Ilyen volt a világ, amikor a Kemény-legények 1997-ben megnyerték az Eb-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.07. 13:17
Húsz év telt el azóta, hogy húsz év után ismét felült Európa trónjára a férfi vízilabda-válogatott. A Kemény Dénes vezette csapat 1997. augusztus 22-én Jugoszláviát múlta felül a döntőben, és lett Európa-bajnok Sevillában. Nemcsak a Kemény-legények sikersorozatának első epizódját idézzük fel cikkünkben, hanem bemutatjuk, milyen volt a világ, amikor a budapesti masters-világbajnokságon Millenium néven induló – és először hétfő este vízbe szálló – olimpiai bajnokok nyakába először került aranyérem.

Húsz év után újra a trónon – állt a Nemzeti Sport 1997. augusztus 24-i számának címlapján, alatta Magyarország−Jugoszlávia 3−2. És persze egy kép a férfi vízilabda Európa-bajnokság döntőjének magyar hőséről, Kásás Tamásról. Merthogy az akkor még csak 21 éves klasszis szerezte válogatottunk mindhárom gólját.Nemzeti Sport 1997. augusztus 24-i számának címlapján, alatta Magyarország−Jugoszlávia 3−2. És persze egy kép a férfi vízilabda Európa-bajnokság döntőjének magyar hőséről, Kásás Tamásról. Merthogy az akkor még csak 21 éves klasszis szerezte válogatottunk mindhárom gólját.

„Kemény doktor sztárjait” másnap több százan fogadták a Császár-Komjádi Uszoda előtt. Érdekes lenne megkérdezni most azokat a szurkolókat, akik ott voltak, érezték, tudták vagy csak reménykedtek benne, hogy az a fiatal társaság még mennyi örömet szerez…

Címlapok 1997-ből Forrás: Nemzeti Sport
Címlapok 1997-ből Forrás: Nemzeti Sport

A sorozatban három olimpián (2000, Sydney; 2004, Athén; 2008, Peking) diadalmaskodó Kemény-legények első nagy sikere az idén már 20 éves, és ha úgy tetszik, a világklasszis pólósok ezt azzal ünneplik meg, hogy Millenium néven elindulnak a budapesti Masters-világbajnokságon. 1997 óta sokat változott a világ, a „pólóhősök” iránti szeretet azonban cseppet sem lankadt – elképesztő érdeklődés övezi a +40-es kategóriában induló csapat mérkőzéseit.

Még mielőtt a kedvencek hétfőn beugranának a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda medencéjébe múltidézésére hívnánk olvasóinkat. Arra vállalkoztunk, hogy felidézzük, milyen volt a világ, amikor a Kemény-legények első aranyérmüket nyerték.

A pólósoknak kellett volna játszaniuk?

Vízilabdázóink sikere után két hónappal újabb magyar–jugoszláv összecsapást rendeztek, méghozzá labdarúgásban. Ki ne emlékezne „a bekotort gólra” a finnek ellen, amely vb-pótselejtezőt ért a magyar válogatottnak? Meg aztán arra, hogy jöttek a jugók, és az Üllői úti stadionban 7−1-re, míg Belgrádban 5−0-ra nyertek. Na, ezt inkább elfelejtenénk…

Míg a magyar futballban már akkor sem lelhettük sok örömünket, Roberto Carlos elkápráztatta a világot. A zseniális szabadrúgásairól híres brazil balhátvéd naná, hogy szabadrúgásból szerzett csodagólt a „mini vb-n”, a franciák ellen. Ez azonban az Aranylabdához nem volt elég, 1997-ben azt honfitársa, Ronaldo érdemelte ki.

De tényleg: hová tűnt Damon Hill?

Pólósaink diadala előtt a fél világ az F1-es versenyzőt, Damon Hillt kereste – de legalább azok a magyarok, akik Palik László kommentátorral együtt feltették a kérdést a Magyar Nagydíj utolsó körében: de hová tűnt az élről Damon Hill? Az 1996-os világbajnok a Williams-Renault-ból átülve az Arrows-Yamahába leginkább a vert mezőnyben autózott az évadban, de nem úgy a Hungaroringen!Az utolsó kört még az élen kezdte meg, de a gázadagoló meghibásodása miatt autója lelassult, s Jacques Villeneuve elment mellette. Így az év végén világbajnoki címet ünneplő kanadait intették le elsőként, a brit második lett.

A jelenlegi mezőny egyik legfiatalabb tagja, a 19 éves Max Verstappen erre aligha emlékezhet, hiszen két hónappal és három nappal a futam után, 1997. szeptember 30-án született meg.

Ő az új Egerszegi?

…vetődött fel a kérdés a Nemzeti Sport hasábjain Kovács Ágnessel kapcsolatban a férfi vízilabda-válogatott Eb-döntőjét megelőző napon. Nem véletlenül, hiszen a 16 éves tinédzser 100 és 200 mellen is elsőként csapott a célba. Persze nem akkor hívta fel először magára a figyelmet, hiszen egy évvel korábban, 15 évesen bronzéremmel tért haza az atlantai olimpiáról…

Embed from Getty Images

Akik éppen csak lemaradtak a bronzról…

Sajnos egyetlen kezünkön meg tudjuk számolni, hogy az utóbbi húsz évben hányszor jutott a férfi kézilabda-válogatott négy közé világversenyen. Egészen pontosan háromszor, és ebből kétszer az olimpián. Az éremszerzés azonban Athénban és Londonban sem jött össze, és ez 1997-ben sem sikerült a kumamotói világbajnokságon: Éles Józsefék 28−27-re maradtak alul a bronzmeccsen a franciákkal szemben. Azóta is várunk arra, hogy a férfiválogatottunk világ- vagy Európa-bajnokságon a négy közé jusson.

Csillaghullás

1997 nem volt vidám év. Alig néhány nappal férfi pólósaink sikere után közlekedési balesetben életét vesztette Diana hercegnő, a „Szívek királynője”. Szeptember 5-én 87 éves korában Teréz anya is elhunyt. Itthon a Magyar Televízió bemondóját, Takács Máriát és az Aranycsapat csatárát, Czibor Zoltánt gyászoltuk. A keleti és a nyugati parti rapperek között is kitört a háború: Notorious B.I.G. csupán fél évvel élte túl vetélytársát, 2 Pac-et. Biggie is a gyanúsítottak között volt Shakur halála után, de ugyanúgy végezte: lelőtték az utcán. Barátja, Puff Daddy és özvegye, Faith Evans dalban emlékezett meg róla, az „I’ll be missing you” az év slágere lett az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is, sőt, szinte a világ minden pontján.

Haverok, buli, Samba de Janeiro

Bár a slágerlistákat 1997-ben uralták az „emlékdalok” – ne feledkezzünk el Elton John „Candle In The Wind”-jéről sem, amelyet Diana hercegnő emlékének szentelt −, azért alapvetően a vidámság jellemezte a kilencvenes éveket. Ekkor már túl voltunk a nagy eurodance korszakon, már a bubblegum dance volt a menő. Ennek a műfajnak a legismertebb képviselője meg persze a dán Aqua – és máris mindenki elkezdte magában énekelni, hogy: I'm a Barbie girl, in a Barbie world…

A kilencvenes évek második fele elképzelhetetlen volt nyári sláger nélkül. 1997-ben a Samba de Janeiro koreográfiáját igyekeztünk elsajátítani. Valljuk be, ha felhangzik a Bellini dala, ugyanúgy jönnek zsigerből a mozdulatok, mint a Macarena vagy a Ketchup Song esetében.

A Hanson tesók MmmBop-ja is abszolút dúdolható dal volt, olyan, amit ha meghallunk, ha akarjuk, akkor sem tudjuk egy darabig kiverni a fejünkből. Hasonlóan hatott ránk Tunyogi Orsi „Ha lemegy a Nap” című slágere, ami még ma is a retropartyk nagy kedvence.

Férfiak fekete öltönyben

Mi jut eszünkbe először Will Smithről? Ne már, hogy nem a Men in Black! Persze van miből válogatni, hiszen az amerikai színész számos sikerfilmet tudhat maga mögött, szerepelt sorozatban, és több hip-hop sláger is kötődik a nevéhez. A Men in Black – Sötét zsaruk azonban kétszeresen is 1997 egyik legsikeresebb emberévé tette: a film és annak betétdala elképesztő népszerűségnek örvendett tárgyévünkben.

Leonardo DiCaprio

Hogy volt-e nála népszerűbb ember 1997-ben a világon? Aligha. A gyerekkora óta a filmvásznon szereplő színész 1996-ig remek drámákban bizonyította tehetségét, de igazán akkor kapták fel őt, amikor eljátszotta Romeót a Shakespeare-dráma modern verziójában. Aztán jött a Titanic, és Leo az utasszállító óceánjáróra zúduló vízhez hasonlóan mindenkit elsüllyesztett a népszerűségi lista aljára. Bár James Cameron alkotását 11 Oscar-díjjal jutalmazták, a színész alakításáért nem vehetett át szobrocskát.

A miniszter félrelép a Csinibabával

Miközben a világon a legtöbben a mozikban a Titanicot, a Jurassic Park: Az elveszett világot és a Men in Blacket nézték, itthon egyre többen ültek be a magyar filmekre is. Egészen pontosan a Csinibaba és A miniszter félrelép vonzotta a nézőket – utóbbi máig a rendszerváltás utáni legnézettebb magyar film, nem mellesleg ez hozta meg a sikert Dobó Katának.

Beköszönt a kereskedelmi csatornák kora

Persze 1997 előtt is léteztek Magyarországon úgynevezett kereskedelmi csatornák, de azok csupán szűk réteghez jutottak el. A lakosság nagy része – különösen vidéken, a falvakban – földi antennával tévézett, ami egyet jelentett azzal, hogy vagy az MTV1-et vagy az MTV2-t nézte. 1997. október 4-én aztán kitárult a magyarok előtt világ: ekkor indult útjára az ország minden területén szabadon fogható TV2, majd három nappal később elindult az RTL Klub is.

A tinédzserek persze inkább a zenei csatornákat részesítették előnyben, 1997. június 27. után ráadásul már nem kellett az MTV-n vagy a német VIVA-n várni a kedvenc klipeket, hiszen megkaptuk azt a Z+-on is. Meg az új csatornával együtt az új arcokat, többek között Lilut, vagy 2017 „legértékesebb celebjét”, Sebestyén Balázst.

Irány Sevilla, irány Colorado!

1997. augusztus 13-án az Ukrajna elleni csoportmérkőzéssel kezdte meg a szereplését a férfi vízilabda-válogatott a sevillai Európa-bajnokságon. A csalódást jelentő olimpiai negyedik hely után Horkai Györgyöt Kemény Dénes váltotta a kispadon, aki néhány rutinosabb játékostól elköszönve, az 1995-ös junior-világbajnok gárdára építve a csapatát vágott neki az Eb-nek. A fiúk a hatos csoportban a második helyet szerezték meg, a horvátokkal és a spanyolokkal is egyaránt 7−7-es döntetlent játszottak. A negyeddöntőben az olaszokat szoros meccsen, 8−7-re, az elődöntőben az oroszokat 10−7-re múlták felül. Aztán jött a már említett, 3−2-re megnyert döntő a jugoszlávok ellen.

De visszatérve a fent említett dátumra: a nagy menetelés kezdetének napján debütált az amerikai Comedy Centralon a South Park. A felnőtteknek készült szatirikus, társadalomkritikákat megfogalmazó rajzfilm ma már túl van a 20. évadján.

A South Park-i általános iskolások: Stan, Kenny, Kyle és Cartman
A South Park-i általános iskolások: Stan, Kenny, Kyle és Cartman

A Harry Potter-varázslat

Ki hitte volna, hogy Harry Potter 11. születésnapja mennyi mindent megváltoztat… Talán maga a szerző J.K. Rowling sem gondolta, hogy 1997. június 30. megváltoztatja az életét. Pedig miután megjelent a fantasy regény első, „Harry Potter és a bölcsek köve” címet viselő kötete, fenekestül felfordult körülötte minden. Varázsérintésre a legnépszerűbb szerzők egyike lett, míg története világsiker.

Mi tette híressé David Beckhamet?

A Manchester United és a szabadrúgásai. Na, de mégis? Nem kapták fel a nevét jobban, amikor 1997-ben elkezdett randizni a világ legsikeresebb lánybandája, a Spice Girls egyik tagjával, Victoria Adamsszel? Nyilván „celebsége” nagyban ennek köszönhető, Posh Spice azonban vajmi keveset tudott hozzátenni férje futballpályán mutatott teljesítményéhez. Szóval ez a meccs döntetlenre zárult.

David Beckham és Victoria, azaz Posh Spice 1997-ben
David Beckham és Victoria, azaz Posh Spice 1997-ben
Főoldali kép forrása: facebook.com/tommydinapolibudapest
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik