Férfi vízilabda: visszavágott a magyar válogatott az amerikaiaknak

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.07.06. 19:30
null
Märcz Tamás tanítványai jó játékkal győztek (Fotó: Tumbász Hédi)
A magyar férfi vízilabda-válogatott visszavágott az Egyesült Államok csapatának, amelytől egy héttel ezelőtt súlyos, hétgólos vereséget szenvedett. A BENU-kupa második fordulójában azonban 9–7-es győzelmet aratott.

 

Egy héten belül másodszor találkozott egymással a magyar és az amerikai férfi vízilabda-válogatott. Märcz Tamás együttese a visszavágás reményében ugrott medencébe a BENU-kupa második napján. A duisburgi felkészülési tornán ugyanis némi meglepetésre 12–5-re az amerikaiak győztek, a magyar csapat tagjai pedig szerették volna bizonyítani, hogy az az eredmény nem tükrözte a valóságot.

Már a mérkőzés előtt ünnepelt a közönség, az év kapusának, illetve mezőnyjátékosának járó díjat akkor vette át ugyanis Nagy Viktor, valamint Vámos Márton. Angyal Dánielt és Zalánki Gergőt az 50. válogatottbeli mérkőzése miatt köszöntötték. Jutott a tapsból a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Marco Rossinak is, akit jó barátság fűz a pólósok kapitányához, Märcz Tamáshoz.

Märcz Tamás baráti hívására a magyar futballválogatott új szövetségi kapitánya, Marco Rossi is kilátogatott a mérkőzésre (Fotó: Tumbász Hédi)
Märcz Tamás baráti hívására a magyar futballválogatott új szövetségi kapitánya, Marco Rossi is kilátogatott a mérkőzésre (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Javuló teljesítménnyel
„Nem úgy kezdtük a mérkőzést, ahogyan szerettük volna, de az első perctől kezdve egészen a meccs végéig folyamatosan javult a teljesítményünk. Sorozatban két meccsen nem volt kiállításom, ami nagyon ritka, de az én védekezésem nagyon sokszor függ attól, hogy a társaim hogyan mozognak, mert egy-egy elalvás után én viszem el a balhét. Ezért az egész csapatot dicséri, hogy alig kaptunk kiállítást bekkből. A góljaim? Mindenkinek az a dolga, hogy hátul és elöl is maximumot nyújtson, és ha a centerek levédése mellett sikerül betalálnom, annak én is örülök, és a csapat szempontjából is fontos” - mondta Jansik Dávid.

Aztán kicsit halkult a taps, amikor Maxwell Irving első három lövéséből három gólt ért el, de a magyar válogatott már az első negyedben egyenlített Vámos Márton csodálatos ejtésével. A második szakaszban felváltva vezettek a csapatok, a magyar válogatott többször is jól szerzett labdát, s a szemfüles Zalánki Gergő ha közelebbről is, de lemásolta Vámos gólját. A térfélcsere előtt 6–6-os döntetlen állt az eredményjelzőn, jóval kiegyenlítettebb volt tehát a mérkőzés, mint egy héttel ezelőtt.

Amíg az amerikai csapatból Irwing és a miskolciakat erősítő Alex Bowen vállalta magára a gólokat, addig a magyar válogatottban az előző napi, románok elleni mérkőzéshez hasonlóan eloszlottak a terhek. Az első hét magyar gólt hét különböző játékos lőtte, ráadásul többnyire különböző pozícióból, de az igazsághoz tartozik, hogy a centereinket szépen levédekezték az amerikaiak.

Ahogy telt az idő, úgy lett egyre keményebb a védekezés mindkét oldalon, a harmadik negyedben mindössze két gólt láthattunk, egyenlő eloszlásban. A döntés így az utolsó nyolc percre maradt. A vezetést a magyar csapat szerezte meg: a világligadöntőben is előszeretettel alkalmazott emberelőnyös figura végén Jansik Dávid talált a kapuba – neki is az első gólja volt a változatosság kedvéért. A hazai védekezés még magasabb szintre kapcsolt, Erdélyi Balázs elhibázott ötméterese azonban izgalmassá tette a végjátékot. A magyar csapatnak azonban nem lehetett gólt lőni, Jansik Dávid pedig lezárta a mérkőzést. A magyar válogatott 9–7-re győzött, és visszavágott a múlt heti vereségért.

FELKÉSZÜLÉSI TORNA, BENU-KUPA
2. FORDULÓ
Magyarország–Egyesült Államok 9–7
(3–3, 3–3, 1–1, 2–0)
Budapest, Hajós uszoda, 1000 néző. Vezette: Alexandrescu (román), Flahive (ausztrál)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – MANHERCZ K. 1, Erdélyi 1, Kovács Gergő 1, Bedő, Zalánki 1, Angyal 1. Csere: Vámos 1, Mezei, JANSIK D. 2, Bátori 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
EGYESÜLT ÁLLAMOK: BARON – Daube, Hooper, IRVING 4, Hallock, BOWEN 2, Lynde
Csere: Vavic, Obert 1, Carniglia, Roelse, J. Smith. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 7/2
Gól – ötméteresből: 1/–, ill. 1/1
Kipontozódott: Roelse (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– A siker mindig építi a csapatot, épp ezért örülök, hogy újabb győzelmen vagyunk túl. Előzetesen mondtuk, hogy szeretnénk visszaadni valamit a duisburgi vereségből, és nem csak szájhősök voltunk, hanem beleálltunk keményen ebbe a mérkőzésbe. Az elején kicsit könnyebben potyogtak a gólok, de utána nagyot javult a védekezésünk, és az amerikaiak iramára még nagyobb sebességgel válaszoltunk. Összességében elégedett vagyok, ráadásul sok játékosunk lőtt gólt, ami még nagyobb önbizalmat ad a csapatnak.
Dejan Udovicsics: – Kiegyenlített mérkőzés volt, amit bármelyik csapat megnyerhetett volna, talán a magyarok jobban bírták erővel a végét, emiatt győztek ők. Sok ilyen mérkőzésre lenne szükségünk, mert az ilyen összecsapásokból tudunk igazán tanulni és fejlődni.

A másik mérkőzésen: Ausztrália–Románia 9–7 (1–2, 3–1, 4–1, 1–3)

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG22
20–156
2. Ausztrália
2
2


19–16 6
3. Egyesült Államok
2


2
16–19
0
4. Románia
2


2
15–20 0

 

A szombati program:
9.45:
Románia–Egyesült Államok
11.15: MAGYARORSZÁG-Ausztrália (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik