Férfi vízi ol. sel.: magyar tornasiker; Rióban egy csoportban a szerbekkel

Vágólapra másolva!
2016.04.10. 18:19
null
Nagy Viktor csapatunk legjobbja volt az olaszok ellen (Fotó: NS-archív, Szabó Miklós)
Tornasikert aratott a magyar férfi vízilabda-válogatott a trieszti olimpiai selejtezőben, miután a döntőben két góllal bizonyult jobbnak Olaszországnál. Győzelmünket remek védekezésünkkel, valamint a jó emberelőnyös mutatónkkal alapoztuk meg. A riói részvételt már korábban, a negyeddöntős sikerrel biztosítottuk magunknak. Benedek Tibor együttese a riói olimpián egy csoportba került Ausztráliával, Görögországgal, Japánnal, Szerbiával, valamint a házigazda, honosított játékosok sorával megerősített Brazíliával.

 

RIO 2016, OLIMPIA
FÉRFIAK
A-CSOPORT
Szerbia, Görögország, Ausztrália, Japán, Magyarország, Brazília
B-CSOPORT
Horvátország, Montenegró, Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Spanyolország
NŐK
A-CSOPORT
Olaszország, Oroszország, Ausztrália, Brazília
B-CSOPORT
Spanyolország, Kína, Magyarország, Egyesült Államok
Az olimpián a csoportkört követően az első négy-négy helyezett jut be a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszik egymással.
A nőknél eleve nyolcas a mezőny, ott a csoportkört követően még nem lesz kieső.

Magas hőfokon kezdett a magyar válogatott, ami eredményességgel is párosult: Varga Dénes és Erdélyi Balázs góljával megléptünk kettővel. A jó rajthoz nem keveset tett hozzá a remekül védő Nagy Viktor, valamint az előtte nagyszerűen dolgozó védelem. Az olaszok szépítését követően azonban magára talált az ellenfél, amely a szünetig hátralévő időben fordított. Ekkor sem zuhantunk össze, csak amíg a kezdésnél jóformán minden bejött, ezúttal nem (2–3). Továbbra is a biztos védekezés jelentette az alapjátékunkat, a riválist emberfórban is keményen megdolgoztattuk. Emberelőnyös gólokkal sikerült fordítanunk, majd kétszeri olasz egyenlítést követően Hárai fórgóljával lett meg a nagyszünetre az egygólos magyar előny (6–5).

A harmadik felvonás úgy kezdődött, ahogyan az első és a második: az olaszok hozták el a labdát a ráúszásnál, viszont egymás után két magyar gól született. Ezúttal Szivós Márton, majd Manhercz Krisztián talált be, az így háromgólos előnyhöz jutó válogatottunk nyerő helyzetbe hozta magát (9–6). „Csak” be kellett fejeznie a meccset… A hátralévő negyedben az olaszok – a londoni olimpia negyeddöntőjében tőlük kaptunk ki 11–9-re – egyre kevésbé bíztak magukban: a motivációjuk és az erejük is elment, nem feltétlenül ebben a sorrendben. A hajrá mindkét oldalon az egyénieskedésről szólt, némi kakaskodással fűszerezve, ami csapatsportágban nem feltétlenül kifizetődő. Ezúttal sem volt az. Az olaszok Nagy Viktor bravúrjai ellenére felzárkóztak, a támadásokra kevésbé koncentráló magyarok győzelmét azonban nem fenyegette veszély (10–8).

FÉRFI VÍZILABDA, OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, TRIESZT
DÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–8 (2–3, 4–2, 3–1, 1–2)
Trieszt, 1200
néző. V: Sztavridisz (görög), Korzyna (lengyel)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Erdélyi 1, VARGA DÉNES 2, SZIVÓS M. 2, HÁRAI 2, Varga Dániel 1, Vámos 1. Cs: Decker Á., Hosnyánszky, Bedő, Zalánki, Manhercz K. 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
OLASZORSZÁG: Tempesti – S. Presciutti 1, Figlioli 1, DI FULVIO 2, AICARDI 2, Nora, Gitto. Cs: Del Lungo (kapus), Bodegas, Baraldi, Giorgetti 1, Velotto, Luongo 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól – emberelőnyből: 9/5, ill. 13/4
Kiállítva (végleg cserével): Bodegas (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Benedek Tibor:
– A játék minden elemében, a mérkőzés minden pontján erősebbek voltunk az olaszoknál. Emberelőnyben és -hátrányban is, és ugyan az elején kaptunk két lefordulásgólt, utána ezt is ki tudtuk küszöbölni. A támadójátékunk elég határozott volt, megérdemeltük a győzelmet. Ezért mondtam a torna folyamán, mindegy, hogy a gyengébb csapatok ellen nehezebben nyerünk, mert amikor jönnek az erősebb csapatok, akkor ugyanúgy nehezen, de nyerünk. A lelki tényezők döntenek ilyenkor, ki bírja jobban fejben – mi erősebbek voltunk, mint az olasz válogatott.
Alessandro Campagna: – Hatalmas lelkesedéssel játszott a csapat, és ez a legfontosabb. Akár nyersz, akár veszítesz, játssz szívvel! Kaptunk három lefordulásgólt, amely után jól reagáltunk, de a felzárkózás nagy energiákat emésztett fel. A kvalifikációs torna nagyon kemény volt, most már azon dolgozunk, hogy az olimpiára elérjük a legjobb formánkat.
A 3. HELYÉRT
Spanyolország–Franciaország 16–4 (4–1, 5–2, 4–0, 3–1)
AZ 5. HELYÉRT
Hollandia–Kanada 9–8 (1–2, 2–2, 4–3, 2–1)
A 7. HELYÉRT
Románia–Németország 10–9 (3–2, 2–2, 3–1, 2–4)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik