Férfi vízilabda: a románok elleni győzelemmel kezdtük a BENU-kupát

R.E.B. R.E.B.R.E.B. R.E.B.
Vágólapra másolva!
2018.07.05. 19:23
null
Szoros meccsen, jó hajrával nyert a magyar férfi vízilabda-válogatott a románok ellen a BENU-kupa nyitó napján (Fotó: Koncz György)
A magyar férfi vízilabda-válogatott a románok ellen szállt először vízbe a Hajós Alfréd Uszodában zajló BENU-kupán. Märcz Tamás együttese szoros meccsen, jó hajrával nyert 11–8-ra.

Szeszélyes csapat az amerikai. A múlt heti, duisburgi felkészülési tornán 12–5-re legyőzte a magyar válogatottat, amely még akkor is nagy fegyvertény, ha Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese jelentősen eltért a végül az Európa-bajnokságra kijelölt kerettől, ráadásul mindenki bizonyítani akart, amely magával hozta a hibákat. Szóval, az akkor magabiztosan nyerő amerikaiak nem bírtak a mieinknél gyengébb ausztrálokkal a BENU-kupa nyitányán.

Olykor szeszélyesnek tetszhetett a magyar együttes is, amely végül tényleg a barcelonai Eb-kerettel szállt vízbe a hazai tornán, a felkészülést segítő Nagy Ádám és Vadovics Viktor csak a lelátóról figyelte a társakat. Az ellenfél Románia tartotta a lépést a házigazdával, Nicolae Oanta például mesteri centermunkával egyenlített 2–2-nél, védővel a nyakában.

Az ezúttal Vogel Somával a kapuban kezdő válogatott tagjai azonban egyik labdát csenték a másik után. Manhercz Krisztián még az első negyed végén spriccelt el szépen (3–2), míg a második felvonásban Bátori Bence labdaszerzése után Bedő Krisztián élt a ziccerrel, majd Manhercz növelte háromgólosra az előnyt. Pozitív volt látni, hogy a legutóbbi idényben az FTC-ben keveset játszó szélső magabiztosan, nagy kedvvel pólózott, és élt is a lehetőségeivel.

A félidei szünetig szinte csak egy-két pillanatra juthatott eszünkbe az Európa-kupa kecskeméti selejtezője, amelyen a válogatott szenvedve, gyenge kezdés után győzött 10–7-re. A döcögő játék azonban előjött a folytatásban, egyenes következményeként annak, hogy a szövetségi kapitány az ígéretéhez híven kemény tornatermi edzést vezényelt a meccs délelőttjén. Így aztán a harmadik negyed két román góllal indult, amelyre csak Bátori felelt fórból. Ritkán látni ilyet, de 24 perc alatt mindössze hét emberelőnyt ítéltek a bírók a csapatoknak, azaz, ezen az összecsapáson biztosan nem lehetett orrvérzésig gyakorolni az emberelőnyös-emberhátrányos játékot.

Mindent mást viszont igen, és ezt szemmel láthatóan meg is tette a magyar együttes, ráadásul a könyöksérülése után némi meccshiánnyal küzd Vogel Soma végigtaposta a mérkőzést.

A csapat ügyelt arra, hogy az utolsó negyedre nézőből vérbeli szurkolóvá váló közönség hazai sikernek legyen tanúja, így – a felkészülés szempontjából hasznosan – küzdelmes meccsen, a végén a románokkal karöltve távoli bombákat lőve 11–8-ra győzött.

Pénteken következhet az amerikaiak elleni mérkőzés, amely felkészülés ide vagy oda, a múlt hét után presztízscsata is. Mert abban a kupa előtt minden magyar játékos egyetértett, vissza kell vágni a duisburgi vereségért.

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 11–8 (3–2, 4–2, 1–2, 3–2)
Budapest, Hajós uszoda, 1000 néző. Vezette: Stampalija (horvát), Flahive (ausztrál)
MAGYARORSZÁG:
Vogel Soma – Bátori 1, Erdélyi 1, Jansik D., Mezei 1, VÁMOS 3, Kovács Gergő 1. Csere: Angyal 1, Zalánki, MANHERCZ K. 2, Bedő 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
ROMÁNIA:
TIC – Negrean 1, Ghedrghe, Gergelyfi 1, Radu 1, Oanta 1, Teohari. Csere: Chioveanu, GHIBAN 3, Georgescu 1, Antipa, Vancsik. Szövetségi kapitány: Dejan Sztanojevics
Gól – emberelőnyből:
6/2, ill. 3/1

MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– A román csapattal mindig nehéz meccseket lehet játszani. Kecskeméten egész borzasztóan indultunk, most azért végig kézben tartottunk a mérkőzést. Azt láttam, hogy a játékosok nem is adtak ki mindent magukból, ennél sokkal többre képesek, másrészt lomhábbak voltak, a reggeli tornatermi edzés érződött rajtuk, keményen dolgoztak. Kalkuláltam vele, hogy nehezebb meccs lesz, hiszen a játékosok fele másfél hete nem játszott, a másik fele meg a múlt héten három nap alatt három meccset. Törvényszerű, hogy napról napra felhúzzuk magunkat. Az amerikaiak ellen többet kell elővenni, mert kellemetlenebb ellenfél, mint a románok.
Dejan Sztanojevics:
– Először elismerésem a magyar csapatnak, megtiszteltetés ebben az uszodában, ilyen csapat ellen játszani. A közönség fantasztikus, a nézők a torna igazi győztesei. A magyarok nyilván jobbak, mint mi, de meg is mutatták ezt, nem tudtunk kellő választ adni az agresszív játékukra, hibákra kényszerítettek minket. Nekem azonban fontos volt látni, hogy a rossz periódus után tudtunk javulni. Jó felkészülés volt a meccs a saját szintünkön lévő csapatok ellen.

A másik mérkőzésen: Ausztrália–Egyesült Államok 10–9

További program:
Péntek.
Ausztrália–Románia, 16:45. MAGYARORSZÁG–Egyesült Államok, 18:15 (tv: Duna World). Szombat. Románia–Egyesült Államok, 9:45. MAGYARORSZÁG–Ausztrália, 11:15 (tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik