Nálunk még Nagy Viktor is csavargólt lő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.01. 14:59
null
Nagy Viktoron az elődöntőben is sok múlhat (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A magyar férfi vízilabda-válogatott ma este Horvátországgal mérkőzik: a tét a döntőbe jutás a barcelonai világbajnokságon. Benedek Tibor együttese a görögök elleni tökéletes játékot próbálja majd átültetni a mostani találkozóra. A negyeddöntőben Nagy Viktor szenzációs teljesítményt nyújtott a kapuban, a tegnapi edzésen pedig az is kiderült, hogy akkor sincs baj, ha kapura kell lőnie – csavarnia...

 

A labdás bemelegítés végén Nagy Viktor háttal a túlsó kapunak elcsavarja a labdát, amely a kapufát érintve köt ki a hálóban. Ugye, ő a kapusunk...

Nagy Viktor bravúrja után Benedek Tibor magához hívja a társaságot, s taktikai eligazításba kezd. A gyakorláson a védekezés van terítéken, és a centerre történő visszasegítést – Niksa Dobudot valóban nem lesz könnyű semlegesíteni – próbálgatják a játékosok. S mivel most hat a hat ellen megy a tréning, a kapusedző Gergely István is beszáll: ő a támadó csapat kapásszélsője, aki néhány centerbejátszással igyekszik kivenni a részét a taktikai finomításokból. Furcsa is volt Gergelyt fehér sapkában látni, de a színkeverés csak tovább folytatódott, Varga Dénes ugyanis pirosat húzott.

VARGA DÁNIEL: HORVÁT SZAKON
Három szezon óta erősíti a Primorje Rijekát Varga Dániel (és öccse, Dénes), így kiválóan ismeri a horvátokat. A válogatott egyik részét saját csapatából, a másikat a nagy ellenfél Jug Dubrovnikkal vívott összecsapásokról.

„Elég masszívak, de az olimpia után nem tudták pótolni a kiváló meghatározó játékosokat, így a kezdőjük után egy fokkal gyengébb minőségű pólósokat vethetnek be – mondta a Londonban aranyérmes horvát válogatottról a csapatkapitány. – A klubtársaim mind remek játékosok, amiként a Dubrovniknak is kiváló pólósai vannak. Látni kell, a horvátoknál három-négy igazán meghatározó ember játszik, akik eldönthetik a meccseket az éles helyzetekben, márpedig egy vébéelődöntő elég éles helyzet. A cserék viszont gyengébbek. A hiányzókat számba véve, Boskovic helyett Setka van, Hinic helyett Paskvalin a második center, Barac helyett Bukic játszik, Buric helyett Milakovic bekkel, ezek mind minőségi visszalépések, de nem szabad ezzel túl sokat foglalkozni, az edzőjük nagy mestere az ilyen helyzetek megoldásának. Mindenkire kell figyelni, ám az biztos, hogy a legfontosabb helyzetekben Suknótól, Jokovictól, Obradovictól és Dobudtól várják a megoldást."

Ne ijedjenek meg, olimpiai bajnokunk nem lesz kapus, csak Benedek Tibor ezzel kívánta jelezni, hogy Varga Dénes most Sandro Suknót, a horvátok (egyik) legjobb lövőjét testesíti meg, akinek nem szabad teret hagyni. Ennek megfelelően Dumit nem is nagyon hagyták élni a társak, Benedek Tibornak azonban így is fel kellett időnként emelnie a hangját. Igaz, ez nem mindig hibát jelentett, a medence túloldalán ugyanis David Guetta „örökbecsűire" kezdtek vízibalettozni a helyiek (nekünk persze a magyar válogatott játéka a látványosabb vízitorna), így a kapitánynak muszáj volt fokoznia a hangerőn. Kész csoda, hogy ebben a zajban az olaszok rendíthetetlen nyugalommal tudtak nyújtani és melegíteni a parton.

Nekünk persze nem az olaszokkal kell foglalkoznunk (ráérünk ezzel), most a horvátok vannak a látókörünkben, akikkel emlékezetes meccset vívtunk a 2011-es világbajnokságon. A sanghaji viadal számunkra vesztes bronzmeccsén történt, hogy a bírók nem vették észre, amikor a kiállított Dobud blokkolt egy lövést, ami azért viszonylag súlyos hibának mondható. Ideje tehát visszavágni.

Ha hiszünk benne – ahogy a görögökkel szemben mutatott játékban is –, sikerülhet.

 


NAGY VIKTORT BELŐTTÉK

– Mi az, amire építeni lehet a negyeddöntőből?
– Önbizalmat meríthetünk belőle, emellett koncentrálni kell a horvátokra. Elemeztük a lövőiket, meg kell találni a gyengéiket, és a blokkokat, a védéseket jól felépíteni. A délelőtti edzés előtt már videóztunk, Suknóval az élen jó lövőik vannak, de ők sem istenek. Ha koncentráltan tudunk játszani, ha kemények leszünk, meg tudjuk verni őket – mondta a Nemzeti Sportnak Nagy Viktor.

– Ellenük is készülünk valami külön „kedvességgel", mint tettük a görögökkel szemben?
– Sok mindent gyakoroltunk, hogy aztán elő tudjuk venni, ilyen az edzésen látott zónavédekezés is. Megbeszéltük, mit kell játszani, de természetesen van B-tervünk is. Ezt gyakoroljuk, a meccsre tökéletesnek kell lennie mindennek.

– Lendít a csapaton, hogy megvan a négybe jutás?
– Megnyugtató, hogy sikerült a kitűzött célunkat elérni, de egy világeseményen több cél is van. A minimális ez volt nekem is és a többieknek is, azaz jussunk be a négybe. Most jöhet a következő feladat, verjük meg a horvátokat.

– Valóban az volt a taktika a görögök elleni parádén, hogy közvetlenül a találkozó előtt belőtték a társak?
– Erre még így nem gondoltam. Nem minden bíró engedi meg, de most lehetett, jó volt, hogy kaptam néhány lövést. Furcsa helyzet, az edzőmedence vize melegebb, puhábbak a labdák, míg a versenymedencének jobb a hőmérséklete, és kőkemények a labdák. Ez nem jó a lövőknek, de a kapusnak sem mindegy. Egy-egy pattintás másként jön, vagy a kemény labda máshogy változtat irányt a kezeken, szóval tényleg hasznosnak bizonyult.

VIZES-VB, 2013 BARCELONA
VÍZILABDA
FÉRFI ELŐDÖNTŐ

20.15: Magyarország–Horvátország (Tv: M1)
21.45: Montenegró–Olaszország
AZ 5–8. HELYÉRT
15.30: Görögország–Ausztrália
17.00: Szerbia–Spanyolország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik