedjünk az előző napi gyomrosból, ami sikerült is. Védekezésben és támadásban is jelentős előrelépést láttam, persze ehhez hozzátartozik, hogy ez a francia válogatott nincs azonos szinten a következő ellenfelünkkel, az olaszokkal. Ezzel együtt sokkal jobban örültem, hogy velük játszottunk, mintha mondjuk a szlovákok ellen kellett volna medencébe ugranunk.

TOVÁBBI VÉGEREDMÉNYEK
Szlovákia–Görögország 3–22
(1–4, 0–5, 2–7, 0–6)
Olaszország–Izrael 15–6 (3–0, 3–1, 7–1, 2–4)
Hollandia–Kazahsztán 19–6 (5–1, 4–2, 4–0, 6–3)

A SZOMBATI PROGRAM
AZ 5–8. HELYÉRT
14.00:
Kazahsztán–Szlovákia
16.00:
Franciaország–Izrael
ELŐDÖNTŐ
18.00:
Hollandia-Görögország
20.00:
MAGYARORSZÁG–Olaszország (Tv: M4 Sport) élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik