waterpolo.hu 2017.11.21 21:21 Frissítve: 2017.11.22 09:47

Női vízi: a hollandok elleni vereséggel kezdtük a világligát

Alaposan megfiatalított női vízlabda-válogatottunk 7–6-ra kikapott Utrechtben a hollandoktól a világliga európai selejtezőjének 1. fordulójában.

Kasó Orsolya csak hat gólt kapott, mégis kikaptunk (Fotó: Szabó Miklós)

 

Hollandia 7, Magyarország 4. Nem, nem a lőtt gólok számáról van szó, hanem a nyári világbajnokságról. Ennyi játékos játszott a Margitszigeten a csapatokból, avagy az amúgy szintén fiatalító hazaiak „csak” a csapatuk kevesebb, mint felét „cserélték le”, míg nálunk a csapatkapitánnyá avanzsált Szücs Gabriella, Kasó Orsolya, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya négyesen kívül a többiek nem szerepeltek a nyári vb-n. Ez az adat csak az érdekesség kedvéért volt megemlíthető a csata előtt, kiindulni belőle nemigen lehetett, ráadásul a hollandok kilencedik helyét alapból nehéz volt hova tenni...

Arno Havenga csapatának amúgy volt elég baja az elmúlt időszakban a mieinkkel, legyen elég megemlíteni a 2016-os Európa-bajnoki finálét, vagy akár a vb-csoportmeccset, amelyen Bíró Attila válogatottja 10–8-as győzelemmel „dobta” az oroszok markába. Szóval a házigazdát nagyon fűtötte a visszavágás vágya, miközben a mienk ezzel nemigen foglalkoztak. A kapitánynak akartak bizonyítani, aki stábjával ígérete szerint éles szemmel figyelte, ki felel meg a kívánalmaknak.

Nos, az első negyedben idegenbeli parti ide vagy oda, azonnal igazolták, képesek lehetnek bármire: felvették a kesztyűt, az erősebb testalkatú hollandok képtelenek voltak felülkerekedni, ráadásul Kasó Orsolya is jól védett. Az 5. percben ugyan Van der Sloot vezetést szerzett a hazaiaknak, ám előbb fórban Szilágyi Dorottya egyenlített középről (tegyük hozzá: időkérés után, avagy megkomponált akcióról volt szó!), majd Vályi Vanda pattintott a bal szélről a hosszúba. Az előnyt csak azért nem lett nagyobb, mert a holland kapuban a dunaújvárosiak játékosa, Laura Aarts is nagyokat védett.

A második negyedben jött bele Havenga csapata, Van der Sloot ötösével és van der Graaf lövésével fordított, ám jött Parkes Rebecca zseniális csavargólja. Sajnos azonban két újabb hazai gólt következett, így 5–3 volt oda. Garda Krisztina jobb szélről lőtt gólja a falat kenyér kategóriát jelentette, no meg azt, hogy fordulás után Leimeter Dóra találata 5–5-öt ért!

Kapaszkodott, hatalmasat küzdött a csapat, érezhetően valódi presztízsmeccs zajlott a medencében. D. Genee távolija ejtése ugyan beakadt, de parádésan védett Kasó, akit egy az egyes ziccerben sem tudtak mattolni. Ez is kellett ahhoz, hogy Gurisatti Gréta egyenlítő gólja után 6–6-tal menjünk a záró menetre.

Ebben Kasó ötöst fogott, ám elöl nem tudtuk kihasználni – D. Genee távolról lőtt nagy gólt, ami döntőnek bizonyult. Döntőnek, mert hiába védekeztek jól a lányok, hiába védett újra Kasó, a támadásban be-be csúszott néhány hiba. A végén emberelőnyben megvolt újra a lehetőség az egyenlítésre, ám nem jutott lövésig a csapat, így végül 7–6-ra Hollandia nyert, s szerzett három pontot.

NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGA
EURÓPAI SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ

HOLLANDIA–
MAGYARORSZÁG 7–6 (1–2, 4–2, 1–2, 1–0)
Utrecht. V:
Inesta (olasz), Dreval (orosz)
HOLLANDIA:
Aarts – Voorwelt, D. Genee 2, Van der Sloot 2, A. Genee, Van Toorn, Mulder 1, Sevenich, Van der Graaf 1, Koolhaas 1, Sleeking, Joustra. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
MAGYARORSZÁG:
Kasó – Szilágyi 1, Máthé, Gurisatti 1, Szücs, Parkes 1, Leimeter 1, Csere: Farkas T., Kuna, Vályi V. 1, Gyöngyössy, Garda 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 5/0, ill. 7/1
Gól – ötméteresből:
2/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Azt gondolom, hogy a végeredmény ellenére nem volt jobb a holland csapat, voltak periódusok, amikor ők, és voltak, amikor mi játszottunk jobban. Ugyanakkor tény, a végén emberelőnyben volt esélyünk egyenlíteni, és nem éltünk vele. Pozitív, hogy ennek a fiatal együttesnek volt esélye legyőzni a nagyon erős ellenfelet. Az első félidőben kihagytunk néhány nagy fáradtsággal kidolgozott helyzetet, akkor dőlt el a mérkőzés, nem a végén. Tanulságos találkozó volt.
A másik mérkőzésen:
Spanyolország–Oroszország 9–8

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE:
Kapusok:
Kasó Orsolya (FTC), Lekrinszki Gina (Szentes)
Mezőnyjátékosok: Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Kuna Szonja (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szücs Gabriella (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A MAGYAROK PROGRAMJA
1. forduló: november 21., Hollandia–Magyarország 7–6
2. forduló: december 19., Magyarország–Spanyolország
3. forduló: 2018. január 30., Magyarország–Oroszország
4. forduló: 2018. február 27., Magyarország–Hollandia

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.08 09:37:59

Vízilabda GALAMBOS DÁNIEL

Az olimpiai bajnok vízilabdázó azt is elmondta, szerinte hogyan lehet sikeres a magyar válogatott.

2017.12.06 17:01:10

Vízilabda nemzetisport.hu

Az olimpiai bajnok center legnagyobb szerelmi csalódása nem egy nőhöz, hanem a labdarúgáshoz kötődik.

2017.11.26 11:04:43

Vízilabda BALLAI ATTILA

„Ennél jobb már csak a dobogó tetején volt. Nincs annál tisztább örömforrás az életben, amit ott érzel…”

2017.10.28 08:45:00

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A válogatottól egy időre búcsút vevő klasszis ugyanígy döntött volna, ha legyőzzük a horvátokat.

2017.10.16 16:56:38

Vízilabda L. PAP ISTVÁN

1927 – 90 éves lenne a magyar sport örök kapitánya, Gyarmati Dezső.