Férfi vízi: túlszárnyalta magát az FTC; két lehetőség a válogatottnak

Vágólapra másolva!
2020.01.02. 10:22
null
Az év fényképe: Az FTC-Telekom férfi vízilabdázói az elmúlt esztendőben ismét minden lehetséges magyar és európai trófeát begyűjtöttek, sőt, tavaly már szintet is léptek, hiszen az Eurokupa helyett a Bajnokok Ligáját nyerték meg, december elején pedig a Magyar Kupa-serleg elhódításával tették fel a koronát nagyszerű teljesítményükre (Fotó: Szabó Miklós)
Az FTC ismét minden trófeát megszerzett, ráadásul túlszárnyalta önmagát, hiszen a BL-t is megnyerte. A válogatottnak még van két lehetősége a kvótaszerzésre.

 

Április 5–7. A válogatott megnyerte az Európa-kupa Zágrábban rendezett nyolcas döntőjét. Märcz Tamás együttese a montenegróiakat (11–7), majd az olaszokat (12–11) is legyőzte, a fináléban saját medencéjükben verte meg 10–8-ra a horvátokat.

Május 22.
Az FTC-Telekom megvédte bajnoki címét, miután a döntő harmadik mérkőzésén 8–8-as döntetlent követően ötméteresekkel 4–1-re nyert az OSC ellen. A zöld-fehérek a korábbi 8–6-os és 15–10-es sikerüknek köszönhetően 3–0-s összesítéssel győztek.

Június 6–8.A Ferencváros története során először nyerte meg a Bajnokok Ligáját, Varga Zsolt együttese a hannoveri nyolcas döntőben előbb a Jug Dubrovnikot (10–9), majd a Barcelonetát (9–7) múlta felül, a fináléban pedig 10–10-es döntetlen után ötösökkel verte meg 4–3-ra a címvédő Olympiakoszt. A Pro Recco után az FTC lett a második csapat, amely a selejtezőből indulva tudott győzni.

Június 17–23.A tartalékos válogatott az ötödik helyen végzett a világliga Belgrádban rendezett nyolcas döntőjében. A helyosztón a japánok ellen győzött a csapat 15–13-ra, az olimpiai kvóta a győztes szerbeké lett.

Július 15–27. A negyedik helyen zárta a dél-koreai Kvangdzsuban rendezett világbajnokságot a válogatott, így nem szerzett olimpiai kvótát. A mieinket az elődöntőben a későbbi győztes olaszok (12–10), a bronzmérkőzésen a horvátok (10–7) múlták felül. A csapatkapitány Varga Dénes a nyitó mérkőzést követően ujjtöréssel játszott. A tokiói szereplés jogát a két finalista, az olasz és a spanyol csapat vívta ki.

November 2.Az FTC megvédte címét az európai Szuperkupában, miután négygólos hátrányból fordítva nyert 14–11-re Marseille-ben a hazai csapat ellen. A Ferencváros története során negyedszer hódította el a trófeát.

November 12.A válogatott könnyed sikerrel indította az idényt, 14–6-ra legyőzte az oroszokat a világliga csoportkörének első fordulójában. A mérkőzésen visszatért az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert, aki előtte a 2017-es világbajnoki döntőben szerepelt legutóbb a válogatottban.

December 7–8. A Ferencváros feltette a koronát a 2019-es évre, miután a Magyar Kupa négyes döntőjét is megnyerte, ezzel minden lehetséges trófeát begyűjtött – csakúgy, mint egy évvel korábban. A zöld-fehérek az elődöntőben 13–8-ra múlták felül a Szolnokot, a fináléban 8–7-re nyertek legnagyobb hazai riválisuk, az OSC ellen.

Az év edzője:Varga Zsolt (FTC-Telekom)

– Négy trófeát nyertek meg 2019-ben. Melyik sikerre gondol vissza a legszívesebben?
– Ha ki kell emelnem egyet közülük, a Bajnokok Ligája-győzelemre. Ha egy csapat ekkora sikert ér el, az tartást ad neki, ezt sok más együttesen is láttam korábban. A nagy győzelem meghatározza a következő időszakot, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy ezután mindig mindent megnyerünk, hanem azt, hogy van mihez visszanyúlni akkor is, ha éppen nem megy a játék.

– A játékosokon a jóllakottság legkisebb jelét sem lehetett látni a BL-győzelem után, sőt mintha még motiváltabbak lettek volna. Sok munkája van benne?
– Ez a játékosok hozzáállásán és rajtam is múlik. Az én szerepem az, hogy arra irányítsam a figyelmet, amire kell. Fel kell dolgozni a múltat és beleállni a szürke hétköznapokba, mert magától nem fog működni semmi. Tudtam, hogy ugyanolyan kemény munkára lesz szükség az új idényben is, mint legutóbb, amit már az előző idény végén elkezdtem sulykolni.

– A klubidényt a januári Eb félbevágja. Nehéz feladattal szembesült?
– Nagyon nehézzel. Éppen ezért teljesen kettébontottam az idényt: a decemberig tartó őszi szezon két fő eseménye az európai Szuperkupa és a Magyar Kupa volt, a februártól kezdődő szakasz végén pedig a bajnoki döntő és a BL nyolcas döntője vár ránk. Úgy gondolom, amikor a rendkívül fontos Eb után visszajönnek a játékosok a klubcsapatukba, ugyanolyan munkát kell elvégeznünk, mint a nyáron.

– Az aranyérmek mellett az egyéni elismerések sem kerülik el, például a Vízilabdaedzők Világszervezete egymás után másodszor választotta meg az év legjobbjának, most éppen az olaszokat világbajnoki címig vezető Alessandro Campagnával együtt. Mit jelentenek önnek ezek a díjak?
– Óriási megtiszteltetésnek tartom őket, hiszen visszaigazolást adnak, ugyanakkor ezek ugyanúgy a klub, a csapat és az én közös sikereim, mint a trófeák. A klubom megbízik bennem és hagyja, hogy végezzem a munkámat, a stábom mindenben támogat, nem is beszélve a játékosaimról: amikor edzeni kell, edzenek, amikor nyerni kell, nyernek.

Az év légiósa: Nikola Jaksics (FTC-Telekom)

A Ferencváros bekkjéről tudjuk, hogy kitűnő játékos, nem véletlenül nyert 19 évesen olimpiát és 21 évesen világbajnokságot a szerb válogatott tagjaként. A harmadik éve Magyarországon pólózó, még mindig csak 22 éves légiós megbízható és tiszta védőmunkájával kulcsszereplővé lépett elő a zöld-fehérek menetelé-sében, ráadásul az ellenfél kapuja előtt sem jött zavarba. A BL-döntő ötméterespárbajában nem remegett meg a keze, a Magyar Kupa fináléjában pedig akkor lőtt három gólt, amikor honfitársa, az OSC kapuját védő Braniszlav Mitrovics mindenki mást megbabonázott. Jaksics kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott egész évben, talán most játszott a legjobban, mióta zöld-fehér sapkát húzott – és még hol van a vége?!

Az év játékosa: Varga Dénes (FTC-Telekom)

A Fradi és a magyar válogatott csapatkapitánya ebben az évben is külön szintet képviselt, olyan megoldásokat láthattunk tőle, amilyenekre senki más nem képes – és nem csupán idehaza. Ráadásul ez eredményességgel is párosult, virtuóz játéka sohasem volt öncélú. A zöld-fehérekkel mindent megnyert, a válogatottal azonban „csak” Európa-kupát – a kvangdzsui világbajnokság nyitó meccsén elszenvedett ujjtörése az egész csapat játékára kihatott. Sportemberi nagyságát jelzi, hogy a vb folytatásában sérülten is vállalta a játékot, még gólt is lőtt, de nem lehetett teljes értékű harcos. Ezen is múlt, hogy negyedikként zárt a magyar válogatott – remélhetőleg az Eb-n és aztán az olimpián is egészséges lesz, mert akkor megállíthatatlan.

A következő év

Az olimpia évében mindent ötkarikás szemüvegen át néznek a sportágban, így a férfiválogatottnak természetesen a kvótaszerzés az elsődleges. Az első két lehetőséggel nem sikerült élni, de a harmadik éppen a januári budapesti Európa-bajnokság lesz – Märcz Tamás együttese hazai közönség előtt szeretné megváltani tokiói repülőjegyét. Az utolsó esélyt a márciusi olimpiai kvalifikációs torna jelenti, de a mieinknek remélhetőleg csak az érdeklődő néző szerepe jut a rotterdami megméretésen. Tokióban tizenkét férficsapat száll medencébe, és már azt is tudni lehet így fél évvel az olimpia előtt, hogy 12+1 játékossal. A világliga aktuális kiírása az égvilágon sehová sem kvalifikál, így a csoportmeccseket, a nyolcaddöntőt és magát a nyolcas finálét is kitűnően be lehet illeszteni a felkészülésbe.

A nemzetközi klubsorozatokban is kemény feladat vár csapatainkra, de a Bajnokok Ligája A-csoportjában szereplő Szolnoknak, továbbá a B jelű nyolcasban egymást is „szórakoztató” FTC-nek és OSC-nek is kitűnő esélye van a nyolcas döntő elérésére. Az Eurokupában egyedül az Eger maradt állva, az elődöntőben éppen a Miskolcot kiejtő Bresciával találkozik Dabrowski Norbert együttese.
Az olimpia miatt még a bajnokságot is megkurtították: kimarad a középszakasz utáni első rájátszáskör, valamint az is eltérés a megszokotthoz képest, hogy az összes helyosztó, így a döntő is csupán két nyert mérkőzésig tart. A legnagyobb kérdés idehaza, hogy az OSC meg tudja-e állítani az FTC menetelését – más aligha szólhat bele az aranyéremért folyó küzdelembe.

Január 12–26.
Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna
Február 29.
Ob I, az alapszakasz vége
Március 22–29.
Olimpiai kvalifikációs torna, Rotterdam (Hollandia)
Április 22.
Eurokupa, döntő, 1. mérkőzés
Május 4.
Eurokupa, döntő, visszavágó
Május 13.
Ob I, a középszakasz vége

Május 16.
Ob I, a döntő kezdete
Június 5–7.
Bajnokok Ligája, nyolcas döntő, Rapallo (Olaszország)
Június 23–28.
Világliga, nyolcas döntő, k. k. h.
Július 25–augusztus 9.
Olimpia, Tokió

Az év az NSO-n

A kvangdzsui vizes világbajnokság kiemelten érdekelte olvasóinkat, az esztendő legolvasottabb anyaga is ehhez az eseményhez köthető: az Ausztrália elleni negyeddöntőben Vámos Márton (jobbra) négy másodperccel a vége előtt lőtte a négy közé a mieinket. (Fotó: Derencsényi István)

Nemzeti Sport Online: 72 824 KLIKKELÉS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik